Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Piatra Neamţ nu are televiziune locală şi gata. Dar este unul dintre cele mai frumoase oraşe din România

Știre publicată în urmă cu

în data de

A privi pozitiv nişte întâmplări din Piatra Neamţ, acum, de sus, de la Releu, pe vreme de pandemie, nu sună prea bine. Totuşi, Piatra Neamţ îşi onorează tradiţia de oraş curat, bine gospodărit, ca pe timpul lui Rotaru, o figură de om care a câştigat, de la săptămânalul Caţavencu, locul I pe ţară, trofeul Măturoiul de argint.

Chiar şi la margine de Piatra, în Mărăţei, edilii au pus pubele de gunoi europene, elegante, apeşi trapa cu piciorul şi, pac!, arunci gunoiul menajer, au trimis lucrători care au refăcut trotuarele, care au măturat aleile, vor veni şi cei care să tundă iarba, trebuie să recunoaştem: oraşul îşi păstrează tradiţia de oraş frumos, curat, bine gospodărit. Piatra Neamţ este un oraş elegant, civilizat, curat, o spune un om care a locuit câte zece ani la Constanţa, apoi la Bucureşti, adoptat, acum 20 de ani, la Piatra. Jos pălăria! Ce vezi cu ochii, vezi, dincolo de politică, de şpăgi, de orice altceva, ne năpădeşte civilizaţia, ceea ce, cu siguranţă, e de bine. Brava edilului-şef, cu ale lui, brava şi oamenilor lui! Brava pietrenilor cărora le place traiul civilizat, parcurile, florile, curăţenia.

Piatra Neamţ este, fără discuţie, unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, o spun în cunoştinţă de cauză.

Acum să vorbim despre televiziunea locală. Oare există, la îndemână, la telecomandă, butonând, vreun post local TV la Piatra Neamţ? Pentru pietreni? Să aflu ştiri de Neamţ, dimineaţa, la cafea? Despre spital, magazine, despre parc, despre teatru, despre cinematograf, despre întreruperea apei reci în cartierul Dărmăneşti, între orele, despre pietreni, despre viaţa politică nemţeană, hă!!? O fi chiar aşa de greu de făcut o asemenea instituţie echilibrată, de ştiri domestice, civilizată?! Da, este greu, chiar imposibil. Nu se potriveşte la noi.

Nu vorbesc de net, vorbesc despre un post pe care să-l butonez pe televizor. Nu există. Alte oraşe, ca să spun aşa, au televiziuni ale lor, o echipă de gazetari care fac televiziune locală. Am avut, cândva, la un moment dat, mai multe, se călcau pe picioare, dar le-a trecut. Or pupau, or criticau exagerat. Azi, dacă mă zbat, văd nişte înregistrări de acum doi ani, de la Lada cu zestre, or alte asemenea activităţi culturale nemţene, pe la nişte posturi, via Iaşi. Mă înduioşez. Dar la Piatra, nexam. Şi, în continuare, facultăţile de ziaristică fac ziarişti tineri, printre ei fiind, cu siguranţă, nemţeni ambiţioşi, cum îi ştim.

Scuzaţi-mi ignoranţa, sunt consumator de presă, fac aproape zilnic, dimineaţa, un tur prin presa locală, naţională şi internaţională, dar de mulţi ani încoace nu ştiu de vreun post TV local, de Piatra. Sunt pe cablu. Mă gândesc la faptul că, poate, trebuie să-mi pun o antenă, or un lighean de aluminiu, ca pe vremuri, ca să prind ştirile unei televiziuni locale, de Piatra. Prind, pe cablu, posturi locale de la Iaşi, Cluj, ale oltenilor de la Craiova, etc. Locale, subţiri, dar locale, ale lor. La noi, la Piatra, repet, poate trebuie să atârn la balcon un lighean de aluminiu, or o antenă, ceva, o chestie? Nimic. Cotidian este nimic, poate doar câteva site-uri de net, neobosite, cu treburile lor, câteva ziare care abia supravieţuiesc, cu demnitate, brava lor, dar televiziune?! Nimic. Ştiu că trăiesc în vremea internetului, dar regina este, totuşi, telecomanda televizorului, e comodă, apeşi şi gata, nu mai cauţi.

Eu locuiesc în Piatra Neamţ, sub Pietricica. Mi-ar plăcea mult, dimineaţa, când dau drumul la televizor, să apăs pe telecomandă pentru a vedea ştirile locale, din Piatra, din judeţul Neamţ. Cu unde se mai opreşte apa, cu ce drumuri mai sunt peticite, cu cine pe cine a mai omorât, cu toporul, cu accidente rutiere, cu politicieni locali, alte accidente, cu lansări de carte, cu ce piese de teatru modern, LGBT, mai vin la TT… Cer prea mult?! Ar însemna o redacţie cu nişte gazetari deştepţi, talentaţi, simpatici, cu un corp tehnic provincial, dar meseriaşi, cu mai multe, dar dau idei politicienilor care se pregătesc de alegeri. Eh! Vă dau o idee. O televiziune. E cam greu, a mai încercat şi Pinalty, i-a ieşit, într-o primă fază, cu şoseţică, dar prea era el băgat în altele. Aşadar: dacă vrei să câştigi în alegerile locale, fă o televiziune locală. Este ca o autostradă care trece, dimineaţa, prin casa fiecărui nemţean. Dacă poţi. Dacă nu, nu! Or’şcât, „profesionişti“ de tip… sunt la încălzire, fac deja flotări şi genoflexiuni.

Advertisement
Trending