Contactează-ne

Actualitate

Releul Pietricica: Despre prietenie, ventilatoare şi izolete

Știre publicată în urmă cu

în data de

A mai auzit cineva, ceva, de destul de multă vreme încoace, de Liviu Dragnea?! Întreb şi eu, fiindcă, domnule, când era stăpân, avea o groază de prieteni. Cândva, nu trecea zi să nu afli câte ceva despre el şi despre prietenii lui.

Am norocul de a fi dăruit cu prieteni frumoşi. Las deoparte amiciţiile de circumstanţă, „prieteniile“ din interes, de care am fugit de când mă ştiu, jenantele declaraţii demonstrative de cât de prieten eşti tu cu altul, or’ altul cu tine. Vorbesc aici despre prietenii care se încheagă pentru toată viaţa, despre gesturi spontane apărute salvator, când ţi-a ajuns cuţitul la os, despre gura de oxigen pe care o primeşti când simţi că nu mai ai aer. Prietenia a definit-o Aristotel foarte frumos: „Un suflet în două trupuri“. Tot el spunea că nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii (citatele le iau, cu neruşinare, din Britanica Learning Centre).

Să revenim acum cu picioarele pe pământ, dar cu mască şi mănuşi de protecţie: A mai auzit cineva, ceva, de destul de multă vreme încoace, de Liviu Dragnea?! Întreb şi eu, fiindcă, domnule, când era stăpân, avea o groază de prieteni. La pescuit, la Belina, la grătare, la berbecuţi, la vânătoare, la şedinţe, la congrese, la CEX, la vizite prin judeţe, la nuntă, la muşcat roşii de grădină, la orice a vrut muşchii lui. Prieteni, nu glumă! Repet întrebarea: A mai auzit cineva, ceva, de el?! Fiindcă, din câte mai ştim noi, el tot acolo e. În carantină. Nu fac mişto, doar mă întreb, ca orice brazilian din Teleorman.

Mircea Eliade a definit şi el, în felul său unic, prietenia: „O prietenie care durează o viaţă întreagă este pentru mine un miracol“.

Aşadar, nefiind om politic, am fost dăruit cu prieteni care, atunci când îmi crăpa pipota, mi-au sărit în ajutor. Desigur, şi eu am făcut la fel, normal că nu aveam cum să mă fac că plouă, când un prieten de-al meu s-ar fi aflat în necaz. Prietenia este o afinitate reciprocă, crescută în grădina comună a unor valori umane, în care eu pun cinstea, respectul, chiar şi simpatizarea. Este o formă de ataşament care leagă doi oameni pe viaţă. Am avut parte, la viaţa mea, de câteva asemenea dovezi extraordinare de prietenie, mai ales în momentele dificile. Iar acele gesturi, nu pot fi uitate. Dacă le- aşi povesti, presupun că nu ar însemna chiar o formulă elegantă de mulţumire, din partea mea, acestea fiind făcute din suflet, la fel de intime fiind şi gesturile mele de ajutor pentru prietenii mei adevăraţi.

Am primit, zilele acestea, multe felicitări de ziua de naştere şi de onomastică, am discutat jumătăţi întregi de ceas la telefon, ne- am îmbărbătat, am râs, ne-am adus aminte de momente hazoase sau frumoase, ne-am atins, ne-am strâns în braţe, chiar ne-am pupat pe obraji, ne-am tot spus că suntem bine, ne-am făcut bine unii altora. Ne-am urat, din suflet, să fim sănătoşi.

E bună şi lectura, şi muzica şi multe altele, dar discuţiile pe net sau telefonice, cu prietenii de o viaţă, sunt adevăratele ventilatoare pentru o stare de spirit optimistă, trăită în izoletele noastre. Sunt un om norocos. Nu trece zi să nu fiu sunat sau contactat pe net de prietenii mei din Neamţ, de la ţară, din ţară, de la Iaşi, Suceava, Bucureşti, de la Constanţa, de pe unde i-a mai prins nebunia asta. Şi tare îmi mai fac bine la cap, la echilibru. Prietenia este un medicament absolut miraculos. Un placebo care nu a avut niciodată nevoie de mască. Sănătate, dragilor! Să ne revedem sănătoşi!

P.S.: Sunaţi-vă prietenii adevăraţi, dacă-i aveţi! Vorbiţi cu ei! Contactaţi-i pe net, pe mess, pe unde ştiţi voi. Vorbiţi cu ei firesc, ei sunt prietenii voştri. E un medicament despre care nu vorbeşte nimeni, dar este absolut fabulos, prietenia adevărată dintre doi oameni. Dacă spui este prietenul meu, înseamnă că ştii de ce spui asta. Eu, unul, sunt binecuvantat cu prieteni adevăraţi câte degete am la mâini. Mulţumesc lui Dumnezeu, ca sa zic aşa!

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending