Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Radiatiile, pentru unii mumã, pentru altii ciumã

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Guvernul recunoaste nocivitatea antenelor GSM • functionarii publici primesc un spor dacã lucreazã în apropierea unor astfel de antene • Asociatia pentru Protectia Consumatorilor recomandã autoritãtilor publice sã nu permitã amplasarea antenelor GSM pe blocurile de locuinte • pentru cetãteni, nici un fel de protectie

Antenele de telefonie mobilã amplasate pe imobilele de locuinte pun în pericol viata si sãnãtatea locatarilor. Guvernul României recunoaste nocivitatea radiatiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobilã, iar prin Ordonanta nr. 2/ 2006 din 12/01/2006, privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pentru anul 2006, acordã „spor pentru conditii vatãmãtoare, de pînã la 10% din salariul de bazã, functionarilor publici care desfãsoarã activitate în autoritãtile si institutiile publice în care functioneazã instalatii care genereazã cîmpuri electromagnetice de radiofrecventã produse de emitãtori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de înaltã frecventã, statii de bruiaj“. Dupã cum am mai relatat, o parte din functionarii publici beneficiazã, deja, de acest spor. Astfel, cei care îsi desfãsoarã activitatea în cele douã institutii care functioneazã în Palatul Administrativ din Piatra Neamt, Consiliul Judetean si Prefectura, beneficiazã, de anul acesta, de sporul la salarii de 10%, în aceastã situatie fiind circa 200 de persoane care, functie de leafã, mai cîstigã cîteva sute de mii de lei, de la 400 pînã la un milion. Asta pentru cã lucreazã în apropierea Romtelecom si Postã, institutii care au tot felul de antene. Dincolo de beneficiile salariale, functionarii pot cãpãta unele afectiuni dacã mai stau mult prin Palatul Administrativ, riscurile expunerii fiind cunoscute de specialistii în domeniu.

Restul nu conteazã „Undele electromagnetice pot fi si benefice si dãunãtoare sãnãtãtii. De exemplu, la fizioterapie, se folosesc aparate care functioneazã pe bazã de unde electromagnetice, dar nu dãuneazã sãnãtãtii.Totul depinde de parametrii acestora – lungime de undã, frecventã, spectrul de emisie. S-a dovedit cã aceste unde electromagnetice pot provoca tumori sau leucemie“, declara doctor Micaela Petcu, specialist în medicina muncii. Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor recunosc si ei nocivitatea amplasãrii antenelor de telefonie mobilã pe clãdirile locuite si „fac un apel cãtre consiliile locale din tarã privind adoptarea unor hotãrîri prin care sã se interzicã amplasarea antenelor de telefonie mobilã pe imobilele de locuinte. „Consider a fi deosebit de utilã realizarea de cãtre Directiile de Sãnãtate Publicã a urmãtoarelor determinãri: inductia magneticã, curentul de contact, intensitatea cîmpului electric, intensitatea cîmpului magnetic si densitatea de putere“, a declarat Costel Stanciu, presedintele APC România. Dupã cum se vede, autoritãtile recunosc nocivitatea asupra sãnãtãtii oamenilor a amplasãrii antenelor GSM, dar pentru cetãtenii obisnuiti nu existã nici un fel de protectie, ca sã nu mai vorbim de o recompensã financiarã. Dacã Guvernul s-a gîndit la functionari sã-i recompenseze cu un spor la salariu, cetãteanul care locuieste într-un bloc pe care sînt instalate astfel de antene sau în apropiere nu prea poate face nimic. Eventual, sã negocieze cu firma respectivã ca sã-i plãteascã o anumitã sumã, ceea ce nu are prea multi sorti de izbîndã. Iar ca sã dea în judecatã si sã cearã daune este un demers costisitor, necesitã taxã de timbru si nu existã certitudinea cã va cîstiga ceva. Cît despre sprijin de la autoritãti, nici pomenealã. Nu stim sã existe nici o prevedere legalã, guvernamentalã sau a autoritãtilor locale care sã interzicã amplasarea unor asemenea antene la distantã de locuinte sau blocuri. Deocamdatã, autoritãtile au grijã de propriii salariati. Pe cînd se vor gîndi si la restul populatiei afectate?

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending