Contactează-ne

Actualitate

Relocare urgentă a construcțiilor comerciale din Cheile Bicazului: soluții, promisiuni și ritmul greoi al birocrației

Știre publicată în urmă cu

în data de

Într-un nou episod al relocării construcțiilor comerciale din Cheile Bicazului, prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a condus la 19 februarie a.c. o ședință de lucru la Primăria comunei Bicaz Chei, urmată de o inspecție pe tronsonul DN 12C, între kilometrii 27 și 32. De ani de zile, această problemă trenează, iar acum, cu o nouă rundă de promisiuni și planuri, autoritățile caută din nou soluții pentru mutarea construcțiilor din zonele periculoase. Dacă există un actor care a încercat să împingă lucrurile înainte, acesta este prefectul Bourceanu, care a făcut presiuni reale pentru ca proiectul să avanseze.

La discuții au participat oficialități locale, printre care primarul Gheorghe Oniga și viceprimarul comunei, reprezentanți ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, ai Secției Drumuri Naționale Piatra Neamț, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, ai Administrației Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș, ai Inspectoratului de Poliție Județean – Serviciul Rutier, ai Ocoalelor Silvice Bicaz și Tulgheș, precum și ai firmei SC TOPOPREST SRL. De asemenea, la întâlnire au fost prezenți aproximativ 20 de comercianți, cei care resimt direct această situație prelungită la nesfârșit.

Relocarea se face, dar nu chiar peste tot

Primarul Gheorghe Oniga a anunțat că terenurile pentru relocare au fost deja stabilite, iar proiectul tehnic este finalizat. Teoretic, lucrurile sunt pe drumul cel bun, dar, desigur, mai sunt necesare avize de la Drumurile Naționale, Direcția Silvică și Administrația Parcului Național. „Suntem pregătiți să demarăm lucrările, dar trebuie să obținem undă verde din partea autorităților competente,” a declarat edilul. Între timp, prefectul Bourceanu este cel care insistă ca aceste avize să fie obținute într-un timp rezonabil, astfel încât relocarea să nu mai fie doar un subiect de discuție nesfârșit.

 

Potrivit inginerului Mircea Afrăsinei, reprezentant al SC TOPOPREST SRL, s-au elaborat proiecte tip pentru noile construcții, care vor fi amplasate în zone de parcare deja existente. Se pare că nu toate tarabele vor fi mutate, iar cele care rămân vor trebui amenajate în stil unitar, pentru a „se integra armonios în peisaj”. Între timp, relocarea este încă blocată de suprapuneri în documentațiile cadastrale, ceea ce va întârzia procesul cu încă o lună și jumătate.

Comercianții vor clarificări și ajutor financiar

Comercianții prezenți la discuții au cerut informații clare despre noua amplasare. Se vor amenaja 24 de module comerciale, fiecare cu o suprafață între 25 și 30 mp, iar acestea vor fi poziționate în zone sigure, deja utilizate ca parcări.

Un subiect sensibil rămâne problema costurilor. Comercianții și-au arătat disponibilitatea de a contribui financiar, dar au cerut sprijin din partea autorităților locale.

Momentan, Primăria Bicaz Chei analizează două variante: fie finanțarea relocării din bugetul local în colaborare cu Consiliul Județean, fie suportarea integrală a cheltuielilor de către comercianți.

Siguranța rutieră și iluminatul, probleme vechi

Siguranța rutieră a fost un alt subiect abordat. Inginerul Remus Luca, reprezentant al Secției Drumuri Naționale Piatra Neamț, a subliniat că este esențială consultarea Poliției Rutiere înainte de amplasarea noilor tarabe. Comercianții au atras atenția și asupra iluminatului insuficient, o problemă veche, dar care încă nu și-a găsit o soluție concretă.

 

Prefectul Bourceanu a fost ferm: „Situația actuală nu mai poate continua. Construcțiile aflate în zone periculoase trebuie relocate urgent, deoarece pun în pericol atât comercianții, cât și turiștii.” Adevărul este că s-a împins destul problema dintr-un sertar în altul.

Inspecție în teren: aceleași promisiuni, aceeași rezistență a sistemului

După întâlnirea de la Primărie, oficialii au mers în teren pentru a inspecta locațiile propuse pentru relocare. Acestea includ zone de parcare deja existente, aprobate de Parcul Național și DRDP Iași. Totodată, au fost analizate posibilitățile de amenajare a unor noi tarabe, parcări și măsuri de siguranță precum parapete de protecție. O parte dintre comercianți vor rămâne pe vechile amplasamente, cu condiția ca tarabele să fie modernizate pentru a respecta noile cerințe estetice impuse de autorități.

Dacă totul decurge conform planului (și dacă nu apar alte piedici), relocarea ar trebui să fie finalizată în câteva luni pentru a prinde sezonul de vară. Să sperăm că de anul ăsta.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending