Contactează-ne

Actualitate

Revine iarna!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după temperaturi de 14 grade, meteorologii anunţă ninsori ■ precipitaţii sub formă de zăpadă sînt aşteptate de astăzi şi pînă duminică ■ se răceşte cu vreo 10 grade, iar pe final de săptămînă trecem la valori diurne negative ■

Ultima lună de iarnă este destul de capricioasă din punct de vedere termic. Dacă ieri, 4 februarie, în judeţ au fost temperaturi de primăvară, de mîine se reîntoarce iarna. Valorile termice scad cu circa 10 grade, iar duminică ne putem aştepta la maxime diurne negative. Apoi se mai încălzeşte niţel, iar precipitaţiile sub formă de zăpadă se transformă în ploaie.

Revenind la ziua de ieri, 4 februarie 2021, a fost deosebit de cald pentru acest moment, iar la ora 11:00 termometrele înregistrau deja 12 grade în Piatra Neamţ, 11 grade la Tîrgu Neamţ şi 7 la Roman. Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca, unde, la acelaşi moment, erau valori negative de -2 grade. Tot acolo vîntul şi-a făcut de cap (a fost o avertizare cod portocaliu), iar indicele de răcire a coborît dramatic pînă la valoarea de -24 de grade.

Masivul Ceahlău este singurul loc din judeţ unde mai este zăpadă, în strat consistent, de 43 de centimetri. De astăzi, 5 februarie, vremea schimbă foaia, valorile termice scad dramatic, iar meteorologii spun că la amiază nu vor fi mai mult de 4 grade Celsius. În plus, se adună norii şi ar putea ninge. Noaptea trecem la minime negative, -2 grade. Şi mai rece va fi sîmbătă, 6 februarie, cînd din nou sînt anunţate ninsori, însă la amiază vor fi temperaturi negative, de -1 grad. Valorile termice nocturne vor fi comparabile cu cele diune şi vor fi -2 grade. Nu prea se schimbă nimic în aspectul vremii nici duminică, 7 februarie, cînd din nou va ninge la o maximă de 1 grad şi o minimă de -3 grade.

De la începutul săptămînii viitoare, se mai îmbunează registrul meteo, dar nu scăpăm de precipitaţii pentru că plouă la o maximă de vreo 6 grade Celsius pe data de 8 februarie 2021. După lăsarea întunericului vor fi temperaturi la limita îngheţului, 0 grade. Abia marţi, 9 februarie, mai revedem soarele, iar specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie spun că în zona judeţului Neamţ se vor înregistra cel mult 5 grade Celsius. Peste noapte sînt anunţate valori de -1 grad. Vreme bună va fi şi miercuri, 10 februarie, cer senin, o maximă de 6 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad.

Dacă previziunile celor de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie nu dau greş, în a doua parte a săptămînii viitoare iar se modifică registrul meteo. Joi, 11 februarie, revin norii şi ar putea veni din nou fulgi de nea la 3 grade ziua şi -1 grad peste noapte. Pe week-end nu va fi timp bun. Vineri, 12 februarie, va fi cer acoperit, o maximă ce ajunge cu greu la 0 grade şi o minimă în scădere pînă la -4 grade. Sîmbătă şi duminică, în perioada 13 – 14 februarie, la jumătatea celei de-a doua luni din an, rămînem cu cerul acoperit şi timp mohorît. Termic nu este nici o schimbare, valori termice diurne de 0 grade, şi nocturne de -5 grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Hoţ extrădat în Germania

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean este acuzat că ar fi jefuit bătrîni în supermarketuri, furînd din buzunare sau genţi ■ faptele au avut loc pînă la începutul anului trecut ■

Un pietrean în vîrstă de 49 de ani, urmărit la nivel internaţional după ce a prădat bunici prin supermarket-urile din Germania, se întoarce în ţara în care a comis fărădelegile. Faptele sînt mai vechi, de prin 2017 şi au încetat la debutul pandemiei, în ianuarie 2020. Atunci pietreanul s-a lăsat de meserie şi s-a întors acasă.

Nemţii însă nu s-au lăsat şi au anchetat pînă ce au dat de urma şuţului, dar cînd autorul furturilor a fost identificat, el nu mai era în Germania. Aşa stînd lucrurile, autorităţi judiciare din ţara străină au emis pe numele lui un mandat european de arestare, pe care l-au trimis în România. Pe 16 iulie 2021 poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neam l-au depistat pe hoţul transfrontalier pe o strada din municipiul Piatra Neamţ.

„Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de catre autorităţile judiciare din Germania. În fapt, în perioada aprilie 2017 – ianuarie 2020, în timp ce se afla pe teritoriul Germaniei, s-ar fi deplasat la supermarketuri din diferite localităţi, unde ar fi comis mai multe furturi din buzunare şi din genţi, în dauna unor persoane vătămate în vîrstă“, anunţa la acea vreme într-un comunicat Poliţia Neamţ.

Individul a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău. A doua zi judecătorii au dispus privarea de libertate pe o perioadă de 15 zile, timp în care procurorii trebuiau să traducă actele străine în limba română.

Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 28 iulie, cînd magistraţii de la Curtea de Apel bacău au decis extrădarea inculpatului.

„Admite cererea formulată autoritatea judiciară emitentă, respectiv judecătorul din cadrul Tribunalului Districtual din Darmstadt (Amstgericht Darmstadt), Republica Federală Germania, privind executarea mandatului european de arestare emis la data 09.06.2021, în dosarul cu număr de referinţă 25 Gs 1050/21 împotriva persoanei solicitate (…). Dispune predarea persoanei solicitate autorităţilor judiciare din Republica Federală Germania. Conform art.98 alin.2 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, predarea se face sub condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate de către autorităţile din Republica Federală Germania, persoana predată să fie transferată în România pentru executarea pedepsei. Dispune arestarea preventivă a persoanei solicitate în vederea predării către autorităţile din Republica Federală Germania, pentru o durată de 30 zile, începînd cu data de 01.08.2021 şi pînă la data de 30.08.2021 inclusiv“, conform instanţei.

Citește știrea

Actualitate

Fără clemenţă pentru corupţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean condamnat definitiv pentru obţinerea de finanţări necuvenite a cerut revizuirea cauzei ■ acţiunea a fost respinsă ca nefondată ■

Un bărbat condamnat definitiv pentru finanţări europene ilegale, a solicitat magistraţilor din cadrul Tribunalului Neamţ revizuirea cauzei. Judecătorii au respins acţiunea ca nefondată, iar demersul lui Gheorghe Trifan l-a făcut să scoată din buzunar 150 de lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Nemţeanul a fost acuzat de procurorii DNA de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Prin senţinţă definitivă, la final de 2018 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Prin aceeaşi hătărîre, Trifan a fost obligat la plata pagubei, 3.919.616 lei, plus accesorii fiscale, către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cel mai probabil acest aspect al deciziei magistraţilor fiind miza revizuirii.

Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în perioada 2010 – 2012 cînd Gheorghe Trifan, în calitate de reprezentant al unei asociaţii de crescători de animale din Borca, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente falsificate, în scopul de a obţine injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi de agromediu. „Concret, documentele respective conţineau date nereale, în sensul că persoanele menţionate ca fiind membre ale asociaţiei fie nu şi-au manifestat consimţămîntul pentru a deveni membri, fie nu şi-au dat acordul ca inculpatul Trifan Gheorghe să depună cererea de sprijin în numele asociaţiei şi nu au semnat acele înscrisuri“, conform unui comunicat al DNA, postat pe site-ul instituţiei.

Anchetatorii au mai arătat că prin acţiunile sale inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 3.919.165,68 de lei. APIA s-a constituit parte civilă cu o sumă ceva mai mare decît prejudiciul calculat de procurori, respectiv 4.454.763 lei noi (44,5 miliarde de lei vechi), însă judecătorii au apreciat că paguba este cea stabilită prin actul de inculpare. Atît procurorii anticorupţie, cît şi inculpatul, au contestat decizia Tribunalului Neamţ, la Curtea de Apel Bacău, însă acţiunile au fost respinse ca nefondate, astfel că hotărîrea a devenit definitivă la 12 decembrie 2018.

Citește știrea

Actualitate

Modificări de posturi la Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii iulie, acte normative ce vizează activitatea Spitalului Roman. La Compartimentul de evaluare şi statistică medicală s-a decis transformarea a două posturi vacante de registrator principal în registrator medical debutant. La Laboratorul de analize s-a aprobat transformarea a patru posturi vacante de asistent principal, în posturi de asistent medical debutant specialitatea medicină generală, iar la Endocrinologie a fost necesară transformare unui post vacant de asistent principal, în post vacant de medic specialist în specialitatea Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice.

Consilierii au fost de acord cu modificarea Serviciului MCIM, care de acum se va numi Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate. La Farmacia cu circuit închis a fost transformat un post vacant de farmacist, cu drept de liberă practică, în post de farmacist specialist. Solicitările făcute de conducerea spitalului au fost justificată ca fiind o necesitate a adaptării structurii organizatorice la cerinţele asigurării cu personal , ţinînd cont şi de vacantarea unor posturi prin pensionare, precum şi de oferta de pe piaţa muncii.

Citește știrea

Trending