Contactează-ne

Actualitate

Reconcilierea naţională nu este obiectivul Preşedintelui României, ci doar al Preşedintelui SUA

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cred că foarte mulţi români au urmărit ceremonia investirii celui de al 46-lea Preşedinte al Statelor Unite ale Americi, care a avut loc în ziua de 20 ianuarie la Washington DC.

Interesul a fost cu atât mai mare, cu cât în 6 ianuarie am urmărit cu îngrijorare evenimentele grave care au avut loc în această ţară, considerată model de democraţie. Pe 6 ianuarie am fost martorii faptului că, în SUA, societatea este fracturată şi că Trump i-a lăsat moştenire lui Biden două Americi.

Cu patru ani în urmă, la ceremonia de investire a sa ca Preşedinte al SUA, Donald Trump a vorbit, aparent convingător, despre unitatea necesară în societatea americană. Unitate pe care a călcat-o sistematic în picioare, prin tot ceea ce a făcut, reuşind la final de mandat să rupă SUA în două părţi ireconciliabile. La noi, în România, Klaus Iohannis a vorbit şi el de multe ori despre unitate românilor, dar a militat numai pentru unitatea dreptei, reuşind ca la sfârşitul mandatului, în 2019, societatea românească să fie fracturată grav, în două Românii.

Acum, la Casa Albă, noul preşedinte ales Joe Biden a ţinut un discurs memorabil despre necesitatea reconcilierii dintre cele două Americi, susţinând că ,,pentru a învinge toţi duşmanii, trebuie să fim uniţi. Sper să unesc poporul şi naţiunea. Vă jur că voi fi preşedintele tuturor americanilor”. Referitor la evenimentele din 6 ianuarie, Joe Biden a subliniat ,,cât de preţioasă este democraţia, dar şi cât de fragilă este”. Întreaga ceremonie a stat sub semnul unităţii, reconcilierii şi a trecerii peste obstacole şi diferenţe.

În rugăciunea sa din timpul ceremoniei, un înalt pastor a invocat ,,Ajută-ne Doamne să reconciliem naţiunea!”. Cred că preşedintele Iohannis a urmărit toată ceremonia, scoţându- şi de pe cap şepcuţa primită de la Donald Trump, când asculta discursul lui Joe Biden. Ghinionul nostru, al românilor, este că Klaus Iohannis nu şi-a propus ca obiectivul celui de al doilea mandat al său să fie reconcilierea naţională. Şi-a propus să ne ducă aşa dezbinaţi într-o ,,Românie normală”. .

Paradoxal, reforma PSD-ului, dictată de Klaus Iohannis, va începe cu reformarea PNL-ului

Abia a trecut o lună de zile, de la instalarea Guvernului Cîţu, că deasupra Partidului Naţional Liberal s-au ridicat coloanele de fum ale unei răzmeriţe interne. Sub bagheta europarlamentarului şi primvicepreşedintelui PNL Rareş Bogdan, tenorii Sigfrid Mureşan şi Florin Roman au interpretat aria acuzării lui Ludovic Orban, solicitându-i acestuia demisia din fruntea partidului.

Luptele interne în PNL s-au acutizat exact în momentul când rezultatul alegerilor parlamentare au demonstrat că partidul nu a putut trece de pragul de 25%, pierzând alegerile. În aceste circumstanţe defavorabile, PNL s-a văzut obligat să împartă puterea cu USR-PLUS şi cu UDMR, pentru a-i putea oferi lui Klaus Iohannis cheile ,,Parlamentului Meu” şi ale ,,Guvernului Meu”, pe care acesta să şi le atârne la brâu.

În toate mediile se vorbeşte despre răzmeriţa din PNL, că este condusă de o grupare ,,progresistă” din care fac parte şi lideri notorii, cu state vechi în funcţia de primari de municipii, precum Emil Boc, Ilie Bolojan sau Gheorghe Falcă. Din anul 1990, drumul liberalilor a fost pavat de cohorte de ,,progresişti”, de care acest partid nu a dus lipsă, dar care au avut mandate scurtate de alţi ,,progresişti”, dornici de a pune mâna pe partid.

Ludovic Orban a avut şi el momentul lui de glorie ca ,,progresist”, iar ,,progresistul” Rareş Bogdan îi scrie azi necrologul. Acum, Ludovic Orban este acuzat că a condus partidul discreţionar, că a pierdut alegerile parlamentare şi că a vândut interesele partidului şi ale ,,baronilor galbeni”, pentru a obţine foloase proprii, cuantificate în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Corul ,,progresiştilor” din PNL creşte de la o zi la alta, pe măsură de USR-PLUS le roade din caşcaval. Mai mult, progresiştii îi reproşează public lui Ludovic Orban, ceea ce liberalii ţineau ascuns sub preş, că guvernul său a făcut multe erori, atât în gestionarea pandemiei, cât şi în gestionarea economiei, pierzând încrederea românilor. Astăzi 73% dintre cetăţeni consideră că România merge într-o direcţie greşită.

Căderea imaginii PNL s-a accentuat după alegerile din 6 decembrie 2020, când premierul demisionar Ludovic Orban, pentru a-şi asigura un scaun sub fund, a negociat atât de prost cu liderii formaţiunii USR-PLUS, încât această formaţiune de numai 15%, a preluat frâiele guvernării, pe care PNL doar mimează că le ţine. Paradoxal, dar costurile guvernării Cîţu nu vor fi imputate decât PNL-ului. Se pare că liberalii abia acum sunt conştienţi de acest lucru.

Liberalii ,,progresişti” vor acum reformarea PNL-ului

Noii progresişti liberali, în frunte cu Rareş Bogdan, îl acuză pe Ludovic Orban că şi-a însuşit modelul PSD de promovare discreţionară în funcţii publice a oamenilor de casă. Până nu demult, acest model de promovare era imputat doar lui Liviu Dragnea şi ,,baronilor roşii”, care brevetaseră ,,clientelismul de partid”.

Toată suflarea progresistă a PNL-iştilor îşi pune acum speranţa în noua reorganizare a partidului, care trebuie să aibă loc cu ocazia unui cât mai recent congres. Klaus Iohannis, care şi-a impus să nu bage în seamă PSD-ul până ce acesta nu se reformează după ideile lui, are acum surpriza istorică să constate că de reformat se reformează doar PNL-ul, după zicala ,,Nu-i pentru cine se potriveşte, ci pentru cine se nimereşte”. Dacă PSD-ul era programat la reformare, se nimereşte ca PNL să fie cel reformat, trecând peste rând.

Am ajuns să trăim din plin paradoxurile iohannisiene, după care PNL, deşi pierde alegerile, câştigă dreptul de a guverna. Deasemeni, nici nu a reînceput bine guvernarea, că în PNL a izbucnit răzmeriţa, care prefigurează căderea ,,Guvernului Meu”.

Răzmeriţa din PNL vizează alegerile prezidenţiale din 2024

Regula istorică a ultimilor ani, arată că un preşedinte de partid, dacă nu este prim-ministru, nu are control asupra guvernului propriu. În PSD, această regulă a fost respectată până la Liviu Dragnea, excepţia fiind Viorica Dăncilă, care a confirmat regula. La rândul său, Marcel Ciolacu îl copie pe Dragnea, ferindu-se de funcţia de prim-ministru, ca dracul de tămâie.

Primvicepreşedintele PNL Rareş Bogdan priveşte mai adânc în viitor, ştiind că în 2024 acest partid va trebui să aibă un candidat la preşedinţia României. Rareş Bogdan nu vrea ca acest candidat să fie Ludovic Orban, căruia consideră că ,,i s-a umflat capul” şi a condus discreţionar partidul şi guvernul.

Culmea este că în anul 2016, pe când era făcător de emisiuni televizate, Rareş Bogdan cerea public ca ministrul transporturilor, care era Ludovic Orban, să fie arestat. Mai târziu, când a devenit liberal, Rareş Bogdan a schimbat macazul susţinând în noiembrie 2020 că Ludovic Orban ar merita să i se facă statuie în chip de ,,pompier atomic”, deoarece are capacitatea de a rezolva dorinţele ,,fierbinţi” ale lui Klaus Iohannis. Pentru această schimbare de macaz, Rareş Bogdan a primit de la Klaus Iohannis, funcţia de primvicepreşedinte al PNL. Punând acuma mâna pe târnacop, Rareş Bogdan vrea să dărâme statuia ,,pompierului atomic”, pentru a pune în loc statuia proprie, cu voie de la Cotroceni.

Pentru funcţia de preşedinte al PNL ,Rareş Bogdan deja şi-a anunţat candidatura. Ca în cimilitura românească ,,Mânăstire într- un picior, ghici ciuperca ce-i?”, putem spune acum ,,Candidat la preşedinţia României, ghici Rareş Bogdan ce-i?”. Asta ne mai lipsea, vorba lui Bulă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Taxă prohibitivă la admiterea la INM

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deşi este criză de personal la instanţe şi parchete, CSM a impus o taxă mare la admiterea la INM ■ cuantumul acesteia a fost dublat ■

Judecătoarea Alina Mihaela Niţă, de la Tribunalul Neamţ, recent întoarsă la post după o detaşare de cîteva luni la Roman, apreciază că solicitările Asociaţiei Naţională a Studenţilor la Drept (ANOSOR) Iaşi şi Bucureşti, de modificare a cuantumului taxei de înscriere la admiterea la Institutul Naţional de Magistratură este justificată din punctul său de vedere, în contextual actualei crizei de personal.

„Taxa nu trebuie să descurajeze candidaţii care au o situaţie financiara nefericită. Unicul criteriu de departajare al candidaţilor care doresc să devină magistraţi trebuie să rămînă meritocraţia. În primul rînd, taxa reprezintă mai mult decît dublul taxei impuse la ultimul concurs de admitere în magistratură, 650 RON/candidat. Nu există niciun fel de fundamentare a calculului prin care s-a ajuns la această sumă, niciun fel de analiză de impact, nicio estimare a posibilelor efecte negative.

În al doilea rînd, taxa reprezintă mai mult decît salariul minim net lunar din Romaânia la nivelul din iulie 2021 – 1.386 RON/lună. Sîntem absolut convinsşi că accesul într-o profesie atît de importantă precum magistratura nu poate să fie condiţionat de nivelul financiar al candidatului, mai ales cînd întreaga filosofie a sistemului ţine de asigurarea unei stabilităţi financiare pentru magistrat şi care să fie parte din independenţa reală a justitiţiei. În al treilea rînd, Plenul CSM nu a prevăzut nicio măsură compensatorie pentru cei care, din motive obiective, nu au resursele financiare necesare achitării acestei taxe absolut exagerate.

Considerăm că este de neimaginat ca parcursul unui candidat bine pregătit către funcţiile de judecător sau procuror să poată fi îngreunat de dificultăţile financiare în care se află. Procesul de recrutare a unor magistraţi bine pregătiţi ţine de interesul naţional al României şi, deşi este evident că organizarea concursului presupune anumite costuri inerente, acestea nu pot avea ca efect limitarea accesului în profesie pentru tinerii cu situatţii materiale mai putţin fericite. Solicităm Plenului CSM abrogarea Hotărîrii nr. 125/2021 şi stabilirea unei taxe cu rol pur administrativ, corelate cu nivelul financiar al unui tînăr absolvent al facultăţilor de Drept din România şi reglementarea unor proceduri privind scutirea de taxă în situaţii bine justificate“, apreciază şi judecătoarea Alina Niţă.

Acesta de-a lungul detaşării sale la Roman a vorbit despre volumul infernal de muncă al judecătorilor de la instanţa acestui oraş, unde din 11 posturi normate. ocupate efectiv sînt cîteva. „Volumul de muncă al unui judecător influenţează în mod direct durata de soluţionare a unui dosar, pentru că este mult mai uşor să îţi gestionezi şedinţele cu 30-40 de dosare o data la 2 săptămîni şi este foarte greu să le gestionezi pe cele cu 50-60 de dosare săptămînal, repartizate pe un interval de 4-5 luni.

Volumul de muncă al unui judecător determină durata de redactare a unei hotărâri, pentru că activităţile zilnice pe care le face pentru pregătirea şedinţelor săptămînale de judecată îi poate ocupa toate cele 40 de ore lucrătoare din săptămînă. Activităţile pe care le desfăşoară un judecător presupun un efort intelectual intens, iar volumul de muncă al unui judecător care necesită mai mult de opt ore de muncă, cinci zile pe săptămînă, fără a-i permite odihna necesară refacerii capacităţii intelectuale îi va afecta calitatea lucrărilor pe care le face, existînd premisele unor erori nedorite“, este de părere judecătoarea. Conform organigramei Judecătoriei Roman, magistratul Alina Iştoc se află în concediu de maternitate, Alinei Mihaela Niţă i-a încetat detaşarea, iar Alexandra Arseni se află în concediu de creştere a copilului. În activitate este Constantin Chiriluţă şi cu atribuţii de vicepreşedinte, Cristian Bîrjoveanu, Nicoleta Cristina Pavlovici, Robert Valerian Apetrei şi stagiara Raluca Andreea Foitaş, cu atribuţii restrînse.

Citește știrea

Actualitate

De Ziua Ambulanţei, o decoraţie şi mesaje

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Gabriel Roibu, asistent la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis ■ „Misiuni finalizate cu succes şi să vă întoarceţi mereu cu bine acasă! Cu toată preţuirea şi susţinerea“, a transmis medicul Dorice Albu, managerul SAJ Neamţ ■

Ziua Naţională a Ambulanţei din România, care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 28 iulie a fost şi în acest an prilej de a se organiza diverse manifestări, atît la nivel local, cît şi naţional. Acum două zile, sirenele ambulanţelor au sunat la unison, în toată ţara, la ora 10,00, aşa cum s-a petrecut şi la Piatra Neamţ, parte din personalul instituţiei din oraşul de la poalele culmii Pietricica adunându-se în curte, unde a avut loc un mic ceremonial, o luare de cuvînt aparţinînd managerului serviciului, medic Dorice Albu.

„Cu bucurie şi recunoştinţă marcăm astăzi, 28 iulie 2021, Ziua Naţională a Ambulanţei. Cu acest prilej, doresc să mulţumesc tuturor angajaţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ, pentru dăruire, rapiditate, eficienţă şi atenţia pe care o acordaţi pacienţilor! La mulţi, mulţi ani! Misiuni finalizate cu succes şi să vă întoarceţi mereu cu bine acasă! Cu toată preţuirea şi susţinerea, M.G. Dr. Dorice Albu“, precizează managerul Dorice Albu, într-o postare pe contul de Facebook.

Şi Federaţia Sanitas a avut urări, cu prilejul Zilei Naţionale a Ambulanţei: „Transmitem toată aprecierea, respectul şi toate urările noastre de sănătate şi de mai bine personalului medical şi nemedical care lucrează în Serviciile de Ambulanţă. La mulţi ani, tuturor salvatorilor de vieţi omeneşti, care prin profesionalismul şi dăruirea profesională pot face diferenţa în ceea ce priveşte viaţa celor aflaţi în situaţii critice!“. Sanitas a menţionat şi cîteva date despre istoricul acestui serviciu:

„Ziua Ambulanţei este marcată anual la 28 iulie. Este data la care, în 1906, a apărut prima «Salvare» din Bucureşti, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. Societatea de Salvare din Bucureşti îşi desfăşura activitatea sub deviza «Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!». România devenea a treia ţară din Europa în care devenea funcţional un astfel de serviciu“. Miercuri, 45 de medici şi asistenţi medicali din mai multe judeţe ale ţării au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis. La ceremonia din grădina Palatului Cotroceni, au participat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele a acordat Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler pentru 21 de medici şi Medalia Meritul Sanitar clasa a III-a pentru 24 de asistenţi. Decoraţia a fost conferită acestora pentru „profesionalismul, dăruirea, curajul şi solidaritatea manifestate de la începutul pandemiei COVID-19 în cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene în scopul asigurării unui înalt nivel de îngrijiri destinate populaţiei“. Printre cei 24 de asistenţi medicali decoraţi de Klaus Iohannis s-a numărat şi Gabriel Roibu, de la Serviciul de Ambulanţă Neamţ. „Cei care lucrează în serviciile de ambulanţă, aflaţi mereu în prima linie, duc permanent o luptă epuizantă contra cronometru, care de cele mai multe ori face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Sunteţi salvatorii noştri, oameni incredibili care acţionaţi, dincolo de chemarea datoriei, în circumstanţe extraordinare, pentru a răspunde prompt în momentele de cumpănă din viaţa semenilor. Vă mulţumim pentru tot ceea ce faceţi!“, a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

În Neamţ, Ziua Ambulanţei a fost prilej pentru autorităţi să transmită gînduri bune angajaţilor din acest domeniu de activitate. Primarul Daniel Harpa a avut şi el un mesaj, în special pentru membrii echipajelor care deservesc autospecialele sanitare din localitate: „Mulţumiri alese cadrelor de la Serviciul de Ambulanţă Târgu Neamţ (şi celor din judeţ şi din întreaga ţară), pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieţilor omeneşti. Devotamentul, profesionalismul şi acele secunde pe care reuşiţi să le cîştigaţi fac adeseri diferenţa dintre viaţă şi moarte! Sănătate şi Dumnezeu să vă ocrotească în misiunile pe care le desfăşuraţi!“, a transmis primarul.

Citește știrea

Actualitate

Balamuc şi în CL Piatra. “Ca în Caragiale”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ discuţii aprinse, dar majoritatea sterile în şedinţa de CL Piatra Neamţ ■ majoritatea PNL USR PRO şi-a trecut proiectele ■

“Suntem ca în Caragiale”. Aceasta este concluzia şedinţei de Consiliu Local Piatra Neamţ, de joi, 29 iulie. Iar concluzia nu ne aparţine, deşi o împărtăşim în totalitate, ci aparţine preşedintelui de şedinţă Mihai Obreja.

Şedinţa se anunţa una cu scântei în ceea ce priveşte câteva proiecte de hotărâre,cum ar fi cele referitoare la tarifele de blocare-deblocare a roţilor autovehiculelor parcate ilegal sau subcontractarea cosirii ierbii în cartierul Dărmăneşti, subiecte care au determinat deja dezbateri mai ales în mediul on-line.

Cu toate acestea, şedinţa a debutat relativ paşnic, cu primarul liberal Andrei Carabelea anunţând că retrage cinci proiecte de pe ordinea de zi şi le va reprograma peste o săptămână când va convoca o şedinţă extraordinară. Oarece surprize au fost încă de la debut, şi asta pentru că PMP a votat altfel decât PSD, la unele dintre primele proiecte de pe ordinea de zi.

S-a schimbat însă repede calimera şi la proiectul privind creşterea tarifului de blocare/deblocare PNL a rămas cu aliaţii tradiţionali. Adică USR PLUS şi PRO România şi şi-a trecut proiectul la limtă, cu 12 voturi pentru. Probleme au apărut la proiectele de hotărâre 15 şi 16 ce priveau schimbarea destinaţiei unor spaţii/terenuri de la Colegiul Tehnic Forestier.

Consilierul Ciprian Enache a spus că el nu a fost convocat pentru şedinţa de CA a liceului, în care s-a dat vot pentru schimbarea destinaţiei, şi ca atare consideră că proiectele de hotărâre nu pot fi votate în legalitate. În ajutorul său au sărit cei de la PSD şi PMP, iar primarul Carabelea, împăcuitor, a afirmat că va retrage şi aceste proiecte de pe ordinea de zi. Ba, mai mult, l-a invitat pe consilierul Enache să meargă împreună în vizita pe care o va face la colegiul cu pricina şi să afle din gura directoarei care e motivul neconvocării. Restul discuţiilor pe această temă au eşuat lamentabil la capitolul discuţii sterile, consilierii locali dându-şi cu părerea asupra unor aspecte juridice care îi depăşeau pe mulţi dintre ei în mod evident.

Şi la schimbarea destinaţiei unor spaţii/suprafeţe de la Liceul Victor Brauner şi Colegiul Spiru Haret au fost discuţii, care în final au îmbrăcat forma unui amendament, care a sunat cam aşa: find vorba de amplasarea unor automate pentru băuturi etc să fie precizat în hotărâre că se vor vinde doar produse “acceptate” de lege. Unii au opinat că se subînţelege că numai astfel de produse vor fi vândute – ar fi şi culmea ca prin hotărâre de CL să se avizeze vânzarea unor produse interzise de lege – dar pentru “liniştea” consilierilor a fost votat amendamentul “redundant”.

Tot la limtă, cu 12 voturi pentru, a fost votat şi proiectul de hotărâre care prevede că Urban poate subcontracta cositul ierbii în cartierul Dărmăneşti. Au fost discuţii, că la o adică dacă Urban nu face faţă la cosit, de ce nu se reziliează contractul integral, ceea ce sună logic, dar până la urmă a rămas după explicaţia primarului: dacă se reziliează contractul, cine mai coseşte iarba, care şi aşa e mare şi tăierea ei în întârziere. Aşa că unde nu poate Urban, să dea la alţii şi pe viitor mai vedem dacă mai rămâne cositul în sarcina societăţii la care acţionar majoritar e consiliul local. Şi aici a fost formulat un amendament, uşor alambicat exprimat, dar am înţeles noi că s-a dorit ca tariful pe care îl va practica firma ce va tăia iarba să nu fie mai mare decât cel pe care ar fi trebuit să-l încaseze Urban.

Şi a mai fost făcută o precizare, tot întru liniştirea celor care suspicionau vreo afacere obţinută de vreun băiat deştept printr-o încredinţare directă: s-au dat asigurări că viitoarea firmă va fi “găsită” în urma unei licitaţii. Deci cât de transparent se poate.

Cireaşa de pe tort, apropos de balamuc, a fost pusă la un “amărât” de proiect de hotărâre privind alegerea viitorului preşedinte de şedinţă. PSD ar fi vrut să fie Florentina Moise, PNL tot Mihai Obreja. A fost o dispută caraghioasă ce propunere să fie votată prima, ambele tabere susţinând că au avut prima propunere. Până la urmă a fost votată prima propunerea cu Moise, doar 11 voturi pentru, apoi propunerea Obreja, care a şi avut câştig de cauză, cu 12 voturi.

Dar unii consilieri locali nu s-au putut abţine de la comportamente puerile, probabil glumeţe în opinia lor, afirmând când erau întrebaţi cum votează fie “de două ori pentru”, fie “de două ori împotrivă”. Cam ca la creşă.

Pe finalul şedinţei, Mihai Obreja şi Bogdan Gavrilescu s-au “gratulat” declarându-se fiecare îngrijorat de faptul că celălalt s-ar putea “lipi” de scaun, dar cel care a încheiat “en-fanfare” balamucul a fost consilierul local Adrian Grigoraş. Care a anunţat la finalul şedinţei că la două proiecte de hotărâre de pe la începutul ordinii de zi el nu a… participat la vot.

“Dar aţi participat domnul Grigoraş. V-aţi hotărât acum…”, a fost replica lui Mihai Obreja. “Suntem ca în Caragiale”, a continuat el. Şi lucrurile au rămas ca… în tren. Dar ce să-i faci dacă e “căldură mare mon cher”.

Citește știrea

Trending