Contactează-ne

Actualitate

Putin e criminal, dar nu minte

Știre publicată în urmă cu

în data de

Putin, noul țar al Rusiei, călcând pe urmele țarului Petru cel Mare (1682-1725) şi ale țarinei Ecaterina cea Mare (1762-1796), vrea să rămână în istoria Rusiei mai curând ca  Putin cel Mare  Întregitorul, decât  Putin cel Mare, Cuceritorul.

În anul 1783, prin decret, țarina Ecaterina cea Mare anexa Crimeea la Imperiul Rus.

În anul 2014, tot prin decret, Putin alipeşte Crimeea la Federaţia Rusă, cu gândul la refacerea tradiționalei măreţii imperiale ruseşti, şi chiar mai mult de atât.

La 24 februarie 2022, Putin, țarul în devenire, intră cu trupele în Ucraina, pornind un războine declarat şi fără de înţeles pentru mulţi.

Reacţia civilizaţiei europene a fost pe măsură. Cu ochii aţintiţi peste Atlantic,  la dirijorul Biden, liderii europeni au avut o reacţie la fel de lipsită de înţeles.

În Ucraina, Putin a bombardat populaţia cu muniţia din arsenal, iar în Europa populaţia este bombardată cu informații contradictorii, a căror efect este dublat de cenzura de război instalată, care exclude orice sursă de informaţii alternative.

Europenii sunt dirijaţi pentru a cânta toţi pe o singură voce, într-un consens prefabricat după un text, din care nu trebuie să se înţeleagă care sunt cauzele războiului, ci doar consecinţele acestuia, pentru a formula acuze și a aplica sancțiuni.

Pentru consecinţe „de vină este Putin”, pe când, cauzele trebuiesc ascunse cu grijă faţă de europeni, pentru a nu scădea presiunea asupra Rusiei.

Singura informaţie, care ne descifrează una din cauze, ne vine de la o declaraţie a lui Putin, care nu a fost cenzurată la timp.

În declaraţia sa, Putin a motivat invazia, botezată eufemistic „operaţiune militară specială”, dând vina pe politica de extindere a NATO spre Est.

Declaraţia lui Putin, scăpată de sub cenzură, a avut darul  să înfurie oficialii SUA, aceştia simţindu-se vizaţi.

SUA, ca purtător de cuvânt al NATO, s-a repezit să declare ritos că Putin, nu numai că este un criminal, dar mai este şi mincinos, deşi trage să moară.

Din singura explicaţie ajunsă la noi, am reuşit să aflăm că în 1989, Gorbaciov a promis americanilor că URSS părăseşte Germania  Democrată, permiţând  astfel unificarea celor două Germanii. În schimbul promisiunii lui Gorbaciov, SUA a promis că NATO nu se va extinde spre estul Germaniei unificate.

Americanii au sărit ca arşi, declarându-l pe Gorbaciov „mincinosul secolului”, că n-au promis aşa ceva.

Când Putin le-a pomenit americanilor despre promisiunea lor  neonorată, Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken a ripostat, susţinând că Putin minte.

Pe baza unor documente declasificate în Marea Britanie, presa germană titrează recent că Blinken a fost un mincinos, când a declarat pe 7 ianuarie 2022 că „NATO nu a promis niciodată că nu va admite noi membri”.

Recent au fost desecretizate documente din Arhivele Naţionale ale Marii Britanii, din care rezultă că „Putin are dreptate”. Că în 6 martie 1991, la întâlnirea miniştrilor de externe ale SUA, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, s-a stabilit că „NATO nu se va extinde dincolo de Elba şi nu se va acorda calitatea de membru Poloniei şi celorlalte ţări din Est”.

Atunci, Uniunea Sovietică a fost asigurată în termeni neechivoci că „nu se caută a se abţine avantaje din retragerea trupelor sovietice din estul Europei”.

Dacă Putin nu minte, altcineva ne minte

          „Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare Europeană” (OSCE), în summitele de la Instanbul din 1999 şi de la  Astana din 2008, a stabilit că „o ţară nu-şi poate asigura propria securitate în dauna securităţii alteia”, principiu care nu este compatibil cu extinderea NATO.

Sovieticii s-au ţinut de cuvânt, retrăgându-şi trupele din Germania de Est şi din statele din estul Europei, dar şi desfiinţând Tratatul de la Varşovia, înfiinţat special pentru a contracara NATO.

OSCE s-a înfiinţatîn 1975 la Helsinki, Finlanda, cuprinzând 57 de state din Europa şi America de Nord. Principalele obiective ale OSCE sunt „prevenirea conflictelor, administrarea crizelor şi a reconstrucţiei post-conflictuale”.

Începând cu desfiinţarea Tratatului de la Varşovia, trebuia desfiinţat şi NATO, pentru menținerea echilibrului în Europa.

Imediat după desfiinţarea URSS, în 1991, FederaţiaRusă a fost recunoscută ca „putere egală”, ceea ce presupunea recunoaşterea sferelor sale de influenţă. În realitate, a urmat procesul de umilire a Rusiei, considerându-se că aceasta trebuie ignorată ca mare putere, deoarece pierduse Războiul Rece.

De exemplu, în 1999, NATO a bombardat Serbia, pentru a planta acolo, în plină ortodoxie, un stat musulman, Kosovo, fără ca măcar Rusia să fie informată.

Paradoxal, dar ţările din NATO, care au susţinut lovitura de stat din Ucraina, din 2013, sunt aceleaşi care îl au acum în graţiile lor pe Zelenski.

Un Zelenski, care ţine sub tăcere faptul că Batalionul Azov a generat toate persecuţiile împotriva ruşilor din Lugansk şi Donetk, fapt notoriu, pe care cenzura de război îl evită să ni-l prezinte cu același lux de amănunte.

Un Zelenski, care este artizanul interdicţiei de a se vorbi oficial limba rusă în aceste regiuni, dar şi în întreaga Ucraină.

Un Zelenski, care cere ca Ucraina să includă şi teritoriul Republicii Autonome Crimeea, care se înfiinţase înaintea Republicii Ucraina din 1991.

Până nu demult, Occidentul acuza propaganda lui Putin că îi îndoctrinează pe ruşi, cultivându-le ura împotriva SUA şi NATO, pe care le acuza că doresc răul Rusiei.

Astăzi, acest adevăr este evident, dacă privim la sprijinul fără precedent acordat de SUA Ucrainei, pentru a provoca Rusiei pierderi considerabile, până la desfiinţare.

Desfiinţarea Federaţiei Ruse este un obiectiv extrem de atractiv, pentru că doar aşa va reuşiOccidentul să gestioneze direct imensele resurse naturale ale acesteia. Pentru atingerea unui astfel de obiectiv, SUA poartă un război prin procură cu Rusia. Zelenski este deținătorul procurii şi interpretând întocmai ce scrie în aceasta, vrea să ne convingă că viaţa este un teatru etern.

Dacă în prima fază a războiului din Ucraina, habar nu aveam ce se întâmplă şi de ce, astăzi ştim prea bine, din surse verificate, că serviciile secrete ale SUA au contribuit definitoriu la pierderile semnificative ale ruşilor, furnizând ucrainienilor informaţii importante, privind prezenţa unor generali ruşi, a unor convoaie militare sau a crucișătorului Moskva. Aceste pierderi ale rușilor sunt în realitate succese ale SUA, nu ale ucrainienilor, iar populația rusă știe acest lucru.

Oricât de mult au vrut americanii să evite o confruntare directă cu ruşii, sunt pe cale să n-o mai poată evita, crescând cota de iritare a lui Putin, din cauza implicării serviciilor secrete militare americane, considerate ca una din cele mai redutabile arme într-un război.

Pentru a fi convinşi că SUA nu poartă un război cu Rusia prin procură, ar trebui să vedem că în acest război cu ruşii este implicată numai Ucraina, nu şi Occidentul, în frunte cu SUA.

Implicându-se în Ucraina, nici SUA şi nici Occidentul nu realizează cât de mult întind coarda şi că ar putea să deconteze costurile acestei aventuri în care s-a lansat Putin.

Să fie sau să nu fie umilită Rusia?

           Răsfoind lista lungă a sancţiunilor propuse a fi aplicate Rusiei pentru „operaţiunea specială” din Ucraina, preşedintele Franţei  Emmanuel Macron a lansat prevăzător îndemnul „să sancţionăm Rusia, dar să n-o umilim”.

Macron a citit istoria și știe ce a pățit Napoleon când a umilit Rusia. Știe de asemeni și ce a pățit Franța de la germani în cel de-al doilea Război Mondial, pentru că a umilit Germania în primul Război Mondial.

Din analiza cauzelor, care au împins Rusia la gestul extrem de a ataca Ucraina, se desprinde că principala cauză ar fi fost tocmai „umilirea de către NATO”, care a ignorat pretențiile Rusiei. O confirmare a venit din partea papei Francisc, care a mărturisit public că războiul a fost declanşat de „lătratul NATO la porțile Rusiei”.

Pe fond, a umili pe cineva înseamnă a-l înjosi.

Îmi aduc aminte că în clasele primare, învăţătorii ne aplicau sancţiuni, pe care şi acum cred că le binemeritam. Dar nu pot uita momentele de umilire, când eram aşezat cu genunchii pe coji de nuci la colţul clasei, cu nasul la perete.

Bătaia cu linia la palme o consideram sancţiune onorabilă, deoarece eram capabil să-mi privesc atunci colegii în ochi, în timpul execuţiei.

Umilirea nu mai are nimic pedagogic în ea, dar este pe placul americanilor, care au ca obiectiv nu numai învingerea Rusiei, dar şi umilirea ei.

La acest capitol, politica SUA este în contrast cu politica unui număr din ce în ce mai mare de lideri europeni. Nu întâmplător, zilele trecute, s-au deplasat la Kiev liderii Franței, Germaniei, Italiei și României, a căror populații, la un recent sondaj de opinie, s-au declarat pentru încheierea păcii pe principiul „Pace, contra teritorii”.

Umilirea nu este un act dictat de raţiune. Cine presupune că scoaterea Rusiei din toate jocurile şi fixarea ei pe tuşă, este singura soluţie, se înşeală amarnic sau are un mare interes. Iar în materie de interese, SUA sunt campioane mondiale.

Doar naivii se pot înşela, dar interesul prăbușirii Rusiei, cu sau fără războiul din Ucraina, este mult mai plauzibil.

O Rusie umilită nu înseamnă o Rusie mai sigură. O Rusie umilită va avea ca obiectiv înarmarea excesivă, în vederea revanşei.

Înarmarea Rusiei va fi pe placul cercurilor militare occidentale, care propăvăduiesc dezvoltarea industriei de război, ca soluţie de progres economic. Se deschide astfel un nou capitol în epopeica „Cursă a înarmărilor”.

Indiferent de rezultatul războiului, atât UE, cât şi NATO, ar trebui să-şi regândească strategiile, axându-le preponderent pe soluţii diplomatice, nu militare.

UE ar trebui să devină factor principal de putere în Europa, iar SUA şi Rusia să fie obligate să coabiteze, măcar la nivelul Războiului Rece din perioada anilor 1949-1991.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. escu

    20 iunie 2022 at 11:30 AM

    Toate bune și frumoase, tovarășe bivolul, dar, ca mai e și un dar mare, mătăluță și ,,cei de la rasarit”de AUTODETERMINARE ați auzit? Contează pentru voi, sau e doar așa o vorba spusa ca dă frumos!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

PNL Neamţ: „Actualizarea sistemului românesc de învățământ este o datorie pe care trebuie să ne-o asumăm”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Liderii liberali nemţeni, alături de preşedintele Klaus Iohannis, îşi asumă o reformă reală a sistemului educaţional din România. Aceasta este una dintre concluziile ce se desprind în urma unei conferinţe de presă, susţinută de preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, alături de senatorul Eugen Ţapu-Nazare şi deputatul Laurenţiu Leoreanu.

„Actualizarea sistemului românesc de învățământ este o datorie pe care trebuie să ne-o asumăm pentru asigurarea viitorului acestei generații și a generațiilor următoare.

1948 este anul în care, prin decretul pentru reforma învățământului, a fost modificat major sistemul de învățământ românesc. De 74 de ani ducem lipsa unei reforme macro-sistemice a sistemului de învățământ, de 74 de ani peticim parcursul școlar al elevilor, parcursul profesional al personalului didactic și evoluția acestei țări, consecință fiind creșterea gradului de analfabetizare și analfabetizare funcțională a României. Da, școala românească produce performanță, dar discrepanțele între școli sunt atât de mari încât generează rupturi de dezvoltare socială și educațională care se văd în societate”.

„Prin actualul proiect de lege construim fundația primei reforme autentice a sistemului educațional din România,aducând modificări concrete, dar, cel mai important, aducând structură, claritate dar și flexibilitate în ecosistemul educațional – elev, student, părinte, profesor, administrație, legislativ, guvern”, au fost câteva dintre declaraţiile liderilor liberali nemţeni.

Aceştia au mai susţinut că în centrul sistemului va fi pus individul, atât elevul, cât şi dascălul:

„Punem în centrul sistemului dezvoltarea individului, fie că vorbim de elev sau cadru didactic. Elevul își recâștigă capacitatea de învățare și de incluziune socială și profesională, cadrele didactice își recâștigă statutul socioprofesional prin creșterea calității actului didactic atât cu ajutorul dezvoltării profesionale dar și prin finanțarea sistemului de învățământ astfel încât metodele și instrumentele utilizate să fie actualizate.

Toate aceste deziderate care reprezintă baza reformei învățământului românesc au apărut urmare celei mai mari consultări din sistem la care am participat și noi prin inițierea dezbaterilor cu sute de cadre didactice și zeci de reprezentanți ai părinților, elevilor și reprezentanți ai autorităților publice locale din Bicaz, Târgu Neamț, Piatra Neamț și Roman, în 11 și 12 august 2022.

Pentru o analiză amănunțită, puteți accesa www.legile-educatiei.pnl.ro

Împreună, așezăm bazele unui sistem de învățământ mai bun, mai performant!”.

Citește știrea

Actualitate

Biciclist accidentat. Autorul, 71 de ani, victima 72 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un biciclist în vârstă de 72 de ani a fost accidentat de un şofer de 71 de ani, marţi, 16 august, pe o stradă din Piatra Neamţ.

“Astăzi, 16 august, în jurul orei 11.00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, la intersecția străzilor Petru Movilă cu strada Bistriței.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că în timp ce un bărbat, de 71 de ani, din Alexandru cel Bun, conducea un autoturism pe strada Petru Movilă, la schimbarea direcției de deplasare spre strada Bistriței ar fi surprins și accidentat un bărbat, de 72 ani, din Alexandru cel Bun, care se deplasa pe o bicicletă.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea biciclistului. 

Ambii participanți la trafic au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Podul de la Luţca, revoltă îndreptățită

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorul Filip Panait face un rechizitoriu clasei politice actuale ■ el cere imperios construirea unui pod provizoriu din tuburi mari de beton ■ medicul crede că se impune și detașarea în zonă a unui detașament ISU și a unei stații de ambulanță ■

Inerția autorităților locale și centrale, după prăbușirea podului de la Luțca, în 9 iunie,  în a face ceva pentru fluidizarea traficului de la Gîdinți a determinat o mobilizare pe paginile de socializare în organizarea unui protest în fața primăriei Sagna, sîmbătă, 13 august. Acesta nu a adunat însă decît vreo 15 persoane și toate din comunele învecinate.

În acest timp, unul dintre cei mai vocali solicitanți ai construirii podului de pontoane, dr.Filip Panait, de la Bîra, încearcă și el, fără reușită,  să determine pe cei responsabili să acționeze. Medicul vine cu o soluție proprie, ușor de realizat în opinia sa, în condițiile în care la Roman Holtcim are una din cele mai mari unități de prefabricate. Săptămîna trecută dr.Filip Panait a contactat telefonic pe prefectul Adrian Niță, care însă nu a catadicsit, spune medicul, să se țină de cuvînt și să-l caute. Revoltat de atitudinea celor responsabili, dr.Filip Panait face un rechizitoriu întregii clase politice.

”Acum o săptămînă am sunat pe prefectul județului Neamț, numit Adrian Niță, pentru a protesta în legătură cu neimplicarea autorităților în problema podului de la Luțca. I-am cerut să pună niște tuburi mari de beton în albia rîului, pentru a face un pod provizoriu, cum se face la orice lucrare serioasă de pe drumurile naționale, fără a mai apela la armată, care este scumpă, la propriu și la figurat.Prefectul a promis că va cauta o soluție și apoi mă va contacta. Cum nu m-ați contactat voi, așa nu a mai sunat prefectul înapoi. Mai mult, am revenit peste cîteva zile, dar nu a mai răspuns la telefon. I-am transmis și un sms, că poate a uitat, dar… nimic! Nimic este în capul prefectului, după cum nimic este în capul lui Arsene distrugătorul, și nimic în capul prim- ministrului Ciuca bătăii. Le-am transmis domnilor de la PSD și domnilor de la liberali că dincoace de pod va fi o revoluție tăcută în următorii doi ani, timp în care vom face ca niciun vot să nu mai fie dat celor vinovați de nenorocirea noastră economică din următorii 20 de ani”, a scris pe pagina de Facebook dr.Filip Panait. Nici politicienii liberali nu scapă de furia medicului, ce continuă să creadă că stă în puterea electoratului să sancționeze indolența clasei politice.

”Am văzut că domnul Leoreanu, liberalul care este vinovat de dezastrul de pe drumul ocolitor al Romanului (degradarea Ocolitoarei Est. nr.), se agită și declară că vrea jos PSD, ca să intre el să facă un pod nou, cam la fel ca drumul groparilor, lăsat moștenire după ce a plecat spre capitală, ca vrednic apărător al romașcanilor.

Da, ați înțeles bine, următorii 20 de ani se vor învinovăți unii pe alții….

Abandonarea podului de la Luțca de către prefect, și de către guvern, nu poate duce decît la concluzia că ăștia ne abandonează cu tot cu pod.

Am atras atenția, încă de la dărîmarea podului, că drumul ocolitor, prin Gîdinți, este un drum al morții. Iată că accidentul de duminică a făcut ca preotul Antim (preotul de la Mănăstirea Bistrița n.r), considerat un sfînt de către comunitatea ortodoxă, să-și piardă viața în mod tragic și nemeritat. Îmi imaginez ce rugăciuni vor face toți credincioșii care îl iubeau pe părintele Antim. Moartea preotului este doar începutul, pentru că urmează un șir neîntrerupt de morți, cauzate de urgențe medicale și de incendii, la care ambulanța și pompierii nu vor ajunge la timp, din cauza drumului morții ”, mai spune dr.Filip Panait. Acesta crede că în perioada imediat următoare autoritățile locale trebuie să treacă la luarea unor măsuri urgente de rezolvare a unor probleme în cele cinci comune izolate: Bîra, Boghicea, Stănița, Sagna, Doljești. O primă măsură prioritară este în opinia dr.Filip Panait detașarea în zonă a unui detașament de pompieri și a unei stații de ambulanță, în condițiile în care construirea unui nou pod în zonă poate dura și 20 de ani.

 

Citește știrea
AdvertisementTrending