Eveniment
Proteste spontane la Finanțele din Neamț
■ promisiunile neîndeplinite ale ministrului de Finanțe i-au neliniștit pe angajații ANAF ■ finanțiștii sunt pregătiți pentru eventualitatea declanșării conflictului de muncă ■
Joi de dimineață (24 august a.c.), angajații Administrației Județene a Finanțelor Publice Neamț au reluat protestele spontane. La Piatra Neamț, Roman, Bicaz și Tg. Neamț s-a petrecut concomitent suspendarea lucrului, angajații s-au adunat la parterul trezoreriilor. În acest moment, protestul continuă la Piatra Neamț (orele 14.30) și este așteptat rezultatul discuțiilor dintre cele cinci sindicate care au angajați în domeniul fiscal și reprezentanții guvernului, discuții care vor avea loc la orele 16.00. ”Este un protest spontan, deci este greu de spus cum vom continua astăzi sau dacă mâine va mai fi un protest”, a precizat Cristian Aanei, liderul Sed Lex Neamț, sindicat care are un număr semnificativ de membri. Domnia sa a punctat faptul că are loc un protest în care participă angajați ai fiscului membri de sindicat dar și persoane neînscrise în vreo uniune.
Ministrul Boloș față cu sindicatele
Acest lucru reflectă îngrijorarea generală a angajaților, cu atât mai mult cu cât promisiunile făcute anterior de ministrul Finanțelor, în negocierea de săptămâna trecută cu sindicatele s-au dovedit a fi simple vorbe, practic un duș rece peste credibilitatea promisiunilor viitoare. Cert este că finanțiștii sunt pregătiți pentru eventualitatea declanșării conflictului de muncă. ”Dorim nu doar un mediu de lucru stabil pentru noi, ci și condiții normale pentru lucrul cu agenții economici. ANAF trebuie să fie și un sprijin pentru contribuabil, nu doar instituția care strânge banii” a afirmat Cristian Aaanei.
Finanțe fără bani
În același timp însă, finanțiștii suportă impactul lipsei de predictabilitate, proiectul ordonanței privind îmbunătățirea condițiilor de muncă din Ministerului Finanțelor și a structurilor din teritoriu, a crescut de la 44 la 53 de pagini, dar nu este clar ce va însemna asta pentru cei care lucrează la ANAF, finanțele statului etc. Ce este clar este faptul că eliminarea posturilor vacante va duce la reducerea drastică a posibilității de a angaja și pregăti oameni tineri (un finanțist se pregătește în minimum 3-5 ani), pe fondul unei medii de vârstă de circa 55 de ani. Asta se va traduce în muncă mai multă pentru personalul rămas, deoarece activitatea colegilor ieșiți la pensie, transferați sau demisionați va fi transferată ”fericiților câștigători” rămași la lucru.
La nivel național și/sau județean, ar putea să pară ridicolă lipsa fondurilor pentru Ministerul de Finanțe, dar și Fiscul s-a trezit cu gazul sau curentul electric tăiat, din cauza neplății la timp a facturilor. Membri de sindicat din Neamț ne-au declarat că uneori, angajații pun mână de la mână și cumpără toner pentru imprimante. Nu sunt bani.
Un alt motiv de nemulțumire îl vizează protecția legală a angajaților ANAF. Un inspector care aplică amenzi unui agent economic poate fi dat în judecată, în nume personal, deși a reprezentat instituția și nu pe sine însuși. Mai mult, cum în instanțele din România există hotărâri judecătorești diferite pe cauze asemănătoare, inspectorii riscă să plătească în solidar cu statul, în cazul anulării amenzilor. Și cu un număr redus de personal supraîncărcat, (după o altă reducere drastică de 70 de persoane la Neamț, prin regionalizare, în 2013) cresc șansele de eroare, nu?
Dincolo de asta, ANAF (și, implicit, angajații săi) este făcut responsabil de nivelul încasărilor la bugetul de stat, aflate sub previziunile din buget. Ironia este că Lucian Heiuş, fostul şef al instituției, care a demisionat din funcție în mai 2023, preciza că ANAF ar fi înregistrat un minus de aproape 9 mld. de lei în primele cinci luni din an, adică diferenţa între cât a estimat că va încasa şi cât a încasat efectiv, conform Jurnalului Național. Pe tot anul, ar fi un minus estimat de 22 de miliarde la buget. O evaluare făcută de experți era că ANAF a strâns bani de la agenții economici în valoare reală și nu în valoarea estimată de cei care au constituit bugetul, adică din bani teoretici. Ca nu pomenim de cheltuielile guvernului Ciucă plasate elegant partenerului Ciolacu.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină7 zile,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Evenimento săptămână,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Eveniment2 săptămâni,
Rămas bun, domnule Președinte
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n