Contactează-ne

Actualitate

Record la Comes! A fost conceput şi livrat un echipament unicat de 80 de tone

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ utilajul, cu diametrul de 2,5 metri şi lung de 7 metri, a ajuns la rafinăria Petrotel Lukoil Ploieşti ■ echipamentul face parte dintr-un proiect de execuţie în valoare de 1,5 milioane de euro ■ „Livrarea utilajului de 80 de tone reprezintă un prim pas spre atingerea obiectivului nostru de viitor şi a strategiei societăţii de a executa echipamente complexe de pînă la 200 tone“, a declarat Anton Măzărianu, director general Comes ■

Compania Mecanică de Echipamente Speciale Săvineşti, lider naţional pe piaţa de furnizori de utilaje în regim unicat sau de serie mică pentru industria extracţiei şi prelucrării ţiţeiului şi gazelor naturale, adică pentru rafinării, combinate chimice şi petrochimice, se îndreaptă spre realizarea obiectivului conceput de managementul firmei.

Acela de a produce echipamente de pînă la 200 de tone, lucru ce va face din companie „Number One“ în România (se pare că deja este) şi chiar la nivelul Europei de Est. Zilele trecute, de pe poarta firmei nemţene a ieşit un utilaj complex, care a luat calea Ploieştiului, la rafinăria Petrotel Lukoil.

Ce-l deosebeşte de altele este masa lui enormă, nu lungimea, pentru că la companie s-au executat altele de pînă la 15 metri, dar mai „uşoare“. „Comes SA a livrat cel mai mare echipament fabricat în societate şi în zona Moldovei, avînd o masă de 80 tone, cu diametrul de 2,5 metri şi lungime de 7 metri. Echipamentul a fost fabricat şi executat în regim unicat şi este destinat completării proiectului de investiţii de modernizare a Instalaţiei de Distilare Gaze/Recuperare Sulf. Acesta face parte dintr-un număr însemnat de echipamente, toate executate la COMES Savineşti, valoarea proiectului fiind în valoare de aproximativ 1 milion şi jumătate de euro.

Livrarea utilajului de 80 de tone reprezintă un prim pas spre atingerea obiectivului nostru de viitor şi a strategiei societăţii de a executa utilaje complexe de pînă la 200 tone“. a declarat Anton Măzărianu, director general Comes SA. Lăsînd la o parte limbajul strict tehnic, respectivul echipament este un schimbător de căldură, al cărui interior este constituit dintr-un sistem complex de ţevi, funcţia principală fiind de a realiza schimbul de căldură dintre fluidele de lucru dintr-o rafinărie.

Pentru atingerea obiectivului menţionat, în luna aprilie a acestui an, societatea a inaugurat o nouă capacitate de producţie. Investiţia s-a cifrat la 5 milioane de euro şi reprezintă o hală de 2.800 de metri pătraţi, unde se vor realiza componente de până la 200 de tone, cu diametru de 7 metri şi 50 de metri lungime. „Făceam utilaje de până la 70 de tone, dar intrăm la producţia gamei complete, cu utilaje de până la 200 de tone. Rolul acestei investiţii este de a răspunde integral la cerinţele pieţei de petrol şi gaze. Piaţă există, cerere există, atât la intern, cât şi la extern. Cu producţia de până la 200 de tone «umplem» piaţa utilajelor mari şi putem face tot ce are nevoie o companie din domeniul producţiei de petrol şi gaze“, declara Victor Marin, director comercial.

În aceste condiţii, firma avea nevoie de aproximativ 80 de noi angajaţi. De la Anton Măzărianu, manager general, am mai aflat că firma are deja în lucru echipamente cu greutate de pînă în 100 tone pentru industria de ţitei şi gaze, iar în negociere pentru anul următor utilaje sub presiune cu greutăţi cuprinse între 100 şi 200 tone, toate urmînd a fi executate în noua hală: „Hala nouă de producţie se află în faza finală de verificare, iar in următoarele două- trei săptămîni vom începe fabricarea unor echipamente mari şi complexe.

Procesul de selecţie pentru cele 80 de locuri vacante a fost demarat de la sfîrşitul anului trecut. Cu toate că o parte din personalul pentru noua hală a fost deja angajat, suntem încă în plin curs de recrutare pentru locurile vacante rămase. În momentul de faţă avem nevoie de personal calificat, printre care se numără: sudori, electricieni, mecanici, lăcătuşi mecanici, prelucrători prin aşchiere (strungari, frezori, etc) şi ingineri mecanici.

Clienţii companiei din Săvineşti sînt toţi marii „jucători“ din România în domeniile amintite – toate cele patru rafinării: Petromidia Constanţa, Petrotel Lukoil Ploieşti, OMV Petrobrazi şi Vega Ploieşti, plus combinatele Azomureş Mureş, Chimcomplex Borzeşti şi Sinteza Oradea, dar şi Romgaz, Transgaz şi Inspet. Acestora li se adaugă societăţi din Europa, spaţiul ex-sovietic, Orientul Mijlociu şi Africa. Altfel spus, echipamente Comes ajung la companii din Germania, Franţa, Italia, Austria, Elveţia, Olanda, Finlanda, Belgia sau Serbia, Belarus, Rusia şi Lituania.

Pe această listă pot fi adăugate firme din Qatar, Emitarele Arabe Unite, Iordania, Niger sau Egipt. Ar mai fi de spus că, pe piaţa internă, Comes livrează 37% din producţie, iar restul de 63% la export.

Actualitate

Piatra Neamţ: Scenarii electorale în roşu şi galben. “Variabila” Chitic şi “factorul” Harbuz

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Încurcate se anunţă căile electorale pe care trebuie să le străbată viitorul primar de Piatra Neamţ. După anunţarea candidaturilor şi sedimentarea, măcar parţială, a impresiilor în spaţiul public, o poză a momentului a şanselor doritorilor arată extrem de complicat.

Însă oricum ai întoarce fotografia de start a candidaţilor, un lucru este evident: variabila esenţială este reprezentată de actualul primar Dragoş Chitic. Pus pe tuşă de amânarea unei sentinţe în calea de atac formulată în dosarul în care a fost condamnat, Chitic deţine totuşi un important capital electoral. Poate cel mai mare în momentul de start. Aşa că extrem de important va fi ce va face pe viitor Dragoş Chitic.

Varianta “oficială” e că va rămâne un soldat ascultător în PNL. Aici intervin două nuanţe: soldat combatant în lupta pentru primărie, situaţie în care Andrei Carabelea ar primi un suflu nou, poate decisiv, sau măcar care să-i mai învioreze o lansare de candidatură destul de leşinată şi cu multe critici interne. Sau soldat necombatant, situaţie în care Liviu Harbuz este în “pole position” urmând a fi beneficiarul voturilor nemulţumiţilor, nu puţini, din PNL. Dacă va reuşi, şi cel mai probabil va reuşi, să atragă şi voturile nemulţumiţilor, tot mulţi, din PSD, atunci zestrea lui electorală va deveni una importantă, cel mai probabil suficientă pentru a se instala la primărie.

Dacă Dragoş Chitic va candida, nici nu mai contează dacă independent sau susţinut de un alt partid decât PNL sau PSD, atunci lucrurile încep să fie roz spre roşu pentru candidatul social-democraţilor, Răzvan Cuc. În condiţiile în care o eventuală candidatură a lui Chitic va fărâmiţa şi mai mult votul într-o dreaptă a politicii şi aşa fărâmiţată, cu o stângă pesedistă unită şi disciplinată, aşa cum a fost şi în care experimentul PRO România poate fi unul minor, atunci Cuc ar putea uşor ajunge la peste 15% voturi, ceea ce i-ar deschide larg calea spre o victorie într-un singur tur de scrutin. Sigur că o eventuală candidatură a lui Chitic ar putea însemna şi o victorie a acestuia, dar finala Chitic – Cuc se anunţă strânsă.

Harbuz coboară undeva pe locul III într-un astfel de scenariu, pentru că nu ar mai conta pe voturile nemulţumiţilor din PNL, securizate în tolba lui Chitic. În fotografia candidaţilor cotaţi cu şanse reale de a câştiga se poate strecura şi Marius Irimia, nominalizatul celor de la USR. Rămâne însă o mare necunoscută: cât din cecul în alb primit de userişti la europarlamentare va putea fi decontat la alegerile locale. În condiţiile în care alegerile locale sunt mai degrabă despre persoane şi mai puţin despre partide sau stări emoţionale provocate de numărul mare de alegători sătui de partidele “istorice”.

Cu tot respectul pentru ei şi pentru şansele pe care le au, evident orice candidat poate avea în “sacoşă” bastonul de primar, restul nominalizaţilor au, la acest moment, şanse mici. Bogdan Gavrilescu e de la un partid care nu prea mai are de mult mere electorale în coş şi oricum îi va fi destul de greu să explice de ce nu a putut prea multe ca viceprimar, dar va reuşi multe ca primar. Ciprian Enache are şi el în spate, încă (!?), un partid secătuit demult când vine vorba de procente electorale, în plus va avea de rezolvat şi dilema legată de faptul că a anunţat public că nu agreează o alianţă cu PSD. Care alianţă înţelegem că doar ce a fost anunţată de Arsene şi Asaftei.

În loc de concluzie: Cuc se roagă să candideze Chitic, Harbuz se roagă să nu candideze, dar nici să nu se “rupă de spate” susţinându-l pe Carabelea, iar Carabelea se roagă să primească de la Chitic atât de necesarul stimulent care să-i revigoreze un start de candidatură extrem de… letargic. Deci întrebarea esenţială este: Ce va face Chitic?

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamț: Incendiu provocat intenționat într-un bloc

Știre publicată în urmă cu

în data de

N zeci de persoane evacuate

Panică într-un bloc de locuințe de pe strada Grigore Ureche, din municipiul Piatra Neamț, sâmbătă dimineață, 8 august. O boxă improvizată a fost incendiată și zeci de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate de pompieri.

“În această dimineață, prin apel la 112, în jurul orei 02 :10, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament dintr-un bloc situat pe strada Grigore Ureche din municipiul Piatra Neamț, La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială complexă de intervenție, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț și un echipaj de la SAJ. La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la parterul unui bloc de locuințe, la o boxă improvizată sub casa scărilor. Casa scărilor și holurile imobilului erau inundate cu fum. Din cauza fumului au fost evacuate 11 persoane. Trei persoane au fost asistate de paramedici la locul evenimentului, nefiind nevoie transportul acestora la spital. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat până la ajungerea forțelor de intervenție. Pompierii au localizat și lichidat incendiul și au evacuat fumul cu ajutorul motoventilatorului. În urma evenimentului au ars bunurile materiale aflate în interiorul boxei. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Trending