Contactează-ne

Actualitate

Războiul din Ucraina – declaraţiile preşedintelui Iohannis

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a ■ Rusia a atacat Ucraina joi dimineaţă ■ liderii Occidentali au anunţat sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei ■ “România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”, zice Iohannis ■

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că Federaţia Rusă a ales calea reprobabilă a violenţei armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forţa tancurilor în detrimentul vieţilor cetăţenilor, iar România condamnă ferm această agresiune. Preşedintele a reluat afirmaţia potrivit căreia niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa, adăugând că România nu va fi atrasa în conflictul militar din Ucraina.

De asemenea, Iohannis a anunţat că România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina. ”Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizionişti ai istoriei trebuie să ştie că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult”, a conchis el.

”Din păcate, în această dimineaţă, Federaţia Rusă a ales calea reprobabilă şi complet ilegală a violenţei armate masive împotriva unui stat independent şi suveran.

Astăzi, la eforturile comunităţii internaţionale pentru menţinerea păcii şi dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc oraşele şi obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federaţia Rusă a ales forţa tancurilor în detrimentul vieţilor cetăţenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, şi întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil. România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală şi neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieţi omeneşti. În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană şi întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomaţia să prevaleze. România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat şi european şi a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situaţiei de la graniţele Ucrainei. Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea raţiunii să învingă. Singura soluţie de a depăşi cu bine această gravă criză este cea diplomatică”, a afirmat preşedintele.

El a dat asigurări că ”niciun  român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa şi a familiei sale„.

”România beneficiază de cele mai ample garanţii de securitate posibile. Statutul de membru NATO şi al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.  Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejaţi în faţa oricărei potenţiale agresiuni.

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României şi aliaţii noştri internaţionali, pentru ca securitatea şi siguranţa cetăţenilor români să nu fie sub nicio formă afectate”, a dat asigurări preşedintele.

El a amintit că, încă din 26 ianuarie, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării,  au fost analizate toate scenariile posibile şi a luat măsurile necesare pentru a fi pregătiţi indiferent de evoluţia situaţiei şi că în cadrul şedinţei de joi a CSAT au fost discutate despre ultimele evoluţii şi măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situaţii de criză majoră.

”România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina.

Suntem în permanentă legătură cu aliaţii şi partenerii noştri din NATO, din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluţii şi a oferi asistenţă umanitară dacă situaţia o va cere”, declară preşedintele Iohannis.

Focuri de armă şi explozii s-au produs la Kiev şi în mai multe oraşe (Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev şi Odesa), joi dimineaţă marcând începutul războiului În Ucraina.

Într-un discurs susţinut joi dimineaţă la televiziunea naţională, Vladimir Putin a anunţat acţiuni militare în regiunea separatistă Donbas, îndemnând forţele ucrainene să depună armele şi să plece acasă.

Preşedintele rus a avertizat că toată responsabilitatea pentru orice potenţială vărsare de sânge va reveni conştiinţei guvernului ucrainean şi a spus că este încrezător că militarii ruşi îşi vor îndeplini datoria.

Scopul operaţiunii militare ofensive ruseşti este distrugerea statului ucrainean, confiscarea prin forţă a teritoriului ucrainean şi stabilirea controlului ocupaţional, a transmis Ministerul de Externe al Ucrainei.

13 rachete GRAD au lovit Ucraina între 4:35 şi 5:50. Printre ţinte: aeroportul Kramatorsk, oraşul Dnipro, mai multe baze aeriene şi militare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending