Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Piatra Neamţ nu are televiziune locală şi gata. Dar este unul dintre cele mai frumoase oraşe din România

Știre publicată în urmă cu

în data de

A privi pozitiv nişte întâmplări din Piatra Neamţ, acum, de sus, de la Releu, pe vreme de pandemie, nu sună prea bine. Totuşi, Piatra Neamţ îşi onorează tradiţia de oraş curat, bine gospodărit, ca pe timpul lui Rotaru, o figură de om care a câştigat, de la săptămânalul Caţavencu, locul I pe ţară, trofeul Măturoiul de argint.

Chiar şi la margine de Piatra, în Mărăţei, edilii au pus pubele de gunoi europene, elegante, apeşi trapa cu piciorul şi, pac!, arunci gunoiul menajer, au trimis lucrători care au refăcut trotuarele, care au măturat aleile, vor veni şi cei care să tundă iarba, trebuie să recunoaştem: oraşul îşi păstrează tradiţia de oraş frumos, curat, bine gospodărit. Piatra Neamţ este un oraş elegant, civilizat, curat, o spune un om care a locuit câte zece ani la Constanţa, apoi la Bucureşti, adoptat, acum 20 de ani, la Piatra. Jos pălăria! Ce vezi cu ochii, vezi, dincolo de politică, de şpăgi, de orice altceva, ne năpădeşte civilizaţia, ceea ce, cu siguranţă, e de bine. Brava edilului-şef, cu ale lui, brava şi oamenilor lui! Brava pietrenilor cărora le place traiul civilizat, parcurile, florile, curăţenia.

Piatra Neamţ este, fără discuţie, unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, o spun în cunoştinţă de cauză.

Acum să vorbim despre televiziunea locală. Oare există, la îndemână, la telecomandă, butonând, vreun post local TV la Piatra Neamţ? Pentru pietreni? Să aflu ştiri de Neamţ, dimineaţa, la cafea? Despre spital, magazine, despre parc, despre teatru, despre cinematograf, despre întreruperea apei reci în cartierul Dărmăneşti, între orele, despre pietreni, despre viaţa politică nemţeană, hă!!? O fi chiar aşa de greu de făcut o asemenea instituţie echilibrată, de ştiri domestice, civilizată?! Da, este greu, chiar imposibil. Nu se potriveşte la noi.

Nu vorbesc de net, vorbesc despre un post pe care să-l butonez pe televizor. Nu există. Alte oraşe, ca să spun aşa, au televiziuni ale lor, o echipă de gazetari care fac televiziune locală. Am avut, cândva, la un moment dat, mai multe, se călcau pe picioare, dar le-a trecut. Or pupau, or criticau exagerat. Azi, dacă mă zbat, văd nişte înregistrări de acum doi ani, de la Lada cu zestre, or alte asemenea activităţi culturale nemţene, pe la nişte posturi, via Iaşi. Mă înduioşez. Dar la Piatra, nexam. Şi, în continuare, facultăţile de ziaristică fac ziarişti tineri, printre ei fiind, cu siguranţă, nemţeni ambiţioşi, cum îi ştim.

Scuzaţi-mi ignoranţa, sunt consumator de presă, fac aproape zilnic, dimineaţa, un tur prin presa locală, naţională şi internaţională, dar de mulţi ani încoace nu ştiu de vreun post TV local, de Piatra. Sunt pe cablu. Mă gândesc la faptul că, poate, trebuie să-mi pun o antenă, or un lighean de aluminiu, ca pe vremuri, ca să prind ştirile unei televiziuni locale, de Piatra. Prind, pe cablu, posturi locale de la Iaşi, Cluj, ale oltenilor de la Craiova, etc. Locale, subţiri, dar locale, ale lor. La noi, la Piatra, repet, poate trebuie să atârn la balcon un lighean de aluminiu, or o antenă, ceva, o chestie? Nimic. Cotidian este nimic, poate doar câteva site-uri de net, neobosite, cu treburile lor, câteva ziare care abia supravieţuiesc, cu demnitate, brava lor, dar televiziune?! Nimic. Ştiu că trăiesc în vremea internetului, dar regina este, totuşi, telecomanda televizorului, e comodă, apeşi şi gata, nu mai cauţi.

Eu locuiesc în Piatra Neamţ, sub Pietricica. Mi-ar plăcea mult, dimineaţa, când dau drumul la televizor, să apăs pe telecomandă pentru a vedea ştirile locale, din Piatra, din judeţul Neamţ. Cu unde se mai opreşte apa, cu ce drumuri mai sunt peticite, cu cine pe cine a mai omorât, cu toporul, cu accidente rutiere, cu politicieni locali, alte accidente, cu lansări de carte, cu ce piese de teatru modern, LGBT, mai vin la TT… Cer prea mult?! Ar însemna o redacţie cu nişte gazetari deştepţi, talentaţi, simpatici, cu un corp tehnic provincial, dar meseriaşi, cu mai multe, dar dau idei politicienilor care se pregătesc de alegeri. Eh! Vă dau o idee. O televiziune. E cam greu, a mai încercat şi Pinalty, i-a ieşit, într-o primă fază, cu şoseţică, dar prea era el băgat în altele. Aşadar: dacă vrei să câştigi în alegerile locale, fă o televiziune locală. Este ca o autostradă care trece, dimineaţa, prin casa fiecărui nemţean. Dacă poţi. Dacă nu, nu! Or’şcât, „profesionişti“ de tip… sunt la încălzire, fac deja flotări şi genoflexiuni.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending