Contactează-ne

Actualitate

Răsturnare a situaţiei în procesul „pensionarilor“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ profesorul Vasile Leoreanu spune că nu a dorit desfiinţarea instituţiei, ci înlăturarea ilegalităţilor ■ el s-a retras dintr-un proces aflat pe rolul Judecătoriei: „Am ajuns la concluzia că e bine să mă retrag şi să mă delimitez de această poveste urîtă“ ■ pe rolul instanţei se mai află şi alte speţe legate de CARP ■

Războiul de la CARP Roman e, încă, departe de a se rezolva.

Luni, 18 octombrie, la Judecătorie a avut loc un nou termen în dosarul 3750/2071/2021, care a avut ca obiect cererea grupării Miluţă Scutaru – Constantin Tărîţă – Vasile Leoreanu de desfiinţare a CARP, caz ce a dus la suspendarea judecării altor două dosare, prin care grupările Popovici – Popa şi Mircea Anton – Dumitru Călărăşanu solicitau recunoaşterea oficială a alegerii unui nou Consiliu Director, în urma adunărilor generale paralele din luna mai. Rămasă la cîrma CARP, contabila şefă Mariana Rusu, a intrat în proces ca intervenientă, în dorinţa de salvare a instituţiei.

„Deoarece cele două dosare pentru înregistrarea cererii de recunoaştere a preşedintelui şi membrilor Consiliului Director au fost suspendate, am considerat că trebuie să mă implic în salvarea CARP, care trebuie să rămînă deschisă pentru ca cei peste 25.000 de membri să poată beneficia de împrumuturi, măcar în limita fondului, aşa cum se dau acum, din prudenţă financiară.

Oamenii au nevoie de ajutoarele de înmormîntare sau să-şi retragă o parte din fond. Se ştie că cei doi preşedinţi, aleşi în adunări generale separate, s-au contestat reciproc. Ţinînd cont că este vorba de o acţiune foarte serioasă şi urgentă, la mijloc fiind interesele membrilor, în marea lor majoritate cu vechime de peste 25-30 de ani, evident îngrijoraţi de ceea ce se întîmplă de atîţia ani la acest CARP, tîrît în zeci de procese, din 2013 încoace, am simţit că trebuie să mă implic.

Am angajat un avocat plătit din bani proprii, depunînd o cerere de interevenţie. Pensionarii sînt nemulţumiţi de faptul că nu se ştie cînd vor putea intra pe rol cele două dosare de recunoaştere a preşedinţilor. Lumea nu trebuie să intre în panică. Am solicitat tuturor membrilor noştri să treacă fie pe la sediul CARP, fie să trimită la Judecătorie un dezacord privind desfiinţarea unităţii cerută de trei oameni. Ar trebui să primeze interesul general“, a declarat economist Anca Rusu.

Activitate semiparalizată

Ulterior termenului din 18 octombrie, profesorul Vasile Leoreanu s-a adresat, în scris, completului de judecată solicitînd retragerea sa din aceste procese.

„Am o anumită vîrstă şi am ajuns la concluzia că e bine să mă retrag şi să mă delimitez de această poveste urîtă. Personal, nu am avut niciodată o poziţie potrivnică CARP şi pensionarilor înscrişi acolo, ci am dorit să mă împotrivesc ilegalităţilor care se petrec de ani. M-am prezentat la Judecătorie şi am depus o cerere prin care am înştiinţat instanţa că înţeleg să pun punct acţiunilor mele în justiţie“, a declarat Vasile Leoreanu.

Miluţă Scutaru ne-a precizat că în proces au rămas el, soţia sa, Emilia, membru cu drepturi depline şi Constantin Tărîţă:

„Nici noi nu vrem altceva decît ca la CARP lucrurile să meargă în legalitate, să existe transparenţă. Nu este normal ca membrii CARP să nu cunoască nivelul de salarizare al personalului, în condiţiile în care s-a ajuns şi la salarii de 80 – 100 de milioane lei“.

Mircea Anton, cel de al doilea preşedinte al CARP, ales în adunarea din mai, este la fel de îngrijorat se situaţie:

„Activitatea CARP este semiparalizată, în condiţiile în care de luni bune, şefa contabilă a decis să nu se mai dea împrumuturi decît în limita fondurilor şi să se elibereze doar ajutoare de înmormîntare. Zilnic zeci de membri îşi retrag grosul fondurilor, pentru a-şi putea rezolva problemele.

Mai bine de jumătate din cei peste 25.000 de membri au pensii sub 1.000 de lei şi vin periodic să împrumute bani, în special toamna şi iarna. Noi, cele două echipe, am convenit că pînă ce justiţia se va pronunţa cine va conduce CARP, activitatea acestuia să continuie, aşa cum s-a întîmplat din 2013 încoace. Iată că nu se poate acest lucru, pentru că ne împiedicăm de orgoliile contabilei şefe.

Procesul acesta prin care se cere desfiinţarea CARP putea fi foarte simplu evitat, dacă ar fi acceptat contabila şefă reprimirea celor 35 de membri excluşi, care şi-au cîştigat în instanţă acest drept. Cei implicaţi în proces s-au folosit de prevederile art. 54, alin. 3 al OUG 16/2000, care se referă la dizolvarea unui ONG, în condiţiile imposibilităţii constituirii Consiliului Director, dacă această situaţie durează de mai bine de un an.

S-a solicitat un audit finaciar atît la CARP, cît şi la magazinul Pensirom, pentru a vedea cum stă instituţia din punct de vedere financiar. Contabila şefă s-a opus categoric, a împiedicat firma de expertiză pe care noi o angajasem să lucreze şi atunci am fost nevoiţi să ne adresăm Poliţiei Economice, dar nu am primit nici un răspuns“, a declarat Mircea Anton.

Conducerea Parchetului Roman a confirmat existenţa mai multor dosare de cercetare penală la CARP.

„În lucru mai sînt trei dosare în ceea ce priveşte CARP, unul deschis în noiembrie 2020 şi două în 2021. Ceea ce pot să vă spun e că celelalte dosare, mai vechi, au primit soluţii de netrimitere în judecată. În principiu toate aceste plîngeri se referă la fapte de abuz în serviciu sau infracţiuni referitoare la patrimoniu“, a precizat prim-procurorul Dragoş Varganici.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tragedia de la ATI – milioane de euro despăgubiri

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ familiile victimelor au cerut sume cuprinse între 200 şi 2 milioane de euro ■ procesul ar putea intra pe rol la sfârşitul acestui an ■ o victimă în incendiu a fost căutată acasă de poliţişti a doua zi după tragedie ■

La un an şi jumătate de la incendiul devastator care a avut drept consecinţă moartea a 10 pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean Neamţ mersul procesului este destul de greoi.

Avocatul Alexandru Iştoc, soţul judecătoarei Alina Iştoc, nepoata defunctului Mihai Militaru, care la vîrsta de 80 de ani a murit ars de viu în “salonul groazei” spune că dosarul se află încă în faza de urmărire penală, nefiind finalizat rechizitoriul de către procurorul de caz, Mihai Eduard Ilie, procuror şef al Biroului de Criminalistică de la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Dosarul se află, în continuare, în faza de urmărire penală. Abia au venit expertizele tehnice şi se face audierea suspecţilor în dosar. Eu reprezint în proces interesele familiei Militaru, care este bunicul soţiei mele, Alina, judecătoare, una din cele două nepoate ale defunctului. Ceea ce pot să vă spun este faptul că în dosar lucrează şi un ofiţer criminalist de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ, dar urmărirea penală nu este gata.

Ceea ce ştim acum e faptul că toate dosarele vor fi conexate într-un singur proces, care după estimările mele va intra pe rol la sfîrşitul acestui an. În cazul nostru pînă acum au fost audiaţi ca martori soţia defunctului, fiica acestuia şi cele două nepoate. Noi nu am formulat încă nici o solicitare de despăgubire dar ştiu că alţi patru aparţinători ai celor 10 decedaţi au cerut drept despăgubiri sume uriaşe, între 200-300.000 euro şi pînă la 1-2 milioane, sume care ar trebui achitate de către Spitalul Judeţean.

Unul din martorii cei mai importanţi rămîne medicul de gardă, Cătălin Denciu, dar şi personalul de gardă în noaptea fatidică de 14 noiembrie 2020, cînd a izbucnit incendiul. Ştiu că urmărirea penală vizează conducerea de atunci a Spitalului Judeţean, la care se afla la vremea respectivă fostul primar al Romanului, Lucian Ovidiu Micu. Pe 22 decembrie am primit un e-mail de la domnul procuror Mihai Eduard Ilie prin care mă ţine la curent cu mersul anchetei şi îmi mai solicită nişte date”, a declarat Alexandru Iştoc.

“Nu banii pot răscumpăra o viaţă de om”

Sorin Cazan, socrul defunctului Mihai Militaru, externat şi el din Spitalul Judeţean în preziua incendiului, declară că nu a dorit să fie implicat în acest dosar.

“Evident că şi pe mine m-a afectat moartea socrului meu, Mihai Militaru, care era un om extraordinar. Personal însă nu am vrut să mă implic pentru că mie îmi era doar socru nu pentru că acum sînt consilier judeţean şi spitalul este în subordinea CJ Neamţ. La vremea respectivă nu eram consilier. Cert este că moartea tragică a socrului meu este un eveniment care nu poate fi uitat atît de uşor.

Soacra mea şi soţia mea, Daniela, şi acum stau cu tabloul lui în faţă, care are o panglică neagră, semnul doliului şi plîng zilnic şi se roagă la Dumnezeu să-i ierte păcatele, aşa cum se face creştineşte. Ceea ce pot să vă declar la un an şi jumătate de la tragicul eveniment este faptul că am rămas surprins că a doua zi , pe la prînz la poarta noastră a venit un echipaj al Poliţiei, care vroia să vorbească cu socrul meu, Mihai Militaru. Nu au dorit să discute cu nimeni altcineva din casă, nici cu mine, nici cu soţia mea, nici cu soacra mea, ci au întrebat de Mihai Militaru, probabil pentru că se afla pe lista bolnavilor de Covid.

Întreaga presă urla despre tragedia de la Piatra Neamţ şi ei îl căutau pe defunct. Anunţul morţii socrului meu l-a primit soţia mea, Daniela, în seara tragediei, 14 noiembrie, pe la orele 21, de la un lucrător de la ISU Neamţ. Şi acum sîntem marcaţi de tragedie, în sensul că socrul meu fusese internat la etajul al III-lea şi în ziua respectivă a avut neşansa să fie mutat în salonul în care s-a produs incendiul. Sîntem cuprinşi de remuşcări din cauza faptului că era spre bine, nu era intubat, trecuse peste partea grea a bolii”, a mărturisit Sorin Cazan.

Acesta mai spune şi el că familia sa încă nu au formulat pretenţii materiale şi din cauza faptului că nu banii pot răscumpăra o viaţă de om, mort în circumstanţe atît de cumplite.

Reamintim faptul că în conformitate cu un comunicat de presă al Parchetului General zece persoane au fost puse sub acuzare în cazul incendiului din 14 noiembrie 2020 de la Spitalul Judeţean, acestea fiind cercetate pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Printre persoanele acuzate se numără şase foşti manageri interimari ai Spitalului Judeţean Neamţ, ultimul din ei fiind romaşcanul Lucian Micu, dar şi două asistente medicale de la salonul 240 al Secţiei ATI, din cauza faptului că au lăsat nesupravegheată o lumînare tip candelă, la căpătîiul unui pacient care agoniza, în condiţiile în care bolnavilor de Covid internaţi li se administra oxigenoterapie, lumînarea fiind sursa focului care a dus la explozie. Conform comunicatului de presă amintit a mai fost pus sub acuzare şi şeful Secţiei ATI din Spitalul Judeţean Neamţ, pentru că nu ar fi asigurat ventilaţia necesară, dar şi pentru faptul că ar fi falsificat o adresă referitoare la îngrijirile pacienţilor în timpul incendiului.

În seara incendiului, 14 noiembrie 2020, în salonul 240 al Secţiei ATI erau internaţi 17 pacienţi, cu vîrste cuprinse între 67 şi 86 de ani,i ar în incediu au murit 10 pacienţi. Doctorul Cătălin Denciu, de gardă în noaptea incendiului, a suferit arsuri grave pe 70-75% din corp, fiind îngrijit la Spitalul Militar din Bruxelles.

Citește știrea

Actualitate

Un deputat şi un primar “au oprit” două trenuri la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Atît deputatul PNL, Dan Laurenţiu Leoreanu, cît şi primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei anunţă că, urmare a intervenţilor făcute pe lîngă Ministerul Transporturilor şi Compania CFR călători, începînd cu 1 februarie trenul Interegio 1750 şi perechea lui 1755 care circulă pe ruta Suceava Nord-Bucureşti Nord vor opri şi în staţia Roman.

“În urma unor demersuri pe care le-am făcut de curînd, începînd cu data de 1 februarie a acestui an, trenurile IR 1750/1755, pe ruta Suceava N. – Bucureşti, respectiv Bucureşti – Suceava N. vor opri şi în staţia Roman, fiind una dintre cele mai convenabile variante, din punct de vedere al orarului, spre şi dinspre capitală.

Cred că trebuie să ne orientăm mai mult atenţia spre transportul pe calea ferată, sistem care apare în toate opţiunile la nivel european ca fiind de viitor, ecologic şi eficient, dar care trebuie să ofere un standard de confort din ce în ce mai ridicat”, a declarat deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Actualitate

Covid a anulat sărbătorirea Zilei Unirii la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ urbea de sub Cetate a intrat în scenariul roşu

Manifestarea programată pentru marcarea Zilei Unirii a fost anulată, la Târgu Neamţ, ca urmare a creşterii incidenţei cazurilor de Covid-19 în localitate.

Casa Culturii Ion Creangă a anunţat încă din week-end că evenimentul din 24 ianuarie a fost suspendat, argumentînd la acel moment că oraşul intrase în scenariul roşu, după ce incidenţa cazurilor COVID  trecuse de 3 la mia de locuitori.

Ulterior, numărul de îmbolnăviri a continuat să crească, motiv pentru care pe 22 ianuarie locuitorii au primit un mesaj Ro ALERT prin care au fost informaţi că  nivelul de răspîndire a noului coronavirus este unul ridicat, de 6,7 la mia de locuitori şi au fost sfătuiţi să respecte măsurile sanitare. Trendul îmbolnăvirilor a continuat să fie unul ascendent, Târgu Neamţ ajungînd pe 23 ianuarie la  o rată de infectare de 8,26, cu 194 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile la o populaţie de 23.485 de locuitori.

De altfel, mai bine de jumătate dintre localităţile din judeţ erau pe 23 ianuarie în scenariul roşu. Nici anul trecut nu s-a sărbătorit Ziua Unirii în urbea de sub Cetate, tot din cauza contextului epidemiologic. Pentru a marca totuşi evenimentul Casa Culturii Ion Creangă Tîrgu Neamţ invitase la acea vreme locuitorii urbei să participe la un eveniment on-line, legînd Ziua Principatelor de Ziua Scrisului de mînă, de pe 23 ianuarie.

Reprezentanţii instituţiei de cultură ceruseră ca pe pagina oficială de Facebook să fie postate, pe 24 ianuarie, mesaje pe cărţi poştale, cu impresii despre personajele din opera Moş Ion Roată şi Unirea, de Ion Creangă. Date fiind restricţiile impuse de contextul epidemiologic, majoritatea evenimentelor din agenda Casei Culturii s-au mutat anul trecut în mediul virtual, unde au atras numeroşi participanţi din rîndul copiilor şi tinerilor din localitate.

Citește știrea

Trending