Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Unde-l doare, cel mai tare, pe politicianul român? O fi în pensie, or’ altundeva?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pentru unii, atunci când li se frânge zborul, când vine procurorul şi le gripează motorul, abia atunci încep să le fie diagnosticate, cu adevărat, durerile care-i măcină pe ei. Începe să se vadă, din avion or’ din dronă, cam pe unde-i doare pe ei de electorat, de cei cărora le-au cerşit anterior votul. Începe numărătoarea, se face bilanţul durerilor lor reale: terenuri, vile, case, maşini, contracte fără licitaţie, licitaţii trucate, firme la rude, conturi şi proprietăţi în străinătate, multe dureri. (Lucrarea de faţă este un studiu scurt, dar, sperăm noi, îndesat)

Premiza: Oare ce-i determină pe unii dintre concetăţenii noştri să intre în politică? Şi ce calităţi trebuie să ai pentru a ajunge la butoiul cu miere? Cât de gros trebuie să-ţi fie obrazul pentru a ignora azi promisiunile sforăitoare făcute ieri, or pentru a umbla, ca flatulaţia prin izmene, de la un partid la altul? În ce lume irespirabilă vieţuiesc aceşti oameni?! Ce ideologii politice îmbrăţişează ei, ce crezuri politice au? Câţi dintre ei au măcar oleacă de şcoală, de cultură politică, de drept? Că ei fac legi.

În câţi dintre ei mai poţi investi încredere? Azi este liberal, mâine social-democrat, poimâine conservator şi invers, el fiind un incult politic. Ce o fi în sufletul lor, ce calcule îşi fac?! Se gândesc din timp la pensie? Adică, mai pe şleau, chiar se gândesc la faptul că la vârsta pensionării, deşi simpli funcţionari în administraţie, ei nu vor mai avea nevoie de „pomana“ incertă, de trăit de azi pe mâine, a pensiei de la stat, de la buget? Nici ei şi nici ai lor, urmaşi ai mătuşii Tamara? Fiindcă ei, în foarte scurt timp după ce sunt unşi în funcţii, uită mersul pe jos, statul la coadă şi statutul de om normal, de om al cetăţii. Nu mai au timp de ceilalţi, pe care sunt nevoiţi să-i ia la grămadă. Se izolează în statistici şi consilieri, îşi pun măşti, mănuşi chirurgicale la pozat, apoi se trag cu maşina oficială. O vorbă românească, neaoşă, spune că atunci când intri în politică, intri în rahat. Nu putem neglija această perlă a folclorului urban, nu-i aşa?! Unii politicieni români au, cu siguranţă, un start decent, de bun simţ, au intenţii onorabile, dar, în scurt timp, le trece. Din păcate! Intră unde intră, într-un malaxor infernal.

Victime colaterale: De ce îşi permit familiile unor politicieni, unii total agramaţi, nulităţi absolute, alţii doar analfabeţi funcţional, dar şmecheri, cu diplome de studii contrafăcute, băieţi deştepţi, ceea ce nu-şi pot permite, nici pe departe, familiile unor profesori universitari sau ale unor străluciţi profesori de colegiu? Or’ ale unor modeşti dascăli sau medici de la ţară (câţi mai sunt ), unde, încă, se mai trăieşte aproape normal? Unde manifestări, de-a dreptul grobiene, ale unor aşa zişi baroni locali, sunt nocive, atacă la rădăcină, ca viermii, traiul decent al oamenilor gospodari, care au, din tată în fiu, pe lângă nişte palme de pământ, cultul muncii oneste, respectul pentru pământ, pentru învăţător, pentru preot, pentru doctor? Obligându-i pe acei fii să plece din ţară, iar când se întorc, cu dorinţă de a se reaşeza, cu ceva bănuţi strânşi, doar ei ştiu cum, să le pună beţe în roate, să-i tapeze până li se-apleacă şi pleacă din nou. Iar despre cei rămaşi, mai ales despre cei de vârsta a treia, cu banii în batistă, cu pensii jenante, pentru pastile, dacă nu-i omoară virusul, sunt ignoraţi în continuare, că vor muri de moarte naturală, de sărăcie şi inimă rea.

Etapizare: Prima şi prima dată îl doare sufletul de cei din jurul lui, de nedreptate, de sărăcie, de rude, de vecini, de asistenţa medicală precară, de învăţământul cotonogit, de şosele, străzi şi drumuri bombardate, ehei, are nişte dureri teribile. A doua oară, după ce este ales într-o funcţie politică oarecare, i se lărgeşte orizontul şi începe să-l doară la nivel mai mare: de comună, de judeţ, de ţară, de Europa. Şi vorbim aici despre dureri patriotice atroce, stă cu mâna la inimă, pe rever, în costum de firmă, când se cântă Imnul de stat la diverse activităţi oficiale pe care le prezidează, îi dau chiar lacrimile. Începe să-l doară şi de politica externă, de UE, de NATO, nasol este că ei, aceştia, nu prea le au nici măcar cu o limbă de circulaţie, se trezesc secretari de stat, miniştri, au întâlniri bilaterale şi se fac de rahat, or chiar prim- miniştri şi se fac de râsul lumii. Iar a treia oară, când este băgat la ţuhaus.

Pentru unii: Atunci când li se frânge zborul, când vineprocurorul şi le gripează motorul, abia atunci încep să le fie diagnosticate, cu adevărat, durerile care-i măcină pe ei. Începe să se vadă, din avion or’ din dronă, cam pe unde-i doare pe ei de electorat, de cei cărora le-au cerşit anterior votul.

Începe numărătoarea, se face bilanţul durerilor lor reale: terenuri, vile, case, maşini, hoteluri, crâşme, contracte fără licitaţie, licitaţii trucate, firme la rude, conturi şi proprietăţi în străinătate, multe dureri. Iar durerea lor reală, după ce sunt legaţi şi băgaţi la beci, este exact aceea pe care au avut-o permanent, ca politicieni, pentru electorat, pentru cei care au investit în ei încredere. O durere pe care o simte acut când se aşează pe un scaun, la Tribunal, unde, cităm: „(…) a depus o contestaţie la executare, prin care a invocat un recurs în drept intitulat «habeas corpus» – o lege cu caracter constituţional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei“, hă?! Nimic, nici o rezolvare. Iar durerea pe care o simte când este aşezat pe scaun normal, persistă, ca în reclamele cu alifii pentru hemoroizi.

Sunt puţini, foarte puţini cei care au plătit sau îşi vor plăti mârşăviile. Şcoala politică românească postdecembristă are cursuri foarte tari de specializare în domeniul ascunderii hoţiilor, cursuri la seral, e drept, dar este un domeniu în care excelăm, suntem printre cei mai buni din Europa. Poate Republica Moldova ne mai întrece. Este adevărat că se dau în gât unii pe alţii, la rotirea periodică a puterii, dar majoritari sunt cei care se tratează de această durere în continuare, în viaţa politică a României anului 2020.

Unde se tratează? Păi, nu se ştie? Mai ales pe-afară, prin Turcia, prin UE, prin Belgia, prin Germania, or’ pe la clinici private, or’, patriotic, pe la Elias, sau eliberând un etaj întreg de spital (vezi Suceava). Ce să caute ei, nişte domni, cu bizonii, în saloane aglomerate ale Spitalelor judeţene?!

Astfel, se răspunde, indirect, la întrebarea de ce a intrat el în politică? Răspuns: Pentru privilegii. Şi unde-l doare pe el de electorat? Cred că am răspuns, relativ decent. În fapt, ştie tot românul cu umor. Un umor care l-a salvat şi l-a perpetuat în cele mai crunte perioade ale acestei naţii. Chiar şi acum, sub cravata serioasă a unui domn profesor serios, care, la rândul său, se gândea că nu prea se face să trăieşti doar din două pensii de profesor, aşa că a intrat în politică, în imobiliare şi în altele. Normal, are şi el durerile lui. În primul rând să scape poporul de pandemie.

Actualitate

JUSTIŢIE?! Sunt acuzaţi că au abuzat sexual o fetiţă de 10 ani, dar stau acasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ trei "bunici" sunt în arest la domiciliu, unul nu are nicio măsură preventivă ■ decizia a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Neamţ ■ ancheta vizează acuze de abuz sexual, victimă fiind o fetiţă de doar 10 ani ■

Decizie oarecum ciudată a judecătorilor de la cea mai mare instanţă din judeţul Neamţ, Tribunalul, care au decis pe 4 decembrie 2020, ca patru bătrâni, cu vârste între 66 şi 87 de ani, să nu mai fie cercetaţi în stare de arest preventiv, după ce au abuzat sexual o fetiţă de doar 10 ani, aplicându-li-se o măsură judiciară mai blândă.

Asta după ce, în prima zi a acestei luni ei au fost privaţi de libertate, sentinţa în urma acuzaţiilor de viol în formă continuată fiind decisă de Judecătoria Piatra Neamţ. Astfel, în cazul lui Ioan Balmuş, care are 87 de ani, Grigore Ţăpuc, în etate de 81 de ani şi Petre Trăscăuanu, de 75 de ani, instanţa de apel a decis ca ei să fie cercetaţi în stare de arest la domiciliu, iar pentru Ion Măriuţa, de 66 de ani, s-a decis revocarea privării de libertate, fără a se mai aplica o măsură preventivă.

Este posibil ca hotărârile judecătorilor să aibă la bază vârsta inculpaţilor, posibile afecţiuni medicale, care le pot altera stare de sănătate în regim de detenţie, la fel cum e plauzibil ca ei să nu mai fie consideraţi pericol public de vreme ce nu pot părăsi locuinţele, dat fiind arestul la domiciliu. Şocantul caz s-a petrecut într-un sat dintr-o comună de lângă oraşul Piatra Neamţ. De menţionat este faptul că cei patru arestaţi pe 1 decembrie au fost reţinuţi după ce, în urmă cu trei săptămâni, a fost arestat preventiv alt individ, din aceeaşi localitate, tot pentru viol, victimă fiind aceeaşi fetiţă de 10 ani.

Pe 10 noiembrie 2020, a ajuns în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ şi era privat de libertate Ion Ciudin, de 61 de ani. De calea de atac a uzat primul dintre arestaţi, dar a fost păstrat după gratii. Nu a avut linişte în detenţie, a cerut iar înlocuirea măsurii privative de libertate cu o alta mai blândă, arestul la domiciliu, dar tot nu i-a fost admisă.

Cât îl priveşte pe Ciudin, conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în anii 2019 şi 2020. Profitând de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vârstei, dar şi de starea materială precară a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Antecedentele amoroase ale primului arestat din acest dosar

Despre comportamentul deviant al lui Ciudin s-a aflat prin sat, fetiţa ar fi fost consiliată psihologic, după implicarea primăriei din localitate şi ancheta desfăşurată de Direcţia de Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Neamţ, iar la un moment dat copila a detaliat ceea ce s-a petrecut, autorul fiind arestat.

„Dispune arestarea preventivă a inculpatului C. Ion, aflat în stare de reţinere (…), cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată (…), pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 10.11.2020 şi până la data 09.12.2020, inclusiv“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ.

Primul inculpatul din acest dosar este căsătorit, are doi copii majori, care lucrează în străinătate, în Italia. Despre Ciudin se spune că şi-a pierdut calitatea de cântăreţ bisericesc la aşezământul din localitatea de domiciliu în urma unei aventuri amoroase. A fost dat afară după ce s-a aflat că ar fi avut relaţii cu o femeie, consătenii nefiind de acord ca el, persoană însurată, să slujească alături de preot, la sărbători.

După acest episod a ajuns la un schit din zonă, unde a prestat tot ca dascăl. Cât despre minora violată ea este singurul copil al familiei, una cu resurse materiale limitate, dar în care soţii nu se prea înţeleg, scandaluri izbucnind pe fondul consumului de alcool.

Ancheta în acest dosar avea să stabilească că şi alte persoane au abuzat sexual copila de doar 10 ani, ceilaţi patru făptaşi procedând întocmai ca primul arestat la comiterea infracţiunilor. Articolul 218 din Noul Cod Penal prevede că raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Numai că, în cazul în care victima este minoră, sancţiunea este între 5 şi 12 ani.

Citește știrea

Actualitate

Autostrada Unirii a fost, este și va fi o prioritate a PNL! Au început etapele pregătitoare ale tronsonului Târgu Neamț – Iași – Ungheni!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Partidul Național Liberal a început investițiile în dezvoltarea rețelelor de transport, bazându-se pe finanțare europeană. În ultimul an, Guvernul PNL a deblocat lucrări și proiecte majore de infrastructură importante pentru regiunea Moldovei: Autostrada Unirii  A8 (Tg. Mureș – Iași – Ungheni) și Autostrada Moldovei A7 (cu traseul Nord-Sud). Parlamentarii din județul Neamț au susținut în mod activ demararea proiectului Autostrăzii Unirii. Dată fiind importanța majoră a acestui proiect și Guvernul PNL a venit în susținerea lui.

Nemțenii au dreptul să știe că au fost începute etapele pregătitoare ale tronsonului din autostrada A8 care traversează regiunea Moldovei, adică Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Săptămâna trecută au fost depuse trei oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate, un pas esențial pentru buna desfășurare a proiectului. Câștigătorul licitației va fi anunțat la anul, când va și începe lucrul la acest studiu.

Și celelalte două loturi ale A8 sunt deja în etapele de obținere ale autorizațiilor și avizelor. Pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț se lucrează deja la studiul de fezabilitate, acesta fiind și cel mai greu de realizat, deoarece autostrada va traversa munții. În celălalt capăt al A8, la intrarea în Republica Moldova, este podul peste Prut de la Ungheni, care își așteaptă acordul de mediu și – după primirea lui – se va trece la emiterea Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico-economici în baza cărora se va realiza proiectul.

Pentru cealaltă autostradă care va traversa Moldova – adică A7 – au fost încheiate, în acest an, contractele și pentru studiile aferente ultimelor două secțiuni (Pașcani – Suceava și Suceava – Siret). Termenul final de predare al documentațiilor tehnice este 2022. Primele patru loturi ale A7 (de la Ploiești la Pașcani) sunt acum în faza de elaborare a documentațiilor, iar la anul va fi lansată licitația pentru construcția efectivă a autostrăzii. Acest proiect va avea 428 kilometri și un preț de 3 miliarde euro.

Mai mult chiar, miercuri, 2 decembrie,  a fost inaugurat primul tronson al A7, respectiv 16 kilometri cu profil de autostradă din totalul de 31 de kilometri, cât are centura ocolitoare a Bacăului. După 30 de ani de promisiuni făcute de toate forțele politice care s-au succedat la guvernare, doar Guvernul PNL a reușit să îndeplinească un obiectiv strategic pentru Moldova. Deschiderea circulației pe acest tronson are loc cu 1 an înaintea termenului prevăzut în contract, ceea ce ne dovedește – o dată în plus – că antreprenorii români pot derula contracte de succes în colaborare cu un guvern care pune investițiile pe primul loc.

Toate aceste costuri (studiile de fezabilitate și costul efectiv al construirii autostrăzilor) au deja finanțarea asigurată. În mare parte este vorba despre bani europeni, restul sumelor provenind de la bugetul național sau din diferite parteneriate cu instituții financiare internaționale.

Echipa PNL Neamț va susține în continuare realizarea Autostrăzii Unirii (A8). Este o promisiune făcută nemțenilor, pe care o vom respecta! Vom avea parte de sprijinul Guvernului PNL, dar și al parlamentarilor liberali. Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Neamț votați duminică PNL, poziția 6 pe buletinul de vot!

Citește știrea

Actualitate

Se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în week-end sînt aşteptate valori termice diurne de pînă la 7 grade ■ meteorologii anunţă precipitaţii, întîi ploaie, apoi ninsoare ■ minimele nocturne vor fi rezonabile ■

Luna decembrie a debutat cu temperaturi sub media perioadei şi cel puţin în zona Neamţului a fost mai rece decît ne-am fi aşteptat. Mai bine a fost în vîrf de munte, pe Toaca, din cauza unui fenomen denumit inversiune termică.

Pe 3 decembrie, la ora 11 termometrele indicau 1 grad la Roman, -1 grad era la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la acelaşi moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca specialiştii au măsurat temperaturi pozitive de 3 grade. Tot acolo este şi strat de nea ce măsoară 6 centimetri. Indicele de răcire era mai coborît în teritoriu, iar dacă pe munte nu era nici o schimbare, 3 grade cu plus, la Piatra Neamţ şi Roman se resimţeau -1 grad, în timp ce la Tîrgu Neamţ era un indice de răcire de -6 grade.

Meteorologii spun că în week-end se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii care, la început vor fi sub formă de ploaie, iar săptămîna viitoare debutează cu ninsoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 4 decembrie va fi mai cald, se anunţă cer variabil cu soare şi o maximă care ajunge la 6 grade. Noaptea rămînem cu valori termice negative, de -2 grade. Una din cele mai calde zile din această lună pare a fi cea de sîmbătă, 5 decembrie, cînd ziua se ajunge la temperaturi nesperate, de 7 grade. Din păcate se adună norii şi va ploua.

Şi noaptea regimul termic se apreciază nesperat, iar minima se opreşte la 4 grade, cu plus. Duminică, 6 decembrie, mercurul din termometre coboară niţel, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 5 grade, motiv pentru care ploaia se poate transforma în lapoviţă. Şi noaptea se face mai rece, iar minima se opreşte la 1 grad. De săptămîna viitoare nu mai avem parte de zile calde.

Luni, 7 decembrie, cerul va fi acoperit şi sînt aşteptat ninsori la o maximă diurnă de doar 1 grad. După lăsarea întunericului vor fi temperaturi negative, de -2 grade. Frig va fi si marţi, 8 decembrie, 0 grade ziua, cînd din nou sînt aşteptaţi fulgi de nea, iar peste noapte rămînem cu minima cantonată la -2 grade. Mijlocul săptămînii aduce o apreciere a regimului termic şi scăpăm de precipitaţii, nu şi de cerul acoperit. Maxima diurnă ajunge la 2 grade, iar minima nocturnă va fi de -2 grade. Ziua de joi, 10 decembrie, aduce din nou nori, dar şi precipitaţii, ploaie sau lapoviţă.

Valorile termice diurne ajung la 3 grade, iar după lăsarea întunericului va fi 1 grad, cu plus. Cer acoperit ne aşteaptă şi vineri, 11 decembrie, dar fără precipitaţii. Valori termice nu suferă modificări, o maximă diurnă de 3 grade şi 1 grad peste noapte. Cam la fel va fi vremea şi în week-end-ul viitor, iar în perioada 11 – 12 decembrie va fi cer acoperit şi nu mai mult de 3 grade. Noaptea rămînem cu valori pozitive, dar modeste, de 1 grad.

Citește știrea

Trending