Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Tineri formidabili şi tineri idioţi (poate îi recunoaşteţi din fotografii)

Știre publicată în urmă cu

în data de

 

Se petrece, cu adevărat, în seara de 18 martie, pe la ora 17,00, în cartierul Mărăţei, Piatra Neamţ, România, Europa, Terra, în plină stare de urgenţă. De pe balcon văd un trup de om, inert, căzut pe trotuar, pe lângă pubelele de gunoi.

Am strigat de la balcon, la cei câţiva pensionari care stăteau pe o bancă, la nişte inşi şi la nişte cucoane cu căţei la plimbare, care treceau indiferente pe lângă acel trup de om întins pe trotuar: Ce-i acolo?! Este un om căzut pe trotuar?!

Bre, fix in şpiţ îi durea pe ei de omul acela care era întins pe trotuar, lângă pubelele de gunoi. Mi-am luat o haină pe mine, telefonul, şi am coborât de la etaj, dar venise deja SMURD-ul, oamenii în portocaliu se ocupau deja de acel corp de om întins pe trotuar, iar lângă ei se afla un tânăr, un bărbat tânăr, agitat, emoţionat, care el, dăduse telefon la 112, care, el, îşi luase pe umeri această responsabilitate, aşteptase intervenţia, care el, o să vedeţi în fotografii, a pus mâna să-l urce pe acel om în maşina de Salvare. Sunt convins că acel tânăr, care abia îşi parcase maşina, venind de la serviciu, văzându-l pe nenorocitul întins pe jos, pe trotuar, a dat imediat telefon la 112.

Eu, văzând scena de pe balcon, apelând la cei care erau pe-acolo, am ezitat sa dau telefon imediat la 112, având chiar şi nişte experienţe nasoale, mai demult, cu nişte beţivani întinşi pe bănci, în fine…, voiam să văd şi eu care-i treaba. M-a frapat viteza de reacţie a echipei de la salvare. Erau acolo. Mi-a plăcut profesionalismul personalului, echipat de coronavirus.

Calmi, eleganţi, profesionişti. Până să ridice victima de pe trotuar, aceşti oameni au acţionat după carte, impecabil. Numai că, la un moment dat, tânărul care zăcea pe lângă pubele şi a fost urcat în salvare, s-a trezit. I s-a făcut o minimă resuscitare, oamenii de pe ambulanţe chiar ştiu ce fac, asta e meseria lor. Ori fusese băut rău de tot, ori era drogat, ceea ce se mai întâmplă prin Piatra, ceva era cu el, dar s-a trezit rapid şi, pur şi simplu, a zbughit-o pe lângă ei, pe lângă mine, dus a fost. Oricum, acest specimen a fost resuscitat prea repede şi a luat-o, surprinzător, la fugă. A luat-o la fugă, lăsându-ne pe toţi perplexi. Am apucat doar să-i fac nişte poze de familie, pentru ziar.

După cam 5-10 minute de făcut nani pe trotuar, în zona pubelelor, omuleţul, tinerelul cu freză elegantă, inegală, îmbrăcat decent,curăţel, tânăr, viu, s-a trezit. După cum îl vedeţi din poze, e şmecher, are toate accesoriile unui idiot, care, doar după câţiva paşi mai ezitanţi a luat-o la fugă, pe aleile din cartier. Vorbesc de accesorii nu vestimentare, ci de bun-simţ, de om căruia, atunci când te ridică cineva de pe stradă, de pe trotuar, de pe unde eşti tu căzut, ca un bou ce eşti, ar cam fi cazul să spui măcar mulţumesc! Dacă cei de la Ambulanţă strigau după el şi-l întrebau: Cum te cheamă? Cum te numeşti?, n-au avut nici un răspuns de la cel care fugea împleticit, nu este vina lor.

Este doar vina idiotului, un tânar idiot pe care l-am pozat din alergare. Îl recunoaşteţi?! Pe de altă parte, celălalt tânăr, care simţise că o păţise cu fugarul, şi-a cerut scuze faţă de ambulanţieri că i-a sunat la 112. Dar nu era cazul, nu era vorba despre nici un gram de scuză, omul dăduse telefon la 112 fiindcă văzuse o anomalie, un trup de om întins pe stradă, lângă pubelele de gunoi. Îl împunsese prudent cu piciorul, apoi cu mâna, îi vorbise: Măi, omule, ce ai? Şi nimic, nici o reacţie. Aşa s-a hotărât, deşi el mergea la casa lui, să sune la 112 şi să rămână acolo, aşteptând.

Iar, apoi, după doar o scurtă resuscitare, cretinul întins pe trotuar a luat-o la fugă. După poveste, i-am strigat salvatorului, peste Ambulanţă, căci el se îndrepta către casa lui: „Bravo ţie, tinere, mă bucur că eşti pe-aici! Brava ţie, băiete!“ Cei din ambulanţă completau, la rândul lor,nişte fişe, nişte documente care să le acrediteze intervenţia. Un om, un erou anonim, dacă-l recunoateţi din fotografii, este foarte bine. Ştiţi pe cine să puneţi bază, ca om adevărat care a ajutat un om la nevoie. Dacă-l recunoaşte-ţi, din fotografii, pe celălalt, care a fugit, poate ar fi cazul să-l întrebăm care-i treaba?!

Nu-l acuzăm de nimic, deocamdată, ci doar de lipsă de bun-simt faţă de cei care i-au dat o mână de ajutor atunci când el era întins, inert, pe jos, lângă pubelele de gunoi. Apoi, a fugit. Care-i treaba cu el?! Poate că, cineva, un alt tânăr, i-a salvat viaţa şi el nu ştie. Poate că, ar fi frumos, să-l caute şi să-i mulţumească. Le dăm fotografiile neblurate. Pare un scenariu de telenovelă, inventată, ca la televiziile noastre naţionale, dar s-a petrecut chiar aşa. Felicitări, din nou, acelui inimos tânăr, de aici, din Releul Pietricica, o rubrică de cam 15 ani în Monitorul. Brava pietrene!

Actualitate

Vine arşiţa şi posibile furtuni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe final de Cuptor se anunţă pînă la 34 de grade, la umbră ■ nopţile vor deveni tropicale ■ din cauza căldurii excesive, ar putea veni furtuni ■

Finalul lunii iulie aduce valori termice caniculare, iar în această săptămînă am putea avea parte de maxime ce vor ajunge la valoarea de 34 de grade Celsius. Trebuie spus faptul că vorbim de temperaturi măsurate de specialişti în condiţii standard, adică la umbră şi fără vînt, ceea ce înseamnă că în plin soare se vor înregistra valori cu cîteva grade mai mari.

Ieri, 26 iulie, a fost ceva mai bine, cu maxime care nu au trecut de 29 de grade, însă de astăzi, 27 iulie, vine arşiţa. Meteorologii anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi diurne ce pot ajunge pînă la 32 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni furtuni zgomotoase, cu toată suita de fenomene caracteristice, tunete, fulgere, intensificări ale vîntului şi posibil grindină.

Noaptea va fi încă blîndă, cu o minimă ce nu trece de pragul de 18 grade. La fel va fi vremea şi miercuri, 28 iulie, cer senin şi pînă la 33 de grade ziua. Nu scăpăm de furtuni care se anunţă mai după amiază. Noaptea va fi tropicală, iar mercurul din termometre se opreşte la 21 de grade. Cea mai caldă zi din acest sezon va fi cea de joi, 29 iulie, cînd în zona noastră se vor înregistra temperaturi la umbră de 34 de grade.

Va fi o zi în care nici măcar furtuni nu se anunţă, astfel că în plin soare se vor resimţi, cel mai probabil, spre 40 de grade. Minima nocturnă va fi de 20 de grade. Nu prea sînt noutăţi nici vineri, 30 iulie, în cel mai cald moment vor fi 33 de grade iar în a doua parte a zilei sînt aşteptate furtuni. Noaptea va fi caldă, cu 20 de grade. Ultima zi a lui Cuptor, sîmbătă 31 iulie, aduce 32 de grade, cer senin, iar furtunile sînt absente. Duminică, 1 august, va fi timp bun, pînă la 31 de grade, dar se reîntorc furtunile.

Peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 19 grade. Trebuie spus că săptămîna viitoare vor fi temperaturi mai confortabile, ce se vor situa ziua între 26, poate cel mult 27 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 17, pînă la cel mult 18 grade. În cele mai multe zile sînt anunţate precipitaţii, ploi liniştite sau furtuni zgomotoase.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce-ar fi de muncă în această săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţ sînt sub 500 de job-uri, mai bine de jumătate din cerere fiind de la angajatori din zona la Roman ■ licenţiaţii îşi găsesc greu de lucru ■

În plin sezon estival, piaţa muncii din judeţul Neamţ nu prea dă semne de redresare, iar cererea de personal rămîne la nivelul intervalului anterior. În ultima săptămînă a lui Cuptor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă ca fiind vacante un număr total de 467 de locuri de muncă, în cele mai diverse ocupaţii.

Cele mai multe şanse de angajare le au cei din zona Roman şi zona limitrofă, acolo fiind disponibile 260 de job-uri, mai mult de jumătate din cererea totală. În zona Piatra Neamţ sînt disponibile 134 de posturi, iar la Tîrgu Neamţ este de lucru pentru un număr de 73 de persoane.

Trebuie spus faptul că cele mai multe job-uri sînt pentru personal fără nici un fel de calificare, iar cei cu studii superioare nu au prea mare căutare. Defalcat, din cele 134 de job-uri din zona Piatra Neamţ, puţine sînt pentru personal de înaltă calificare. Se caută un inspector de specialitate în gospodărirea apelor, un inginer zootehnist sau doi ingineri specializaţi în construcţii hidrotehnice, la care se mai adaugă două posturi de director de vînzări. Pentru ceilalţi sînt 10 cereri de croitori, se mai recrutează 26 de muncitori necalificaţi, ori 10 tapiţeri.

În multe alte ocupaţii sînt mai puţine cereri de personal, lista completă putînd fi studiată la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ. Nici la Roman personalul de înaltă calificare nu au prea mare căutare, şi ar fi de lucru doar pentru 4 ingineri specializaţi în electrotehnică, un inginer industrie alimentară, un inginer mecanic, un inginer responsabil vînzări sau un inspector resurse umane, ori un responsabil achiziţii.

Pentru ceilalţi sînt libere 10 posturi de ospătar, se mai caută 10 operatori producţie ceramist, însă cele mai multe cereri, 74, sînt cereri pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii de activitate. În rest ar mai putea găsi de lucru cei calificaţi ca lucrător comercial, manipulant mărfuri, mecanic auto, livrator mărfuri, şoferi de diversa categorii, sudori, vînzător, vulcanizator sau zidar sau tractorist.

La Tîrgu Neamţ se caută doi ingineri constructori, doi ingineri specializaţi în industrie alimentară, sau doi ingineri mecanici, precum şi doi psihologi, sau un dculptor în lemn, post vacant de luni bune de zile. În zonă este de lucru şi pentru alte categorii de personal, şi este nevoie de asistenţi medicali generalişti, cofetari, brutari, drujbişti, dulgheri, fierari betonişti sau lucrători comerciali şi lucrători în construcţii.

Citește știrea

Actualitate

Tupeu în cazul tatălui care era să-şi ucidă fiul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpat pentru tentativă de omor, Ştefan Bocancea a cerut schimbarea încadrării juridice ■ el ar fi vrut să fie judecat pentru vătămare corporală, poate chiar din culpă ■ el a eliberat gazul din mai multe butelii şi a provocat o explozie în camera în care era cu fiul de 7 ani ■

Procesul în care pietreanul Ştefan Bocancea, de 40 de ani, este judecat pentru că era să-şi ucidă fiul de 7 ani după ce a provocat o explozie în apartament, a luat o turnură neaşteptată. Asta după ce inculpatul a cerut schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, chiar din culpă, deşi a fost vorba de un act premeditat.

„Respinge, ca nefondată cererea formulată de inculpatul Bocancea Ştefan, de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor, în infracţiunea de vătămare corporală sau în infracţiunea de vătămare corporală din culpă“, conform instanţei.

Deşi avea drept de apel, inculpatul nu a contestat soluţia. În cauză sînt mai multe părţi civile, iar mama minorului, fosta soţie a inculpatului, cere 100.000 de euro daune morale şi 3.000 de lei, daune materiale. Alţi cîţiva vecini cer între 350 şi 15.000 de lei, bani pentru repararea caselor după pagubele provocate de explozie.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2021 într-un bloc din Piatra Neamţ, cînd individul a provocat intenţionat o explozie în camera unde se afla alături de fiu, intenţia fiind de a se răzbuna pe soţia care divorţase. Ştefan Bocancea a premeditat fapta, neîmpăcîndu-se cu ideea că a pierdut custodia copilului. Considera că a fost nedreptăţit la divorţ, deşi în timpul acţiunii civile în instanţă a comis o faptă penală.

Şi-a violat soţia, intrînd fără drept în casa în care aceasta stătea, lucru pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Înainte de data exploziei, Bocancea nu i-a reîncredinţat fostei soţii copilul, deşi magistraţii, prin decizia de divorţ, stabiliseră termene clare cînd minorul trebuia să stea cu mama şi cînd ar fi trebuit să fie la tată.

Pe 27 ianuarie 2021, cînd fosta soţie l-a anunţat că va veni după copil, acesta a ameninţat că va provoca o explozie. I-a trimis fostei neveste un mesaj, iar aceasta, speriată, a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de intervenţie s-au mobilizat imediat, dar la apariţia oamenilor legii în apropierea blocului, Bocancea a deschis mai multe butelii, a dat foc la nişte haine, iar în urma acumulării de gaze s-a produs explozia urmată de un incendiu. Minorul a fost scos din imobil de un poliţist, fiind transportat la Spitalului Sfînta Maria din Iaşi cu arsuri de gradul I şi II pe 7 – 9% din corp, pe faţă, scalp, urechi şi mîini, şi escoriaţii pe mîini şi picioare.

Leziunile au necesitat pentru vindecare 22- 25 de zile de îngrijiri medicale. Şi inculpatul s-a ales cu arsuri şi a fost internat la Spitalul Roman. Pe 11 februarie a fost adus în faţa instanţei, fiind arestat preventiv.

Citește știrea

Trending