Contactează-ne

Actualitate

Rătăciţi prin Ceahlău din cauza GPS-ului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Salvamont a intervenit în toiul nopţii pentru salvarea unor turişti ghidaţi greşit de GPS ■ operaţiunea a durat circa patru ore ■ salvatorii montani vin cu sfaturi pentru utilizarea GPS ■

Un grup de turişti a avut parte de ghinion în drumeţiile montane, iar pe 31 mai 2021 s-au rătăcit prin pădure după ce au fost ghidaţi greşit de GPS.

Pe timp de noapte, pe ploaie şi la temperaturi mult sub media perioadei, temerarii şi-au dat seama că nu se mai descurcă singuri şi au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, în sprijinul lor venind echipe specializate din cadrul Salvamont Neamţ.

„În noaptea care a trecut, în urma unui apel venit prin 112, o echipă a Salvamont Neamţ a derulat o operaţiune de căutare/evacuare a unor turişti rătaciţi de… GPS şi împotmoliţi pe unul din zecile de drumuri de exploatare ce brăzdează pădurile din zonă. Temperatura scăzută, precipitaţiile abundente şi zona cu grad de risc ridicat, a încadrat acţiunea care a durat 3 – 4 ore ca fiind una de urgenţă.

Desigur că mijloacele moderne de localizare de care dispunem au făcut localizarea şi găsirea efectivă a persoanelor destul de repede, partea dificilă constînd în trolierea obstacolelor şi a maşinii ori de cîte ori se împotmolea“, conform Salvamont Neamţ.

„În final, în jurul orei 01:30 (alarmarea a fost făcută la ora 22:00) am reuşit să-i scoatem la asfalt, în cătunul Pîrîul Mare. Cît despre folosirea GPS-ului, device care a intrat în ultima vreme extrem de mult în utilizarea cotidiană, sîntem nevoiţi să tragem un semnal de alarmă şi să venim cu nişte precizări referitoare la aparatul care te poate duce în siguraţă acasă, dar la fel de uşor te poate transforma în victimă“, mai anunţă Salvamont Neamţ.

Turiştii sînt sfătuiţi să nu folosească niciodată GPS-uri auto în afara drumurilor asfaltate. Selectaţi din meniul aparatului – avoid unpaved roades – sau Off- Roads, pentru ca aparatul să selecteze numai rutele legale (drumuri publice asfaltate) şi setaţi aparatul pe „fast“ şi nu pe „short route“. Salvatorii montani recomandă să nu vă încredeţi 100% în GPS, poate fi neactualizat sau poate avea erori mari în condiţile unei configuraţii satelitare proaste.

Poate avea marcate pe hărţile prestabilite drumuri închise accesului public, restricţionate, impraticabile, drumuri unde se efectuază lucrări şi drumuri închise în urma unor alunecări de teren, viituri, căderi de arbori. Citiţi indicatoarele rutiere şi luaţi în consideraţie marcajele de restricţionare sau avertizare, care cu siguranţă sînt mult mai actuale decît platforma pe care lucrează GPS-ul maşinii dumneavoastră.

O barieră uitată deschisă de administratorul drumului nu însemană că acest lucru iţi dă dreptul să intri în acea zonă sau că eşti în siguranţă fizic şi legal. În România, drumurile forestiere nu sînt publice şi pătrunderea pe aceste sectoare de drum se sancţionează contravenţional dacă nu aveţi în prealabil acordul administratorului, gestionarului sau proprietarului zonei (fond forestier sau cinegetic).

„Cea mai proastă soluţie este folosirea GPS-urilor de pe telefoanele mobile (platfome gen Google Maps, Waze etc), platformă folositoare doar ca informaţie turistică şi de impresii (revews), dar unde orice idiot poate insera informaţii false, locaţii care nu există, drumuri şi trasee cîteodată foarte periculoase care sau nu sînt amenajate, nu există sau nu sînt legale.

În final, cel mai sigur este ca atunci cînd asfaltul se termină, cînd drumurile încep să fie din ce în ce mai proaste şi intră adînc în inima pădurilor, în zone unde se exploatează sau sînt lucrări, să te întorci înapoi şi în scurt timp GPS-ul va genera o alta rută, cu siguranţă mai sigură“, a spus şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending