Contactează-ne

Actualitate

„Puturosul“, legende despre izvorul de la schitul Vovidenia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ apa sulfuroasă şi sărată izvorăşte la circa 500 metri de schit şi este căutată pentru proprietăţile curative ■ arhimandritul Mihail Daniliucspune că şi voievodul Ştefan utiliza apa pentru a-şi obloji rana de la picior ■ cu mulţi ani în urmă, la Vovidenia fusese amenajată un fel de bază de tratament ■

Recenta sărbătoare a Izvorului Tămăduirii a fost şi un prilej de a readuce în atenţia comunităţilor apele ce ies din pămînt în locuri binecuvîntate de Maica Domnului, unele fiind considerate cu proprietăţi vindecătoare.

Este cazul izvorului sulfuros amplasat în apropierea Schitului Vovidenia, de lîngă Mănăstirea Neamţ, numit de localnici „Puturosul“ şi folosit de aceştia pentru tratarea durerilor de oase. Arhimandritul Mihail Daniliuc, egumenul schitului, avea să amintească, în cuvîntul său din cadrul slujbei dedicate marii sărbători creştine, de această apă vindecătoare pe care şi voievodul Ştefan cel Mare o folosea pentru a-şi obloji rana de la picior, căpătată în luptă.

Părintele amintea că în urmă cu mulţi ani, la Vovidenia exista chiar un fel de bază de tratament, unde persoane venite din alte părţi ale ţării făceau băi curative. Şi că pe vremea cînd PF Teoctist era elev la Seminarul Teologic de la Neamţ, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii se organiza o procesiune de amploare la această apă. Arhimandritul Daniliuc a vorbit şi în alte rînduri de acest izvor de lîngă Vovidenia şi de proprietăţile sale tămăduitoare, o înregistrare pe această temă fiind postată pe site-ul Doxologia.

„Undeva în proximitatea schitului, în pădure, cam la 500 metri de schit, se află un izvor cu apă sulfuroasă şi sărată. Popular este cunoscut sub numele de «Puturosul» de la pucioasă, de la sulf, dar şi Izvorul tămăduirii. O tradiţie locală aminteşte ca beneficiar al acestei ape tămăduitoare pe însuşi Vodă Ştefan, care ştim foarte bine, purtînd acea rană la picior, căuta fel de fel de remedii, de leacuri pentru a-şi obloji suferinţa.

Această tradiţie aminteşte de prezenţa lui Vodă Ştefan mai ales pe timpul iernii, aici, la Mănăstirea Neamţ, unde îşi lua apă de la acest izvor. Această apă tămăduitoare, în decursul timpului, a fost cunoscută nu numai pe plan local, dar şi la Bucureşti, la Iaşi. Bunăoară, la finele secolului al XIX-lea, veneau la Vovidenia foarte mulţi ieşeni, profesori, avocaţi, oameni cu stare care îşi permiteau să călătorească.

Veneau tocmai pentru a beneficia de aceste ape tămăduitoare, chiar amenajîndu-se un fel de staţiune balneară empirică, primară. Se aducea apa de la izvor cu măgari, în nişte vase speciale, era încălzită, apoi transferată prin olane de lut în nişte odăi unde erau construite băi din stejar. Acolo bolnavii se îmbăiau şi mulţi dintre ei cunoşteau rezultate foarte bune în ceea ce priveşte starea de sănătate.

Părintele patriarh Teoctist, în amintirile sale, vorbind despre Vovidenia, pe cînd era elev la seminarulul de la Mănăstirea Neamţ, spune despre o procesiune impresionantă care se făcea în fiecare an la Izvorul Tămăduirii, cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ, dar şi de la Vovidenia. Toată obştea mănăstirii, a schitului, elevi de la seminar şi credincioşi plecau în procesiune pînă la acel izvor.

Acolo se săvîrşea slujba Izvorului Tămăduirii, sfinţirii apei şi apoi se lua apă binecuvîntată şi se stropea asistenţa, poporul, dar şi mănăstirea, tot spaţiul monastic al schitului şi al Mănăstirii Neamţ. Tradiţia din păcate astăzi nu mai există, am vrea să o reactivăm tocmai în amintirea acestei frumoase întîmplări şi acestor lucruri minunate lucrate de Dumnezeu prin această apă tămăduitoare de la Izvorul Tămăduirii sau Puturosul de la Vovidenia“, spunea părintele Mihail.

Şi echipa Parcului Natural Vînători s-a implicat în promovarea izvorului, pe care l-a amenajat şi l-a inclus în traseele turistice din cadrul rezervaţiei. Schitul Vovidenia este denumit şi „Altarul din Poiana Liniştii“, fiindcă în secolele trecute era preferat de către pustnicii care se retrăgeau de la Mănăstirea Neamţ, pentru mai multă linişte. Abia în secolul al XVII-lea avea să fie cunoscut ca schit cu numele de „Slătioru“, după denumirea pîrîului care vine din pădure.

În 1790, familia banului Giosan a ctitorit aici o biserică de lemn cu hramul Sfîntul Spiridon, iar mai tîrziu schitul a fost rectitorit de către episcopul Ioanichie al Romanului. Lăcaşul a fost reînnoit, tot din lemn, între anii 1790 – 1799, prin contribuţia ieromonahul Isaia, egumenul Ioanichie de la Mănăstirea Bogdana şi stolnicul Atanasie Gosan, primind hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

În 1849, biserica Vovidenia a fost desfăcută şi dăruită locuitorilor din Lunca, comuna Vînători Neamţ, în acelaşi an începînd construirea actualei biserici de zid, ce a fost sfinţită în 1857. Biserica atrage atenţia prin eleganţa turlelor sale. Faţadele, de dată recentă, sînt împodobite cu o frescă în stil neoclasic, interesantă prin coloritul şi prin compunerea scenelor biblice, realizate între 1968 şi 1969 de pictorul Constantin Călinescu.

În timpul egumenului Nazarie Chirilă s-au construit trei corpuri de clădiri, s-a pictat interiorul bisericii mari şi a fost amenajat un paraclis cu hramul Sfinţii .Împăraţi Constantin şi Elena. Între 1998 şi 1999 s-a construit un nou corp de chilii cu parter şi etaj, cu o bucătărie şi trapeza, iar în 2000 s-a consolidat egumenia şi i s-a adăugat un etaj. Schitul este păstorit din 2005 de arhimandritul Mihail Daniliuc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginul este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice și uzul său în diferite cocktail-uri o face foarte des consumată vara. Ce știm, însă, despre această băutură? Cum a apărut și unde?

Ca mult alte băuturi alcoolice, și ginul a fost conceput ca un medicament. A apărut în secolul al XVII-lea în Olanda și scopul său inițial era pentru utilizări medicinale în căutarea unui remediu împotriva problemelor digestive și renale. Se elabora cu orz, secară și porumb, pentru a adăuga ulterior ienupăr. Unele surse vorbesc însă despre faptul că, în secolul 12, niște călugări italieni au fost primii care au obținut o băutură asemănătoare ginului, cu care doreau să trateze – fără succes – ciuma bubonică.

Ginul a fost foarte popular în rândul soldaților și folosit în multe războaie, fiind numit „curajul olandez”, până când a ajuns în cele din urmă în armata britanică, iar soldaților englezi le-a plăcut atât de mult, încât au dus această băutură în Anglia. Nu a durat mult până când curtea regală a aflat despre aceasta și apoi popularitatea sa a început să crească până la nivelul în care a existat o penurie în producția sa și, pentru a ține pasul cu cererea, calitatea a început să scadă. Uneori a fost chiar necesar să se adauge zahăr pentru a-i îmbunătăți aroma. Ulterior a fost creată o lege care dictează că pentru a produce sau a vinde gin este necesar să se dețină un permis și o persoană poate avea doar unul dintre cele două, adică, dacă permisul de producție este acordat, permisul de vânzare nu va fi acordat și viceversa.

William al III-lea de Orania a interzis consumul de distilate non-britanice. În loc să îi împiedice pe englezi să bea gin, a provocat creșterea distileriilor ilegale. Ceea ce, la rândul său, a provocat revolte, lupte de stradă și tot felul de probleme sociale pe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișat în tabloul său intitulat Gin Lane în 1751. În sfârșit, așa a creat guvernul englez o adevărată cultură a ginului prin reglementarea consumului și producției acestuia.

Gin emag oferte

Una dintre cele mai interesante curiozități este că celebrul gin-tonic este un amestec originar din Spania, în special din San Sebastian, din Țara Bascilor. În unele părți ale lumii se numește acest cocktail cu numele de gin spaniol. Alte surse susțin, însă, că soldații britanici din India au fost primii care au adăugat apă tonică – sifon cu chinină – în gin, datorită proprietăților chininei de a lupta cu malaria.

O altă curiozitate constă în distilare, deoarece este de obicei secretă. Unele mărci au profitat de ocazie pentru a ieși în evidență datorită diferenței lor în utilizarea tuturor tipurilor de tehnici în distilare.

În cele din urmă, o anecdotă interesantă care se referă la numele în sine datează din anul 1714, când prima utilizare scrisă a cuvântului „Gin” a fost găsită într-o carte numită „Fabula albinelor sau viciile private și beneficiile publice” de Bernard Mandeville. Același autor a scris că numele acestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupăr în limba germană, a fost acum, datorită utilizării sale frecvente, prescurtată în monosilaba Gin. Se spune că britanicii erau prea beți pentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuit să o abrevieze.

Ce forme de elaborare putem găsi?

Găsim diferite țări dedicate producției sale, cele mai reprezentative fiind Regatul Unit al Marii Britanii, Olanda, Statele Unite și Spania. În funcție de țară, detectăm un soi sau altul, deci avem diferite moduri de a-l face. Olanda produce soiul olandez, în timp ce în celelalte țări menționate se produce ginul englezesc.

 • În ceea ce privește ginul olandez , considerat și ca „Genever” sau „Jenever”, băuturi alcoolice slabe sunt distilate împreună cu malțul tratat și fermentat. Producția obținută este apoi amestecată cu diferite elemente cu caracteristici aromatice. În sfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfel un gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

 • În ceea ce privește ginul britanic, principala diferență este utilizarea unui alcool puternic, redus ulterior, deoarece restul procesului este același. Este, de asemenea, aromatizat și distilat. Acest gin este mai uscat și atinge 47 de grade alcoolice.

Se spune că însăși regina-mamă Elisabeta I obișnuia să consume gin tonic, cerând „aduceți-i acestei bătrâne regine un gin”. Și nu consuma unul ușor, ci obișnuia să bea nouă părți gin, o parte apă tonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

Dar există și o altă figură foarte longevivă despre care știm cu toții că i-a plăcut ginul tonic. Vorbim despre Winston Churchill care obișnuia să spună „această combinație a salvat mai multe vieți decât toți medicii din imperiu”. Am putea spune atunci că ginul tonic prelungește viața?

Iată câteva din beneficiile ginului tonic:

 1. Este digestiv și ameliorează durerile de stomac Deși în unele țări se consumă seara, în Anglia este luat ca aperitiv sau chiar după prânz. Și asta pentru că, pe lângă facilitarea digestiei, ameliorează durerile de stomac și face să dispară senzația de greutate după o masă copioasă.

 2. Are proprietăți benefice pentru sănătate Ginul este făcut din multe ierburi naturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper sau coriandru. Ingrediente care raportează beneficii mari pentru sănătatea noastră.

 3. Previne infecțiile urinare și favorizează funcționarea rinichilor Dacă, pe lângă consumul unui gin-tonic, se ingerează multă apă în fiecare zi, vom ajuta sistemul nostru urinar și rinichii să funcționeze corect, evitând infecțiile legate de acestea.

 4. Este diuretic și ajută la eliminarea fluidelor Ginul conține fructe de ienupăr care sunt cunoscute pentru proprietățile lor diuretice, de curățare, relaxante și tonifiante, care favorizează eliminarea toxinelor. Dar conține și cereale precum orzul, care este digestiv și laxativ, deoarece asigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precum și reducerea nivelului de colesterol și zahăr din sânge. Au chiar substanțe numite inhibitori de protează, care ajută la combaterea cancerului în tractul digestiv.

 5. Oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numai amestecat cu tonic, deoarece cu alte băuturi mai dulci, caloriile cresc considerabil.

 6. Ameliorează afecțiunile lombare și musculare Datorită puterii sale analgezice și antiinflamatorii, ginul este un bun remediu la domiciliu atunci când suferim de dureri de spate lombare sau alte dureri musculare și articulare. De fapt, unul dintre cele mai eficiente remedii populare este înmuierea stafidelor în gin.

 7. Combate tusea, gripa și răcelile Datorită proprietăților sale antiseptice și antispastice, îmbunătățește sănătatea sistemului respirator. Evident, dacă suntem bolnavi, nu vom abuza de băutură, dar adevărul este că o bautura mică ne poate ajuta să facem față bolii mult mai bine.

 8. Ameliorează durerile menstruale Remediile bunicii au fost întotdeauna bine cunoscute pentru eficacitatea lor. Poate ai auzit-o pe a ta spunând că ginul este foarte bun pentru ameliorarea crampelor menstruale. Știau bunicile ce știau, cu siguranță!

 9. Cel mai eficient remediu împotriva malariei și scorbutului Înainte ca medicina să fi avansat la nivelul de astăzi, resursele pentru combaterea anumitor boli erau foarte puține. Cu toate acestea, ginul tonic a devenit cel mai eficient împotriva malariei și scorbutului, salvând mii de vieți în război și pe mare. Scorbutul este cauzat de un deficit de vitamina C și, prin urmare, englezii au adăugat întotdeauna puțină lămâie în băutura lor.

 10. Îmbunătățește dispoziția Evident, ieșirea la o băutură cu prietenii ajută întotdeauna să ne deconectăm de rutină, dar dacă avem și gin-tonic, cu atât mai mult. Pe lângă îmbunătățirea dispoziției, ne ajută să uităm de griji pentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending