Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Interesul, fesul şi măştile antivirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Fumul alb de la Parlamentul României, care trebuia să ne anunţe, joi seara, că: Habemus Papam, ne-a băgat în ceaţă. Papa Câţu s-a răzgândit, in câteva minute, dar ne recomandă, pe facebook, să folosim, în continuare, măştile antivirus, anticipate, ale guvernului Orban.

Am avut ocazia, nu de puţine ori, să stau pe lângă oameni politici, să le urmăresc gestica, discuţiile, să le simt after shave-ul, parfumul scump şi relaţiile de moment, să-i văd abordând diferite atitudini contextuale şi purtând diferite măşti. Şi ei sunt oameni.

Chiar dacă vorbesc despre persoane, or’ despre unele personalităţi reale ale politicii româneşti, cetăţeni ajunşi la un statut de mare responsabilitate: miniştri, secretari de stat, şefi de partide, şefi de instituţii mai mult sau mai puţin militare, ambasadori, despre oamenii de acest gen, care au ajuns în funcţii înalte şi care, urcându-li-se funcţia la cap, au uitat mersul pe jos.

Desigur, sunt şi câteva excepţii, mă refer la Traian Băsescu, unic în felul său, care, cu o inconştienţă de marinar abţiguit, se agăţa de un coş la market, mergea printre oameni şi cumpăra câte un bax de apă minerală, de parcă asta ar fi băut el toată viaţa.

Brava lui! Lovitură de imagine. Sau de madam Veorica Vasilica, care, la fel, după ratarea jenantă a cursei cu bicicleta sau jalnica partidă de tenis de masă, a luat şi ea un coş de coarne, pe la Ploieşti parcă, dând o raită prin magazin, onorându-i cu distinsa ei prezenţă pe cei care, normal, se uitau la ea ca la o arătare fără coc.

Dacă, spre exemplu, fosta candidată la preşedinţia României ar veni în vizită la Piatra, sub Releul Pietricica?! Cine ştie? Că madam Udrea a avut un succes teribil, a reprezentat cu mare succes electoratul romaşcan, parcă aşa îmi aduc eu aminte, gârlă au venit atunci investiţii la Roman, nu mai aveau ce face cei de la primăriile Roman şi comuna Ion Creanga cu atâtea parale.

Dar, ne-am propus să vorbim despre interes, fes şi măşti. Cu toţii am auzit proverbul: „Interesul poartă fesul“. Se referă la cineva care face anumite acţiuni numai pentru a dobândi avantaje personale. Fesul a fost un simbol al modernităţii fiind creat de arabii din Andaluzia, în oraşul Fez, în Maroc, prin secolul XVII. Aşadar, de la oraşul Fez îi şi vine numele.

Apoi fesul, un fel de coif roşu cu ciucuraş, a devenit un simbol al Imperiului Otoman şi al suveranităţii sultanului. La noi, în Ţările Române, boierii şi dregătorii erau influenţaţi, firesc, de moda otomană, până târziu, prin secolul XIX. Purtau bărbi , turbane turceşti sau căciuli cu trimiteri bizantine, dar şi fes. Astfel, fesul sau căciula au devenit la noi simboluri ale puterii.

Pe atunci s-a născut şi acest proverb, ca să arate că interesul primează întotdeauna. Mai continuăm?! Domnul Câţu, un adevărat selfie-man, domnul Orban, baritonal, cu o voce controlată, domnul Iohannis, profesoral, citind texte, domni şi doamne din Guvern, domni şefi de partide, cu foncţii, dregători, boieri, senatori, deputaţi, chiar şi cei de la UDMR, mai ales ei, fiecare cu fesul său, se pare, că adoptând o altă modă, au adăugat, mai nou, pe lângă fesuri otomane şi insigne cu UE la revere şi măşti antivirus, patriotice.

Se spală pe mâini, des, cu dezinfectant, îşi schimbă măştile, la fel de des. Fesurile şi interesele şi le păstrează. Indiferent de context. Este atât de evidentă sinuciderea politică a domnului Câţu, la o oră de maximă audienţă, când se aştepta fumul alb de la Parlament să anunţe că Habemus Papam!, încât orice alt comentariu te poate băga în ceaţă.

Spuneam la început că am avut ocazia să cunosc multe astfel de personagii. Auzindu-i sau văzându-i la tribune, în culise, în birouri, la TV, prin presă, cum se luptă ei între ei, cum îşi susţin programele şi ideologiile, cică, or’ cum chiar cum se porcăiesc, scuzaţi expresia, de dragul celor care i-au ales, desigur, nu mai ştii ce să crezi. Mai ales că, de multe, de prea multe ori, îşi schimbă taberele, îşi schimbă măştile, feţele, din duşmani de moarte devin amici de şpriţ, de familie, de excursii, din prieteni pe viaţă devin duşmani neîndurători, unii dintre ei mai intră şi pe la puşcărie, alţii ajung în funcţii la UE, NATO sau prin funcţii la instituţii necunoscute, dar cu filodormă, unii se zbârlesc, alţii, pentru un timp, o lasă mai moale, dar încearcă apoi reveniri spectaculoase, că virusul acesta cu fes otoman, fesovirusul, e boală grea, n-are leac.

Fiindcă uiţi mersul pe jos, normal, pe trotuar, printre concetăţenii tăi. Dacă apare vre-un beţivan guraliv?! Dacă, recunoscându-te drept un ipocrit, oamenii încep să te fluiere, să te huiduie, ca pe un arbitru de fotbal mânjit?!

Te tot uiţi în stânga şi în dreapta, dacă îi mai ai pe cei de la pază pe lângă tine, dacă ţi-e maşina de serviciu pe-aproape ca în caz de ceva, naibii, să poţi fugi repede şi în siguranţă la carantină, în viluţa sau crâşmuliţa ta, or’ pe undeva, la adăpost, printre ai tăi. Şi să-ţi pui masca, să răsufli şi tu în siguranţă, să nu te molipseşti de la ăştia, de pe stradă, de prin apartamente. Presupun că şi noi, ăştia, ar fi cazul să facem la fel, să-i ocolim, să evităm contactul cu ei, fiindcă, oricum, nu prea găsim măşti prin farmacii.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending