Contactează-ne

Actualitate

Recital de canto clasic al elevei Evelina Maria Barcan, la Biblioteca Judeţeană

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea are loc pe 31 mai, cu începere de la ora 17:00, în Sala Cupola ■ acţiunea are loc în parteneriat cu Liceul de Arte „Victor Brauner“ ■

Biblioteca Judeţeană organizează, în parteneriat cu Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamţ, un recital de canto clasic al elevei Evelina Maria Barcan, clasa a XII-a, alături de prietenii şi invitaţii săi. Manifestarea are loc astăzii, 31 mai 2022, de la ora 17.00, în Sala Cupola. Evelina Maria Barcan şi-a început studiile muzicale în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Victor Brauner“ la clasa de canto clasic a profesoarei Narcisa Elena Pavel.

Provine dintr-o familie care a susţinut-o de fiecare dată în toate activităţile artistice. A moştenit talentul de la tatăl ei, iar Evelina spunea „mi-am dat seama că tatăl meu are o voce impostată natural, lucru pe care cred că l-am moştenit şi eu“. O voce caldă, melodioasă care începea să descopere arta interpretativă şi tainele tehnici vocale din canto clasic, alături de rolurile personajelor din cadrul ariilor propuse în studiu la clasă.

Cu timpul, Evelina devine o prezenţă nelipsită din cadrul tuturor manifestărilor artistice propuse în cadrul liceului. Participă la numeroase concursuri unde este apreciată pentru munca sa şi pentru repertoriul interpretat. Vocea devine puternică, timbrată, cu un ambitus vocal egal susţinut în registrul grav, dar şi acut, cu o culoare aparte, care reuşeşte să transmită mesajul din ariile de operă şi lieduri.

În palmaresul Evelinei Barcan se numără, doar în anul acesta, 2022, cîteva premii importante, printre care: Premiul I de Excelenţă la Concursul Naţional „Primăvara Artelor“, ediţia XXIII, Bacău, Premiul I la Concursul de Canto, teorie şi istoria muzicii „Nicolae Brânzeu“, ediţia a VI-a, Arad, Premiul I şi Finalist la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu“, ediţia a XXX-a, Piatra Neamţ.

Cel mai important premiu este cel de la Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Instrumentală şi Studii teoretice Muzicale pentru clasele IX-XII, care s-a desfăşurat, în perioada 20-23 aprilie 2022, la Timişoara, unde Evelina a obţinut Premiul I. Recitalul de la Biblioteca Neamţ aduce în faţa auditoriului momente muzicale realizate de Evelina Barcan alături de prietenii ei şi invitaţii acesteia de la clasele de instrument din liceu, precum şi colegii de la clasa de canto clasic.

Printre invitaţi îi amintim pe Ştefan Stativă şi Rareş Trufea, elevii de clasa a XII-a a liceului, care vor interpreta împreună cu Evelina un terţet muzical, pian, saxofon şi voce pe minunatele acorduri ale liedului „Elegie“ compus de J. Massenet. Cu Miruna Vatamanu, elevă în clasa a XII-a la secţia Canto tradiţional, prietena cea mai bună a Evelinei, vor interpreta un duet muzical, o întrepătrundere între muzica tradiţională şi impostaţia de canto clasic.

Alessandra Vamanu, clasa a XI-a, Elvis Gabriel Adămoae, clasa a XI-a , Flaviana Lica, clasa a X-a, colegi ai Evelinei de la clasa de canto clasic, vor interpreta arii şi lieduri. Şi aceştia promit, la rîndul lor, o dezvoltare armonioasă în arta bel-cantoului. Momentul surpriză vine din partea elevilor Carla Botez Boroianu – chitară clasică, clasa a XI-a, Tudor Bălău – saxofon, Corina Turcu – flaut, clasa a VIII-a, şi Sabina Melinte – flaut, clasa a VIII-a, care vor interpreta lucrări minunate din repertoriul muzicii de cameră. Momentul este coordonat de prof. Lucreţia Stroici.

Invitatul special al Evelinei, alături de care a evoluat în toate prestaţiile sale artistice, cel care a fost nelipsit din cadrul tuturor repetiţiilor, cu o interpretare pianistică remarcată de toate juriile concursurilor la care au participat, este, desigur, profesorul corepetitor Adrian Stroci. Profesorii coordonatori ai acestui recital sînt Narcisa Elena Pavel, Lucreţia Stroici, Mihaela Mancaş, Irina Horghidan, Iulian Stoica, Adrian Stroici, Leonid Ciobanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Este oferită o dobîndă generoasă la titlurile Tezaur. Statul împrumută, din nou, bani de la populaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru investiţia de un an se oferă o dobîndă de 8,25% ■ titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate pînă la finalul lunii august 2022 ■

Statul are visteria cam goală şi, din nou, împrumută bani de la populaţie. Oferă o dobîndă ce nu poate concura cu cele acordate de băncile comerciale, iar pentru investiţia de un an ea este de 8,25%. Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate de cei care au ceva economii cu începere de la data de 8 august 2022. Au maturitate de un an, valoare nominală de 1 leu şi sînt în formă dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 8 – 26 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice, care sînt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual. Operaţiunile ce pot fi realizate online sînt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi GhidTezaur online şi Tezaur online; în perioada 9 – 29 august titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului; în perioada 8 – 26 august 2022 în mediul urban şi 8 – 25 august 2022 în mediul rural, titlurile de stat pot fi achiziţionate prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română SA.

Dobînda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sînt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate face una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sînt eligibile persoanele fizice care au împlinit vîrsta de 18 ani la data subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sînt neimpozabile.

Fondurile obţinute de emitent vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Titlurile de stat sînt o formă de finanţare a bugetului, prin care statul se împrumută de la cetăţenii pentru o perioada clară de timp, între 1 şi 3, ani, iar dobînda este anunţată înainte de emiterea titlurilor. Este una dintre cele mai sigure investiţii, iar banii obţinuţi cu titlu de dobîndă nu sînt impozabili.

Citește știrea

Actualitate

Primăria, mulţumită de succesul cinema în aer liber. „Cîrcotaşii“: „Ce ziceţi de proiecţia Apă non-stop la robinete?“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aleşii locali au aprobat cheltuirea a 12.000 lei pentru două seri de cinema în aer liber ■ „cîrcotaşii“, exasperaţi de desele avarii la apă, spun că asemenea acţiuni fac parte din seria „chelul şi tichia de mărgăritar“ ■

Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, se arată încîntat de reuşita organizării, în aer liber, a două seri de proiecţii cinematografice, vineri, 5 august şi a doua zi. A spus că serile de film organizate în Parcul Municipal, au fost un real succes. Proiecţiile au adus împreună sute de romaşcani, într-o atmosferă relaxantă, vehiculîndu-se aproximativ 700 de spectatori pe seară.

„Mă bucur că am reuşit să diversific paleta de activităţi, în primul rînd pentru romaşcani, în această perioadă a concediilor, în care cu toţii dorim să strîngem amintiri frumoase, alături de familie şi prieteni. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, celor care aţi participat împreună cu cei mici la proiecţia dedicată lor.

Dar şi în seara următoare, la proiecţia dedicată publicului general. Vă asigur că, în curînd, la Roman, vom avea şi alte evenimente frumoase, care să ne aducă împreună, fiind convins că acestea sînt benefice comunităţii noastre“ se consemnează pe pagina de Facebook a primarului Leonard Achiriloaei .

Cum postarea a apărut după seria de avarii la apă, spiritele s-au încins, din nou, pe pagina de socializare, existînd păreri pro şi contra unor astfel de manifestări. „Ce ziceţi de proiecţia Apă non- stop la robinete? Sigur ar fi o încîntare pentru toţi cetăţenii Romanului, fiind pe gustul tuturor. Ar fi un real succes!“ e de părere Nicoleta Lucia.

Vero Vero crede că e păcat, deoarece pentru a putea viziona un film romaşcanii trebuie să meargă la Bacău, pentru că din trei săli de cinema, autorităţile nu au fost în stare să modernizeze măcar una. John Gabriel e de părere că trebuiau mai multe scaune pentru că multă lume a fost nevoită să stea în picioare (în seara cînd s-a proiectat filmul de desene animate Luca – n.r.).

Există şi cîrcotaşi care susţin că 12.000 lei pentru două seri de proiecţie înseamnă enorm de mult, în condiţiile în care nu există o prioritizare a investiţiilor şi edilii „aruncă cu banii pe Apa Sîmbetei“. Asta în condiţiile în care ar trebui să se strîngă ban peste ban, pentru a rezolva problema apei la Roman, cînd de la o lună la alta sutele de kilometri de conducte, unele din perioada antebelică, ca cea din Smirodava, cedează unele după altele.

Este criticat şi fostul primar Lucian Micu, care din împrumutul bancar a trecut la schimbarea pavelelor. La fel de criticată este şi decizia actualului edil şef, care a scos din centru arborii de tuia şi i-a înlocuit cu salcîmi ornamentali şi rulouri de iarbă, deja distrusă în cîteva locuri. Unul din „avizaţi“ anunţă deja că municiplaitatea intenţionează să „arunce iar bani publici“ pe organizarea Zilelor Diasporei, la sfîrşitul lunii august.

Citește știrea

Actualitate

Tîlhari mici, la drumul mare. Patru adolescenţi au la activ două infracţiuni de tîlhărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru adolescenţi cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, au găsit alt mod de a-şi petrece vacanţa de vară şi în decurs de cîteva zile, au prădat două persoae. Au fost identificaţi recent, fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

Anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi, pe 8 august 2022, de către o femeie de 36 de ani, din judeţul Bacau, cu privire la faptul că a fost victima infracţiunii de tîlhărie. Din cercetările efectuate pînă în prezent a reieşit că infracţiunea a fost comisă pe o stradă din Piatra Neamţ.

„În urma activităţilor investigative efectuate de poliţişti, au fost identificate patru persoane, cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, din Piatra Neamţ, bănuite de comiterea faptei. Victima ar fi fost ameninţată cu acte de violenţă, fiindu-i sustraşi 50 de lei“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Cercetarile efectuate au relevant faptul că, la data de 27 iulie 2022, în jurul orei 21:30, aceleaşi persoane ar fi exercitat ameninţări cu acte de violenţă asupra unui bărbat de 40 de ani, din Piatra Neamţ, pe care l-ar fi deposedat de o borsetă.

În acesta erau documente persoanele şi un telefon mobil. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliţiei, în vederea continuării cercetărilor, iar în baza probatoriului administrat, au fost reţinute pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de tîlhărie calificată. Urma să fie sesizată Judecătoria Piatra Neamţ, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Citește știrea
AdvertisementTrending