Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Urăm tuturor candidaţilor mult succes în alegeri!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cascadorii politicii

Poţi spune orice despre ei, îi poţi face în tot felul, folosind cele mai jignitoare cuvinte sau chiar onomatopee, dar nu poţi omite în caracterizarea acestor concetăţeni o calitate indispensabilă, care-i defineşte: curajul. Din cel puţin două motive, chiar trei: În primul rând, oamenii ăştia au un curaj nebun, vecin cu inconştienţa, când îşi schimbă culoarea.

Vorbim despre curajul de a se face de râsul lumii, de a se pune în posturi penibile, de a-şi terfeli numele şi de a-şi călca în picioare, după cum cântă muzica, nişte aşa zise convingeri politice, clamate ani în şir, ca nişte patefoane stricate. Fiindcă îţi trebuie ceva curaj să te uiţi dimineaţa în oglindă şi să-ţi probezi eşarfele roşii, albe, portocalii, albastre, galbene sau căcănii, îţi trebuie ceva tupeu să-ţi schimbi discursul politic din mers, cu scurte opriri. Iar dacă ţi-a dispărut curajul de a te întreba ce credibilitate mai ai tu în faţa ta, asta înseamnă că te-ai maturizat, că deja eşti tăbăcit, că eşti cu adevărat un politician român tipic.

Care umblă de la un partid la altul precum, scuze, băşina prin izmene (or, ca să fim politically correct, prin diverse dresuri de damă).

În al doilea rând, abia în această postură ai curajul de a intra în lupta eroică, la nivel înalt, când te expui riscului de a intra acolo unde, mai devreme sau mai târziu, simţi în ceafă gâfâitul mirosind a salam cu usturoi al gardianului de la puşcărie.

Şi nu vorbim aici numai despre politicienii din vechea gardă, ci şi despre cei din noua generaţie, nu numai despre cei de stânga, ci şi despre cei de dreapta, de centru, de colţ, despre independenţi sau dependenţi, despre aproape toţi, despre aproape toate personajele de pe scena politicii româneşti, despre aproape toată această faună caracterizată prin tupeu, ipocrizie, fariseism, demagogie cât încape şi, ca să rămânem în temă, curaj.

Exemple de foşti, actuali şi viitori puşcăriaşi le întâlneşti la tot pasul, au un comportament care-i dau de gol, un discurs politic specific, îi simţi, începi să-i miroşi de la distanţă. Au curajul de a te privi în ochi minţindu-te, curajul celor care, la un moment dat, ajunşi, au impresia că sunt invulnerabili. Fiindcă atunci când au pâinea şi cuţitul la îndemână, încep să fure fără măsură. Chiar dacă, iniţial, pot fi oarecum inocenţi, intră în malaxorul politicii româneşti, încep să-şi plătească datoriile acumulate în campanie şi încep să se gândească şi la ei şi familii. La tot felul de familii.

„Meseria mea e riscul“ este titlul unei cărţi, autobiografia lui Gil Delamare, un mare cascador francez (filme din seria Jandarmii, Fantomas, Marea hoinăreală, Omul din Rio). El îşi pregătea minuţios, profesionist, fiecare cascadorie, până când, ultima, cu o maşină decapotabilă, nu i-a mai ieşit cum plănuise.

Puştan fiind, l- am văzut la Iaşi, pe stadion, un spectacol care te lăsa cu gura căscată, făcea un turneu şi prin ţările din Est, cascadorii cu maşini şi motociclete care treceau prin perdele de foc, în fine, altă poveste. Dar povestea cascadorilor de pe 27 septembrie se apropie, iar foiala organizatorilor acestui spectacol este pe cât de periculoasă, pe atât de ridicolă. Ar mai fi de luat în calcul şi un al treilea semn de curaj:

Suntem prieteni cu şefii cei mari

La Neamţ încă urlă provincialismul în noi. Înainte de pandemia de Covid-19, politica nemţeană contactase un alt virus, devenit celebru chiar pe aceste meleaguri: folcloristele. Prieteşugul cu cei de la putere, de la Bucureşti, unde se fac cărţile. Dacă celebrul Pinalti, în telegondola liberală, cu ex-puşcăriaşa Udrea, ar fi fost exoneraţi, or dacă puşcăriaşul Dragnea ar fi fost acum în libertate, or dacă alţi mulţi puşcăriaşi şi puşcăriabili ar fi beneficiat de protecţia promisă sau dorită, cu siguranţă că în judeţul Neamţ ar curge acum lapte şi miere.

