Contactează-ne

Actualitate

Realfabetizare cu milioane de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în 36 de luni, cei care au abandonat şcoala îşi vor definitiva studiile prin programul „A doua şansă“ ■ în Neamţ sînt în vizor 620 persoane, care au vîrsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani ■ proiectul are o valoare de aproape 2 milioane de euro ■

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă şi Casa Corpului Didactic implementează, începînd din această lună, un proiect POCU- Ameliorare, Dezvoltare, Succes, cofinanţat din Fondul Social European Capital Uman 2014-2020.

Valoarea este de 9.511.947,55 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă de 8.256.249,08 lei, reprezentând cofinanţarea Uniunii Europene.

„Proiectul se derulează începînd cu 7 decembrie 2021 şi are o perioadă de implementare de 36 de luni. Obiectivul general al proiectului este remedierea fenomenului de abandon şcolar prin implementarea de măsuri integrate de susţinere a educaţiei de tip A doua şansă, destinate stimulării reîntoarcerii în sistemul formal de educaţie şi formare a tinerilor şi adulţilor care nu şi-au finalizat educaţia obligatorie şi îmbunătăţirea competenţelor personalului didactic din învăţămîntul preuniverrsitar, în vederea promovării unor servicii educaţionale de calitate.

Printre obiectivele specifice proiectului se numără selecţia a 620 de copii/tineri/adulţi care au abandonat şcoala şi a 515 membri ai personalului didactic din învăţămîntul preuniversitar nemţean, în vederea participării la activităţi. Cel de al doilea obiectiv îl reprezintă reîntoarcerea în sistemul de educaţie şi formare a 620 de copii, tineri şi adulţi din judeţul Neamţ, prin dezvoltarea şi implementarea unor măsuri integrate pentru aceştia de tip a doua şansă, programe de formare profesională, activităţi de consiliere şi orientare, planuri personalizate de intervenţie, promovarea beneficiilor aduse de completarea studiilor, măsuri de sprijin financiar.

Cel de al treilea obiectiv vizat de proiect este cel de dezvoltare a competenţelor profesiomale a 515 persoane din judeţ, personal didactic, personal de sprijin din şcoli, echipe manageriale de la nivelul şcolilor, prin participarea la patru programe de formare profesională personalizată“, a precizat Dana Păiuş, inspector şcolar general adjunct, managerul de proiect.

Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă 620 de persoane care nu au absolvit învăţămîntul obligatoriu, din care 20 tineri ce au părăsit timpuriu şcoala, cu vîrste cuprinse între 6 şi 16 ani, care nu au depăşit cu cel puţin patru ani vîrsta corespunzătoare clasei neabsolvite, din care 16 din mediul rural. Tot din grupul ţintă vor face parte şi 80 de tinerei care au părăsit timpuriu şcoala, cu vîrstă între 12 şi 16 ani, care, de data aceasta au depăşit cu cel puţin 4 ani vîrsta corespunzătoare clasei neabsolvite.

Dintre acestea, 20 persoane trebuie să aparţină comunităţii rrome, iar 42 trebuie să aibă domiciliul în mediul rural. Cei 520 de adulţi cuprinşi în proiect trebuie să aibă vîrste între 25 şi 64 de ani, din care 135 trebuie să fie rromi, iar 282 să locuiască în mediul rural. Alţi 70 de tineri adulţi este obligatoriu să obţină la final o calificare profesională. În ceea ce priveşte personalul didactic, didactic auxiliar, de sprijin şi echipa managerială, grupul ţintă trebuie să fie format din 515 personal didactic, din care 278 personal din învăţămîntul preuniversiotar, 40 personal de sprijin şi 197 echipa managerial.

În cadrul proiectului se vor desfăşura activităţi de identificare, recrutare şi menţinere a grupului ţintă, activităţi de sprijin pentru dezvoltarea programelor de tip a doua şansă, consilierea şi orientarea în carieră, pe tot parcursul vieţii, furnizarea de programe a doua şansă, promovarea acestui program şi a măsurilor complementare, managementul proiectului şi activităţi aferente cheltuielilor indirecte.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Incendiu în toiul nopţii. Trei persoane au reuşit să iasă la timp din casa cuprinsă de flăcări

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ nedoritul incident s-a petrecut la Almaş, comuna Gîrcina ■ pagubele cauzate de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sistemele de încălzire sînt mari ■

Pompierii au fost înştiinţaţi, noaptea trecută, la ora 23.45, prin apel la 112, despre producerea unui incendiu la o casă din satul Almaş, comuna Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

La sosirea forţelor de intervenţie incendiul era generalizat, atât la acoperişul cât şi interiorul locuinţei, din care două femei şi un bărbat s-au autoevacuat până la sosirea pompierilor. Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

„Au ars acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp şi bunurile materiale din interiorul acesteia (obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, documente etc). Cauza probabilă de producere a incendiului a fost amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sistemele de încălzire. Nu au fost victime“, a transmis ISU.

Pentru că sezonul rece deja a debutat, pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente ce pot avea urmări deosebit de grave, prin pierderea de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, pompierii nemţeni reamintesc cetăţenilor importanţa respectării măsurilor de prevenire a incendiilor.

Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă; Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de vizitare; Nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă; Nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta; Nu aprindeţi focul în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile.

Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia; Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa; Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune;

Asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a sobelor şi a coşurilor de fum, numai cu personal autorizat; Nu depozitaţi în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne,etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului.

Pe data de 24 septembrie2022, la ora 14.21, prin apel la 112, pompierii au fost anunţaţi despre producerea unui incendiu (foto) la o casă în localitatea Doljeşti. Au intervenit membrii formaţiunii locale pentru situaţii de urgenţă şi cadrele profesioniste de la Detaşamentul de pompieri Roman.

Incendiul se manifesta în holul unei case de locuit cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Forţele de intervenţie au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului, în urma căruia au ars: tavanul din lemn pe o suprafaţă de aproximativ 3 mp, un dulap şi tabloul de siguranţe.

„Proprietara locuinţei, o femeie de 45 ani, a suferit un atac de panică. Aceasta a fost asistată la locul evenimentului de membrii echipajului SMURD, refuzând transportul la spital. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic al curentului electric“, a transmis ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu catastrofal de la un scurtcircuit. Trei copii şi doi adulţi au fost salvaţi de un vecin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ trei copii şi doi adulţi au fost salvaţi la timp din flăcări de către un vecin, incendiul avînd loc pe o stradă din Piatra Neamţ ■ două case au fost grav avariate, pagubele fiind foarte mari ■

Pe data de 23 septembrie 2022, în jurul orei 02.00, prin apel la 112, pompierii au fost înştiinţaţi despre producerea unui incendiu la o casă situată pe strada Terasei. La locul solicitării s-au deplasat cadrele ISU cu trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la acoperişul şi mansarda unei case, dar şi la acoperişul altei locuinţe din imediata vecinătate. Din interiorul casei au fost evacuate de către un vecin cinci persoane, doi adulţi şi trei copii.

Proprietara locuinţei, o femeie în vârstă de 33 de ani, a suferit un atac de panică şi uşoare intoxicaţii cu fum. Aceasta a fost preluată de echipajul SMURD şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ. Cauza probabilă de producere a fost un scurtcircuit la autoturism“, a transmis ISU „Petrodava“ Neamţ.

Au ars acoperişul şi mansarda unei case pe o suprafaţă de aproximativ 250 de metri pătraţi, bunuri materiale aflate în camerele de la mansardă şi în una de la parter, documente, un autoturism şi 100 de metri pătraţi din acoperişul celeilalte locuinţe.

O altă misiune a pompierilor a avut loc cu o zi în urmă, pe 22 septembrie, ei fiind solicitaţi să intervină la descarcarea unei tinere şoferiţe care s-a urcat băută la volan şi a încercat să se sinucidă în timp ce conducea, provocând un accident în oraşul Târgu Neamţ.

Nedoritul incident s-a petrecut în jurul orei 10.30, pe strada Castanilor. Conducătoarea auto s-a izbit într-un gard, după care şi-a continuat deplasarea, pe o distanţă de 500 de metri, a distrus un branşament de gaz şi s-a „oprit“ în clădirea unui post de transformare electric.

Citește știrea

Actualitate

Cetăţean moldovean, prins că lucra ilegal la o firmă din Neamţ. A fost amendat şi returnat sub escortă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o acţiune a poliţiştilor de la Serviciul Imigrări, în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, a avut loc zilele trecute, fiind vizată prevenirea şi combaterii muncii nedeclarate şi şederii ilegale a străinilor

Poliţiştii de la Serviciul Imigrări Neamţ, în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, au depistat un bărbat, din Republica Moldova, care muncea fără forme legale la o firmă din judeţ. Pe numele acestuia a fost emisă decizie de returnare sub escortă.

A fost aplicată şi interdicţia de a mai intra în România pentru o perioadă de 6 luni. Acţiunea autorităţilor nemţene a avut loc pe data de 21 septembrie, fiind vizată prevenirea şi combaterii muncii nedeclarate şi şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

„În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că moldoveanul a intrat legal în România, în scop de vizită, însă la expirarea dreptului de şedere nu a părăsit teritoriul ţării, fiind amendat cu 800 de lei. O sancţiune a fost aplicată şi firmei unde lucra“, a comunicat Poliţia Neamţ.

Pentru nerespectarea prevederilor OG 25 din 26 august 2014 (primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin cu şedere ilegală, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă), societatea comercială a fost sancţionată cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Verificări de acest fel au avut loc şi în urmăcu câteva luni, la firme din Neamţ. „În perioada 17 – 22 mai 2022, inspectori de muncă şi lucrători din cadrul Biroului de Imigrări Neamţ, au desfăşurat acţiuni de control la agenţi economici susceptibili de a folosi la muncă ilegal cetăţeni străini“, anunţa ITM Neamţ.

Au fost constatate 20 de neconformităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Au mai fost aplicate 14 sancţiuni, şase amenzi de 17.500 lei fiind pentru că nu se respecta obligaţia de a ţine evidenţa orelor lucrate şi acordarea repaosului săptămânal de 48 de ore consecutive.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, anunţă că vor continua organizarea unor acţiuni privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Citește știrea
Advertisement

Trending