Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Interesul, fesul şi măştile antivirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Fumul alb de la Parlamentul României, care trebuia să ne anunţe, joi seara, că: Habemus Papam, ne-a băgat în ceaţă. Papa Câţu s-a răzgândit, in câteva minute, dar ne recomandă, pe facebook, să folosim, în continuare, măştile antivirus, anticipate, ale guvernului Orban.

Am avut ocazia, nu de puţine ori, să stau pe lângă oameni politici, să le urmăresc gestica, discuţiile, să le simt after shave-ul, parfumul scump şi relaţiile de moment, să-i văd abordând diferite atitudini contextuale şi purtând diferite măşti. Şi ei sunt oameni.

Chiar dacă vorbesc despre persoane, or’ despre unele personalităţi reale ale politicii româneşti, cetăţeni ajunşi la un statut de mare responsabilitate: miniştri, secretari de stat, şefi de partide, şefi de instituţii mai mult sau mai puţin militare, ambasadori, despre oamenii de acest gen, care au ajuns în funcţii înalte şi care, urcându-li-se funcţia la cap, au uitat mersul pe jos.

Desigur, sunt şi câteva excepţii, mă refer la Traian Băsescu, unic în felul său, care, cu o inconştienţă de marinar abţiguit, se agăţa de un coş la market, mergea printre oameni şi cumpăra câte un bax de apă minerală, de parcă asta ar fi băut el toată viaţa.

Brava lui! Lovitură de imagine. Sau de madam Veorica Vasilica, care, la fel, după ratarea jenantă a cursei cu bicicleta sau jalnica partidă de tenis de masă, a luat şi ea un coş de coarne, pe la Ploieşti parcă, dând o raită prin magazin, onorându-i cu distinsa ei prezenţă pe cei care, normal, se uitau la ea ca la o arătare fără coc.

Dacă, spre exemplu, fosta candidată la preşedinţia României ar veni în vizită la Piatra, sub Releul Pietricica?! Cine ştie? Că madam Udrea a avut un succes teribil, a reprezentat cu mare succes electoratul romaşcan, parcă aşa îmi aduc eu aminte, gârlă au venit atunci investiţii la Roman, nu mai aveau ce face cei de la primăriile Roman şi comuna Ion Creanga cu atâtea parale.

Dar, ne-am propus să vorbim despre interes, fes şi măşti. Cu toţii am auzit proverbul: „Interesul poartă fesul“. Se referă la cineva care face anumite acţiuni numai pentru a dobândi avantaje personale. Fesul a fost un simbol al modernităţii fiind creat de arabii din Andaluzia, în oraşul Fez, în Maroc, prin secolul XVII. Aşadar, de la oraşul Fez îi şi vine numele.

Apoi fesul, un fel de coif roşu cu ciucuraş, a devenit un simbol al Imperiului Otoman şi al suveranităţii sultanului. La noi, în Ţările Române, boierii şi dregătorii erau influenţaţi, firesc, de moda otomană, până târziu, prin secolul XIX. Purtau bărbi , turbane turceşti sau căciuli cu trimiteri bizantine, dar şi fes. Astfel, fesul sau căciula au devenit la noi simboluri ale puterii.

Pe atunci s-a născut şi acest proverb, ca să arate că interesul primează întotdeauna. Mai continuăm?! Domnul Câţu, un adevărat selfie-man, domnul Orban, baritonal, cu o voce controlată, domnul Iohannis, profesoral, citind texte, domni şi doamne din Guvern, domni şefi de partide, cu foncţii, dregători, boieri, senatori, deputaţi, chiar şi cei de la UDMR, mai ales ei, fiecare cu fesul său, se pare, că adoptând o altă modă, au adăugat, mai nou, pe lângă fesuri otomane şi insigne cu UE la revere şi măşti antivirus, patriotice.

Se spală pe mâini, des, cu dezinfectant, îşi schimbă măştile, la fel de des. Fesurile şi interesele şi le păstrează. Indiferent de context. Este atât de evidentă sinuciderea politică a domnului Câţu, la o oră de maximă audienţă, când se aştepta fumul alb de la Parlament să anunţe că Habemus Papam!, încât orice alt comentariu te poate băga în ceaţă.

Spuneam la început că am avut ocazia să cunosc multe astfel de personagii. Auzindu-i sau văzându-i la tribune, în culise, în birouri, la TV, prin presă, cum se luptă ei între ei, cum îşi susţin programele şi ideologiile, cică, or’ cum chiar cum se porcăiesc, scuzaţi expresia, de dragul celor care i-au ales, desigur, nu mai ştii ce să crezi. Mai ales că, de multe, de prea multe ori, îşi schimbă taberele, îşi schimbă măştile, feţele, din duşmani de moarte devin amici de şpriţ, de familie, de excursii, din prieteni pe viaţă devin duşmani neîndurători, unii dintre ei mai intră şi pe la puşcărie, alţii ajung în funcţii la UE, NATO sau prin funcţii la instituţii necunoscute, dar cu filodormă, unii se zbârlesc, alţii, pentru un timp, o lasă mai moale, dar încearcă apoi reveniri spectaculoase, că virusul acesta cu fes otoman, fesovirusul, e boală grea, n-are leac.

Fiindcă uiţi mersul pe jos, normal, pe trotuar, printre concetăţenii tăi. Dacă apare vre-un beţivan guraliv?! Dacă, recunoscându-te drept un ipocrit, oamenii încep să te fluiere, să te huiduie, ca pe un arbitru de fotbal mânjit?!

Te tot uiţi în stânga şi în dreapta, dacă îi mai ai pe cei de la pază pe lângă tine, dacă ţi-e maşina de serviciu pe-aproape ca în caz de ceva, naibii, să poţi fugi repede şi în siguranţă la carantină, în viluţa sau crâşmuliţa ta, or’ pe undeva, la adăpost, printre ai tăi. Şi să-ţi pui masca, să răsufli şi tu în siguranţă, să nu te molipseşti de la ăştia, de pe stradă, de prin apartamente. Presupun că şi noi, ăştia, ar fi cazul să facem la fel, să-i ocolim, să evităm contactul cu ei, fiindcă, oricum, nu prea găsim măşti prin farmacii.

Actualitate

Învăţămîntul, cea mai aglomerată perioadă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a fost convocat pentru două zile la Ministerul Educaţiei ■ a fost modificat un ordin ce prevede calcularea ratei de incidenţă comunitară ■ 2.000 de elevi mai învaţă încă în sistem on-line ■

Timp de două zile, marţi şi miercuri, 18-19 mai, inspectorii generali din întreaga ţară au fost chemaţi la Ministerul Educaţiei de către ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru a face o analiză a perioadei aglomerate în care a intrat învăţămîntul, după mai bine de un an de cînd elevii au stat mai mult acasă decît în bănci.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja este mulţumit să poată raporta ministrului că la activitatea de evaluare a cunoştinţelor elevilor de clasa a IV-a a fost o prezenţă de peste 95% din efectivul înscris în acest an şcolar.

„Marţi s-a desfăşurat proba de Limba română pentru evaluarea cunoştinţelor elevilor de clasa a IV-a. Din cei 4.214 copiii au absentat doar 219, procentul de prezenţă find de 95%.

Sperăm ca şi la proba de Matematică, de miercuri, prezenţa să fie la fel de bună, pentru că aceste activităţi sînt deosebit de importante pentru noi, în a realiza o «fotografie» a nivelului de cunoştinţe al elevilor din toate clasele, ţinînd cont de faptul că au stat mai mult acasă decît în bănci, în perioada în care s-a studiat on-line.

O parte dintre copii vor participa şi activităţile remediale, care vor contribui la acoperirea golorilor inerente procesului de învăţare on-line. Timp de două zile mă aflu la Bucureşti, la conferinţa CRED, proiect strategic de abilitare curriculară.

Am avut o întîlnire cu domnul ministru, Sorin Cîmpeanu, pe probleme specifice învăţămîntului nemţean. Important este că între timp a fost modificat şi Ordinul 3755 din 2021, care deja a fost publicat în Monitorul Oficial, prin care se actualizează scenariile în care vor învăţa elevii, în funcţie de rata de incidenţă comunitară.

În cazul în care această incindenţă va scădea şi în Neamţ sub unul la mie, copiii vor putea reveni în bănci. Evident că urmează să analizăm situaţia, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În funcţie de acest ordin şi de evoluţia situaţiei pandemice din judeţ vom stabili şi noi scenariile în care vor învăţa elevii în Neamţ.

La ora la care vorbim( marţi, 18 mai – n.r.) în întreaga ţară 65.000 de elevi s-au întors în bănci. În Neamţ, puţin peste 2.000 de elevi învaţă încă în sistem on-line.

Este însă probabil ca de săptămîna viitoare toţi cei 68.800 elevi din judeţ să se întoarcă în bănci“, a precizat profesorul Mihai Obreja.

Inspectorul general a mai adăugat faptul că peste 8.000 de copii din Neamţ sînt înscrişi la activităţile remediale:

„Neamţul se află printre judeţele cu cel mai mare număr de copii înscrişi la acest tip de activităţi şi am credinţa că toţi colegii noştri se vor implica la maxim pentru ca acţiunile remediale să-şi arate deplina eficienţă“.

Citește știrea

Actualitate

Dezastru! O vilă şi o cabană, făcute scrum

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ două imobile, care erau situate pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, au fost distruse total de flăcări ■ o butelie a explodat în cabană ■

Mari pagube a suferit proprietarul unei vile şi a unei cabane de vacanţă, care erau pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, ambele imobile fiind distruse în totalite de flăcări. Incendiul a izbucnit luni, 17 mai 2021, iniţial la vilă, propagându-se apoi şi la cabană.

„Prin apel la 112, în jurul orei 15:00, ISU Neamţ a fost înştiinţat despre producerea unui incendiu la o casă de vacanţă din satul Izvorul Alb, oraşul Bicaz.

Se deplasează opt subofiţeri cu autospeciale de la Detaşamentul Piatra Neamt“ a transmis Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Petrodava Neamţ.

La misiunea de stingere, alături de cele două echipaje de intervenţie profesioniste au participat şi voluntarii de la serviciul de urgenţă din oraşul Bicaz, cu o autospecială. Ajunşi la locul indicat, pompierii au constatat că incediul se manifesta generalizat la ambele imobile.

Prima dată a luat foc construcţia mai mare, iar de la scânteile purtate de vânt sau din cauza temperaturii foarte mari s-a aprins şi cabana aflată în imediata apropiere. Dezastrul de la cea de a doua construcţie a fost amplificat şi de faptul că, înainte de sosirea pompierilor, a explodat o butelie aflată în interior.

Un astfel de recipient cu gaz era şi în vilă, dar a fost scos de cadrele ISU, înainte de a sări în aer. A fost astfel îndepărtat pericolul ca flăcările să se extindă la o altă cabană şi la pădurea aflată foarte aproape de imobilele în flăcări.

„Au ars cabana din lemn cu suprafaţa de aproximativ 20 de metri pătraţi, casa de vacanţă cu suprafaţa de aproximativ 60 de metri pătraţi şi bunurile materiale aflate în interiorul acestora. A fost evitată propagarea incendiului la fondul forestier şi a fost salvată o cabană din lemn aflată în imediata vecinătate“, a comunicat ISU Neamţ.

După stingerea incendiului, cadrele ISU au cercetat împrejurările în care au izbucnit flăcările, o primă ipoteză fiind aceea că nedoritul eveniment s-a produs, cel mai probabil, „din cauza unui acumulator electric defectat pe timpul exploatării“.

Citește știrea

Actualitate

Trei şoferi în vîrstă, implicaţi în accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Roman, într-o coliziune au fost implicate două autoturisme şi un autobuz ■ au fost doar pagube materiale ■ în alt caz, o septuagenară a fost acroşată pe trecerea de pietoni ■

Un accident cu victimă a avut loc pe 18 mai 2021, în jurul orei 9:00, cînd poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui incident, pe bulevardul Traian, din reşedinţa de judeţ.

În urma cercetării la faţa locului, s-a stabilit că, în timp ce un bărbat de 65 de ani, din Piatra Neamţ, conducea un autoturism pe bulevardul Traian din directia Bacău spre Bicaz, a surprins şi accidentat o pietreancă de 70 de ani care era angajată regulamentar în traversarea străzii pe trecere pentru pietoni.

„În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală uşoară a femeii. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, conform Poliţiei Neamţ.

Un alt eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme şi un autobuz de transport călători a avut loc în după amiaza de luni, 17 mai 2021, la Roman.

S-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în dispecerat în jurul orei 14:30, iar la faţa locului, pe Ştrada Ştefan cel Mare, au intervenit atît militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, ambulanţe, dar şi poliţiştii de la Serviciul Rutier.

De menţionat este faptul că pînă la sosirea forţelor de intervenţie, toţi pasagerii din autobuz şi persoanele din autoturismele implicate s- au autoevacuat din maşini. Oamenii legii din cadrul Biroului Rutier Roman au făcut primele cercetări la faţa locului şi au ajuns la concluzia că, un conducător auto în vîrstă de 65 de ani, din Săbăoani, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, intrînd în coliziune lateral stînga, cu o platformă auto, ce se deplasa regulamentar pe sensul opus de mers, la volanul căreia se afla un bărbat în vîrstă de 32 de ani din judeţul Bacău şi ulterior cu un autobuz, ce circula regulamentar, pe sensul opus de mers, condus de un bărbat în vîrstă de 70 de ani, din localitatea Tămăşeni.

În urma impactului, remorca platformei auto a fost proiectată într-un stîlp de electricitate, care a căzut pe carosabil. Din fericire, evenimentul rutier s-a soldat numai cu pagube materiale şi nu au fost victime. Pentru încălcarea normelor rutiere, bărbatul de 65 de ani a fost sancţionat contravenţional conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. Cercetările sînt continuate de anchetatori pentru stabilirea tuturor cauzelor şi condiţiilor care au dus la producerea accidentului.

Citește știrea

Trending