Contactează-ne

Actualitate

Restaurarea Casei Celibidache bate pasul pe loc. „Am vrut să ne lăsăm păgubași din cauza birocrației“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în 2020, s-au obținut fonduri de la Compania Națională de Investiții pentru restaurarea clădirii ■ licitația pentru atribuirea construcției a fost câștigată de o asociere de firme ■ din motive birocratice, lucrările nu au început nici acum ■

Deși consolidarea casei în care s-a născut marele muzician Sergiu Celibidache ar fi trebuit să fie aproape gata, în „teren“ lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Clădirea, monument architectonic, e din ce în ce mai degradată și în pericol de a se prăbuși. În 2018, consilierii CL a aprobat transmiterea imobilului către CJ Neamț.

Apoi, clădirea a intrat în proprietatea Primăriei Roman, după ce, în 2012, a fost cumpărată de la moștenitorii marelui compozitor, cu 100.000 euro. Încercările administrației publice locale de a obține fonduri europene pentru consolidare au eșuat, așa că singura soluție a fost cea a reabilitării din bugetul Companiei Naționale de Investiții.

Acum vreo trei ani, CNI a publicat pe platforma de achiziții publice SICAP anunțul privind scoaterea la licitație a proiectării și execuției lucrărilor privind reabilitarea monumentului istoric Casa Sergiu Celibidache din municipiul Roman, în valoare de 4.424.695 lei fără tva. A urmat o licitație, care a fost câștigată de asocierea de firme Robu Construct (lider de asociere) și Consulting Grup Expert, având ca subcontractant firma Build Instal Electric.

Conform documentelor licitației, durata proiectului era de 66 de luni, din care două proiectarea, 28 execuția, care ar trebui terminată în toamna lui 2023. Directoarea Direcției Județene de Cultură Neamț, Rocsana Josanu, a declarat că, ținând cont de starea avansată de degradare a imobilului a eliberat avizele necesare începerii lucrărilor, în condițiile ocrotirii elementelor artistice din cele două saloane ale casei.

„De la dumneavoastră am aflat că lucrările de consolidare a clădirii s-au împotmolit. Conform informațiilor obținute de la Primăria Roman, constructorul nu a putut continua lucrările din cauza demisiei dirigintelui de șantier, numit de CNI. De altfel, o altă condiție era și delegarea de către Muzeul de Istorie a unui arheolog care să supravegheze lucrările. Zilele acestea urmează să ni se înainteze un nou raport privind stadiul lucrărilor, dar în teren lucrurile se mișcă greu”, a precizat Rocsana Josanu.

„Acum facem curățenie în jurul imobilului“

Directorul general al firmei de construcții, Valentin Robu, a precizat că, zilele acestea, se află în organizarea șantierului. „Am primit un nou ordin de începere a lucrărilor din partea Companiei Naționale de Investiții, după care am trecut la sigilarea camerelor în care se află elementele artistice pe care trebuie să le protejăm în timpul lucrărilor de consolidare. Acum facem curățenie în jurul imobilului, unde au crescut bălăriile cât casa.

Se realizează o protecție de doi metri lățime în jurul clădirii, pentru ca atunci când ne apucăm de consolidare să nu curgă apa la fundație. Sincer să fiu, după câștigarea licitației am vrut, de câteva ori, să ne lăsăm păgubași din cauza birocrației pe care am întâmpinat-o, la tot pasul. Pentru noi urgența cea mai mare o reprezintă structura de rezistență.

Vă spuneam de multă birocrație și am să vă exemplific despre ce e vorba. De doi ani și jumătate de când am semnat contractul au tot apărut probleme. A trebuit să obținem note de comandă suplimentară pentru că, din proiect, erau omise lucrările de refacere a elementelor artistice din interior. Până acum mare lucru nu am reușit să facem, din cauza faptului că au tot apărut probleme”, a declarat Valentin Robu.

Casa Sergiu Celibidache este un monument istoric, datând din secolul al XIX-lea. „Casa a rămas în urma sistematizării din anii ’80 fără lotul inițial. Este o casă cu bolți semicilindrice și cu pivnițe suprapuse. La rândul său și parterul are bolți semicilindrice, etajul are tavanul susținut de grinzi metalice. La etaj ferestrele s-au păstrat pe partea de vest și în parte pe cea de est. Sunt și decorații neoclasice formate din: bosaje, coloane adosate la etaj, cornișe la fronton.

Decroșeul traveei mediane este încadrat la etaj de balcoane cu parapet și stâlpi de fier forjat. Ferestrele sunt terminate la partea superioară în segment de cerc ploștit la etaj, cu buiandrug la parte. Acoperișul este în patru ape cu pantă mică”, se menționează în  descrierea de pe site-ul www.monumnenteneamt.ro. Casa de la intersecţia bulevardului Roman Muşat cu strada Veronica Micle a aparţinut familiei muzicianului Sergiu Celibidache, care s-a născut în 1922. În 1950, clădirea a fost naţionalizată și a funcţionat o perioadă ca spital, ulterior școală de muzică. Este părăsită de zeci de ani.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending