Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Puscãrie pentru gãinile moarte aruncate pe maidan

Știre publicată în urmă cu

în data de

Aruncarea si depozitarea cadavrelor de pãsãri în locuri nepermise va fi consideratã infractiune, dupã ce va fi aprobat un act normativ în acest sens. Cei care aruncã pãsãrile moarte pe maidan sau în curtea vecinului vor primi, în acest caz, amendã penalã sau chiar o pedeapsã cu închisoarea. Actul normativ va fi elaborat la propunerea Comandamentului National Antiepizootic si urmãreste sã-i determine pe proprietarii de pãsãri sã respecte mãsurile pentru prevenirea rãspîndirii gripei aviare si sã evite repetarea unui episod înregistrat recent la o stînã din sudul tãrii unde gãinile moarte depozitate necorespunzãtor au fost mîncate de cîini. Primele mãsuri de înãsprire a legislatiei au fost luate încã de la sfîrsitul anului trecut, cînd au fost dublate amenzile pentru gospodarii care nu-si tin pãsãrile închise în cotet. Astfel, cei care îsi lasã ratele sau gîstele la gîrlã pot fi sanctionati cu amenzi variind între 4 si 6 milioane lei. Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt au aplicat deja 12 amenzi pentru tot atîtia nemteni care nu au respectat recomandãrile autoritãtilor, valoarea totalã a sanctiunilor fiind de 54 milioane lei vechi. O altã mãsurã pentru disciplinarea crescãtorilor de pãsãri este si neacordarea de despãgubiri pentru pãsãrile bolnave gãsite în afara gospodãriilor din focarele de boalã. Pînã în prezent, în România au fost confirmate 25 de focare de gripã aviarã, din care 13 sînt active. Specialistii recomandã crescãtorilor sã tinã pãsãrile în curti si sã informeze medicii veterinari asupra aparitiei unor cazuri de îmbolnãvire sau mortalitate la aceastã specie. Principalele surse de infectie sînt pãsãrile bolnave, dar si cadavrele pãsãrilor moarte, resturile de la prelucrarea carcaselor, apele infectate sau cele de spãlare a produselor avicole, precum si ustensilele contaminate. Din acest motiv trebuie evitate contactul cu pãsãrile si consumul cãrnii de pasãre neprelucratã termic, fiind obligatoriu spãlatul mîinilor cu apã si sãpun sau dezinfectarea acestora cu alcool. Pentru a preveni contactarea bolii, se recomandã vaccinarea antigripalã, dat fiind cã virusul se transmite, cu precãdere, la persoanele care au gripã.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending