Contactează-ne

Actualitate

Protestul poliţiştilor: de la exces de zel la paralizarea activităţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sindicaliştii Europol spun că vor recurge la mişcări de protest gradual, de la exces de zel la paralizarea aproape totală a activităţii ■ în a treia fază, dacă Guvernul nu va reveni asupra deciziei de a plafona salariile, nu se vor mai deplasa decît la infracţiunile grave, semnalate prin 112 ■ şi sindicatele din penitenciare protestează faţă de condiţiile în care sînt obligaţi să lucreze poliţiştii ■

Decizia de plafonare a salariilor angajaţilor plătiţi din fonduri publice a inflamat puternic sindicatele, printre ele fiind şi cele din structurile MAI. Preşedintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a declarat care sînt mişcările de protest ce se vor desfăşura pe parcursul a trei etape, mergînd de la excesul de zel al poliţiştilor, pînă la îndeplinirea misiunilor care ţin numai de urgenţe, anunţate prin apel la numărul numărul unic de urgenţă 112.

„După ce am propus un chestionar membrilor noştri de sindicat, din care am aflat gradul de nemulţumire al acestora, s-a ajuns la concluzia că oamenii din sistemul poliţienesc sînt extenuaţi de suprasolicitarea la care au fost supuşi pe întreaga perioadă a pandemiei. La nivelul Europol s-a întocmit un grafic al mişcărilor de protest, care se vor desfăşura în trei etape. Începînd de azi, 11 ianuarie  se va trece doar la aplicarea de avertismente, după care va urma o perioadă de exces de zel şi apoi refuzul de a mai efectua ore suplimentare.

E clar că toţi poliţiştii, care se află de aproape un an în linia întîi, au ajuns la capătul puterii. În calendarul pe care ni l-am propus vom trece şi la alte forme de protest, care se vor adăuga celor din prima etapă. În primul rînd, poliţiştii vor refuza să mai efectueze ore suplimentare, dar mai ales nu vor mai accepta, sub nici o formă, atribuţiile care le-au fost puse în cîrcă în perioada pandemiei, cum ar fi verificarea izolaţilor la domiciliu, comunicarea deciziilor de carantinare, emise de către DSP şi alte asemenea activităţi, pe care nu le aveam în fişa postului. În cea de a treia etapă, din 25 ianuarie, ne vom prezenta doar la serviciu şi vom întrerupe orice altă activitate.

Vom merge doar la misiunile urgente, anunţate prin apel la numărul unic 112. E vorba de un proterst similar pe care l-au făcut şi magistraţii la începutul anului 2020, cînd au suspendat toate şedinţele de judecată, în afara cauzelor urgente“, a declarat Cosmin Andreica.

Mai tolerant, preşedintele Sindicatului Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, declară că se află în negocieri cu Ministerul de Interne şi numai în cazul în care acestea vor eşua se va trece la acţiuni de protest.

„Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie este într-un dialog cu Ministerul de Interne şi facem lobby intens pe lîngă guvernaţi să înţeleagă că salariile nu pot fi plafonate. Cert este că nu ne permitem să declanşăm seria protestelor pînă nu se vor finalize negocierile. Dacă pînă pe 29 ianuarie nu se rezolvă revendicările noastre, atît în Bucureşti, cît şi la toate poliţiile municipale şi orăşeneşti, se va trece la acţiuni de protest, care vor începe cu mitinguri şi se vor termina cu forme mai dure“, spune Iulian Surugiu.

Nemulţumiri şi prin penitenciare şi în sistemul de sănătate

Nici în penitenciare nu este linişte, angajaţii fiind nemulţumiţi de decizia de plafonare a salariilor, în ciuda unei munci grele şi periculoase pe care o desfăşoară printre deţinuţi. Acesta este motivul pentru care sindicaliştii, conduşi de romaşcanul Florin Sima, care muncesc la Penitenciarul din Bacău, vor protesta în faţa prefecturii din oraşul vecin.

„Miercuri, 13 ianuarie, membrii sindicatului nostru se vor afla în faţa Prefecturii Bacău, unde vom protesta faţă de condiţiile grele în care muncim, faţă de lipsa cronică de dotări şi faţă de tot ceea ce se întîmplă în sistemul penitenciar“, a spus Florin Sima.

Şi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, membri ai Uniunii Judeţene Sanitas Neamţ, vor picheta Prefectura, marţi, 12 ianuarie. Acţiuni similare vor avea loc în întreaga ţară, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu respectă legea şi nu aplică creşterile salariale etapizate la care aveau dreptul, de la 1 ianuarie 2020, categoriile de personal care şi aşa beneficiau de cele mai mici salarii din cele două sisteme.

Spre deosebire de medici şi asistenţi medicali, cărora lefurile li s-au majorat în 2018 direct la nivelul prevăzut pentru anul 2022, pentru restul angajaţilor trebuiau să aibă loc creşteri procentuale anuale. O astfel de etapă era prevăzută de lege în ianuarie 2020, dar a fost blocată prin OUG nr.226 din 30 decembrie 2020, ce a hotărît îngheţarea salariilor. „Pichetările au fost decise de Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas şi fac parte dintr- un calendar al acţiunilor stabilite pentru susţinerea principalelor revendicări ale membrilor de sindicat, care fac referire la aplicarea prevederilor Legii nr.153/2017 – Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată, acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială.

Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariilor cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din Sănătate şi Asistenţa socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni“, se menţionează într-un comunicat al Federaţiei Sanitas

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. Gabriel

  12 ianuarie 2021 at 3:27 PM

  Si cu planul la amenzi ce faceti tovarasi militieni? Ati auzit de activitatea de preventie? Stiti ce inseamana? Va predat tovarasul militian aceasta latura de preventie? Daca va predat si ati retinut, de ce n-o aplicati?

  • Cornel Solomon

   13 ianuarie 2021 at 2:45 PM

   Foarte bine. Să treceți la muncă de producție nu la plimbarea burdihanelor grase prin parcuri și piețe. E’te na’. Pagubă-n ciuperci. Mă tem că nu voi mai avea cui da banul public. Alții muncesc din greu pe „minimum pe economie” iar voi plimbări pe bani grei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending