Contactează-ne

Actualitate

Referendumul, iată ce s-a găsit în urne

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la vot au fost prezenţi 124.627 nemţeni ■ 92% dintre ei au răspuns DA ■ Ionel Arsene, şeful CJ, zice că „trăieşte o amărăciune“ după rezultatul de la referendum ■ la Tîrgu Neamţ au votat 5.614 cetăţeni, adică 31,04% din totalul de 18.083 alegători ■ „Începe munca de a închide rănile provocate de această campanie a fricii“, a declarat deputatul Iulian Bulai ■

Judecătoarea Cristina Florea, preşedinta Circumscripţiei Electorale Neamţ, a comunicat luni dimineaţă, 8 octombrie, rezultatele referendumului desfăşurat în cele două zile ale week-end-ului. „În judeţul Neamţ s-a înregistrat o prezenţă de 26,33%, numărul de participanţi la vot fiind de 124.627, din care şi-au exprimat voinţa de a vota cu DA la Referendum 114.913 alegători şi cu NU – 7103 votanţi. Cu DA procentul este de 92,13% din numărul de participanţi, iar cu NU – 5,69%. S-au înregistrat 2.711 voturi nule, ceea ce reprezintă 3,18%. Nu au fost sesizate pe parcursul procesului de votare probleme deosebite, cu excepţia distrugerii unui buletin de vot, într-o secţie, pentru care s-a luat măsura de a fi declarat nul. Nu au existat nici un fel de contestaţii la Biroul Electoral Judeţean“, a declarat preşedinta BEJ Neamţ. Cît despre consumul de băuturi alcoolice la mai puţin de 500 de metri de secţiile de vot, la acest referendum nu au fost interdicţii ca la alte scrutinuri. „În ceea ce priveşte interzicerea consumului alcool pe o rază de 500 de metri de secţiile de vot, Legea 2008/2005 nu prevede o sancţiune pentru vînzarea de astfel de băuturi“, a mai spus Cristina Florea. Marţi, 9 octombrie, judeţul Neamţ este programat să predea la Biroul Electoral Central procesele-verbale de la secţiile de votare, listele electorale şi procesul-verbal centralizator, moment în care Biroul Electoral Judeţean îşi încheie activitatea. A doua zi după referendum s-au căutat şi explicaţii pentru recordul naţional de participare la vot înregistrat la o secţie de la Mănăstirea Sihăstria, acolo unde procentul a ajuns la o cifră uluitoare: 450%. „La Secţia de votare de la Mănăstirea Sihăstria s-a înregistrat acest număr record de votanţi, motivat de faptul că foarte mulţi pelerini s-au aflat în tranzit la mormîntul părintelui Cleopa, pe lîngă cei care erau din secţia de votare. Au votat circa 600 pe listele suplimentare, la care s-au adăugat 150 care au votat pe liste permanente, din cei 160 înscrişi pe aceste liste. Au fost şi 8 voturi anulate. La nivel naţional, referendumul a fost invalidat din cauza faptului că nu toată lumea a conştientizat importanţa acestuia pentru necesitatea păstrării familiei tradiţionale“, a declarat Maria Petrariu, primarul comunei Vînători Neamţ. În Piatra-Neamţ s-a înregistrat o prezenţă de 21,91 % (20.968 de votanţi), iar la Roman – 17,50 % (10.214 de votanţi). Comuna cu cea mai mare prezenţă la vot a fost Dămuc – 61,35 %.

Preşedintele CJ Neamţ şi „amărăciunea“ de după referendum

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi al PSD Neamţ, Ionel Arsene, şi-a exprimat „amărăciunea“ după prezenţa dezastruos de mică de la referendumul pentru redefinirea familiei. Într-o postare pe facebook, acesta consideră că doar o minoritate a ascultat „chemarea Bisericilor Creştine“ şi încheie apoteotic: „Vă mulţumesc tuturor şi fiecăruia în parte!“: „Trăiesc o amărăciune după rezultatul de aseară a referendumului pentru redefinirea familiei. Sunt creştin, iar pentru mine votul la acest referendum avea dimensiunea unei mărturisiri, deoarece pentru un adevărat creştin nu există altă concepţie asupra familiei decât aceea în care este întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Într-o Românie pe care noi toţi o ştiam ca fiind într-o proporţie covârşitoare creştină, chemarea Bisericilor Creştine nu a fost ascultată decât de o minoritate. Iar asta trebuie să ne dea tuturor de gândit… Vreau să le mulţumesc tuturor nemţenilor care pe şase şi şapte octombrie şi-au rupt din timpul lor şi au mers la vot! Le mulţumesc celor care au asigurat organizarea acestui referendum în cele mai bune condiţii şi celor care s-au preocupat să informeze românii despre importanţa mizei acestui demers! Vă mulţumesc tuturor şi fiecăruia în parte!“, a postat Ionel Arsene pe facebook.

Prezenţă la urne de peste 30%, sub Cetate

Tîrgu Neamţ a depăşit media pe judeţ în ceea ce priveşte participarea locuitorilor la referendum. Datele oficiale arată o prezenţă la urne de 31,04% la nivelul celor 12 secţii de votare, unde s-au prezentat 5.614 cetăţeni din totalul de 18.083 alegători. Primarul Daniel Harpa a mers la secţia de la Clubul Copiilor, alături de soţia sa Nadia. „Am votat în primul rînd pentru tinerii noştri, pentru viitorul lor, dar şi din respect pentru valorile creştine, pentru Biserica Ortodoxă şi pentru cei peste 3 milioane de semnatari ai iniţiativei. Am votat pentru normalitate“, a menţionat edilul pe Facebook. Dintre cei care şi-au exercitat dreptul la vot, 5.063 s-au regăsit pe listele permanente, 535 au fost trecuţi pe liste suplimentare şi 16 persoane au solicitat urna mobilă. Cea mai mare prezenţă la vot, de 48,90%, s-a înregistrat la Secţia nr.135, amenajată la sala de sport din vecinătatea Parcului Cetate. Pe locul secund s-a situat secţia nr.144, de la Căminul Cultural Blebea, cu 44,08%, pe a treia poziţie fiind secţia147, din fosta şcoală de la Humuleştii Noi. Urmează secţia 143, de la Colegiul Ion Creangă, cu 34,81%, Secţia nr.137, de la Şcoala 2, cu 32,64%, Secţia 145, de la unul dintre corpurile Şcolii Humuleşti, cu 30,53%, Secţia 142, de la Clubul Copiilor, cu 30,17%, Secţia140, de la Colegiul Ştefan, cu 29,78%, Secţia 141, din alt corp al colegiului menţionat, cu 29,51%, Secţia 138, de la Liceul Vasile Conta, cu 27,52%, Secţia 146, de la un alt corp al şcolii Humuleşti, cu 24,94% şi Secţia 139, tot de la Colegiul Ştefan, cu 24,34%.

USR felicită poporul

USR a fost singura formaţiune care s-a declarat public împotriva referendumului pentru reviziurea Constituţiei, cît mai ales împotriva a ceea ce acesta a reprezentat. Rezultatele finale arată că partidul în cauză a fost în nota a ceea ce românii au arătat. Deputatul USR de Neamţ, Iulian Bulai, a fost printre puţinii politicieni care au crezut din start că este vorba despre un referendum fără sorţi de izbîndă, exprimîndu-şi satisfacţia după afişarea rezultatelor finale. „20,41% prezenţă finală la vot. Cred că s-a dovedit, o dată pentru totdeauna, că cetăţenii României sunt mai înţelepţi, mai toleranţi, mai responsabili, mai buni decît politicienii care-i conduc şi că nevoile, ca şi aşteptările lor, sînt cu totul altele. Că au înţeles că nu prin operaţiuni semantice de excludere ne ajutăm copiii, că nu marginalizîndu-i pe cei diferiţi de noi construim o ţară, că viitorul nu înseamnă să priveşti înapoi, spre noaptea istoriei. Refuzul celor mai mulţi dintre români de a participa la acest exerciţiu de ură şi dezbinare e un semn pentru noi, cei de la USR (singurul partid care s-a opus organizării acestui referendum şi a susţinut boicotarea lui), că sîntem pe drumul cel bun, că sîntem conectaţi la vocea interioară a ţării noastre. Iar pentru mine e un semnal de încredere într-o viziune deschisă a credinţei, care-i păstrează în inima ei pe toţi oamenii. De astăzi începe munca de a închide rănile provocate de această campanie a fricii, iar pentru noi, de construcţie a unor politici care să răspundă cu adevărat nevoilor oamenilor. Partidele care au condus timp de decenii România şi-au dovedit inadecvarea la realitate. E nevoie de o politică nouă, cu oameni noi, pentru secolul XXI“, a apreciat parlamentarul nemţean. Referendumul a avut rolul de a se menţiona în Constituţie că familia se întemeiază pe uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum e prevăzut acum în Legea Fundamentală.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

JUSTIŢIE?! Sunt acuzaţi că au abuzat sexual o fetiţă de 10 ani, dar stau acasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ trei "bunici" sunt în arest la domiciliu, unul nu are nicio măsură preventivă ■ decizia a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Neamţ ■ ancheta vizează acuze de abuz sexual, victimă fiind o fetiţă de doar 10 ani ■

Decizie oarecum ciudată a judecătorilor de la cea mai mare instanţă din judeţul Neamţ, Tribunalul, care au decis pe 4 decembrie 2020, ca patru bătrâni, cu vârste între 66 şi 87 de ani, să nu mai fie cercetaţi în stare de arest preventiv, după ce au abuzat sexual o fetiţă de doar 10 ani, aplicându-li-se o măsură judiciară mai blândă.

Asta după ce, în prima zi a acestei luni ei au fost privaţi de libertate, sentinţa în urma acuzaţiilor de viol în formă continuată fiind decisă de Judecătoria Piatra Neamţ. Astfel, în cazul lui Ioan Balmuş, care are 87 de ani, Grigore Ţăpuc, în etate de 81 de ani şi Petre Trăscăuanu, de 75 de ani, instanţa de apel a decis ca ei să fie cercetaţi în stare de arest la domiciliu, iar pentru Ion Măriuţa, de 66 de ani, s-a decis revocarea privării de libertate, fără a se mai aplica o măsură preventivă.

Este posibil ca hotărârile judecătorilor să aibă la bază vârsta inculpaţilor, posibile afecţiuni medicale, care le pot altera stare de sănătate în regim de detenţie, la fel cum e plauzibil ca ei să nu mai fie consideraţi pericol public de vreme ce nu pot părăsi locuinţele, dat fiind arestul la domiciliu. Şocantul caz s-a petrecut într-un sat dintr-o comună de lângă oraşul Piatra Neamţ. De menţionat este faptul că cei patru arestaţi pe 1 decembrie au fost reţinuţi după ce, în urmă cu trei săptămâni, a fost arestat preventiv alt individ, din aceeaşi localitate, tot pentru viol, victimă fiind aceeaşi fetiţă de 10 ani.

Pe 10 noiembrie 2020, a ajuns în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ şi era privat de libertate Ion Ciudin, de 61 de ani. De calea de atac a uzat primul dintre arestaţi, dar a fost păstrat după gratii. Nu a avut linişte în detenţie, a cerut iar înlocuirea măsurii privative de libertate cu o alta mai blândă, arestul la domiciliu, dar tot nu i-a fost admisă.

Cât îl priveşte pe Ciudin, conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în anii 2019 şi 2020. Profitând de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vârstei, dar şi de starea materială precară a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Antecedentele amoroase ale primului arestat din acest dosar

Despre comportamentul deviant al lui Ciudin s-a aflat prin sat, fetiţa ar fi fost consiliată psihologic, după implicarea primăriei din localitate şi ancheta desfăşurată de Direcţia de Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Neamţ, iar la un moment dat copila a detaliat ceea ce s-a petrecut, autorul fiind arestat.

„Dispune arestarea preventivă a inculpatului C. Ion, aflat în stare de reţinere (…), cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată (…), pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 10.11.2020 şi până la data 09.12.2020, inclusiv“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ.

Primul inculpatul din acest dosar este căsătorit, are doi copii majori, care lucrează în străinătate, în Italia. Despre Ciudin se spune că şi-a pierdut calitatea de cântăreţ bisericesc la aşezământul din localitatea de domiciliu în urma unei aventuri amoroase. A fost dat afară după ce s-a aflat că ar fi avut relaţii cu o femeie, consătenii nefiind de acord ca el, persoană însurată, să slujească alături de preot, la sărbători.

După acest episod a ajuns la un schit din zonă, unde a prestat tot ca dascăl. Cât despre minora violată ea este singurul copil al familiei, una cu resurse materiale limitate, dar în care soţii nu se prea înţeleg, scandaluri izbucnind pe fondul consumului de alcool.

Ancheta în acest dosar avea să stabilească că şi alte persoane au abuzat sexual copila de doar 10 ani, ceilaţi patru făptaşi procedând întocmai ca primul arestat la comiterea infracţiunilor. Articolul 218 din Noul Cod Penal prevede că raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Numai că, în cazul în care victima este minoră, sancţiunea este între 5 şi 12 ani.

Citește știrea

Actualitate

Autostrada Unirii a fost, este și va fi o prioritate a PNL! Au început etapele pregătitoare ale tronsonului Târgu Neamț – Iași – Ungheni!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Partidul Național Liberal a început investițiile în dezvoltarea rețelelor de transport, bazându-se pe finanțare europeană. În ultimul an, Guvernul PNL a deblocat lucrări și proiecte majore de infrastructură importante pentru regiunea Moldovei: Autostrada Unirii  A8 (Tg. Mureș – Iași – Ungheni) și Autostrada Moldovei A7 (cu traseul Nord-Sud). Parlamentarii din județul Neamț au susținut în mod activ demararea proiectului Autostrăzii Unirii. Dată fiind importanța majoră a acestui proiect și Guvernul PNL a venit în susținerea lui.

Nemțenii au dreptul să știe că au fost începute etapele pregătitoare ale tronsonului din autostrada A8 care traversează regiunea Moldovei, adică Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Săptămâna trecută au fost depuse trei oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate, un pas esențial pentru buna desfășurare a proiectului. Câștigătorul licitației va fi anunțat la anul, când va și începe lucrul la acest studiu.

Și celelalte două loturi ale A8 sunt deja în etapele de obținere ale autorizațiilor și avizelor. Pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț se lucrează deja la studiul de fezabilitate, acesta fiind și cel mai greu de realizat, deoarece autostrada va traversa munții. În celălalt capăt al A8, la intrarea în Republica Moldova, este podul peste Prut de la Ungheni, care își așteaptă acordul de mediu și – după primirea lui – se va trece la emiterea Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico-economici în baza cărora se va realiza proiectul.

Pentru cealaltă autostradă care va traversa Moldova – adică A7 – au fost încheiate, în acest an, contractele și pentru studiile aferente ultimelor două secțiuni (Pașcani – Suceava și Suceava – Siret). Termenul final de predare al documentațiilor tehnice este 2022. Primele patru loturi ale A7 (de la Ploiești la Pașcani) sunt acum în faza de elaborare a documentațiilor, iar la anul va fi lansată licitația pentru construcția efectivă a autostrăzii. Acest proiect va avea 428 kilometri și un preț de 3 miliarde euro.

Mai mult chiar, miercuri, 2 decembrie,  a fost inaugurat primul tronson al A7, respectiv 16 kilometri cu profil de autostradă din totalul de 31 de kilometri, cât are centura ocolitoare a Bacăului. După 30 de ani de promisiuni făcute de toate forțele politice care s-au succedat la guvernare, doar Guvernul PNL a reușit să îndeplinească un obiectiv strategic pentru Moldova. Deschiderea circulației pe acest tronson are loc cu 1 an înaintea termenului prevăzut în contract, ceea ce ne dovedește – o dată în plus – că antreprenorii români pot derula contracte de succes în colaborare cu un guvern care pune investițiile pe primul loc.

Toate aceste costuri (studiile de fezabilitate și costul efectiv al construirii autostrăzilor) au deja finanțarea asigurată. În mare parte este vorba despre bani europeni, restul sumelor provenind de la bugetul național sau din diferite parteneriate cu instituții financiare internaționale.

Echipa PNL Neamț va susține în continuare realizarea Autostrăzii Unirii (A8). Este o promisiune făcută nemțenilor, pe care o vom respecta! Vom avea parte de sprijinul Guvernului PNL, dar și al parlamentarilor liberali. Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Neamț votați duminică PNL, poziția 6 pe buletinul de vot!

Citește știrea

Actualitate

Se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în week-end sînt aşteptate valori termice diurne de pînă la 7 grade ■ meteorologii anunţă precipitaţii, întîi ploaie, apoi ninsoare ■ minimele nocturne vor fi rezonabile ■

Luna decembrie a debutat cu temperaturi sub media perioadei şi cel puţin în zona Neamţului a fost mai rece decît ne-am fi aşteptat. Mai bine a fost în vîrf de munte, pe Toaca, din cauza unui fenomen denumit inversiune termică.

Pe 3 decembrie, la ora 11 termometrele indicau 1 grad la Roman, -1 grad era la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la acelaşi moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca specialiştii au măsurat temperaturi pozitive de 3 grade. Tot acolo este şi strat de nea ce măsoară 6 centimetri. Indicele de răcire era mai coborît în teritoriu, iar dacă pe munte nu era nici o schimbare, 3 grade cu plus, la Piatra Neamţ şi Roman se resimţeau -1 grad, în timp ce la Tîrgu Neamţ era un indice de răcire de -6 grade.

Meteorologii spun că în week-end se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii care, la început vor fi sub formă de ploaie, iar săptămîna viitoare debutează cu ninsoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 4 decembrie va fi mai cald, se anunţă cer variabil cu soare şi o maximă care ajunge la 6 grade. Noaptea rămînem cu valori termice negative, de -2 grade. Una din cele mai calde zile din această lună pare a fi cea de sîmbătă, 5 decembrie, cînd ziua se ajunge la temperaturi nesperate, de 7 grade. Din păcate se adună norii şi va ploua.

Şi noaptea regimul termic se apreciază nesperat, iar minima se opreşte la 4 grade, cu plus. Duminică, 6 decembrie, mercurul din termometre coboară niţel, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 5 grade, motiv pentru care ploaia se poate transforma în lapoviţă. Şi noaptea se face mai rece, iar minima se opreşte la 1 grad. De săptămîna viitoare nu mai avem parte de zile calde.

Luni, 7 decembrie, cerul va fi acoperit şi sînt aşteptat ninsori la o maximă diurnă de doar 1 grad. După lăsarea întunericului vor fi temperaturi negative, de -2 grade. Frig va fi si marţi, 8 decembrie, 0 grade ziua, cînd din nou sînt aşteptaţi fulgi de nea, iar peste noapte rămînem cu minima cantonată la -2 grade. Mijlocul săptămînii aduce o apreciere a regimului termic şi scăpăm de precipitaţii, nu şi de cerul acoperit. Maxima diurnă ajunge la 2 grade, iar minima nocturnă va fi de -2 grade. Ziua de joi, 10 decembrie, aduce din nou nori, dar şi precipitaţii, ploaie sau lapoviţă.

Valorile termice diurne ajung la 3 grade, iar după lăsarea întunericului va fi 1 grad, cu plus. Cer acoperit ne aşteaptă şi vineri, 11 decembrie, dar fără precipitaţii. Valori termice nu suferă modificări, o maximă diurnă de 3 grade şi 1 grad peste noapte. Cam la fel va fi vremea şi în week-end-ul viitor, iar în perioada 11 – 12 decembrie va fi cer acoperit şi nu mai mult de 3 grade. Noaptea rămînem cu valori pozitive, dar modeste, de 1 grad.

Citește știrea

Trending