Contactează-ne

Eveniment

RELEUL PIETRICICA: Trezitul din pumni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Absenţa stocurilor necesare, slăbiciunile evidente ale direcţiilor de sănătate, superficialitatea condamnabilă în tratarea unei ameninţări ce se apropia inevitabil, penibilul joc de-a alba- neagra cu Guvernul, în timp ce moartea citea ziarul, sunt deja istorie. Să lăsăm istoria să-i judece.

Deocamdată, una peste alta, defilăm cu ce avem şi trebuie să le acordăm toată încrederea. În asemenea situaţii, folosind un termen pugilistic, trebuie să se trezească din pumni, ceea ce, se pare, se şi întâmplă.

Bre, totuşi situaţia e gravă. Am auzit atâtea teorii ale conspiraţiilor despre acest virus nou, încât după ce strănut întâmplător, dau fuga şi mă spăl pe mâini.

Dar nu mai este loc de nici un fel de glumă când am văzut în La Repubblica, apoi şi la noi, la televiziuni, cortegii de camioane militare care transportau sute de morţi. Este înfiorător. Desigur, am citit şi statistici reale, care dovedesc faptul că numărul deceselor provocate de gripa sezonieră, de fumat, alcool, accidente în trafic sau de avorturi este, fiecare în parte, cu mult mai mare decât cele provocate de COVID-19. Dar acele imagini din Italia, acele coloane de camioane militare burduşite cu sicrie, nu mi le pot scoate din minte.

Pe scurt, se vorbeşte despre slăbirea democraţiilor şi crearea convingerii că nu te poţi încrede în nimeni. Ceea ce, chiar şi pentru noi, românii, miştocari şi suspicioşi genetic (când vorbim despre politică, politicieni şi instituţii ale statului), chiar şi pentru mine personal, care nu am simpatii politice de nici un fel, trebuie să ne dea de gândit. Am păşit, cu toţii, într-o lume anormală, nu suntem scenarişti, regizori şi nici măcar actori, facem doar figuraţie, suntem nişte figuranţi mărunţi, mulţi şi, credem mare parte dintre noi, cât de cât informaţi. Deh!

Însumând legende urbane şi multe, foarte multe operaţiuni de dezinformare, toate la un nivel nemaiatins, pentru prima oară, „Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la începutul acestei luni, a vorbit despre o infodemie masivă şi a cerut intervenţia imediată a marilor platforme de internet şi autorităţilor naţionale de reglementare pentru a lua măsuri în vederea îndiguirii unui fenomen care, din ridicol sau doar în mod ciudat, poate deveni foarte uşor un factor de influenţare negativă a securităţii naţionale a oricărei ţări şi de destabilizare a structurilor economice şi de sănătate publică“. Ceea ce, dacă suntem normali la cap, ne obligă să strângem rândurile, să dăm credit aleşilor şi instituţiilor statului, şi în primul rând specialiştilor, profesioniştilor care, Slavă Domnului!, încă nu au apucat să plece din ţară.

Să uităm, deocamdată, îndârjirea aproape inconştientă a luptelor politice interne, în dauna unei serioase pregătiri a luptei împotriva nenorocirii care, gândind logic, se apropia de noi. Să uităm, deocamdată, faptul că „În loc să pregătească ţara pentru Criză Klaus Iohannis s-a jucat de-a anticipatele“, cum îşi titrează un editorial Ion Cristoiu, care aici a nimerit-o.

La aceste niveluri ierarhice înalte, ajunşi în funcţii de mare responsabilitate, aceşti oameni trebuie să fie foarte bine informaţi, cu statistici reale, cu studii şi prognoze reale, cu proiecte şi programe reale, şi chiar sunt. Informaţia este putere, până acum presupun că pe mulţi îi interesau doar sondajele de opinie reale, nu cele din presă, dar acum, în situaţie de criză reală, aceste sondaje nu mai fac două parale. Un timp, Pieleanu va şoma.

Instituţiile nu înseamnă clădiri cu sigle, ci oameni. Funcţiile sunt ocupate de oameni, iar politicienii, vrând-nevrând, sunt obligaţi să apeleze la cei mai valoroşi şi dedicaţi profesionişti din acele instituţii. Nu la gargaragii, pile, nepoţi, amante, care au infestat politic acele instituţii şi care, după acest examen al adevărului, ar trebui băgaţi într-o carantină definitivă.

Ca simplu figurant în acest thriller din ce în ce mai dramatic, mai negru, vreau să spun că am încredere în oamenii din prima linie, de la cei mai bine informaţi, până la cei care (unii şi acum) în costum de zugrav (nu e glumă, ci o cruntă realitate), transportă acele izolete. Sper că cei de sus s-au trezit din pumni şi au renunţat la penibila lor luptă politică. Dacă nu, înseamnă că sunt nişte demagogi cinici.

Oricum, neavând un sindicat al figuranţilor, solicit, totuşi, deocamdată, o banală cutie cu câteva măşti de protecţie şi câteva perechi de mănuşi de cauciuc. Aici, la mine, la farmacia de după colţul blocului. Se poate?! Or’ e deja prea mult?!

Că de spălat des pe mâini, sunt obişnuit s-o fac de când comentez politica noastră. Acum îi salut, le urez succes şi întind mâna celor de la vârf. N-am mănuşi, dar asta-i situaţia! O fac fără.

Actualitate

JUSTIŢIE?! Sunt acuzaţi că au abuzat sexual o fetiţă de 10 ani, dar stau acasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ trei "bunici" sunt în arest la domiciliu, unul nu are nicio măsură preventivă ■ decizia a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Neamţ ■ ancheta vizează acuze de abuz sexual, victimă fiind o fetiţă de doar 10 ani ■

Decizie oarecum ciudată a judecătorilor de la cea mai mare instanţă din judeţul Neamţ, Tribunalul, care au decis pe 4 decembrie 2020, ca patru bătrâni, cu vârste între 66 şi 87 de ani, să nu mai fie cercetaţi în stare de arest preventiv, după ce au abuzat sexual o fetiţă de doar 10 ani, aplicându-li-se o măsură judiciară mai blândă.

Asta după ce, în prima zi a acestei luni ei au fost privaţi de libertate, sentinţa în urma acuzaţiilor de viol în formă continuată fiind decisă de Judecătoria Piatra Neamţ. Astfel, în cazul lui Ioan Balmuş, care are 87 de ani, Grigore Ţăpuc, în etate de 81 de ani şi Petre Trăscăuanu, de 75 de ani, instanţa de apel a decis ca ei să fie cercetaţi în stare de arest la domiciliu, iar pentru Ion Măriuţa, de 66 de ani, s-a decis revocarea privării de libertate, fără a se mai aplica o măsură preventivă.

Este posibil ca hotărârile judecătorilor să aibă la bază vârsta inculpaţilor, posibile afecţiuni medicale, care le pot altera stare de sănătate în regim de detenţie, la fel cum e plauzibil ca ei să nu mai fie consideraţi pericol public de vreme ce nu pot părăsi locuinţele, dat fiind arestul la domiciliu. Şocantul caz s-a petrecut într-un sat dintr-o comună de lângă oraşul Piatra Neamţ. De menţionat este faptul că cei patru arestaţi pe 1 decembrie au fost reţinuţi după ce, în urmă cu trei săptămâni, a fost arestat preventiv alt individ, din aceeaşi localitate, tot pentru viol, victimă fiind aceeaşi fetiţă de 10 ani.

Pe 10 noiembrie 2020, a ajuns în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ şi era privat de libertate Ion Ciudin, de 61 de ani. De calea de atac a uzat primul dintre arestaţi, dar a fost păstrat după gratii. Nu a avut linişte în detenţie, a cerut iar înlocuirea măsurii privative de libertate cu o alta mai blândă, arestul la domiciliu, dar tot nu i-a fost admisă.

Cât îl priveşte pe Ciudin, conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în anii 2019 şi 2020. Profitând de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vârstei, dar şi de starea materială precară a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Antecedentele amoroase ale primului arestat din acest dosar

Despre comportamentul deviant al lui Ciudin s-a aflat prin sat, fetiţa ar fi fost consiliată psihologic, după implicarea primăriei din localitate şi ancheta desfăşurată de Direcţia de Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Neamţ, iar la un moment dat copila a detaliat ceea ce s-a petrecut, autorul fiind arestat.

„Dispune arestarea preventivă a inculpatului C. Ion, aflat în stare de reţinere (…), cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată (…), pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 10.11.2020 şi până la data 09.12.2020, inclusiv“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ.

Primul inculpatul din acest dosar este căsătorit, are doi copii majori, care lucrează în străinătate, în Italia. Despre Ciudin se spune că şi-a pierdut calitatea de cântăreţ bisericesc la aşezământul din localitatea de domiciliu în urma unei aventuri amoroase. A fost dat afară după ce s-a aflat că ar fi avut relaţii cu o femeie, consătenii nefiind de acord ca el, persoană însurată, să slujească alături de preot, la sărbători.

După acest episod a ajuns la un schit din zonă, unde a prestat tot ca dascăl. Cât despre minora violată ea este singurul copil al familiei, una cu resurse materiale limitate, dar în care soţii nu se prea înţeleg, scandaluri izbucnind pe fondul consumului de alcool.

Ancheta în acest dosar avea să stabilească că şi alte persoane au abuzat sexual copila de doar 10 ani, ceilaţi patru făptaşi procedând întocmai ca primul arestat la comiterea infracţiunilor. Articolul 218 din Noul Cod Penal prevede că raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Numai că, în cazul în care victima este minoră, sancţiunea este între 5 şi 12 ani.

Citește știrea

Actualitate

Soţ ucigaş, 9 ani de închisoare şi daune enorme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sexagenarul a contestat în zadar sentinţa, pedeapsa devenind definitivă ■ el trebuie să achite despăgubiri de 153.000 lei ■

Ilie Ţoţan, în vîrstă de 61 de ani, din Ţibucani, a fost găsit vinovat de uciderea soţiei, iar prin sentinţă definitivă a fost condamnat la 9 ani de închisoare. În fapt, aceasta este hotărîrea instanţei de fond, pe care inculpatul a atacat-o la Curtea de Apel Bacău. Nu a avut cîştig de cauză, acţiunea fiind respinsă ca nefondată.

„În temeiul art.421 pct. 1 lit.b Cod procedură penală respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Ţoţan Ilie împotriva sentinţei penale nr.102/P din 12.10.2020, pronunţată de Tribunalul Neamţ în solutionarea dosarului penal nr.1482/103/2020. Conform art.422 şi art.424 alin.3 Cod procedură penală raportat la art.72 Cod penal, deduce în continuare din pedeapsa aplicată de instanţa de fond inculpatului Ţoţan Ilie perioada arestării preventive începînd cu data pronunţării sentinţei atacate, 12.10.2020, şi pînă la zi. În temeiul art.272 alin.2 Cod procedura penală, obligă apelantul inculpat la plata către stat a sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate pentru soluţionarea apelului. Definitivă“, conform Curţii de Apel Bacău.

În plus, trei părţi civile în proces au de primit de la inculpat 3.000 de lei, cu titlu de daune materiale, precum şi cîte 50.000 de lei, cu titlu de daune morale. La aceşti bani se mai adaugă cheltuielil cu transportul victimei la spital şi îngrijirea acesteia pînă la deces precum şi cheltuielile judiciare. La final inculpatul ar fi bun de plată cu aproape 160.000 de lei.

S-a mai dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Fapta a avut loc pe 19 mai 2020, iar a doua zi inculpatul a fost arestat preventiv, şi la acest moment aflîndu-se după gratii.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Ţoţan Ilie, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de loviri sau vătămari cauzatoare de moarte, prevăzută de art.195 Cod penal, raportat la art.199 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 21.05.2020, pînă la 19.05.2020, inclusiv“, conform instanţei.

Ulterior măsura a tot fost prelungită. Anchetatorii au arătat faptul că între victimă şi agresor erau relaţii tensionate, totul degenerînd pe 19 mai. Într-un acces de furie, incupatul s-a înarmat cu un par cu o lungime de 80 de centimetri cu care şi-a altoit consoarta de mai multe ori, cele mai multe dintre lovituri vizînd capul.

Ulterior agresiunile au continuat, victima fiind lovită cu pumnii şi picioarele. Femeia a fost transportată la Spitalul Tîrgu Neamt, apoi a ajuns la Piatra Neamţ. Din cauza stării grave, a fost transferată la Clinca de Neurochirurgie din Iaşi, dar nu a mai putut fi salvată.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Autoturisme în flăcări de la un scurtcircuit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii pietreni au intervenit, joi, 3 decembrie, pentru a stinge un incendiu ce a făcut scrum un autoturism pe o stradă din municipiul Piatra Neamţ. Flăcările s-au extins şi la o altă maşină parcată în vecinătatea primului.

„Ca urmare a unui apel la 112, pompierii pietreni au intervenit cu o autospecială pentru stingere apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un autoturism în municipiul Piatra-Neamț.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui autoturism parcat pe strada Nicolae Iorga. Acesta a ars in totalitate.

Incendiul s-a propagat și la un autoturism parcat in imediata vecinătate. Proprietarul acestuia, cu ajutorul stingătorului din dotare a stins incendiul care se manifesta la partea din spate a autoturismului ( aripă dreapta,  spoiler dreapta, stop dreapta).

Scurtcircuitul electric a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending