Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Rãzmeritã la PIPS

Știre publicată în urmă cu

în data de

• 30 de salariati ai SC PIPS au luat cu asalt sediul Oficiului Prefectural • acestia au sustinut cã nu si-au primit salariile de opt luni • oamenii sînt decisi sã organizeze un miting de protest, în cursul zilei de marti, 29 octombrie, în fata Primãriei Roman •

Un grup de 30 de salariati ai SC PIPS vor organiza, marti, 29 noiembrie, un miting de protest în fata Primãriei Roman. Ei au luat cu asalt sediul Oficiului Prefectural, luni, 29 noiembrie, pentru a solicita sprijin în vederea determinãrii patronului societãtii, Sorin Ghiocel Tofan, sã închidã cãrtile de muncã ale celor 70 de angajati. „Oamenii au venit la noi pentru cã, de opt luni, nu au luat nici un ban. Am încercat sã luãm legãtura cu administratorul judiciar, Rodica Teofãnescu, care ne-a spus cã, în 13 noiembrie va avea loc o reorganizare judiciarã. Vom încerca sã ne întîlnim cu patronul în cursul zilei de astãzi. Ar trebui ca acesta sã le închidã cãrtile de muncã si sã-i trimitã în somaj. Problema care se pune este aceea cã acestor angajati le-au fost oprite pe statul de platã toate obligatiile financiare cãtre buget, dar sumele nu au fost virate. Dacã societatea va fi reorganizatã si se va redresa, asa cum se spune, în martie – aprilie, acestia ar trebui sã fie rechemati la treabã, dar problema care se pune este aceea cã nu mai au încredere în nici un fel de promisiuni“, a precizat Nicu Chirilã, directorul Oficiului Prefectural Roman. Grupul de protestatari a sustinut cã planul patronului ar fi, asa cum a fãcut, de atîtia ani, sã tergiverseze lucrurile, sustinînd cã fabrica se va redresa. „A primit fabrica pe degeaba, în 2000, cînd la FPS era vãrul sãu, Salvadore Tofan. Ce paradã s-a fãcut atunci. Ne amintim cã a venit cu ministrul privatizãrii, Sorin Dimitriu, care a promis marea cu sarea. Am sperat atunci cã lucrurile vor merge bine, pentru cã existau comenzi serioase cu o societate din Germania. Apoi toatã lumea stie cã si în România este nevoie de guri de canale de fontã, în toate orasele tãrii. Din pãcate, din cîte stim noi, banii au luat alt drum. Gurile rele au sustinut cã i-ar cam place cãrtile si jocurile de noroc, prin cazinouri“, au spus, revoltati, muncitorii, arãtîndu-si palmele bãtãtorite de muncã.

Unitatea se aflã în insolvabilitate financiarã Vasile Gheorghiu a povestit cum în lunile iulie si august a lucrat, noapte de noapte, la paza unitãtii si nu a primit nici un ban. Majoritatea muncitorilor au sustinut cã patronul îsi bate joc de ei si cã nu sperã cã vor rezolva ceva, pentru cã stiu cã nu mai are bani. „A fost dat în judecatã de inginerul sef, domnul Codrin Anghel, care a cîstigat procesul si cãruia a fost nevoit sã-i plãteascã 168 de milioane de lei. De aceea sîntem indignati. La fabricã au bãgat o firmã de pazã, pe care a spus cã o plãteste doamna Teofãnescu. De unde o plãteste dacã nouã nu a avut bani sã ne dea pentru cît am lucrat? Energia electricã este tãiatã, telefonul la fel“, a declarat Ion Ardeleanu. Muncitorii i-au reclamat directorului Oficiului Prefectural cã, în tot acest timp, Ghiocel Tofan ar fi avut acces în unitate si ar fi vîndut nu numai marfa de pe stoc, ci cã ar fi valorificat, bucatã cu bucatã, fier vechi din fabricã. „Maistrul Rosu primea ordin, telefonic, sã încarce cîteva transporturi de rame de canal sau de fier vechi. Noi sîntem supãrati cã de atîtea luni nimeni nu ne ajutã sã rezolvãm aceastã problemã si continuã, încã, sã creadã în povestile acestui patron mincinos. Cãrtile noastre de muncã sînt la el si în acest timp nu putem merge la un spital. Toatã vara am muncit cu ziua, la tarã, pe unde s-a putut, ca sã avem ce pune pe masã copiilor si familiilor. Acum nu se mai poate. Nu mai avem unde munci. Avem datorii la bãnci. Stãm în frig în case“, s-au plîns nemultumitii. Nicu Chirilã a mai declarat cã a luat legãtura cu pãrintii patronului si cu sotia acestuia, dar cã aceasta din urmã i-a spus cã nu se amestecã în treburile sotului ei. Protestatarii au mai solicitat sprijin directorului Oficiului Prefectural pentru a le facilita o întîlnire si cu primarul municipiului, pentru a primi aprobare sã fie organizat un miting. Primarul Dan Ioan Cãrpusor a decis sã stea de vorbã cu salariatii de la PIPS. „Desi nu este efectiv treaba Primãriei, am hotãrît, totusi, sã ne întîlnim cu angajatii de la PIPS în cursul zilei de marti, 29 noiembrie, pentru a vedea care sînt problemele lor si care este calea legalã de a fi ajutati. Sînt cetãteni ai acestui municipiu si nu ne este indiferent dacã, în prag de sãrbãtori, acesti necãjiti nu vor avea ce pune pe masa copiilor si nepotilor. Sînt acolo angajati care au muncit, din greu, peste 25-30 de ani. Nu cred cã va fi nevoie sã se organizeze vreun miting, pentru cã acest lucru nu ar rezolva nimic“, a declarat primarul Dan Ioan Cãrpusor. Acesta a promis cã va lua legãtura cu patronul PIPS pentru a afla care este situatia realã a societãtii si dacã existã vreo cale de redresare a unitãtii, pentru cã i se pare imoral ca acesti lucrãtori sã fie mintiti, în continuare, si purtati pe drumuri.

Patronul decide Administratorul judiciar, Rodica Teofãnescu, a precizat cã puterile sale sînt limitate. „Societatea are depus un plan de reorganizare judiciarã. Eu nu am nici un drept sã iau decizii acolo. Patronului nu i s-a ridicat dreptul de administrare a societãtii, asa cã acesta decide ce face cu personalul. În 13 decembrie existã o sedintã, în care ar urma sã se decidã soarta unitãtii. Dacã patronul a depus plan de reorganizare, cu cine-l realizeazã, dacã-i dã afarã? Tot ceea ce se întîmplã acolo nu este decît problema patronului însã. Pe de altã parte si eu m-am întrebat de ce de atîtea luni angajatii sînt purtati cu vorba. Nu pot lua nici o altfel de hotãrîre. Chiar dacã eu îi cred pe oameni si stiu cã au dreptate, acestia trebuie sã înteleagã faptul cã nu-mi stã în putintã sã fac absolut nimic. Societatea este în insolvabilitate financiarã. Nu au existat bani pentru plata anunturilor din presã. Sînt închisi din luna mai, cînd li s-a luat energia electricã“, a precizat Rodica Teofãnescu. Aceasta a spus cã, fiind la Piatra Neamt, nu are cum sti de cînd nu si-au încasat salariatii banii, dar cã îsi aminteste, totusi, cã prin luna aprilie s-ar fi luat ceva bani. „Nu contest cã lumea s-a sãturat. Cert este cã nici mie patronul nu-mi rãspunde la telefon, decît cînd are el vreun interes“, a mai spus Rodica Teofãnescu. Reamintim faptul cã o revoltã asemãnãtoare a avut loc, la aceeasi unitate, din motive identice, în luna ianuarie a acestui an, cînd muncitorii s-au plîns de conditiile de iad în care lucreazã. Patronul aprecia atunci cã protestul oamenilor ar fi nefondat si cauzat de criza mondialã de cocs si fontã. Încercãrile redactorilor „Monitorului de Roman“ de a-l contacta telefonic, pe Sorin Ghiocel Tofan, s-au soldat cu esec, deoarece acesta nu a rãspuns la telefonul mobil.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending