Contactează-ne

Actualitate

Reconversie şi măsuri de sprijinire a patronilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din această lună se anunţă noi cursuri de pregătire profesională ■ simultan se reia pregătirea şi în cazul stagiilor unde cursurile au fost întrerupte din cauza crizei sanitare ■ se poate solicita subvenţia de 41,5% pentru fiecare loc de muncă, ce a fost păstrat ■

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă că în luna lui Cuptor încep mai multe cursuri de reconversie profesională, iar persoanele care doresc o nouă calificare pot veni să-şi depună actele de înscriere.

În zona Piatra Neamţ sînt programate a avea loc patru stagii ca lucrător în comerţ, competenţe informatice, bucătar şi frizer – coafor, manichiurist – pedichiurist. Simultan, la Roman vor fi numai trei cursuri de calificare, avîndu-se în vedere ocupaţiile de lucrător în comerţ, contabil şi inspector resurse umane.

În zona Tîrgu Neamţ sînt programate tot trei stagii pentru cei care vor să să devină contabili, ospătar (chelner) vînzător în unităţi de alimentaţie şi lucrător în structuri pentru construcţii.

„De asemenea, programele de formare profesională care au fost suspendate pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă se vor relua cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de situaţia actuală“, a anunţat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, Rodica Titela Popescu.

Este vorba de două cursuri în ocupaţiile de patiser şi contabil, în zona Piatra Neamţ şi alte două în zona Roman, pentru ocupaţiile de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist şi agent de pază. Trebuie spus că cei care au statut de şomer şi participă la astfel de cursuri beneficiază de gratuitate şi nu trebuie să plătească pregătirea, iar în plus li se decontează transportul de acasă pînă la locul unde are loc şcolarizarea, Piatra Neamţ, Roman sau Tîrgu Neamţ. Urmare a relaxării măsurilor pandemice au fost reluate o serie de activităţi care să sprijine relansarea economică.

La o recentă videoconferinţă cu şefii agenţiilor locale, au fost transmise o serie de noutăţi legate de domeniul muncii. „Există o serie de noutăţi legate de măsurile de sprijinire atît a angajatorilor, cît şi a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Angajatorii sînt stimulaţi să recheme în activitate angajaţii trimişi în şomaj tehnic. Începînd din 2 iulie, a fost încărcată pe noua platformă on-line formularistica nouă.

Angajatorii trebuie să intre pe platforma electronică a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, pentru a completa cererea, declaraţia şi tabelul cu persoanele care vor beneficia de şomaj tehnic. E vorba în primul rînd de domenii în care activitatea rămas restricţionată, ca în cazul restaurantelor.

O măsură activă este cea referitoare la industria ospitalităţii. Angajatorii care vor să recheme personalul pentru activitatea de pe terase au posibilitatea să solicite sprijin de la AJOFM şi să acceseze ambele măsuri de sprijin.

Aceştia pot păstra şomajul tehnic pentru o parte din personalul care lucrează în interior şi pot chema la lucru altă parte a personalului, care lucrează pe terase, pentru care pot solicita subvenţia de 41,5% pentru fiecare loc de muncă, ce a fost păstrat.

În momentul de faţă nu avem la Neamţ platforma ubgradată (actualizată – n.r.) pentru a prelua acest formular, dar se va rezolva şi această problemă. O altă noutate importantă şi aşteptată de foarte multe persoane este aceea a locurilor de muncă în străinătate. Reîncep înscrierile pe platforma Eures. Deja sînt ţări în Uniunea Europeană, care îşi exprimă dorinţa de a angaja forţă de muncă din România. Consilierii Eures vor cumula oferta de locuri de muncă din străinătate şi o vor publica“, a mai precizat Titela Popescu, director AJOFM Neamţ.

Mai la începutul anului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţase că bugetul alocat pentru anul 2020 permite înscrierea persoanelor care doresc să obţină o calificare la mai multe cursuri care vor avea loc în judeţ. Ulterior criza sanitară a dat peste cap toate aceste planuri. La Piatra Neamţ urma să se organizeze pregărire în şase ocupaţii: competenţe informatice, lucrător în comerţ, bucătar, patiser, contabil şi frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist.

La Roman doritorii ar fi avut şapte cursuri pentru lucrător în comerţ, frizer-coafor- manichiurist-pedichiurist, contabil, operator introducere, validare şi prelucrare date, inspector resurse umane, inspector SSM şi agent de securitate. La Tîrgu Neamţ se anunţase că se pot obţine competenţe de contabil, ospătar (chelner) vînzător în unităţi de alimentaţie şi lucrător în structuri pentru construcţii. În cazul în care rămîn locuri libere, se pot înscrie şi persoane care au un loc de muncă, dar care doresc o altă calificare, însă trebuie achitate cheltuielile formării.

Pentru participare, solicitantul trebuie să depună un dosar care să cuprindă o recomandare de la Centrul de consiliere în carieră al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, copii după cartea de identitate sau buletinul de identitate, cartea de muncă, certificat de căsătorie (numai în cazul femeilor). Mai este necesară o copie după diploma care atestă studiile (minim opt clase), copie după carnetul de şomer şi o adeverinţă de la medicul de familie, care să ateste că respectiva persoană este clinic sănătoasă.

Se vor mai iniţia şi alte cursuri, despre care cei interesaţi se pot informa sunînd la sediul agenţiilor locale din Piatra Neamţ, Roman sau Tîrgu Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending