Contactează-ne

Actualitate

Răzvan Theodorescu şi amintirile despre Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la recentul Tîrg Libris, academicianul a evocat cîteva momente care îl leagă de urbea muşatină ■ Răzvan Theodorescu a acceptat să fie cooptat în proiectul Gala Ambasadorilor Nemţeni ■

Conferinţa academicianului Răzvan Theodorescu susţinută la Tîrgul de carte Libris, desfăşurat în august la Roman, a adunat numeroşi participanţi. Despre personalitatea lui Răzvan Theodorescu a vorbit criticul literar Lucian Strochi, fost director al Direcţiei de Cultură Neamţ, la vremea cînd academicianul era Ministru al Culturii. „Mă trag din ţărani moldoveni din părţile Iaşului, care s-au ridicat treptat, în secolul al XIX-lea, cînd au devenit mai înstăriţi şi au devenit liberali, lansîndu-se şi în politică. Această ridicare în politică a făcut ca bunicul meu în 1948-1949 să primească domiciliu forţat în Roman. Tatăl meu, cînd a ieşit din închisoare, a fost trimis tot la Roman să spargă piatră în gară. O parte a familiei mele, care era de sorginte armenească, avea şi nişte pămînturi aproape de Roman şi erau şi ctitori de biserici. În Roman am învăţat două cuvinte: cuvîntul «arestare» şi tot aici mi- am însuşit şi cuvîntul «abdicare». Turnul clopotniţă al Arhiepiscopiei Roman a fost ridicat la 1864 de un strămoş al meu, un ţăran din Gîrcina, pe care Mihalache Vodă Sturza l-a trimis la studii la Kiev şi s- a întors un ortodox impenitent, care e nimeni altul decît Episcopul Melchisedec Ştefănescu. Cuza a avut proasta inspiraţie să-l numească Ministru al Cultelor, deşi era un om fanatic“, a declarat Răzvan Theodorescu. Acesta a explicat apoi orientarea sa social-democrată, în condiţiile în care a aflat că, Ion Iliescu la vremea cînd era Ministrul Tineretului în timpul regimului comunist, a fost cel care l-a salvat de la puşcărie. Academicianul şi-a asumat şi decizia ca în 1965 să fi devenit membru al PCR, dar vorbeşte şi de perioada în care a intrat în dizidenţă după decizia lui Ceauşescu de a dărîma bisericile. Răzvan Theodorescu s-a referit şi la situaţia îngrozitoare a României care se complace într-o mediocritate cumplită. „Din păcate, n-am nici o speranţă nici în alegerile viitoare, pentru că poporul român este un popor tranzacţional, minunat, inteligent, dar cînd trebuie să aleagă, alege infernal. Singurul moment de strălucire a României a fost cel al lui Carol şi al Brătienilor“, a spus vicepreşedintele Academiei Române. Acesta a vorbit şi despre conflictul său cu preşedintele Iohannis care a publicat în cartea sa „Pas cu pas“, o fotografie fără acordul său. În numele CJ Neamţ, Octavian Bărbuleţ, i-a cerut acordul lui Răzvan Theodorescu de a fi cooptat în echipa de proiect al celei de a doua ediţii a Galei Ambasadorilor Nemţeni, iar academicianul a acceptat invitaţia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bulai amendat pentru “mama surogat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) l-a amendat cu 5.000 de lei pe deputatul USR Iulian Bulai pentru postarea din decembrie 2019 în care spunea că Isus provine „dintr-o familie foarte ciudată”, „cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”.

Preşedintele CNCD Asztalos Csaba a afirmat, pentru News.ro, că amenda vine în urma postării făcute pe Facebook la finalul anului 2019 de către deputatul USR.

În postarea respectivă, Bulai  a mai comparat comunitatea de acum 2.000 de ani din Betleem cu comunităţile „eşuate” din România de astăzi.

„Un copil. Sărac şi provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinereţe şi o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinţii să fi fost căsătoriţi, doar logodiţi. Naşterea lui arată extradordinarul, dar şi limitele societăţii în care a apărut. Acum 2000 de ani s-au întâmplat cele scrise mai sus. Soarta lui este astăzi împărtăşită de mulţi copii din România, dar care nu au avut alături părinţi atât de iubitori”, a scris Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook, stârnind un val de reacţii negative.

„Avem peste 50.000 de copii în grija statului. Peste 3.000 de copii anual daţi spre adopţie. Mai mult de o treime din cei 3.000 nu îşi găsesc o familie. Anual aprox. 2.000 de copii sunt declaraţi greu adoptabili-nimeni nu îi vrea în România. Peste 1000 de copii români au fost traficaţi doar în UK până în 2007. Recent, justiţia română nu a găsit niciun vinovat din cele câteva zeci/ sute care ar fi fost implicaţi în traficul a aproape 200 de copii din Ţăndărei. Acesta este cel mai mediatizat caz recent de trafic de fiinţe umane din România, dar nicidecum singurul. Asta arată multe comunităţi eşuate sau cvasi eşuate în România. Comunităţi eşuate la fel de mult ca cea din Betleem de acum 2000 de ani. Eşuate din lipsă de implicare a celor din jur”, mai scrie deputatul.

El consideră că „politicienii oneşti ar trebui să fie păstorii şi magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie”.

„În faţa atâtor comunităţi eşuate, noi avem şansa de a umple locul păstorilor şi magilor care au dat o mână de ajutor acum 2000 de ani. Într-o Românie cu mulţi baronaşi şi combinatori, politicienii oneşti ar trebui să fie păstorii şi magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie: comunităţi eşuate cu nevoie de solidaritate, generozitate şi bună gestionare a bugetului local. În interesul părinţilor şi pruncilor. Pentru mine şi despre asta este Crăciunul: implicare în comunitatea locală pentru cei mai vulnerabili şi măsuri de intervenţie din partea comunităţii dincolo de incapacităţile individului”,a mai scris acesta.

Citește știrea

Actualitate

Grajd incendiat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proprietarul a suferit arsuri la mâini

Un bătrân în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la mâini în urma unui incendiu produs la grajd dintr-o gospodărie din comuna Borleşti, în noaptea de miercuri spre joi, 27 spre 28 ianuarie. Pompierii care au intervenit pentru stingerea flăcărilor au stabilit că focul a fost pus intenţionat.

“În jurul orei 23:19, prin apel la 112, am fost înștiințati despre producerea unui incendiu produs la un adăpost pentru animale din comuna Borlești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui adăpost pentru animale, cu posibilitatea propagării la locuință.

Pompierii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars adăpostul pentru animale cu o suprafață de aproximativ 70 mp și șapte tone de plante furajere. Din păcate în incendiu au fost surprinse trei bovine mari, două bovine mici și o cabalină, care nu au putut fi salvate.

Proprietarul în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare.  Acesta a primit primul ajutor calificat de la paramedici, refuzând transportul la spital.

Acțiunea intenționată a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

A reclamat că i-a dispărut cumnata

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Roman continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei femeie de 42 de ani, din oraşul de la malurile Moldovei şi Siretului, care a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Oamenii legii au fost sesizaţi pe 25 ianuarie, cînd la Poliţia municipiului Roman s-a prezentat un localnic de 57 de ani, care a reclamat faptul că în ziua anterioară, pe 24 ianuarie, cumnata sa, Dodoi Mihaela, de 42 de ani, din Roman, a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu a mai revenit acasă. Femeia are o înălţime de aproximativ 1,60 metri, o greutate de circa 80 de kilograme, păr brunet, lung, şi ochi căprui.

La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză de trening portocalie, haină de blană mov, pantaloni negri, fiind încălţată cu slapi. Poliţiştii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, în vederea depistării acesteia, dar pentru că nu au găsit-o, cer ajutorul populaţiei.

„Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea celei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Neamţ.

Citește știrea

Trending