Contactează-ne

Actualitate

Pumnul conjugal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 267 de nemţenece au fost abuzate în zece luni ■ pentru protecţia victimelor poliţiştii au emis ordine de protecţie provizorii ■ victimele violenţei domestice pot uza de aplicaţia Bright Sky RO, disponibilă în trei limbi ■ femeile abuzate pot primi sprijin şi informaţii pentru a scăpa de tratamentul violent pe care-l suportă în familie ■

Abuzurile de tot felul în cadrul familiei sunt o realitate a societăţii româneşti, dar dacă în urmă cu nu mulţi ani victimele ezitau să dea în vileag tratamentul la care erau supuse, în prezent tot mai multe femei, care trăiesc în teroare, aleg să ceară ajutor.

Astfel, 267 de nemţence, victime ale violenţei domestice, au fost sprijinite de la începutul anului de către forţele de ordine. „Pentru a veni în sprijinul victimelor, în primele 10 luni ale acestui an, cadrele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ au emis 267 de ordine de protecţie provizorii“, anunţă Poliţia Neamţ.

Trebuie spus că pe 25 noiembrie în întreaga lume a fost marcată Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor. În acest context, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Neamţ au desfăşurat o serie de activităţi informative ce au avut ca scop conştientizarea şi sensibilizarea cetăţenilor cu privire la fenomenul violenţei împotriva femeilor şi evidenţierii consecinţelor grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu.

Victimele violenţei domestice trebuie să ştie că există şi o aplicaţie, Bright Sky RO, care le poate ajuta. Aceasta a fost lansată în mai 2020 şi este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice, oferind asistenţă şi informaţii utile persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicaţia a fost dezvoltată şi adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundaţiei Vodafone România cu Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania. Bright Sky RO este disponibilă în AppStore şi Google Play store în limbile română, engleză şi maghiară.

„Bright Sky RO este o aplicaţie care oferă asistenţă şi informaţii persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care sînt îngrijorate pentru o persoană cunoscută. De asemenea, aplicaţia se adresează practicienilor specializaţi şi nespecializaţi, angajatorilor şi tuturor celor care sînt în căutare de informaţii referitoare la violenţa domestică, siguranţa online, hărţuirea şi consimţămîntul sexual“, mai arată Poliţia Neamţ.

Aplicaţia are mai multe funcţii. Una dintre acestea este de registru unic constînd în servicii specializate de asistenţă pentru victimele violenţei domestice de pe teritoriul Românei, care îţi permite să contactezi cel mai apropiat serviciu direct din aplicaţia de pe telefon, căutînd după numele localităţii, codul poştal sau folosind locaţia ta curentă. Mai are şi alte funcţii cum ar fi instrumentul „Jurnalul meu” sigur, extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strîngă dovezi necesare pentru documentarea abuzului. La acestea se mai adaugă chestionare de evaluare a siguranţei într-o relaţie, plus o secţiune de demontare a miturilor legate de violenţa domestică; informaţii pentru toţi cei care doresc să afle mai multe despre violenţa domestică, inclusiv diferitele tipuri de asistenţă disponibile, paşii care trebuie avuţi în vedere la ieşirea dintr-o relaţie abuzivă şi oferirea de ajutor unui prieten care este victimă a violenţei domestice; datele de contact şi posibilitatea de a apela telefonic servicii de asistenţă dedicate victimelor violenţei domestice şi ale agresiunilor sexuale din România; linkuri către resurse şi informaţii despre subiecte din sfera violenţei domestice.

Bright Sky RO informează populaţia despre abuz şi semnele lui. Prin îndrumare şi un ghid cu mijloace concrete, cetăţenii pot afla care sînt paşii pe care trebuie să îi urmeze o victimă atunci cînd se decide să iasă dintr-o relaţie abuzivă. Lansarea aplicaţiei Bright Sky RO a fost cu atît mai necesară cu cît s-a suprapus contextului pandemic CoVid-19, datele organizaţiei UN Women menţionînd că majoritatea ţărilor au raportat creşteri ale cazurilor de violenţă cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranţa financiară, modalitatea de informare individuală, în intimitatea propriei locuinţe utilizînd internetul şi o aplicaţie care adună la un loc o gamă largă de informaţii fiind foarte utilă.

La nivelul judeţului Neamţ, poliţiştii au desfăşurat activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la rolul şi funcţiile aplicaţiei, dar şi de informare a practicienilor din diverse domenii care întîlnesc acest fenomen în activitatea lor. Atunci cînd partenerul sau cineva din familie te ameninţă, te loveşte sau îţi face rău în orice fel, cere ajutorul Poliţiei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending