Contactează-ne

Administrație

Protocolul de la Tarcău : o înțelegere secretă a dinamitat Consiliul local

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ consilieri locali PSD și USR au fost excluși de partide ■ primarul de Tarcău a depus deja jurământul ■

Consiliul Local Tarcău a rămas în coada celoralalte 82 de unități administrativ teritoriale din județ, urmând să se constituie oficial de abia la 11. 11. 2024, la orele 11.00. Toată lumea a crezut că primarul acuzat de corupție ar fi problema. Numai că nu el este responsabil de asta.

Varianta formală  

” La ședința de constituire, din totalul de 13 consilieri locali, număr stabilit prin ordin de prefect, s-au prezentat pentru depunerea jurământului doar 6 consilieri locali. Nu s-a putut întruni condiția depunerii jurământului de minim jumătate plus unu din numărul total al consilierilor ce au fost validați de către instanțele de judecată”, a clarificat Prefectura Neamț. S-a mai precizat că au fost finalizate și anume procese pentru validarea unor supleanți.

Conform ziarului Atitudinea, unul dintre cei 6+1 și-ar fi luxat piciorul și a ratat ședința solemnă. Consiliul a rămas pe altă data. Și generalul Stănculescu a avut cândva, o vreme, piciorul în ghips.

Cum primarul de Tarcău, Manole Dănuț Fîrțală, se află în prezent sub control judiciar, fiind acuzat de fapte de corupție și infracțiunea de luarea de mită, se putea trage concluzia că problemele ar decurge de aici. Dar primarul ales de cetățeni deși se afla în arest la vremea votului, Manole Fîrțală, a fost eliberat pe 11 septembrie a.c., fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Mai mult, primarul Fîrțală, ne-a confirmat telefonic faptul că a depus deja jurământul. Alesul comunei are însă interdicție de a exercita funcția ca primar.

Domnul Fîrțală a refuzat să dea orice declarație, datorită situației dificile în care se află: ”La mine, vă spun sincer și cu credința lui Dumnezeu, orice aș da declarație, se interpretează. Și prefer să nu spun nimic, să las lucrurile să curgă de la sine.”

Măsura controlului judiciar se încheie pe 12.11.2024. Rămâne de văzut ce va decide instanța, în condițiile în care primarul nu are voie să ia contact cu 42 de persoane.

Ai cui sunt cei șase consilieri lipsă

Supriza este că absenții figurau pe listele PSD și USR și, din ce ne-a declarat domnul Iulian Găină, fostul candidat PSD la primărie, ar fi fost excluși de partidele lor. Care partide ar fi cerut instanței de judecată să nu valideze mandatele acestora, respectivii nemaifiind membri de partid. Întrebare validă: de ce?

Judecătoria Bicaz nu a validat mandatele. Însă unii consilieri aleși au decis să facă apel împotriva încheierii civile nr. 1170/16.10.2024 a Judecătoriei Bicaz, după ce s-au dezmeticit că se poate.

Tribunalul Neamț a admis apelurile la 29.10. a.c. și a schimbat, în parte, încheierea apelată, ”în sensul că ”validează şi mandatele consilierilor locali Zugravu Petru, Chelariu Andrei (candidaţi din partea Uniunii Salvaţi România), Găină Iulian Şi Huţu Gheorghe (candidaţi din partea Partidului Social Democrat), aleşi în cadrul Consiliului Local Tarcău, jud. Neamţ”.

Rezultatul este că, la 11.11.2024 urmează să fie validați și să depună jurământul consilierii dați afară din PSD și USR, după care urmează să fie excluși din nou, cu acte în regulă, urmând a fi înlocuiți de supleanții din listele partidului. ”Am câștigat în instanță, dar nu este o victorie reală pentru noi, ci mai degrabă o victorie morală. Noi ne-am câștigat dreptul să depunem jurământul dar ne-au spus că, de săptămâna viitoare ni se va retrage sprijinul din nou” a conchis Iulian Găină, care a câștigat procesul în baza unei ”probleme tehnice”: procesul de excludere din PSD nu era finalizat la toate nivelurile, astfel încât invalidarea mandatelor nu avea ca bază o decizie finală a partidului.

Fiind aleși pe listele partidelor și excluși, consilierii care ”au tras listele” vor trebui – la un moment dat – să se încline în fața inevitabilului și să cedeze locurile. Până atunci, e ca la scaunele muzicale.

Pe data de 11.11.2024 comuna nu va mai avea nici vice-primar. Cu consiliul local și primarul în situația actuală, conducerea primăriei Tarcău ar urma să fie practic transferată secretarului general, care ar urma să primească atribuții în plus.

Dacă o  treime dintre consilieri convoacă o ședință de consiliu local, ar putea fi stabilit un vice. Dar al cui va fi dânsul și cât timp?

O întrebare importantă: ce a determinat o astfel de măsură radicală din partea ambelor partide?

Domnul Găina și dilema excluderii: exclus sau auto-exclus ?!

Domnul Găină a avut patru mandate de primar, și – ca să cităm din campanie –” a realizat în comună ceea ce n-au realizat alții în zece mandate. (…) are peste 80 de proiecte depuse, realizate și finanțate. Este un om de echipă, un exemplu pentru primarii noștri din Neamț (…)”.

Cum a fost exclus domnul Găină din PSD? Domnia sa declară că asta s-ar fi întâmplat într-o ședință online, la care au fost discutate mai multe cazuri, 15 la număr, inclusiv cel al doamnei Carmen Năstasă, plasată mult mai sus în ierarhia partidului. Nu își explică excluderea și nu își amintește articolele invocate din statutul PSD :” Nu are nimeni o explicație. Nu, absolut nimic din articolele invocate, în motivarea prin care ne-au dat afară , nu justifică măsura luată (…) ”Eu am dus voturi mai multe pentru Consiliul Județean și pentru președintele Consiliului Județean decât am obținut eu. Și undeva, într-un articol citat pentru excludere, mi s-a reproșat că n-am făcut cunoscut partidul, n-am adus membri, etc. Am adus o listă întreagă de oameni”.

Deși a pierdut în alegerile locale – cu un scor de 28,95% față de 37,25 procente ale primarului Fîrțală – fostul membru ALDE mutat la PSD, se întreba:” De ce ne-ați folosit ca să aducem voturi și apoi ne-ați exclus?! (…) Excluderea a avut loc într-o ședință online, organizată rapid pe WhatsApp, în lipsa unora dintre cei afectați, și în direct, fără măcar să ne spunem punctul de vedere. (…) Am întrebat colegii care au fost la ședință, am sunat primarii cu care am colaborat, i-am întrebat de ce au votat așa, și ei erau confuzi. Nu au fost informați și nu a fost clar ce votează”.

Iulian Găină a fost el însuși prezent la acea întâlnire on-line și spune că are două nelămuriri: de ce a fost exclus exact, fiindcă el nu se consideră vinovat; doi – dacă nu cumva a fost numărat și dânsul ca vot, la excluderea sa pe grup, unde erau 82  de oameni, cum ar veni dacă nu cumva s-a dat el pe sine afară din partid.

” Am fost sfătuiți să nu contestăm, dar când am văzut că alți membri au făcut-o și au avut câștig de cauză, am decis să facem contestație” a afirmat Iulian Găină.

Un alt consilier, membru PSD, a considerat că exercițiul legal nu merită nici nervii, nici timpul și banii, deoarece excluderea s-ar fi menținut. A lăsat-o baltă.

Motivul real: protocolul de la Tarcău. Cine cu cine a semnat

Poziția unui marcant membru PSD, deputatul Cirpian Șerban, este că memoria domnului Găină poate fi și trebuie îmbunătățită: unul dintre argumentele excluderii ar fi că” a semnat protocoale politice cu alte partide, de la sine putere. Ceea ce a făcut duce la excludere”. Care partide? Nu comentez, a răspuns domnul Șerban.

Celelalte motive nu au fost detaliate, dar deputatul a precizat că rezultatul votului local vorbește de la sine: ”L-a bătut cineva care era în pușcărie, ce să mai vorbim…” De asemenea, a insistat că Iulian Găină știe exact ce i s-a imputat de către conducerea partidului.

Deputatul s-a referit și la o scrisoare deschisă a primarului Fîrțală, care ar fi circulat în perioada campaniei, și în care acesta își acuza contra-candidatul că l-ar fi reclamat autorităților. ” Nu sunt genul de lucruri care să facă bine nici unuia dintre partide. Scopul nostru este să facem lucruri utile comunității”. A adăugat și promisiunea unor fonduri consistente, lansată de domnul Găină pe Facebook. Una peste alta:” Nu este membru PSD, iar noi nu avem nevoie de scandaluri, ci de oameni care vor să facă serios administrație și politică”.

USR – un răspuns tranșant 

Deputatul USR Iulian Bulai a răspuns limpede și transparent cererii de clarificare a motivelor excluderii membrilor proprii: la nivelul reprezentanților locali ai PSD și USR fusese încheiat un acord scris care nu fusese adus la cunoștința niciunuia dintre partide. Domnia sa a precizat asta pentru USR. Declarația deputatului Șerban a completat tabloul machiavelismului local.

Cum, ca orice lucru pe lumea asta, înțelegerea s-a aflat la nivelul conducerilor județene, au fost luate măsuri drastice.

Textul protocolului este:

”Acord/Intelegere

-Chelariu Andrei (USR) sustine Gaina Iulian pentru a prelua prerogativele de Primar in mandatul asta cat si in noul mandat, din septembrie

-Chelariu Andrei (USR) sutine prin vot pe Gaina Iulian (PSD) pentru toate proiectele ce aduc avantaje si beneficii comunii si comunitatii

-Gaina Iulian (PSD) sustine pe Chelariu Andrei (USR) pentru postul de Viceprimar in mandatul asta(daca este cazul)

-Gaina lulian (PSD) sustine pe Chelariu Andrei (USR) pentru Postul de Viceprimar in mandatul ce incepe din septembrie

La incheierea acestei intelegeri au participat urmatorii membrii,cu putere de decizie

Gaina Iulian

Nistor Mircea Valerių

Zugravu Petru

Chelariu Andrei”.

Practic, vorbim despre o înțelegere care urma să scurt-circuiteze rezultatul votului local și să ofere, prin manevre oculte, controlul consiliului local. Dacă e să ne luăm după suspiciunile și indignarea domnului Șerban, lucrurile sunt mult mai complicate de atât.

Un politician galez este cel care a lansat fraza devenită  axiomă : ”Politica este un sport sângeros”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending