Contactează-ne

Actualitate

Psihologia și inteligența artificială

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Psiholog Dr. Ana Aurelia Huţanu ■

Psihologia este un domeniu vast care cuprinde omenescul în toate manifestările sale. Este firesc ca psihologii să facă parte integrantă din echipele care dezvoltă și reglementează inteligența artificială și inteligența augmentată contribuind cu perspectiva lor în înțelegerea cogniției (proceselor mentale) umane, comportamentului și emoțiilor noastre astfel încât ceea ce numim AI să devină ceva util umanității.

Studiind modul în care oamenii gândesc, învață și interacționează cu tehnologia, psihologii pot îmbunătăți considerabil experiența utilizatorului de AI. De asemenea, ei evidențiază totodată considerente etice asigurându-se că tehnologiile AI se dezvoltă conform valorilor și bunăstării umane. Prin colaborarea cu diverși cercetători, psihologii contribuie la crearea a variate programe virtuale sau la îmbunătățirea interfeței în relația cu consumatorul. Colaborarea interdisciplinară dintre psihologi, informaticieni, ingineri, neurologi, lingviști și alți specialiști duce la umanizarea tehnologiei și la integrarea acesteia în viața noastră.

Prin „umanizarea tehnologiei” înțelegem infuzarea programelor de tip AI cu un tip de înțelegere și colaborare apropiată de a noastră. Psihologii utilizează teorii ale învățării, memoriei, luării deciziilor și interacțiunilor interpersonale în dezvoltarea unor algoritmi care imită mai eficient procesele de gândire și reacțiile noastre dar și inteligența emoțională, empatia și etica în procesele decizionale asigurându-se că sistemele AI nu sunt doar inteligente ci și atente la valorile și emoțiile umane. Integrând expertiza psihologică în dezvoltarea gândirii AI, aspirăm la crearea unor tehnologii mai adaptate la nevoile umane de empatie și conștientizare socială care să ne îmbunătățească experiența.

În dezvoltarea tehnologiilor AI avem nevoie să găsim un echilibru între a face AI să fie mai mult ca noi sau să devenim noi mai asemănători cu AI. AI poate beneficia din emularea unor aspecte ale cogniției umane precum inteligența emoțională, creativitatea și etica în luarea deciziilor pentru a înțelege mai bine oamenii. Pe de cealaltă parte, oamenii pot învăța de la AI mai multe despre eficiență, procesarea datelor și automatizare pentru a-și îmbunătăți productivitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor. Scenariul ideal implică o sinergie armonioasă între calitățile umane și capacitățile AI unde fiecare se completează și se potențează pentru a crea un peisaj social mai avansat și mai empatic.

Oamenii pot beneficia în multiple feluri din dezvoltarea AI și din colaborarea cu aceasta cum ar fi prin învățare personalizată și dezvoltarea abilităților proprii. AI poate analiza diferite stiluri și preferințe de învățare ale cuiva și apoi crea cursuri, materiale educaționale și programe adaptate fiecăruia pentru a veni în întâmpinarea nevoilor personale și sociale ducând la rezultate individuale mai eficiente în timp dar și la dezvoltarea societății printr-o educație adecvată care salvează oamenii de la abandon școlar și cultural, ajutând pe fiecare să-și găsească un loc al său în care să se simtă împlinit și care să-i permită dezvoltare personală continuă.

În plus, programele de sănătate și bunăstare (health & wellness) îi pot ajuta pe oameni să-și monitorizeze și să-și îmbunătățească diferiți parametri fizici și psihici prin contribuții și recomandări personalizate pentru a avea mai bine grijă de sine dar și de ceilalți. AI poate de asemenea asista la îmbunătățirea productivității printr-un mai bun management al timpului și o analiză personalizată a priorităților. În acest sens AI ne învață cum să ne concentrăm asupra lucrurilor importante, cum să automatizăm sarcinile de rutină și cum să ne organizăm programul, amintindu-ne la timpul potrivit de activitatea propusă. Delegând această responsabilitate unui program AI, ne putem elibera de ea și axa mai bine pe sarcini mai complexe și mai creative care ne oferă satisfacții mai mari. Așadar, cu ajutorul AI oamenii își pot optimiza dezvoltarea și bunăstarea personală precum și productivitatea pentru a duce vieți mai împlinite și mai echilibrate.

Există însă și potențiale amenințări asupra umanității din partea AI dacă nu reușim să o dezvoltăm și să o reglementăm în mod responsabil. Un risc real este acela ca sistemele AI să depășească inteligența și autonomia umană, lucru care poate avea consecințe puțin spus dezavantajoase pentru societatea noastră. Observăm încă de pe acum faptul că invadarea intimității și manipularea informației obținute prin contactul cu tehnologia ne încalcă unele drepturi fundamentale, sporește inegalitatea socială și ne erodează încrederea în instituții publice sau private. Tehnologiile AI pot fi folosite în mod ostil prin atacuri cibernetice sau chiar directe prin programe utilizate împreună cu armament, precum și prin sisteme de supraveghere care încalcă drepturi civile fundamentale. Preocupările legate de responsabiitate și transparență duc la numeroase discuții pe fondul utilizării etice a acestor tehnologii, discuții care stau la baza colaborării dintre specialiști și legiuitori. Este nevoie de o abordare colaborativă și responsabilă pentru a canaliza imensul potențialul pozitiv al AI pentru umanitate în detrimentul celui distructiv.

Folosite în mod etic, tehnologiile AI pot accesa soluții inovative la probleme globale, îmbunătăți sistemul sanitar, contribui la progresul științific și la crearea unor comunități mai sustenabile. Avem astfel posibilitatea de a ne construi un viitor în care umanitatea și tehnologia să coexiste armonios în beneficiul dezvoltării fiecăruia dintre noi. Pentru amatorii de SF, suntem la răscruce de drum între un viitor pașnic, orientat spre exprorare și dezvoltare ca în Star Trek, pe de o parte , sau un viitor orientat spre exploatare măcinat de lupte pentru dominație ca în Star Wars și Dune. Noi decidem cum folosim tehnologiile și resursele de care dispunem!

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending