Actualitate
Resfințirea Bisericii din Stejaru, Farcașa: o sărbătoare a credinței și a comunității

■ slujba de resfințire a fost oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor n a fost prezentă o delegație de la Sf. Munte Athos, Schitul Românesc Prodromu ■ primarul comunei, Bogdan Dumitru Țifui, a fost onorat cu distincția „Crucea Moldavă” ■
Satul Stejaru din comuna Farcașa, o comună cu rădăcini adânc înfipte în istoria Moldovei, a fost martorul unui eveniment de o importanță deosebită: resfințirea Bisericii închinate Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. Această sărbătoare, desfășurată pe 12 octombrie 2024, a reunit credincioși din întreaga zonă, marcând un moment de renaștere spirituală pentru comunitate.
Biserica, un edificiu cu o istorie bogată, a fost resfințită în prezența PS Nichifor Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Slujba a fost un adevărat eveniment religios, cu o încărcătură emoțională puternică. Întâmpinat cu pâine și sare ierarhul a oficiat o liturghie care a adus lacrimi de bucurie în ochii credincioșilor.
O sărbătoare cu semnificații multiple, o comunitate unită în credință
Resfințirea bisericii a avut o semnificație profundă pentru credincioși. Acest act liturgic, asemănat de P.S. Nichifor cu botezul, a marcat un nou început pentru lăcașul de cult. Prin sfințirea altarului și a întregii biserici, spațiul sacru a fost reînsuflețit, devenind din nou casa lui Dumnezeu și a oamenilor.
Evenimentul a fost precedat de sosirea unei delegații de la Sf. Munte Athos, Schitul Românesc Prodromu, în ziua de 11 octombrie. Ieromonahul Teofil și Monahul Macarie au adus spre închinare, Moaștele Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigorie Teologul, Sf. Haralambie, Sf. Cozma și Damian, Sf. Trifon, Sf. Modest, Sf. Mc. Varvara, Sf. Apostol și Evanghelist Matei și Sf. Arhid. Ștefan. Primirea a fost făcută, cu căldură și prețuire, de către un sobor de preoți în frunte cu Preotul Protopop Cuțuhan, reprezentanți ai comunei Farcașa și foarte multi enoriași.
Credincioșii au avut astfel privilegiul de a se apropia mai mult de Dumnezeu, prin intermediul sfintelor moaște, considerate a fi părticele din trupurile sfinților care au păstrat puterea de a vindeca și de a binecuvânta.
„Mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care ni le pune înainte, pentru întâlnirile și oportunitățile pe care le pune în viața noastră, mulțumim lui Dumnezeu pentru sfinții Săi, care rămân pentru noi pildă de îmbărbătare și izvor de har, pentru că osemintele lor, devenite sfinte moaște, arată că harul, odată unit cu omul, rămâne dătător de putere” avea să spună PS Nichifor Botoșăneanul, oficiind Sfânta Liturghie o zi mai târziu, la Iași.
Evenimentul de la Stejaru a fost mai mult decât o simplă ceremonie religioasă. A fost o sărbătoare a comunității, o expresie a unității și a solidarității oamenilor. Primarul comunei, Bogdan Dumitru Țifui, a fost onorat cu distincția „Crucea Moldavă”, o recunoaștere a eforturilor sale pentru dezvoltarea credinței și a culturii ortodoxe în zonă.
O legătură veche între oameni și divinitate
Istoria comunei Farcașa se întinde pe mai multe secole. Primele documente care atestă existența localității datează din secolul al XV-lea, legând astfel destinul satului de cel al marilor mănăstiri moldovenești. Prima mențiune documentară se poate regăsi în cadrul unui document al lui Ilie Voievod, din anul 1437, care face o donație Mănăstirii Neamț: ”poi pe obcină între obârșia Largului și a Fărcașei, drept la Piatra Cornului (…) și de acolo, la vale, pe Bușmei, până la gura Farcașei și râul Farcașei.
Un mesaj de speranță
Resfințirea bisericii din Stejaru, construită în anul 1824, este un exemplu de cum credința poate uni oamenii și poate oferi speranță într-o lume în continuă schimbare. Este un mesaj puternic despre importanța valorilor spirituale și a legăturii dintre om și divinitate.
Astăzi sărbătoarea continuă cu alte evenimente tradiționale, cum este Balul Gospodarilor.
Festivalul „Tradiție și Gastronomie” va avea loc luni, 14 octombrie, în ziua în care se sărbătorește Cuvioasa Parascheva.
Aceste manifestări au demonstrat încă o dată că în Farcașa, credința, tradițiile și viața cotidiană se împletesc într-un mod armonios, creând o atmosferă unică și plină de viață.
Fotografii realizate de Alexandru George Buzdugan

-
Prima pagină5 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima pagină2 săptămâni,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină5 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima pagină7 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Actualitateo săptămână,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima paginăo săptămână,
Or fi motive? Destituiri controversate la IPJ Neamț – comisarul Josanu și agentul șef Cănărău au fost dați afară
-
Actualitate5 zile,
Descoperire macabră în apele lacului de acumulare de la Bicaz