Contactează-ne

Administrație

Realitatea de la adăpostul de cîini din Piatra Neamţ: “Ne batem cap în cap”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aşa ar putea fi sintetizată situaţia de la adăpostul de cîini al Salubritas ■ declaraţia aparţine directorului Cristian Sauciuc ■ DSV a dat o amendă şi a cerut ca animalele să fie “cazate” în funcţie de sex ■ aşa ar creşte numărul incidentelor violente, susţin cei de la Salubritas ■

“Ne batem cap în cap”, astfel a răbufnit directorul Salubritas, Cristian Sauciuc, care a organizat joi, 9 ianuarie, o conferinţă de presă în care a vorbit despre situaţia de la adăpostul de cîini din Piatra Neamţ.

Concret, anul trecut, au fost făcute publice o serie de imagini ce surprindeau un incident violent între animale cazate la adăpost. “Scrofuloşi la meserie”, cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară au mers în control şi au dispus o amendă şi măsuri.

Amenda de 2.000 lei, măsurile privind în principal obligaţia de a caza animalele în funcţie de sex, adică masculii cu masculii, femelele cu femelele. Numai că, prezent la conferinţă, doctorul adăpostului şi al Asociaţiei Prieten Credincios, Andrei Tudor, a spus că astfel există riscul mult mai mare să crească rata incidentelor violente, evident şi a mortalităţii în rîndul animalelor.

Moment în care jurnaliştii prezenţi au sesizat evidenta “ruptură logică”: acţiunea DSV a pornit de la un incident violent şi, logic, măsurile dispuse ar trebuie să fie în sensul eliminării sau măcar reducerii unor astfel de incidente. Ori, administratorii adăpostului au arătat că măsura dispusă ar putea duce exact la situaţia în care incidentele violente să se înmulţească!? Cine are dreptate şi cum e mai bine pentru cîini?, a fost întrebarea care s-a născut firesc.

A fost momentul în care directorul Sauciuc a admis că “ne batem cap în cap”, iar doctorul Andrei a continuat că “legea este interpretabilă”. Revenind la ce va face conducerea Salubritas, din afirmaţiile directorului am înţeles că va fi adoptată o cale “diplomatică”: va fi respectată decizia DSV şi cîinii vor fi împărţiţi după sex, dar… operaţiunea durează, deci se va produce nu mîine, poimîine, ci… în ceva timp, cînd vor fi gata pregătirile necesare.

Chiar şi aşa, o primă concluzie ar fi că asistăm la o nouă bulibăşeală specific mioritică. Am vrea să respectăm standarde europene privind protecţia animalelor, dar avem legi şi instituţii cît se poate de “balcanice”. Adică legi interpretabile şi instituţii care dispun măsuri mai mult decît interpretabile, ba poate chiar în defavoarea animalelor pe care chipurile le protejăm.

Colaborare cu o asociaţie “blocată”

În continuarea conferinţei, aveam să aflăm informaţii ce sprijină concluzia preliminară exprimată. Astfel, am aflat că adăpostul de cîini a aparţinut Asociaţiei Prieten Credincios. În urmă cu ceva ani, a fost dat către Salubritas, iar protocolul încheiat stipula că asociaţia are 30% din boxe şi se ocupă de procedura de adopţie. Numai că, între timp, asociaţia a intrat şi este şi în prezent într-o “etapă de tranziţie”, ca să îl cităm pe doctorul Tudor.

Mai pe şleau spus, activitatea este blocată. Începînd de la conturi şi continuînd cu toate cele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea. Cît de “eficientă” ar putea fi o asociaţie aflată în asemenea blocaj este evident pentru oricine. Iar deblocarea presupune un lung drum prin justiţie. Ani întregi. Ca soluţii, rezultate în urma dialogului din conferinţa de presă, ar fi ca Salubritas să încheie protocoale de colaborare cu alte asociaţii pentru măcar o parte din restul de 70% din boxe, dacă evident vor exista doritori. Iar doctorul Andrei Tudor să facă o nouă asociaţie, care să nu mai fie “bolnavă” de blocaj.

Numai viitorul ne poate arăta dacă va fi adoptată una dintre aceste soluţii. Pînă atunci rămînem tot balcanici cu pretenţii de Europa.

“Rezervarea”, cum rămîne cu “rezervarea”?

Tot pe parcursul amintitei conferinţe de presă a apărut la un moment dat informaţia că sînt animale “rezervate” spre adopţie, dar care stau în adăpost şi pînă la doi ani. Cînd jurnaliştii au cerut explicaţii, la iveală a ieşit o altă stare de fapt incredibilă.

Concret, după ce un cîine ajunge la adăpost, el este “preluat” de Asociaţia Prieten Credincios şi este fotografiat şi, să spunem, “popularizat”, pe Facebook sau pe alte căi, în speranţa că va fi adoptat. Oricine poate în acel moment să-şi exprime intenţia de adopţie, îl “rezervă”, dar, dacă nu finalizează această intenţie, respectivul animal nu poate fi, de exemplu eutanasiat, ceea ce evident că nu este de dorit, dar nici nu părăseşte adăpostul.

Trebuie hrănit şi îngrijit şi poate rămîne în adăpost pînă la… Paştele Cailor. Ceea ce, lăsînd deoparte orice exagerare din sfera aşa-zisei protecţii a animalelor, este evident o absurditate. Oricine ar putea astfel să “rezerve” toţi cîinii din adăpost, fără a avea intenţia reală de a-i adopta.

Rezultatul? Cheltuieli şi locuri ocupate pentru animale care nu vor fi în veci adoptate, în detrimentul altora care poate ar putea fi adoptate. Şi aici am înţeles că s-ar întrezări o soluţie de viitor: un nou protocol care să stipuleze că acel care “rezervă” un animal suportă o parte din cheltuielile făcute cu pregătirile de adopţie, iar, dacă într-un termen rezonabil, de cîteva luni, nu finalizează procedura, pierde şi banii, dar şi “rezervarea”.

Astfel încît animalul să poată fi adoptat de altcineva sau, dacă este cazul, să poată fi luate altfel de măsuri. În concluzie, mai toţi ne declarăm iubitori ai animalelor şi devenim extrem de vehemenţi cînd vine vorba despre condiţii precare în care trăiesc o parte dintre animalele fără stăpîn, dar, dacă este să fim sinceri, vedem că nu prea sînt nici legi, nici condiţii şi instituţii care să traducă în realitate această “grijă” pentru animale. Şi pe acest subiect, din “gură” ne declarăm europeni, dar în realitate…

Actualitate

Altfel de poluare în lacul Bîtca Doamnei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ resurse esenţiale de apă potabilă ale României sunt poluate cu microplastic ■ aceasta este concluzia primului raport naţional privind poluarea cu microplastic a resurselor de apă dulce ale României ■ eşantioane pentru probe au fost prelevate şi din lacul Bîtca Doamnei ■

Concluzia îngrijorătoare a unui prim prim raport naţional de acest fel este că principalele ape dulci din România sunt poluate cu microplastic. Studiul respectiv a fost realizat şi lansat pe 22 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Apelor, de Asociaţia Act for Tomorrow şi British Embassy Bucharest, care a finanţat proiectul.

Raportul intitulat Cartografierea Microplasticului în Apele din România a avut ca scop identificarea particulelor de microplastic în principalele surse de apă dulce din România şi realizat prin analiza calitativă a 21 de probe de apă, de pe întreg teritoriul ţării.

Analizele au fost realizate de către specialişti în domeniu, în laboratoarele Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Bucureşti, Măgurele (INFLPR) – National Institute for Laser, Plasma & Radiation Physics, iar metodologia şi interpretarea rezultatelor a fost realizată cu sprijinul partenerilor de la Asociatia Ingmed Piteşti. Eşantioanele au fost colectate din următoarele râuri şi lacuri: Argeş – Vidraru şi Olteniţa; Bistriţa – Neamţ; Dâmboviţa – Bucureşti şi Joiţa; Dunăre – Orşova, Turnu Măgurele şi Galaţi; Ialomiţa; Mureş – Haţeg; Olt – Călimăneşti şi Islaz; Prut – Iaşi; Siret – Galaţi; Someşul Mare; Someşul Mic – Cluj; Parcul Natural Văcăreşti – Izvor şi Lac; Lacul Snagov; Lacul Bâtca Doamnei – Piatra Neamţ; Lacul Razim – Constanţa.

„Rezultatele analizelor efectuate pe cele 21 de ape dulci indică prezenţa microplasticului în toate probele analizate şi evidenţiază nevoia de noi studii cantitative pentru râurile mari din România, în vederea stabilirii concentraţiilor de microplastic şi elaborarea de măsuri pentru prevenirea şi combaterea poluării cu microplastic a apelor, o importantă problemă de mediu“, se arată în raportul Asociaţiei Act for Tomorrow.

În probele analizate au fost identificate toate tipurile de plastic reciclabil din România: PET -1 (polietilen tereftalat), PP -5 (polipropilenă), PE – polietilenă (HDPE 2, LDPE 4). În ceea ce priveşte principalele deşeuri din care provin particulele de microplastic identificate în ape, ele sunt cele provenite din sticle de apă, suc, recipiente, flacoane (PET); din haine, flacoane (PP); folii şi pungi (PE). În cadrul proiectului finanţat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti a fost elaborat, tot pentru prima dată, un set de recomandări pentru abordarea acestei probleme în România, care constituie un punct de plecare în dezvoltarea de politici publice care vizează limitarea poluării cu microplastic a mediilor acvatice, precum şi în dezvoltarea unei strategii naţionale privind protejarea apelor.

„Plasticul se acumulează şi poate ajunge la oameni prin intermediul lanţului alimentar“

Acestea pot fi consultate prin accesarea: https://bit.ly/3tI50LZ sau https://bit.ly/3sc1fhA. S-a mai concluzionat că e nevoie de noi studii pentru râurile mari din ţară şi stabilirea principalelor surse de poluare cu plastic, pentru stabilirea de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii fenomenului.

O altă recomandare este „identificarea unor mecanisme de colaborare între instituţiile publice centrale şi locale, mediul privat şi societate civilă cu privire la implementarea cadrului legal privind gestionarea deşeurilor: implementarea infrastructurii de colectare separată la nivelul tuturor localităţilor şi aplicarea de sancţiuni“, după cum se arată în raportul Act for Tomorrow.

Materialele microplastice sunt particule mai mici de 5 milimetri, putând fi împărţite în două categorii, primare şi secundare. Primele sunt eliberate direct în mediu ca particule mici, 35% dintre ele provenind din spălarea hainelor din materiale sintetice, 28% din abraziunea anvelopelor, iar 2% sunt adăugate intenţionat în produsele de îngrijire personală. Microplasticele secundare provin din degradarea obiectelor din plastic mai mari precum pungile din plastic sau sticle.

Numărul microplasticelor descoperite în ocean este în creştere. În 2017, ONU a estimat că în mări se pot găsi aproximativ 51 de trilioane de particule microplastice, de 500 de ori mai mult decât stelele în galaxia noastră. „Microplasticele din mare pot fi înghiţite de către animalele marine. Astfel, plasticul se acumulează şi poate ajunge la oameni prin intermediul lanţului alimentar. Acesta se poate găsi în alimente şi băuturi, inclusiv în bere şi apa de la robinet.

Deocamdată nu se cunosc efectele asupra sănătăţii umane, însă plasticul conţine adesea aditivi cum ar fi stabilizatorii sau substanţele ignifuge, precum şi alte substanţe chimice toxice care pot fi dăunătoare animalelor sau oamenilor care le înghit“, se precizează pe site-ul www.europarl.europa.eu – Actualitate Parlamentul European. La lansarea raportului au participat Excelenţa Sa Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, secretarul Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor, Bogdan Bola, Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Octavian Berceanu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Coşuleanu, preşedinte Act for Tomorrow şi dr. ing. Claudiu Sutam, de la Univesitatea Piteşti.

Citește știrea

Actualitate

Demisie surprinzătoare de la şefia Publiserv

Știre publicată în urmă cu

în data de

George Triboi a demisionat de la conducerea Publiserv, societate subordonată Consiliului Local Piatra Neamţ. Acesta şi-a motivat gestul prin aceea că nu se mai simţea dorit în echipă şi a negat orice presiune ce s-ar fi făcut asupra sa pentru a recurge la acest gest.

În urmă cu ceva timp, primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, i-a cerut demisia lui George Triboi, motivat de faptul că s-ar fi intervenit cu întârziere pentru îndepărtarea poleiului de pe străzile din oraş, în urma unui scurt episod de iarnă. Atunci, Triboi a refuzat să îşi dea demisia, susţinând că s-a intervenit conform contractului încheiat între Publiserv şi primărie. Iată că la câteva săptămâni distanţă, acesta a ales să plece din funcţia de director, afirmând că este mulţumit de ceea ce lasă în urmă şi că a reuşit să stabilizeze financiar societatea, aflată în dificultate în momentul preluării, şi să reducă din cheltuieli, inclusiv cu personalul “neproductiv”.

Director interimar al Publiserv este Marius Ghineţ, iar în ceea ce îl priveşte pe George Triboi acesta va ocupa postul de city-manager al oraşului Roznov.

Citește știrea

Actualitate

Sînt speranţe pentru ridicarea restricţiilor, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul Romanului, Leonard Achiriloaei, a anunţat faptul că în oraş gradul de infectare comunitară a scăzut în ultima săptămînă, ajungînd la 3,7 la mia de locuitori, după o perioadă cînd municipiul de la confluenţa Moldovei cu Siretul s-a aflat în scenariul roşu. Edilul vrea ca populaţia să respecte, în continuare, regulile de protecţie sanitară şi se declară mulţumit de activitatea Centrului de vaccinare de la Colegiul Tehnic Miron Costin.

„Coborîrea riscului de infectare comunitară la 3,7 la mia de locuitori înseamnă că romaşcanii au respectat regulile de protecţie sanitară, legate de purtarea măştii, de respectarea distanţării sociale şi de o igienă riguroasă. Dacă aceste reguli de protecţie sanitară vor fi respectate, înseamnă că la sfîrşitul lunii mai – începutul lunii iunie restricţiile se vor mai relaxa şi multe din activităţile cu care eram obişnuiţi vor putea fi reluate. Pe de altă parte, Centrul de vaccinare de la Colegiul Miron Costin a funcţionat bine, aşa încît la ora aceasta peste 10.000 de romaşcani s-au imunizat cu doza unu şi unii cu cea de rapel. Am solicitat Direcţiei de Sănătate Publică deschiderea celui de al doilea centru, ce va da posibilitatea mai multor romaşcani să se vaccineze“, a declarat primarul.

Citește știrea

Trending