Contactează-ne

Actualitate

Rătăciţi prin Ceahlău din cauza GPS-ului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Salvamont a intervenit în toiul nopţii pentru salvarea unor turişti ghidaţi greşit de GPS ■ operaţiunea a durat circa patru ore ■ salvatorii montani vin cu sfaturi pentru utilizarea GPS ■

Un grup de turişti a avut parte de ghinion în drumeţiile montane, iar pe 31 mai 2021 s-au rătăcit prin pădure după ce au fost ghidaţi greşit de GPS.

Pe timp de noapte, pe ploaie şi la temperaturi mult sub media perioadei, temerarii şi-au dat seama că nu se mai descurcă singuri şi au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, în sprijinul lor venind echipe specializate din cadrul Salvamont Neamţ.

„În noaptea care a trecut, în urma unui apel venit prin 112, o echipă a Salvamont Neamţ a derulat o operaţiune de căutare/evacuare a unor turişti rătaciţi de… GPS şi împotmoliţi pe unul din zecile de drumuri de exploatare ce brăzdează pădurile din zonă. Temperatura scăzută, precipitaţiile abundente şi zona cu grad de risc ridicat, a încadrat acţiunea care a durat 3 – 4 ore ca fiind una de urgenţă.

Desigur că mijloacele moderne de localizare de care dispunem au făcut localizarea şi găsirea efectivă a persoanelor destul de repede, partea dificilă constînd în trolierea obstacolelor şi a maşinii ori de cîte ori se împotmolea“, conform Salvamont Neamţ.

„În final, în jurul orei 01:30 (alarmarea a fost făcută la ora 22:00) am reuşit să-i scoatem la asfalt, în cătunul Pîrîul Mare. Cît despre folosirea GPS-ului, device care a intrat în ultima vreme extrem de mult în utilizarea cotidiană, sîntem nevoiţi să tragem un semnal de alarmă şi să venim cu nişte precizări referitoare la aparatul care te poate duce în siguraţă acasă, dar la fel de uşor te poate transforma în victimă“, mai anunţă Salvamont Neamţ.

Turiştii sînt sfătuiţi să nu folosească niciodată GPS-uri auto în afara drumurilor asfaltate. Selectaţi din meniul aparatului – avoid unpaved roades – sau Off- Roads, pentru ca aparatul să selecteze numai rutele legale (drumuri publice asfaltate) şi setaţi aparatul pe „fast“ şi nu pe „short route“. Salvatorii montani recomandă să nu vă încredeţi 100% în GPS, poate fi neactualizat sau poate avea erori mari în condiţile unei configuraţii satelitare proaste.

Poate avea marcate pe hărţile prestabilite drumuri închise accesului public, restricţionate, impraticabile, drumuri unde se efectuază lucrări şi drumuri închise în urma unor alunecări de teren, viituri, căderi de arbori. Citiţi indicatoarele rutiere şi luaţi în consideraţie marcajele de restricţionare sau avertizare, care cu siguranţă sînt mult mai actuale decît platforma pe care lucrează GPS-ul maşinii dumneavoastră.

O barieră uitată deschisă de administratorul drumului nu însemană că acest lucru iţi dă dreptul să intri în acea zonă sau că eşti în siguranţă fizic şi legal. În România, drumurile forestiere nu sînt publice şi pătrunderea pe aceste sectoare de drum se sancţionează contravenţional dacă nu aveţi în prealabil acordul administratorului, gestionarului sau proprietarului zonei (fond forestier sau cinegetic).

„Cea mai proastă soluţie este folosirea GPS-urilor de pe telefoanele mobile (platfome gen Google Maps, Waze etc), platformă folositoare doar ca informaţie turistică şi de impresii (revews), dar unde orice idiot poate insera informaţii false, locaţii care nu există, drumuri şi trasee cîteodată foarte periculoase care sau nu sînt amenajate, nu există sau nu sînt legale.

În final, cel mai sigur este ca atunci cînd asfaltul se termină, cînd drumurile încep să fie din ce în ce mai proaste şi intră adînc în inima pădurilor, în zone unde se exploatează sau sînt lucrări, să te întorci înapoi şi în scurt timp GPS-ul va genera o alta rută, cu siguranţă mai sigură“, a spus şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending