Contactează-ne

Actualitate

Reabilitarea Casei Celibidache, în atenția deputatului Laurențiu Leoreanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ candidatul liberal la funcția de primar al Romanului sspune că proiectul de reabilitare a monumentului istoric se tot lovește de piedici birocratice și de probleme tehnice ■ ele au apărut după începerea lucrărilor de consolidare ■ lucrările sunt finanțate de Compania Națională de Investiții cu 4.427.696 de lei, plus TVA ■

După ce și-a asumat candidatura la funcția de primar al municipiului Roman, actualul deputat liberal Dan Laurențiu Leoreanu, reamintește faptul că printre prioritățile sale se numără și ”Casa Celibidache”, aflată, așa cum am mai scris, în stare avansată de degradare și la care lucrările au fost, din păcate, sistate de Inspecția de Stat în Construcții, din cauze tehnice.

”Deși sunt plecat la București, pentru două zile, fiind absolut necesară prezența mea la Camera Deputaților, dincolo de activitățile parlamentare specifice, de comisie, de plen, de vot final, sunt mereu cu Romanul în suflet și în gând. Reabitarea unei alte clădiri importante din municipiul Roman, Casa Celibidache, un proiect la care țin foarte mult și care mi-a fost mereu prioritar, se tot lovește de piedici birocratice, de probleme tehnice sau nefericite situații neprevăzute.

Este un proiect amplu și extrem de dificil, dar am căutat mereu soluții, așa cum v-am obișnuit, pentru a putea reda circuitului cultural această clădire, iar trecerea către Compania Națională de Investiții a fost un pas important. Sigur, aflată în administrarea Consiliului Județean, clădirea poate că nu a primit mereu atenția cuvenită. Totodată, din păcate, permanent, apar noi provocări în realizarea acestui deziderat al romașcanilor, dar nu ne lăsăm.

Fostul expert, asociat proiectului, conf. dr.ing. Szalontay Coloman Andrei, din păcate, a decedat și a trebuit ca, procedura să fie reluată. M-am implicat personal, cu toată energia și pe toate palierele disponibile, iar acum vă pot informa că avem noi specialiști, domnii Ioan Rotarescu (expert M.C.C.) și Bogdan Niculi (colaborator) au realizat zilele acestea noi măsurători și analize, concentrate într-un proiect care urmează să fie supuse avizării Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Suceava.

Dacă se va primi avizul pozitiv, documentația va ajunge la Consiliul Județean Neamț și Compania Națională de Investiții, iar într-un termen care mi-a fost estimat la aproximativ 2 luni, lucrările vor putea fi reluate în ritm susținut”, a consemnat pe pagina oficială de Facebook, candidatul PNL Neamț la fotoliul de ediș șef al Romanului, care asigură pe romașcani că va urmări acest proiect cu atenție și că se va implica prin toate mijloacele disponibile în impulsionarea ritmului de derulare.

”Mă bucur că am găsit soluția de deblocare și sper că nu vor mai apărea piedici importante. Nu este simplu să abordezi un proiect de asemenea amploare și complexitate, dar nu am fugit niciodată de greutăți și mi-am asumat ferm că acest monument va fi redat Romanului în toată splendoarea lui.Încă nu sunt primar, dar rezolv din problemele Romanului, pentru că așa mi-au ordonat romașcanii mei!”, își încheie postarea Dan Laurențiu Leoreanu.

Reamintim faptul că, la licitația lucrării din 2019-2020, Compania Națională de Investiții a alocat suma de 4.427.696 lei, plus TVA. Pentru cheltuielile de proiectare şi asistenţă tehnică a fost prevăzută suma de 190.695 lei, la care se adaugă lucrări pentru reabilitarea efectivă în valoare de 4.150.409 lei, organizare de şantier 73.091 lei, cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste de predare la beneficiar de 10.500 lei.

Licitația a fost câștigată de asocierea de firme Robu Construct SRL (lider de asociere) şi subcontractanţii Build Instal Electric SRL şi Consulting Grup Expert SRL din Moineşti, care au obţinut lucrarea pentru proiectul „Conservarea, restaurarea şi protecţia clădirii Casa Celibidache în vederea valorificării patrimoniului cultural“. Durata de execuție trebuia să fie de  66 de luni – din care două luni proiectarea, 28 de luni execuția, astfel că lucrările ar fi trebuit  finalizate în toamna anului 2023.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending