Contactează-ne

Actualitate

Punct şi… de la capăt

Știre publicată în urmă cu

în data de

În urmă cu mai bine de două mii de ani, Arhimede, strălucita minte a antichităţii rostea celebrele cuvinte: „Daţi-mi un punct de sprijin, şi voi mişca pământul!“. S-ar putea spune că urmându-i îndemnul, omul nu a făcut, în întreaga sa istorie, decât să caute (şi uneori să găsească) puncte de sprijin pe care şi-a clădit civilizaţia.

De-a lungul timpului, pornind de la ceea ce acceptăm drept „comuna primitivă“ şi fără să excludem unele puncte nodale de accidente sau intervenţii brutale, evident îndreptate împotriva omului, evoluţia omenirii a cunoscut un trend (termen foarte sugestiv) ascendent.

Din nefericire, omul lumii de astăzi, pe care o numim, nu fără dreptate, modernă, s-a canalizat în mod particular pe valorile de ordin material, uluitoare prin iscusinţă şi diversitate, în detrimentul desăvârşirii spirituale, mereu mai degradate şi mai stricătoare pentru fiinţa umană însăşi. Întoarcerea omenirii către comuna primitivă nu mai este deloc o exagerare. E greu de focalizat momentul şi, mai ales, de stabilit cauzele acestui formidabil declic, dar cu siguranţă el există şi acţionează cu fantastică tărie asupra întregii societăţi, intrate într-o stare de degringoladă, de îndârjire şi tulburare fără egal. Deloc liniştitoare. Nu există punct de pe coordonatele geografice cu care operăm, în care să nu desluşim panta descendentă, abruptă, periculos de abruptă, pe care ne plasăm.

Fenomenul cunoaşte o generalizare aproape absolută, de la registrul individual până la treapta macrosocială. Nu e nici o exagerare: omul nu se mai înţelege cu cel de alături, cu vecinul de peste gard, cu ceilalţi membri ai comunităţii restrânse şi tot aşa mai departe până la ţări, blocuri de ţări şi continente.

Cineva ar putea socoti demersul nostru o mostră de filozofie ieftină, de doi bani. Nu-l contrazicem. Dar credem că o minte cât de cât luminată nu poate să nu se îngrijoreze de ceea ce se întâmplă lângă el şi la capătul lumii.

Coborând la spaţiul carpato-dunărean, dăm dreptate bătrânilor noştri care spuneau că „românul e întotdeauna mai cu moţ“. Am dovedit-o din plin cu morţii revoluţiei, cu lichidarea industriei („mormanul de fiare vechi“ al premierului Roman şi a tot ce a fost migălit cu sudoarea tuturor, cum n-a procedat nici o altă naţiune) şi constatăm, fără efort, că lucrurile par să se fi stricat şi mai tare.

Sunt realităţi care nu pot fi contestate: vechile structuri active, o clasă politică de joasă calitate şi prestaţie, subjugată numai de propriul interes, o guvernare mereu neputincioasă, haotică, fără ţinte precise, ajunsă pe mâna unor persoane fără pregătire minimală, afectarea severă şi gravă a justiţiei, prăbuşirea economiei şi creşterea fără precedent a îndatorării externe şi a sărăciei naţionale sunt doar câteva elemente care nu ne asigură liniştea.

Apariţia pacostei COVID, catastrofă mondială, ne-a adus pe margine prăpastiei. Ne-am mângâiat o vreme că stăm mai bine decât alţii, dar am făcut ce am făcut şi am ajuns în topul stărilor grave şi aproape fără ieşire. Şi asta fiindcă specialiştii şi profesioniştii adevăraţi nu sunt lăsaţi să-şi facă meseria şi sunt reduşi la tăcere, marginalizaţi şi îndepărtaţi, pentru că tot felul de nechemaţi, fără minimale cunoştinţe de domeniu, devin trompete gălăgioase care, pur şi simplu, zăpăcesc şi îmbolnăvesc grav oamenii şi opinia publică, în vreme ce puzderia instituţiilor care ar trebuie să ne apere îşi vede de ale ei. Protecţia Consumatorului se ocupă de cozile de mopuri (tub Bergman vopsit) care se rup la prima folosinţă, CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) priveşte cu seninătate pletora de indivizi care ne vindecă ficatul (nu înţeleg cum de au tăbărât toţi pe bieţii noştri ficaţi, ca să ni-l frece cu peria), alţii care pun acid hialuronic şi în sarmale ori ne scapă în 8 zile şi jumătate de orice durere şi aşa mai departe, fără să-i întrebe nimeni cu ce drept pun în circulaţie ştiri bombă şi false iluzii.

Consider cutremurător strigătul de durere al doctoriţei Anca Dumitrescu de la Spitalul COVID din Câmpulung Muscel: „Sunt după o gardă istovitoare… toate paturile s-au ocupat… din 7 suspecţi s-au confirmat 7! Avem internaţi şi câţiva asimptomatici… ne ameninţă că ne dau in judecată… nu mai avem locuri… fac rotaţii, combinaţii… Am obosit! Mă oboseşte negarea evidenţelor… Să trateze Renate Weber şi CCR (Curtea Constituţională a României, pentru cei care nu au habar) bolnavii de COVID!“. Câtă dreptate are ! Nu se plânge de necazurile şi lipsurile inerente unei activităţi pe care şi-o asumă, ci pentru presiunea pe care o suportă din partea unor nechemaţi care nu mai pot de comoditate şi trai pe nemuncite.

Da, doamnă doctor, ei au făcut posibilă externarea a sute de bolnavi confirmaţi COVID şi a mii de persoane aflate în carantină şi izolare. Impactul va fi devastator, deja numărul bolnavilor noi depăşeşte copios numprulcelor din debutul pandemiei.

Doctorul Anatol Burlacioc, el însuşi bolnav COVID, ne vorbeşte despre tristul record de port-drapel al coronavirusului din România al Spitalului Judeţean Suceava, demonstrând negru pe alb că situaţia era previzibilă datorită managementului catastrofal de ani de zile al unui aventurier care numai întâmplător nu a ajuns ministru al sănătăţii, protejat neclintit al baronului Flutur.

Sunt nenumăraţi profesioniştii care îşi deplâng sorţile şi, cu deosebire, prăpastia care ne înghite.

Preşedintele şi premierul stau neclitiţi pe înaltele trepte pe care au ajuns, se lasă antrenaţi de puzderia de avocaţi şi pledanţi ai unor cauze pierdute, pentru care nimic nu e bun, nimic nu e corect şi legal, totul e fantezie şi tortură, închisoare şi abolire a drepturile fundamentale, la care ei ţin şi luptă de dimineaţă până noaptea din norii pe care s-au cocoţat, pentru merite inexistente. Un cor de bocitoare, din păcate, nu la ei acasă, ci în spaţiul public.

Am ajuns de râsul curcilor. Nu puteam să ratăm un loc de frunte printre ţările cu cea mai mare incidenţă de bolnavi infectaţi, cu COVID. Şi asta numai pentru că suntem o masă de nestăpâniţi şi dezordonaţi care nu ştim să ne apărăm propria viaţă şi să-i ascultăm pe profesioniştii adevăraţi. Ne e mai uşor să căscăm ochii la proorocii mincinoşi care nu văd înaintea lor decât minciună şi conspiraţie. Ţopăim ore întregi pe ritmuri de manele, în fum de cârnaţi pe grătar, deşi ştim foarte bine că ne expunem şi noi şi, îi expunem şi pe alţii, unor riscuri imense. Şi dacă se întâmplă ce era fatal, firesc, să se întâmple, ridicăm din umeri şi ne împăcăm: „Asta e!“

Orice nechemat are dreptul să-şi dea cu părerea, după cum îi spune lui pospaiul de cultură culeasă de pe ecranul televizorului, în loc să-i lăsăm specialiştii să-şi facă treaba, să facă ce ştiu şi pot mai bine. Nu mai ştim cum să-i zăpăcim, să le contestăm eforturile şi viaţa pe care şi-o pun în pericol, zi de zi. Ignorăm orice regulă, orice normă, şi descoperim comploturi fără sfârşit.

Nu, nu e nimic neobişnuit. Aşa am procedat şi cu campania de vaccinare a fetiţelor împotriva cancerului de col uterin, singura formă de cancer care beneficiază de o vaccinare cu imunitate de 100% şi ne plângem că ocupăm primul loc în Europa cu această boală. Aşa am procedat cu vaccinarea împotriva pojarului şi avem rujeolă cât n-am avut 60-70 de ani şi aşa mai departe.

Semne de redresare nu sunt şi nu vor apărea prea curând. Fiecare cu soarta şi norocul lui.

Actualitate

E prognozată vreme neaşteptat de caldă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Zilele trecute a fost destul de rece şi cu greu mercurul din termometre a trecut de pragul de 10 grade. Pentru săptămîna viitoare meteorologii anunţă valori termice în creştere, iar la începutul ultimei decade a lunii va fi un vîrf nesperat, 21 de grade, mult peste media perioadei.

Acelaşi trend îl vor avea şi minimele nocturne, iar dacă pînă atunci nu se schimbă nimic din aspectul vremii, vor fi nopţi şi cu 10 grade. În ce priveşte precipitaţiile, în acest week-end sînt aşteptate ceva ploi, apoi soarele va fi la datorie cel puţin pînă la finele săptămînii viitoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că ziua de astăzi va fi mai frumoasă decît precedenta, se anunţă cer variabil cu soare, iar la amiază în zona noastră vor fi 13 grade. Noaptea va fi cam rece şi minima se opreşte la 4 grade.

Sîmbătă, 16 octombrie, va fi cel mai frig din întreg intervalul de prognoză şi nu vor fi mai mult de 10 grade. În plus, va fi cer acoperit şi plouă în majoritatea intervalului. Cu toate acestea minima nocturnă va fi în creştere pînă la 7 grade. Cam la fel stau lucrurile şi duminică, 17 octombrie, cînd vedem soarele în prima parte, dar din nou plouă mai spre după amiază. Ziua vor fi cel mult 12 grade, iar peste noapte se vor înregistra 6 grade,. Cu începere de luni, 18 octombrie, se încălzeşte încet şi sigur.

Va fi cer variabil cu soare, cam 13 grade peste zi, şi vreo 4 grade după lăsarea întunericului. Cer variabil cu soare va fi şi marţi, 19 octombrie, cînd maxima diurnă nu trece de 14 grade, iar minima nocturnă rămîne cantonată la 4 grade. Se încălzeşte simţitor la mijlocul săptămînii, astfel că dacă previziunile de acum nu dau greş, miercuri 20 octombrie va fi soare, iar mercurul din termometre saltă voiniceşte la 17 grade. Acest lucru va influenţa şi regimul termic nocturn şi minima ajunge la 6 grade.

Cea mai caldă zi de pe final de Brumărel pare a fi cea de joi, 21 octombrie, cînd maxima va fi nefirească pentru acest moment al anului şi în Piatra Neamţ se aşteaptă nu mai puţin de 21 de grade Celsius. Şi regimul termic nocturn se îmbunează şi vor fi 9 grade. La fel de frumos, dar nu tot atît de cald va fi vineri, 22 octombrie, cînd din nou ne vom bucura de soare, iar maxima va fi de 17 grade. Urmează una din cele mai blînde nopţi din ultima perioadă şi minima se opreşte la 10 grade.

În week-end se mai răcoreşte niţel, dar tot va fi nesperat de bine pentru sfîrşit de octombrie. Sîmbătă, 23 octombrie, cerul va fi absolut limpede, nu va fi nici un nor, iar la prînz se vor înregistra 15 grade. Noaptea va fi blîndă, cu vreo 8 grade. La fel va fi şi duminică, 24 octombrie, cer senin, 15 grade se vor înregistra în termometre peste zi, iar minima nocturnă se opreşte la 7 grade. Rămîne de văzut ce vor prognoza meteorologii pentru ultima săptămînă din octombrie 2021, dar mai ales cum va fi vremea în luna noiembrie.

Citește știrea

Actualitate

A accidentat un copil, a scos plăcuţele şi a fugit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr din Iaşi a dat dovadă de laşitate. Aflat în trecere prin judeţul Neamţ a provocat un accident de circulaţie în urma căruia un minor de 14 ani a fost rănit.

Şoferul a oprit numai pentru a-şi scoate numerele de înmatriculare, apoi şi-a văzut de drum, cu speranţa că nu va fi găsit şi va scăpa de consecinţele faptei sale, totul datorită faptului că nu avea permis de conducere. Nu s-a întîmplat cum şi-a dorit, iar acum s-a ales cu probleme penale.

Nedoritul incident s-a întîmplat în zi cu ghinion, pe 13 octombrie 2021. Atunci, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe drumul naţional 15 B.

„Din primele cercetări a reieşit că, în timp ce un şofer conducea un autoturism pe drumul naţional menţionat, în localitatea Timişeşti ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, părăsind partea carosabilă şi intrînd în coliziune cu o autoutilitară care era parcată. În urma tamponării a rezultat rănirea unui minor, în vîrstă de 14 ani, care se afla în apropierea autoutilitarei.

Imediat după producerea evenimentului rutier, conducătorul auto ar fi coborît din autoturism, moment în care şi-ar fi scos plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi a părăsit locul accidentului“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma investigaţiilor efectuate cu operativitate, poliţiştii rutieri au reuşit identificarea celui în cauză, fiind vorba de un tînăr, în vîrstă de 23 de ani, din judeţul Iaşi. Totodată, verificările efectuate de anchetatorii nemţeni au relevat faptul că acesta nu deţine permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

Citește știrea

Actualitate

Sute de elevi şi dascăli, infectaţi cu coronavirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în Neamţ au fost raportaţi ca fiind infectaţi 278 copii şi 115 persoane care lucrează în educaţie ■ în 78 şcoli cel puţin o clasă învaţă on-line ■ numărul elevilor care învaţă on-line e de 7.285 ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a reuşit miercuri, 13 octombrie, să centralizeze situaţia epidemiologică din şcoli.

„În conformitate cu datele centralizate la nivelul ISJ Neamţ, există 278 de elevi, confirmaţi pozitiv cu virusul SARS Cov 2 şi 115 persoane care lucrează în sistemul de educaţie. Putem constata faptul că se manifestă o tendinţă de uşoară descreştere a numărului de copii infectaţi.

Sperăm ca, uşor-uşor, numărul cazurilor va scădea în şcoli şi vom reuşi să menţinem cît mai mult unităţile deschise, pentru învăţămîntul faţă în faţă. În ceea ce priveşte unităţile şcolare care au trecut în on-line, în totalitate, la nivelul judeţului există doar două, respectiv Şcoala Nr. 2 Piatra Neamţ, care are probleme de resursă umană şi unde există un număr insuficient de cadre didactice care trebuie să asigure orele în sistem faţă în faţă.

Cea de a doua şcoală care învaţă în on-line, cu toate clasele, e cea de la Stejaru, din comuna Pîngăraţi, unde există probleme la un coş de fum, condiţii în care au solicitat ca elevii să rămînă în on-line, timp de două zile, pînă la curăţarea coşului. În continuare, doar o singură şcoală, cea de la Păstrăveni, se află în on-line în baza articolului 6 din Ordinul Ministerului Educaţiei , cînd mai bine de jumătate din clase au trecut on-line.

Nu avem nici o şcoală care să fi trecut în totalitate în on-line, ca urmare a numărului mare de cadre didactice infectate. Există 78 de unităţi şcolare în care cel puţin o clasă se află în sistem de predare on-line. Numărul copiilor care învaţă on-line, era, miercuri, 13 octombrie, de 7.285, cifră raportată la cei 68.825 preşcolari şi elevi înscrişi în învăţămîntul nemţean, reprezentînd 10,56%“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Conducerea ISJ va elabora miercuri, 21 octombrie, un nou comunicat privind situaţia epidemiologică la nivelul şcolilor din judeţ, dar, zilnic, pe site-ul instituţiei va fi publicată situaţia claselor care studiază on-line. În judeţul Neamţ, de la izbucnirea epidemiei s-au înregistrat 24.544 de cazuri confirmate pozitiv cu noul coronavirus, iar ieri s-au comunicat 340 cazuri noi faţă de raportarea făcută miercuri.

Până ieri, în ţară au fost înregistrate 1.414.647 de cazuri de infectare, dintre care 4.937 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Vindecate au fost declarate 1.210.494 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.383 cazuri noi de persoane pozitive, dintre care 330 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Citește știrea

Trending