Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Reporter la granita dintre Moldova si Transnistria

Știre publicată în urmă cu

în data de

• pentru cîteva zile, un ziarist de la Monitorul a simtit ce înseamnã sã fii român în apropiere de autointitulata republicã separatistã Transnistria

În cadrul proiectului de colaborare tranfrontalierã moldo-românã a ziaristilor din presa localã, un reporter al cotidianului „Monitorul de Neamt“ a petrecut aproape o sãptãmînã în Republica Moldova, unde a colaborat pe linie profesionalã cu ziaristii din tara vecinã.

Asociatia Presei Independente, organizatia care este „vinovatã“ de acest schimb de experientã, a reusit facã posibilã creionarea unei imagini a realitãtilor din fosta republicã sovieticã, în special a celor din orasul Rezina, unde redactorul Monitorului si-a efectuat stagiul. Jurnalistului nemtean i-a fost sortit sã ajungã la sãptãmînalul independent regional „Cuvîntul“ din localitatea Rezina, oras cu o populatie de circa 17.000 de locuitori. Atît figureazã în scripte, pentru cã aproximativ 8.000 sînt plecati în alte tãri. Redactia ziarului este la numai cîteva sute de metri de podul care traverseazã fluviul Nistru, apã care desparte Rezina de Rîbnita, unul dintre cele mai mari orase din Transnistria. Podul, care a fost blocat în 1991 de separatistii transnistreni cu blocuri de ciment pentru aproape un an de zile, este trecut acum cu usurintã de cetãtenii moldoveni care merg cu treburi în Rîbnita, dar aproape niciodatã de românii care trec pe acolo. Adicã de cei care au pasapoarte românesti. Reporterului de la Monitorul i s-a recomandat sã nu treacã granita sub nici o formã deoarece probleme puteau apãrea imediat la verificarea pasaportului pe care scria numele tãrii – România. Curiozitatea reportericeascã l-a împins pe ziaristul român sã meargã totusi pînã aproape de granitã, unde a vãzut grãniceri înarmati care au ridicat bariera în fata masinii care s-a oprit la numai doi metri de intrare. „Vrei sã vezi un kalash în chiept, du-te si încearcã sã treci“, i-a spus rîzînd Avacum, soferul masinii cu care venise ziaristul de la Monitorul.

Cetãtenii din Rezina povestesc cã, în 91-92, multi dintre cetãtenii moldoveni aflati în Transnistria, în orasele Dubãsari, Tighina sau Tiraspol si pe al cãror pasaport scria cã sînt cetãteni români si nu moldoveni au fost maltratati pentru acest lucru. Ura separatistilor pentru români continuã si în acest moment, mãrturie fiind „vizitele“ pe care le fac unii rîbniteni la Rezina si care de multe ori se terminã cu moldoveni morti, înjunghiati sau tîlhãriti. Jafuri în toiul zilei se petrec si în piata din Rîbnita, unde tinerii moldoveni trebuie sã meargã în grupuri foarte mari sau numai cu pãrintii pentru a scãpa nebãtuti sau cu banii în buzunare.

„Cuvîntul“, unul dintre putinele ziare care au criticat actuala sau fostele guvernãri, este condus de Tudor Iascenco, care la 1 ianuarie 1996 a fondat primul ziar independent din Moldova, dupã ce a fost dat afarã de la ziarul partidului. De atunci, chiar dacã a fost criticat de autoritãti si lãudat de oamenii de presã, Iascenco a continuat munca, iar acum se pot vedea si rezultatele – premii, atît pentru ziarul pe care îl conduce, cît si personale.

Cu bune cu rele, pentru moldovenii din Rezina viata merge înainte, iar redactorii de la „Cuvîntul“ îsi fac cît pot de bine munca de gazetar, scriu si vorbesc româneste cu speranta cã într-un viitor nu prea îndepãrtat ura cu care sînt priviti va dispãrea. (FOTO: Reporterul de la Monitorul pe malul Nistrului, lîngã podul care face legãtura între Moldova si Transnistria)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending