Prima pagină
Reabilitarea monumentului arhitectonic „Casa Celibidache“, iar în impas. Inspectoratul de Stat în Construcții a sistat lucrările
■ firma Robu Construct a primit o adresă de întrerupere a lucrărilor ■ va trebui refăcută expertiza construcției ■ constructorul estimează întârzierea lucrărilor cu 6-7 ani ■ reabilitarea ar fi trebuit finalizată în toamna anului 2023 ■
Anunțate cu surle și trâmbițe de către ex-președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, încă din luna martie 2021, lucrările de reabilitare ale Casei Celibidache, monument arhitectonic de clasă B, datând din secolul al XIX-lea, au fost sistate în luna noiembrie 2023, ca urmare a unui control efectuat de Inspecția de Stat în Construcții.
Reprezentantul Robu Construct, firma care a câștigat licitația a făcut câteva precizări legate de cauzele acestei decizii de întrerupere a reabilitării construcției. „Am fost nevoiți să oprim lucrările la Casa Celibidache, finanțate de către Compania Națională de Investiții (CNI). Am primit, recent, o adresă scrisă în care am fost înștiințați că în următoarele 7-8 luni trebuie să întrerupem lucrările de execuție.
Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții Neamț au efectuat un control și au dispus o reexpertizare a construcției. Din păcate, primul expert, Andrei Szalontay, a decedat între timp. În aceste condiții, conform estimărilor noastre, costurile lucrării vor ajunge undeva la 3 milioane euro, lucrare ce trebuie, în continuare, finanțată de CNI. Asta înseamnă că în luna aprilie-mai 2024, cel mai devreme, ar putea fi gata o nouă expertiză.
În aceste condiții, în cel mai optimist scenariu reabilitarea monumentului ar putea fi terminată în următorii 6-7 ani. Deși muncim pe acest șantier de doi ani și jumătate, nu am încasat încă nici un leu”, a declarat pentru Monitorul Valentin Robu, administratorul firmei menționate. Inspectorul șef al ISC Neamț, Marin Mușat, ne-a îndrumat către instituția centrală.
Singura abilitată să dea informații de interes public: „Ceea ce pot să vă spun este faptul că, dacă ați discutat cu reprezentantul constructorului ați aflat că există probleme din punct de vedere tehnic și de execuție. Noi, ca instituție, doar constatăm modul în care evoluează lucrurile pe un șantier. Dar, așa cum știți, informațiile trebuie luate de la biroul de presă de la București”.
Direcția Județeană de Cultură Neamț a aflat de la redactorii Monitorul despre sistarea lucrărilor la Casa Celibidache. Directorul, Rocsana Josanu, care în urmă cu câteva săptămâni, se declarase mulțumită de faptul că se lucrează intens la reabilitarea monumentului, a încercat să afle mai multe lucruri de la ISC, dar i s-a spus că va trebui să se deplaseze în teren și să constate singură, care este situația la fața locului, ținând cont de faptul că există probleme de confidențialitate între proiectant, constructor și ISC.
„Am luat legătura cu Inspecția de Stat în Construcții Neamț, care mi-a confirmat faptul că există probleme de proiectare, execuție și organizare de șantier, dar că va trebui să mă deplasez la Roman pentru a constata care sunt cele pe partea de componente artistice, de care răspundem noi. În cazul monumentelor istorice pot apărea tot felul de probleme tehnice. Lucrările de artă sunt sigilate, dar va trebui să mă asigur că, în condițiile decopertării clădirii, ele se află în siguranță.
Din câte am înțeles, există probleme și din punct de vedere al descărcării arheologice”, a precizat Rocsana Josanu. Reamintim faptul că CNI a alocat suma de 4.427.696 lei, plus TVA. Pentru cheltuielile de proiectare şi asistenţă tehnică a fost prevăzută suma de 190.695 lei, la care se adaugă lucrări pentru reabilitarea efectivă în valoare de 4.150.409 lei, organizare de şantier 73.091 lei, cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste de predare la beneficiar de 10.500 lei.
Licitația a fost câștigată de asocierea de firme Robu Construct SRL (lider de asociere) şi subcontractanţii Build Instal Electric SRL şi Consulting Grup Expert SRL din Moineşti, care au obţinut lucrarea pentru proiectul „Conservarea, restaurarea şi protecţia clădirii Casa Celibidache în vederea valorificării patrimoniului cultural“.
Durata de execuție a proiectului trebuia să fie de 66 de luni – din care două luni proiectarea, 28 de luni execuția, astfel că lucrările ar trebuit finalizate în toamna anului 2023. Alte 36 de luni însemnau perioada de garanție de bună execuție a lucrărilor. În casa Sergiu Celibidache, cunoscută ca şi Casa vornicului Done s-a născut în 1912 marele dirijor şi compozitor.
În imobilul achiziţionat de Primăria Roman în 2012, pentru 100.000 de euro, a funcţionat ani de zile Şcoala de Muzică, care poartă şi numele marelui muzician. Rămâne de văzut, însă, cu cât se vor majora preţurile de restaurare, în condiţiile creşterii cheltuielilor cu energia, combustibilul, materialele de construcţii, etc și dacă estimările constructorului se vor adeveri.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Prima pagină3 zile,
Adrian Laza, premieră națională în Himalaya. Este primul român care a escaladat cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
Alertă națională: cod galben și portocaliu, ploi, vijelii
-
Prima pagină5 zile,
Școli nemțene din rural, decorate prin decret prezidențial de Ziua Mondială a Educației
-
Actualitate2 săptămâni,
Vremea împărțelilor
-
Eveniment2 săptămâni,
Traseele din Masivul Ceahlău și Cheile Bicazului-Hășmaș închise traficului turistic