Din nefericire, pupatul în c… al şefilor de partid şi de stat de la Bucureşti, umflarea cu pompa a unor foşti miniştri burtoşi, sau tentativele unor fosile politice (Meleşcanu, Tăriceanu, Băsescu) duce la ceea ce, cineva, a numit foarte plastic: UMFLAŢIA de candidaţi.

Vorbim aici despre nişte oameni fără căpătâi, care se laudă cu experienţe jenante la nişte niveluri unde au ajuns, dar pe care nu le meritau, vorbim aici despre tot felul de candidaţi, sau susţinători de candidaţi, care, la viaţa lor, nu au ştiut să facă altceva decât măgăria asta de campanie electorală. Ingineri care habar nu au să proiecteze un pod, un podeţ, ceva, absolvenţi de facultăţi teoretice care n-au avut în viaţa lor o clasă de elevi, agronomi care au mers din eşec în eşec, gazetari cu tiraje confidenţiale, de doi lei, dar cu statistici mânărite, tot felul de escroci, cu studii falsificate şi doctorate plagiate, tot felul de rataţi bolnavi de putere, care se cred mântuitori ai unor comune, târguri, municipii, judeţe, chiar mântuitorii planetei.

Să-mi spuneţi, vă rog frumos, dacă nu am dreptate. Cu condiţia de a nu le fi rude: veri, cumnaţi, naşi, neveste, or membri de partid… Să le urăm mult succes în alegeri. Tuturor, la grămadă, căci vin peste noi grămadă, mergi pe stradă şi, chiar dacă e aproape pustie, chiar dacă magazinele sunt cu obloanele trase de faliment, de peste tot te îndeamnă la vot, din poze, candidaţii. Le urăm mult, mult succes! Meseria lor este, totuşi, riscul. Puţini dintre noi avem curajul, dar şi insomniile lor.

Actualitate

Iată cît de frig ne-a fost în cea mai geroasă noapte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ noaptea de 18/19 ianuarie a fost cea mai friguroasă din aceast sezon ■ mercurul din termometre a ajuns la aproape -20 de grade ■ ieri, la prînz, erau valori termice de -12 grade ■ de astăzi scăpăm de ger şi temperaturile cresc spectaculos ■

Meteorologii dau asigurări că începînd de aastăzi, 20 decembrie 2021, am scăpat de vremea geroasă. Valorile termice cresc spectaculos, iar în week-end ne putem aştepta la 9 grade, cu plus. Pînă atunci trebuie spus faptul că noaptea de 18/19 ianuarie 2021 a fost cea mai rece din acest sezon şi mercurul din termometre a coborît pînă spre -20 de grade.

De menţionat este faptul că în teritoriu a fost aproape la fel de frig ca în vîrf de munte, pe Toaca. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie în noaptea de 18/19 ianuarie cel mai „cald“ a fost la Piatra Neamţ unde minima s-a oprit la -17,1 grade, la Tîrgu Neamţ s-au înregistrat -19,1 grade, în timp ce la Roman s-a ajuns la -19,6 grade, comparabil cu minima de la staţia Ceahlău – Toaca unde s- au înregistrat -20,7 grade.

Acolo a bătut vîntul în zori, cauză din care temperatura resimţită a ajuns la -41 de grade. Ger a fost şi peste zi, iar la ora 12:00 termometrele indicau -10 grade la Piatra, – 11 grade erau la Tîrg, -12 grade se înregistrau la Roman, iar pe munte erau -17 grade în miezul zilei. Era vînt la Roman unde se resimţeau -15 grade, iar pe munte indicele de răcire era la acelaşi moment de -37 de grade.

Chiar de azi se încălzeşte spactaculos. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiai valorilor termice şi a precipitaţiilor în Moldova, pînă la final de ianuarie. „La începutul intervalului vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineaţa şi noaptea, dar pînă la data de 23 ianuarie valorile termice vor creşte semnificativ.

Maximele termice vor creşte de la medii de -8 …-6 grade, la medii în jurul valorii de 10 grade, iar cele minime, de la medii de -16…-14 grade, la medii de 1…2 grade. În ce-a de-a doua săptămînă, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 4…5 grade şi ale minimelor, de la -3…-2 grade. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, izolate, dar probabilitatea pentru precipitaţii mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi în creştere după data de 23 ianuarie“, conform ANM.

Cu începere de azi, 20 ianuarie, vremea schimbă foaia şi se încălzeşte destul de brusc şi nefiresc, astfel că ziua ajungem la o maximă pozitivă 2 grade. Noaptea va fi cu mult mai blîndă decît precedenta şi minima se opreşte la -5 grade. Joi, 21 ianuarie, revedem soarele şi se face deosebit de cald, iar specialiştii au prognozat în zona noastră 5 grade. Şi minima nocturnă saltă spectaculos pînă la -1 grad. Şi mai cald va fi pe vineri, 22 ianuarie, cînd se anunţă cer variabil cu soare şi valori termice de pînă la 7 grade.

Noaptea scăpăm de temperaturile negative şi minima trece la valori pozitive, de 1 grad. Cea mai caldă zi va fi însă cea de sîmbătă, 23 ianuarie, cînd meteorologii promit 9 grade în zona noastră, iar după lăsarea întunericului vor fi 2 grade.

Citește știrea

Actualitate

Tentativă de omor la nuntă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fapta a avut loc în aprilie 2018, la Poienari ■ victima a suferit leziuni vindecabile în 65 - 75 de zile de îngrijiri medicale, ce i-au pus viaţa în pericol ■ partea vătămată cere de la agresor 50.000 de lei ■

Petrecerea a doi tineri care şi-au legat destinele în urmă cu ceva vreme era să se lase cu moarte de om. S-a întîmplat în localitatea Poienari, în luna aprilie a anului 2018, cînd socrul mic a fost bătut atît de rău încît a suferit leziuni ce au necesitat un număr de 65 – 75 de zile de îngrijiri medicale.

În plus, prin natura şi gravitatea lor, i-au pus victimei viaţa în primejdie. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Ionuţ Daniel Bădărău, în vîrstă de 25 de ani, din localitatea Bozieni, acesta fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. Conform actelor de urmărire penală, fapta a avut loc la nunta fiicei viitoarei victime. Petrecerea a fost organizată la locuinţa socrului mic, unde au fost invitate mai multe persoane, printre care se afla şi viitorul acuzat.

Spre miezul nopţii, gazda ar fi vrut să încheie petrecerea şi să se retragă la culcare, astfel încît a intenţionat să întrerupă nunta. Nu toţi nuntaşii au fost de acord, cel mai supărat fiind inculpatul, care ar fi dorit să se mai distreze. Cu toate acestea, socrul mic nu l-a ascultat şi i-a poftit pe musafiri să-şi vadă de drum. În aceste condiţii şi posibil din cauza alcoolului consumat, între victimă şi agresor a izbucnit o altercaţie, iar în urma unor discuţii violente, inculpatul ar fi lovit partea vătămată cu pumnul în plină figură.

Luat prin surprindere, bărbatul s-a dezechilibrat, nu s-a mai putut redresa şi a căzut cu capul de pavajul din curte. Chiar dacă victima era la pămînt, agresorul nu şi-a putut stăpîni nervii şi a continuat să-l lovească pe bărbat cu pumnii, dar şi cu picioarele, în zona capului şi toracelui. Cînd cei prezenţi la faţa locului i-au despărţit pe cei doi, victima suferise deja leziuni grave.

A fost solicitat ajutorul ambulanţei care a transportat rănitul la spital, pentru îngrijiri medicale de specialitate. Partea vătămată a suferit mai multe traumatisme craniene, ulterior medicii legişti stabilind că prin intensitatea loviturilor i-a fost pusă viaţa în pericol. La finele urmării penale partea vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penale şi cere de la agresor suma de 50.000 de lei, cu titlu de daune morale şi materiale.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamţ unde timp de cel mult două luni va fi în procedură de Cameră preliminară. La finele acestei etape, procesul intră în linie dreaptă, şi urmează administrări de probe şi audieri de martori, în vederea stabilirii vinovăţiei, sau nevinovăţiei inculpatului. Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finele deliberărilor.

Citește știrea

Actualitate

Unde-i lege, nu-s norme de aplicare. Chiar şi la gunoi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ singura staţie de compost, cea de la Piatra Neamţ, este depăşită tehnic ■ nu face faţă prelucrării decît a gunoiului menajer din capitala judeţului şi cîteva comune limitrofe ■ o lege în domeniu, deşi este publicată în Monitorul Oficial, nu are norme de aplicare ■

Începînd cu luna ianuarie 2021 a intrat în vigoare Legea compostului, care obligă cetăţenii şi firmele să colecteze separat din gunoiul menajer resturile biodegradabile, cu scopul de a fi transformate în îngrăşămînt.

Directorul ADI ECO Neamţ, Claudiu Pădure, a declarat pentru Monitorul, că deşi la Neamţ se stă binişor în ceea ce priveşte etapa de pregătire a implementării actului normativ, legea nu poate fi aplicabilă, din raţiuni ce ţin de faptul că nu se ştie ce se va face cu aceste deşeuri biodegradabile.

„La Neamţ am putea spune că stăm un pic mai bine decît în restul ţării. Încă de la formarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) am împărţit 52 de mii de compostoare pentru mediul rural. Pentru urban, Romanul şi Tîrgu Neamţ au acele pubele.

Pentru municipiul Piatra Neamţ am găsit o soluţie, în sensul modificării uşoare a acelor module noi, amplasate în oraş. O pubelă pentru deşeuri reciclabile va fi transformată în pubelă pentru deşeuri compost. Problema cea mai mare este, însă, ce facem cu acest compost? Îl colectăm, dar în afara staţiei de compost de la Piatra Neamţ, care este depăşită, nu avem ce face cu deşeurile colectate. Staţia de la Piatra Neamţ poate deservi, deocamdată, doar municipiul reşedinţă de judeţ şi cîteva comune apropiate. Pe de altă, parte Legea 181 din 19 august 2020, privind gestionarea deşeurilor nepericuloase, compostabile, publicată în Monitorul Oficial din 20 august anul trecut, nu are încă norme de aplicare, deşi ea trebuie să intre în vigoare la 6 luni de la publicare“, a declarat Claudiu Pădure.

Acesta spune că la nivelul Neamţului, pentru aplicarea acestei legi va trebui să se treacă şi la modificarea Planului judeţean de gestionare a deşeurilor, asta, în condiţiile inexistenţei legislaţiei subsecvente. Deci, România este surprinsă, ca de obicei, nepregătită logistic. Pe de altă parte legea este suspectă, susţin specialiştii, de a nu transpune directive europene.

Consiliul Legislativ, organ consultativ de specialitate al Parlamentului României, care avizează proiectele de acte normative în vederea unificării şi coordonării întregii legislaţii, susţine că legea în discuţie „nu constituie transpunerea unui document juridic european şi nici nu are ca finalitate crearea cadrului juridic necesar punerii directe în aplicare a unui Regulament European“. Tipic românesc!

Citește știrea

Trending