Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Pumnul si palma

Știre publicată în urmă cu

în data de

• bãtãile din scoli coboarã în stradã • o elevã a Liceului de Artã s-a transferat la o scoalã particularã dupã ce a fost bãtutã în clasã • incidentul a degenerat pînã la amenintãri si linsaj în plinã stradã •

Fenomenul violentei din scoli devine, din pãcate, o obisnuintã pentru mai toate unitãtile de învãtãmînt, iar gestionarea eficientã a incidentelor este o pãlãrie prea mare, deopotrivã pentru autoritãti si pãrinti. Multe din evenimentele de acest gen, desi pornesc de la motive puerile si par sã aibã implicatii minore, degenereazã în conflicte greu de stãpînit, iar protagonistii ajung la spital si chiar în duba politiei. Nici adultii nu dau dovadã de prea multã maturitate, apelînd la argumentul fortei chiar mai usor decît copiii. Din pãcate, judetul Neamt nu face exceptie de la regulã, iar evenimentele de acest gen i-au pus la grea încercare pe profesori, pãrinti si politisti. O unitate unde politistii au intervenit în aceastã lunã este Grupul Scolar Economic Piatra Neamt, o încãierare între trei eleve finalizîndu-se cu exmatricularea a douã dintre bãtãuse. În aceeasi sãptãmînã, o altã elevã de la liceul amintit a fost lovitã, în timp ce se afla în incinta unitãtii, de doi consãteni din Gîrcina. În luna octombrie, elevii si profesorii de la Scoala Bodestii de Jos au trecut prin grea cumpãnã dupã ce mama unui elev a intrat în scoalã înarmatã cu un cutit si a amenintat cu moartea o elevã. În aceeasi lunã, un elev al Scolii Grinties a ajuns în stare gravã la Spitalul de Urgentã Neamt, bãtut mãr, în urma unei agresiuni petrecutã în unitate.

Certurile dintre copiii îi încaierã pe adulti O ceartã între douã eleve ale Liceului de Artã „Victor Brauner“ s-a finalizat cu transferul uneia din protagoniste la o scoalã particularã, consideratã mai sigurã decît scolile de stat. Incidentul initial s-a petrecut în luna noiembrie, cînd C.M., elevã în clasa a IX-a, a avut o discutie în contradictoriu cu B.H., elevã în clasa a V-a, pe tema concursului de frumusete organizat la nivelul scolii. Cearta a degenerat într-o bãtaie din care eleva mai mare a iesit învingãtoare, dar numai pe moment, deoarece cealaltã a venit la scoalã cu pãrintii sãi. Mama acesteia a apelat la directorul institutiei în încercarea de a avea o discutie cu pãrintii elevei mai mari si de a aplana conflictul între cele douã fete. La mijloc a fost prins fratele liceencei de-a IX-a, elev în clasa a VI-a, bãiatul sustinînd cã ar fi fost bãtut de concubinul mamei fetei de-a V-a. „L-am cãutat pe fratele elevei din clasa a IX-a, în pauzã, si l-am rugat sã meargã cu mama fetitei mai mici, sã-l întîlneascã pe tatãl lor, deoarece acesta nu locuieste în acelasi loc cu copiii. Bãiatul s-a urcat în masinã cu mama venitã la scoalã si concubinul acesteia, dar ce s-a întîmplat mai departe nu stiu. Mama era foarte supãratã pentru cã fetita a avut, în trecut, probleme serioase de sãnãtate si voia sã aibã o discutie cu pãrintii colegei mai mari. În final, a decis sã-si transfere fiica la o scoalã particularã, lucru care s-a si întîmplat, iar conflictul pare sã se fi încheiat cu bine dupã ce si-au retras plîngerile înaintate la Politie“, a declarat profesor Mihai Albu, directorul Liceului de Artã Piatra Neamt. Actul final al istoriei începute în urmã cu douã luni s-a petrecut vineri, 23 decembrie, cînd reprezentantii celor douã tabere s-au întîlnit din nou, iar bãtaia încinsã în apropierea Alimentarei 28 nu s-a încheiat decît dupã interventia politistilor pietreni. Fiecare echipã îsi apãrã propriile argumente, dar declaratile contradictorii converg spre o concluzie tristã: amenintãrile au curs si dintr-o parte si din alta, iar încercãrile de intimidare au mers pînã aproape de linsajul adversarului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending