Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Tineri formidabili şi tineri idioţi (poate îi recunoaşteţi din fotografii)

Știre publicată în urmă cu

în data de

 

Se petrece, cu adevărat, în seara de 18 martie, pe la ora 17,00, în cartierul Mărăţei, Piatra Neamţ, România, Europa, Terra, în plină stare de urgenţă. De pe balcon văd un trup de om, inert, căzut pe trotuar, pe lângă pubelele de gunoi.

Am strigat de la balcon, la cei câţiva pensionari care stăteau pe o bancă, la nişte inşi şi la nişte cucoane cu căţei la plimbare, care treceau indiferente pe lângă acel trup de om întins pe trotuar: Ce-i acolo?! Este un om căzut pe trotuar?!

Bre, fix in şpiţ îi durea pe ei de omul acela care era întins pe trotuar, lângă pubelele de gunoi. Mi-am luat o haină pe mine, telefonul, şi am coborât de la etaj, dar venise deja SMURD-ul, oamenii în portocaliu se ocupau deja de acel corp de om întins pe trotuar, iar lângă ei se afla un tânăr, un bărbat tânăr, agitat, emoţionat, care el, dăduse telefon la 112, care, el, îşi luase pe umeri această responsabilitate, aşteptase intervenţia, care el, o să vedeţi în fotografii, a pus mâna să-l urce pe acel om în maşina de Salvare. Sunt convins că acel tânăr, care abia îşi parcase maşina, venind de la serviciu, văzându-l pe nenorocitul întins pe jos, pe trotuar, a dat imediat telefon la 112.

Eu, văzând scena de pe balcon, apelând la cei care erau pe-acolo, am ezitat sa dau telefon imediat la 112, având chiar şi nişte experienţe nasoale, mai demult, cu nişte beţivani întinşi pe bănci, în fine…, voiam să văd şi eu care-i treaba. M-a frapat viteza de reacţie a echipei de la salvare. Erau acolo. Mi-a plăcut profesionalismul personalului, echipat de coronavirus.

Calmi, eleganţi, profesionişti. Până să ridice victima de pe trotuar, aceşti oameni au acţionat după carte, impecabil. Numai că, la un moment dat, tânărul care zăcea pe lângă pubele şi a fost urcat în salvare, s-a trezit. I s-a făcut o minimă resuscitare, oamenii de pe ambulanţe chiar ştiu ce fac, asta e meseria lor. Ori fusese băut rău de tot, ori era drogat, ceea ce se mai întâmplă prin Piatra, ceva era cu el, dar s-a trezit rapid şi, pur şi simplu, a zbughit-o pe lângă ei, pe lângă mine, dus a fost. Oricum, acest specimen a fost resuscitat prea repede şi a luat-o, surprinzător, la fugă. A luat-o la fugă, lăsându-ne pe toţi perplexi. Am apucat doar să-i fac nişte poze de familie, pentru ziar.

După cam 5-10 minute de făcut nani pe trotuar, în zona pubelelor, omuleţul, tinerelul cu freză elegantă, inegală, îmbrăcat decent,curăţel, tânăr, viu, s-a trezit. După cum îl vedeţi din poze, e şmecher, are toate accesoriile unui idiot, care, doar după câţiva paşi mai ezitanţi a luat-o la fugă, pe aleile din cartier. Vorbesc de accesorii nu vestimentare, ci de bun-simţ, de om căruia, atunci când te ridică cineva de pe stradă, de pe trotuar, de pe unde eşti tu căzut, ca un bou ce eşti, ar cam fi cazul să spui măcar mulţumesc! Dacă cei de la Ambulanţă strigau după el şi-l întrebau: Cum te cheamă? Cum te numeşti?, n-au avut nici un răspuns de la cel care fugea împleticit, nu este vina lor.

Este doar vina idiotului, un tânar idiot pe care l-am pozat din alergare. Îl recunoaşteţi?! Pe de altă parte, celălalt tânăr, care simţise că o păţise cu fugarul, şi-a cerut scuze faţă de ambulanţieri că i-a sunat la 112. Dar nu era cazul, nu era vorba despre nici un gram de scuză, omul dăduse telefon la 112 fiindcă văzuse o anomalie, un trup de om întins pe stradă, lângă pubelele de gunoi. Îl împunsese prudent cu piciorul, apoi cu mâna, îi vorbise: Măi, omule, ce ai? Şi nimic, nici o reacţie. Aşa s-a hotărât, deşi el mergea la casa lui, să sune la 112 şi să rămână acolo, aşteptând.

Iar, apoi, după doar o scurtă resuscitare, cretinul întins pe trotuar a luat-o la fugă. După poveste, i-am strigat salvatorului, peste Ambulanţă, căci el se îndrepta către casa lui: „Bravo ţie, tinere, mă bucur că eşti pe-aici! Brava ţie, băiete!“ Cei din ambulanţă completau, la rândul lor,nişte fişe, nişte documente care să le acrediteze intervenţia. Un om, un erou anonim, dacă-l recunoateţi din fotografii, este foarte bine. Ştiţi pe cine să puneţi bază, ca om adevărat care a ajutat un om la nevoie. Dacă-l recunoaşte-ţi, din fotografii, pe celălalt, care a fugit, poate ar fi cazul să-l întrebăm care-i treaba?!

Nu-l acuzăm de nimic, deocamdată, ci doar de lipsă de bun-simt faţă de cei care i-au dat o mână de ajutor atunci când el era întins, inert, pe jos, lângă pubelele de gunoi. Apoi, a fugit. Care-i treaba cu el?! Poate că, cineva, un alt tânăr, i-a salvat viaţa şi el nu ştie. Poate că, ar fi frumos, să-l caute şi să-i mulţumească. Le dăm fotografiile neblurate. Pare un scenariu de telenovelă, inventată, ca la televiziile noastre naţionale, dar s-a petrecut chiar aşa. Felicitări, din nou, acelui inimos tânăr, de aici, din Releul Pietricica, o rubrică de cam 15 ani în Monitorul. Brava pietrene!

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending