Contactează-ne

Actualitate

Religia politicianului român este doar parvenirea şi îmbogăţirea cu orice preţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mai există în România oameni care cred că politicienii cei mai veroşi au apărut la noi după Revoluţie. Deşi aceste convingeri nu sunt întemeiate, nu ar trebui să avem prea multe motive să ne mândrim cu astfel de politicieni, care ne dezamăgesc de la o zi la alta, mai ales după anul 2000.

În România Convenţiei Democrate, după 1996, a apărut o categorie specifică unui sistem capitalist timpuriu, aceea a investitorilor în politică. Aceştia au descoperit că afacerile cele mai profitabile sunt cele realizate în mediul politic şi că orice investiţie aici are girul succesului şi profitului scontat. Se putea investi cumpărând poziţii în Parlament, în Guvern, în administraţie sau în servicii.

După anul 2000 s-a instalat noua religie postrevoluţionară, aceea a parvenirii şi îmburghezirii cu orice preţ. La această religie au aderat şi social-democraţii aflaţi sub conducerea lui Adrian Năstase, Victor Ponta sau Liviu Dragnea. Pentru social-democraţi, lideri precum Ion Iliescu, Oliviu Gherman sau Mircea Geoană nu asigurau viteza dorită pentru parvenire, aşa că aceştia trebuiau înlăturaţi, cât mai grabnic. Există şi români, juniori sau seniori, care preamăresc viaţa politică din perioada interbelică, la care unii politicieni ar trebui să fie modele reale pentru politicienii de astăzi.

Dar Caragiale a demascat demagogia, parvenitismul şi lipsa de morală a diverselor personaje, îndeosebi politicienii care făceau prozelitism în favoarea capitalismului, capitalism care se reinventează acum în România, dar de o factură primitivă, primejdioasă şi acaparatoare. Dovada că nu este nimic nou sub soare, scriitorul şi publicistul Alexandru Lavrov – Moldoveanu, născut la Tecuci (1885 – 1971), scria revelator în 1925, în „Revoluţia de mâine“ că „Demogagia măguleşte masele populare, ademenindu-le, imoralizându-le, exploatându-le foarte dibaci Următor acestei demagogii, se arata valurile de lene, de jaf şi de risipă.

Nici funcţionarul, nici profesionistul, nici gospodarul, nici muncitorul nu au altă deviza decât «Cât mai mult profit, cu cât mai puţină trud㻓. Până şi fostul regim comunist, care nu a încurajat în niciun mod îmburghezirea, nu s-a putut dezbăra de aceste apucături, semn că parvenirea nu are limite în timp, spaţiu sau ideologie.

Oda lui Bulai

Deputatul USR de Roman, Iulian Bulai, ne pregăteşte de pe acum, ca să nu ratăm startul lansării şefului său, Dan Barna, în cursa pentru Preşedinţia României, publicând pe Facebook o odă în metru antic, închinată acestuia. Graba publicării odei se justifică şi de faptul că Dan Barna, acest geniu carpatin a mai ratat alegerile prezidenţiale şi în 2019.

Oda este un elogiu adus apucăturilor de viking ale lui Barna, care „mănâncă friptura cu mâna şi bea berea din sticlă“. Un emoţionant omagiu la noile maniere desprinse din volumul „România educată“ al lui Klaus Iohannis, pe care şi premierul Cîţu îl foloseşte ca trambulină în cursa sa spre Cotroceni. Mare ghinion pentru noi, pentru România per ansamblu, că în 2019 Barna nu a putut ajunge preşedinte din prima, neputând trece printre cei doi monştri Scila şi Caribda, recte Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă.

Drumul a fost barat şi de dosarul DNA, cu care Barna se pricopsise încă de pe vremea când nu exista SIIJ. Din surse binevoitoare aflăm că Iohannis nu a fost străin de locul doi obţinut de Dăncilă, intervenind pe bază de acatiste. Dan Barna nu a ajuns preşedintele României în 2019, dar se pregăteşte asiduu pentru 2024, când va avea parte şi de o conjunctură favorabilă. Atunci nu se va mai întâlni cu Iohannis şi Dăncilă, iar Marcel Ciolacu nu se bagă, după principiul „Decât codaş la Preşedinţia României, mai bine fruntaş la preşedinţia PSD“.

În plus, în favoarea lui Barna se lucrează intens pentru desfiinţarea SIIJ şi dirijarea dosarului său pe linia DNA, unde există tradiţia staţionărilor tărăgănate până la prescriere. Prevăzător, deputatul Bulai a vrut să-şi etaleze de timpuriu ataşamentul faţă de Barna, cu speranţa că odată ajuns la Cotroceni, acesta îl va promova pe lista menestrelilor sau cel puţin al bufonilor curţii, lucru îndelung exersat de deputat încă din perioada Oslo. Reacţiile unor răuvoitori pe Facebook, pe marginea odei închinate lui Barna, nu dovedesc decât invidia acestora faţă de exerciţiul de bune intenţii al lui Bulai, chiar dacă acesta are un pronunţat iz de pupincurism.

În România nu se poate guverna decât din hazna

Partidul Naţional Liberal s-a insinuat la guvernare, nu pentru că l-a creditat electoratul cu voturi, ci pentru că a fost îmbrâncit din spate de preşedintele echidistant Klaus Iohannis. PNL a fost împins în faţă, pentru simplul şi de bun simţ motiv că preşedintele a considerat că această formaţiune este mai reformatoare decât PSD.

Recenta bătălie pentru putere în PNL, care a plasat preocuparea pentru guvernare pe locul doi, scoate în evidenţă că Ludovic Orban reprezintă trecutul vetust în acest partid, avangardist de la venirea lui Florin Cîţu, care reprezintă suflul nou. Cîţu se autoproclamă reformator, acuzându-l făţiş pe Orban de comportament dictatorial. În ultimul episod al serialului Dragnea, PSD era catalogat ca „haznaua cu dejecţii“ a politicii româneşti Serialul s-a terminat, dar ce se întâmplă acum în PNL întrece orice imaginaţie. În lupta pentru acapararea puterii în PNL, se aruncă cantităţi imense de dejecţii, în care sunt scufundaţi toţi decidenţii, care ne guvernează de acolo.

Intelectuali din toate partidele, uniţi-vă!

Democraţia constituţională este rezultatul unor încercări repetitive de organizare politică la nivel naţional. Ca şi pluralismul sau separaţia puterilor, contractul social este un concept de construcţie politică. Ideea de contract social presupune o legătură între toţi membrii comunităţii, în cadrul căreia se constituie statul. În sfera comunităţii sunt incluşi şi cei care i se opun. Contractul social este încheiat între membrii unei comunităţi din cadrul unei naţiuni, nu între aceştia şi stat. Statul şi structurile sale nu sunt părţi în contractul social, ci doar se constituie în baza acestuia. Prin contractul social, cetăţenii convin să renunţe la dreptul de a folosi forţa, unii împotriva altora, pentru a ceda o parte din puterea lor către autorităţile publice.

Aceste autorităţi au menirea de a le apăra libertăţile şi nu de a le încălca. Cedarea de putere are la bază contractul social şi aceasta se face prin intermediul raporturilor de reprezentare pe verticala ascendentă, asigurată de sistemul electoral. Raporturile de reprezentare de drept public, sunt mandatarii, adică parlamentarii, aleşii locali, demnitarii şi funcţionarii publici. Puterile acestor mandataţi sunt determinate precis şi limitate. Aceste puteri nu trebuie să fie exercitate în interes propriu, ci doar interesul tuturor membrilor comunităţii. Dacă premierul Cîţu stă de vorbă numai cu primarii PNL, acesta o face strict în interes propriu, de lider de partid şi nu în interesul întregii comunităţi.

Aceste puteri nu pot fi un mijloc de dominare şi supunere, ci unul de apărare şi slujire. Astăzi, când asistăm la cele mai puternice şi periculoase atacuri la adresa democraţiei constituţionale, se impune ca obligatorie solidarizarea tuturor forţelor intelectuale, din partide şi din afara lor, pentru a găsi soluţiile necesare asigurării continuităţii sistemului constituţional, de la un ciclu electoral la altul, asigurând astfel predictibilitatea în actul guvernării. Altfel, la fiecare alternanţă la putere vom asista la tot atâtea demolări până la firul ierbii, pentru a construi din nou şi fizic, fiecare Guvern având rolul Meşterului Manole, iar românii rolul Anei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraş?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piatra Neamţ se implementează un proiect de management adaptiv al traficului, care are o valoare de 35 de milioane de lei ■ până la finalizarea lui vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne doar cele noi ■

În vederea menţinerii unei fluenţe a circulaţiei pentru vehiculele private, asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public la trecerea prin intersecţiile semaforizate, precum şi pentru creşterea siguranţei deplasărilor pentru toate tipurile de participanţi la trafic (şoferi, pietoni, biciclişti), se implementează un proiect de management adaptiv al traficului.

Acesta vine în completarea proiectelor de modernizare a principalelor artere din oraşul nostru şi asigură eficienţa lor. Valoarea totală a proiectului este de 35 de milioane de lei, iar implementarea lui se va realiza corelat cu celelalte proiecte de mobilitate urbană aflate în execuţie.

Străzile care sunt cuprinse în proiect sunt următoarele: Bd. Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareş, reprezentând un total de 53 intersecţii înfiinţate sau modernizate. Sistemul de gestiune inteligentă a traficului este implementat pentru a îndeplini următoarele funcţii importante:

  1. Asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public în intersecţiile semaforizate şi a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcţie de informaţiile referitoare la poziţia vehiculelor de transport public.

  2. Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcţie de informaţiile în timp real asupra traficului; 3. Monitorizarea video în locaţiile semaforizate, în vederea creşterii siguranţei pentru toţi participanţii la trafic; 4. Oferirea de informaţii relevante pentru şoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

„În acest moment, sunt montate în paralel atât semafoarele vechi, cât şi cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcţiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menţionat este şi că nu toţi stâlpii montaţi în prezent sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare şi panouri de informare“, se arată într- un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ.

Pentru asigurarea funcţionării optime a sistemului de management al traficului este necesară şi controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecţiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locaţii aflate în apropiere una de alta.

Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/biciclişti, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecţiile alăturate şi să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar şi o traversare în condiţii de siguranţă de către pietoni.

În mod similar, pentru intersecţiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieşirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mişcare. Prin aceste funcţionalităţi, fluxul de vehicule de pe direcţia principală va fi oprit în locaţiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Creşterea vitezei de circulaţie în special pentru transportul public şi respectarea graficelor de circulaţie sunt corelate cu alte măsuri de promovare a acestui mod de transport: achiziţia de vehicule ecologice şi implementarea de staţii inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, comunicarea în timp real a momentului sosirii în staţie a vehiculelor de transport public, precum şi un confort sporit al aşteptării.

Toate acestea sunt măsuri care au rolul de a creşte gradul de utilizare a transportului public, prin renunţarea la deplasările cu vehicule personale. Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului şi implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menţinerea unei fluenţe bune a circulaţiei pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului.

Citește știrea

Actualitate

Investiții în rețeaua de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Roman se lucrează, de zor, la înlocuirea conductelor din str. Anton Pann ■ viceprimarul și-ar dori plecarea Romanului de la ApaServ ■ el critică lentoarea celorlate investiții asumate de municipalitate, făcînd supoziția că se vrea finalizarea lor înainte de viitoarea campanile electorală, din 2024 ■

După scandalul imens din această vară legat de avariile repetate care au lăsat Romanul fără apă zile întregi, după furnizarea în continuare a apei potabilie în regim de oprire a acesteia pe timp de noapte, la presiunile Primăriei Roman s-a trecut la programul de schimbare a rețelelor de apă, în zonele unde acestea au și cea mai mare vechime. Viceprimarul Radu Samson a anunțat că în aceste zile se lucrează la schimbarea conductelor de aducțiune în cartierul cel mai vechi al municipiului, pe strada Anton Pann.

”În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de probleme urgente. Noi, Primăria, ne-am asumat un proiect de sectorizare a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6, care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional, respectiv cel de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ. Din primăvară, de cînd coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut, periodic, discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ, despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor”. “Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lîngă gropile de la avarii”, spune viceprimarul Radu Samson, ca răspuns la admonestările unor romașcani, de pe paginile de socializare, cînd a fost ironizat că-i place să se fotografieze lîngă locurile în care se lucrează la remedierea avariilor.

Edilul șef adjunct trece apoi în revistă investițiile în rețeaua de apă a municipiului, cu referire la cele de la Stația de captare Pildești, de înlocuire în acestă vară a 360 metri de conductă în zona de captare pentru eliminarea pierderilor din acest sector. „Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport a apei, pe străzile Anton Pann și Libertății. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului, iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sînt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent. Săptămîna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămîni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri), după care utilajele se mută pe Libertății”, a mai spus viceprimarul Radu Samson.

Acesta nu ezită însă să critice lentoarea cu care se derulează celelalte investiții asumate de Primărie. ”Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine. Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mîini PENTRU. Părerea mea rămâne neschimbată pînă cînd o să avem apă non-stop, echipă de mentenanță și intervenții destinată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune),” mai spune Radu Samson.

Citește știrea
Advertisement

Trending