Contactează-ne

Actualitate

Războiul de pe șosele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 99 de accidente grave cu 29 de decese în 9 luni în județul Neamț ■ România este prima ţară din UE ca număr de decese raportate la numărul populaţiei

Primele 9 luni ale anului 2023 pe șoselele din judeţul Neamţ s-au înregistrat 476 accidente de circulaţie (o creștere față de perioada echivalentă de anul trecut cu 9 cazuri), soldate cu 29 persoane decedate, 89 rănite grav (+30) şi 539 rănite uşor (+7). 99 dintre acestea au fost de accidente grave (+19).

Statistica prezentată de conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, respectiv de șeful inspectoratului, comisar șef Iulian Mihai Osoianu, și detaliată ulterior de comisarul șef Bogdan Paleu din Serviciul Rutier Neamț, este cumva pozitivă, prin comparație cu cifrele naționale.: în 2023 au fost înregistrate 3.143 de accidente grave, soldate cu 1.051 de persoane decedate, mai puţin cu 105 faţă de perioada similară a anulu trecut. 2.470 de persoane au fost rănite grav.

România este prima ţară din UE ca număr de decese raportate la numărul populaţiei, conform Chestorulul General de Poliție și și Secretar de Stat în cadrul MAI, Bogdan Despescu.

Principalele cinci cauze ale producerii accidentelor rutiere grave în județ încep cu abaterile pietonilor în Neamț (19 accidente din care au rezultat 5 decese și 15 persoane grav rănite), urmate de abaterile bicicliștilor (17 accidente, 5 decese și 14 persoane grav rănite). Neacordările de prioritate sunt pe locul trei; neadaptarea vitezei este pe ultimul loc dar s-au înregistrat 7 decese.

În schimb, la nivel național, prima cauză generatoare de decese o reprezintă nerespectarea regimului legal de viteză cu168 de persoane decedate de la începutului anului până în prezent; indisciplina pietonilor, a doua cauză – 108 persoane decedate; indisciplina bicicliştilor – 92 de victime, conform declarațiilor Chestorulul General de Poliție și și Secretar de Stat în cadrul MAI, Bogdan Despescu.

 Drumuri periculoase

Numărul accidentelor grave din județ este egal pe drumurile naţionale (DN 15 și DN 2) cu cele de pe drumurile județene și comunale. Pe DN 15 și DN 2 s-au produs 34 accidente grave (34.34 % din numărul accidentelor grave), soldate cu 17 persoane decedate, 30 rănite grav şi 25 rănite uşor. Pe drumurile județene și comunale s-au înregistrat 41 accidente (41,41 % din nr. accidentelor grave) – 11 persoane decedate, 35 rănite grav şi 24 rănite uşor.

Statistica precizează că, în perioada evaluată, la nivelul județului Neamț nu au fost înregistrate accidente rutiere având drept cauză conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.Pentru a preveni acest lucru, Serviciul Rutier Neamţ a organizat un număr de 36 acţiuni tematice și au fost efectuate un număr de 438 testări cu cele două aparate DrugTest din dotare, fiind constatate un număr de 36 infracțiuni. Nu se știe dacă în cele 36 de cazuri au existat și situații de fals pozitiv. Unul dintre conducătorii auto a refuzat prelevarea de mostre biologice; în cazul său aparatura specifică indic a prezența substanțelor interzise.

***

DN15 – drum național din România care leagă orașele Turda și Bacău. El trece prin Târgu Mureș, apoi urmează râul Mureș până la Toplița, trece munții Giurgeu prin pasul Creanga, urmează cursul râului Bistricioara, ocolește lacul Izvorul Muntelui și coboară pe valea Bistriței până la Bacău.

DN 2 = șosea națională din România, cu 446 de km care leagă capitala București de frontiera cu Ucraina prin punctul vamal Siret. Străbate de la sud la nord partea de est a României (regiunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est și Sud-Muntenia) și trece prin orașele: Urziceni, Buzău, Râmnicu Sărat, Focșani, Adjud, Bacău, Roman, Fălticeni, Suceava, Siret. Formează o parte din drumul european E85. Se suprapune și cu E60 pe porțiunea dintre București și Urziceni, iar în Suceava are o mică porțiune comună cu E58.

Sursa: wikipedia

 

C.V.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending