Contactează-ne

Actualitate

Protestatarii au consumat muniţia pe Arafat, făcându-l scăpat pe Florin Cîţu

Știre publicată în urmă cu

în data de

La şedinţa la vârf a PNL de luni, 29 martie, a fost invitat şi Raed Arafat, chipurile să le explice liberalilor noile restricţii dictate de guvern în situaţia epidemiologică actuală. Ecoul ştirii a avut drept scop, străveziu de altfel, să ne prostească, arătând că PNL a ieşit astfel în întâmpinarea protestelor din ţară, faţă de prelungirea restricţiilor rămase neschimbate de mai bine de un an. Liberalii au vrut să ne convingă că Guvernul Cîţu nu are nicio legătură cu strategia de combatere a pandemiei, aceasta fiind opera exclusivă a unui secretar de stat de la Interne, pe nume Raed Arafat.

Că de mai bine de un an, de când România se află în stare de alertă, definită aiuristic de Legea 55/2020 şi aprobată de Parlament, această ţară e condusă de Arafat, iar ei, liberalii, consideră că acesta o duce pe o direcţie greşită, cum au declarat recent circa 85% dintre români într-un sondaj de opinie. Din exces de liberalism, Guvernul Cîţu îşi propune să externalizeze mare parte din obligaţiile statului, printre care şi responsabilitatea constituţională de a avea grijă de sănătatea publică.

Responsabilitatea aceasta a fost preluată pe persoană fizică, recte Arafat SRL. Pe fond, observăm că întreaga coaliţie de guvernare e alături de protestatari, căutând să găsească un acar Păun. USR-PLUS, aflat şi el la guvernare, suflă în ciorba protestatarilor, lovind în liberali. Recent ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a şocat opinia publică, declarând că Guvernul Orban a falsificat grosolan, până la limita penalului, datele privind epidemia în noiembrie 2020, pentru a putea desfăşura nestingherit alegerile parlamentare şi locale dorite de Klaus Iohannis. Prin această declaraţie, USR-PLUS a dorit să arate protestatarilor că a schimbat macazul, mutând atacurile de la PSD la PNL, după sloganul din campanie „PSD şi PNL, aceeaşi mizerie!“. Mizerie în care este inclus şi Klaus Iohannis, garantul ridicării liberalilor la putere, chiar dacă au pierdut alegerile.

„Pupat toţi piaţa endependenţi!“

În perspectiva alegerilor din 2024, USR-PLUS face eforturi vizibile să scape atât de PSD, cât şi de PNL, pentru a prelua puterea în România. Pe de altă parte, din partea PNL sunt semne clare că ar dori îndepărtarea formaţiunii USR-PLUS de la guvernare, astfel liberalii vor putea guverna singuri.

Deşi pare paradoxal, PNL mizează pe PSD, pentru a guverna minoritar, după ce „pupat toţi piaţa endependenţi“. Deopotrivă de interesat, PSD ar face front comun cu PNL, pentru a îndepărta USR-PLUS de actul guvernării. Invitaţia recentă a lui Arafat la şedinţa PNL s-a vrut a fi o dovadă că acest partid este sincer arunci când se miră ca tuta în târg de cât de prost este condusă România în plină pandemie şi că singurul care merită să fie tras la răspundere este Arafat, acesta nefiind aliniat politic.

În ultima săptămână din martie, timp de patru zile au avut loc proteste în 71 de oraşe ale României, ocazie cu care s-a strigat masiv „Jos Arafat!“, cerându-i-se şi demisia. Nimeni nu a cerut demisia şefului lui Raed Arafat, care este ministrul de Interne, Lucian Bode, considerat de liberali ca ministrul jolly joker, dar pe care protestatarii l-au ignorat total. A fost ignorat şi premierul Florin Cîţu, care e şeful Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, din care face parte şi şeful DSU, Raed Arafat.

După mintea liberalilor, premierul Cîţu merită toată compasiunea şi nu oprobiul public, atât pentru că reuşeşte să conducă un guvern susţinut de coaliţia a patru partide, dar şi pentru că este obligat să execute ordinele date de Arafat. Chiar dacă ordinele lui Arafat nu sunt susţinute de vreo lege, sau nu sunt publicate în Monitorul Oficial, după cum declară Avocatul Poporului. Graţie preşedintelui Iohannis, am ajuns să trăim într-o Românie anormală, în care guvernul impune ca legile că se subordoneze unor ordine ale unui secretar de stat, şi nu invers. Într-o astfel de Românie, viziunea lui Klaus Iohannis este contrară viziunii premierului Cîţu. După Iohannis, pandemia a fost contracarată cu succes şi aceasta este meritul exclusiv al lui Orban şi Cîţu, Arafat neavând parte la acest merit. După Cîţu, responsabilitatea ar trebui să coboare la nivelul acarului Arafat.

În consecinţă, Iohannis nu-i înţelege nici pe guvernanţi şi nici pe protestatari, chiar dacă aceştia din urmă îi strigă peste gard la Cotroceni, destul de explicit, să-şi dea demisia odată cu Arafat. Liberalii nu şi-l asumă pe Arafat, lăsându-l pradă protestatarilor, care trebuie să rămână convinşi că guvernul este condus de un secretar de stat omnipotent, în timp ce Cîţu face doar figuraţie şi împrumuturi pe la bănci, dacă vede că banii promişi de Iohannis s- au pierdut pe drumul dintre Bruxelles şi Bucureşti. Liberalii se dezic de Arafat, nerămânându-le decât să iasă în stradă alături de protestatari şi de Şoşoacă, dar nu renunţă la el. Îl ţin pe Arafat mai departe în guvern, în vitrina de la stradă, pentru ca lumea să aibă pe cine înjura. În stradă, protestatarii au scandat împotriva măsurilor neghioabe luate de guvern, dar aceştia se încăpăţânează să ceară demisia lui Arafat. Ba mai mult, îi ard acestuia şi portretele în piaţă. Au loc şi scene de violenţă şi devastări, ca la mai toate „protestele paşnice“.

Violenţe care l-au determinat pe liderul USR, Dan Barna, să-i numească pe protestatari „terorişti şi fascişti“. Oare ce diferenţă o fi între „golanii şi legionarii“ din Piaţa Universităţii, numiţi de Ion Iliescu în 1990 şi „teroriştii şi fasciştii“ din Piaţa Unirii, numiţi de Dan Barna acum, în 2021?. Totul să se rezume la doar diferenţa dintre Iliescu şi Barna? Singura scuză la adresa guvernării de dreapta, pe care pupincuriştii consideră că s-ar justifica, este doar lipsa de comunicare, că în rest guvernul conduce bine ţara, iar protestatarii fac doar mişcare ca să se mai dezmorţească de atâta stat în casă. Că Guvernul nu comunică, pentru că nu are ce comunica, este mai greu de văzut de către susţinătorii acestuia. Trebuie văzut însă Raed Arafat, acest nou interpret al memorabilului acar Păun.

Lipsa de comunicare a Guvernului justifică doar lipsa transparenţei promise în campanie

Anul 2020 a fost încheiat de guvernarea de dreapta cu un împrumut de 11 miliarde de euro, la dobânzi foarte ridicate. Şi împrumutul, şi dobânzile reprezintă un nou record pentru România. Recent a ieşit la iveală un nou record, Guvernul Cîţu s-a mai împrumutat cu aproape trei miliarde de euro. Odată cu împrumutul istoric, acest guvern a confiscat şi dreptul românilor de a şti pe ce s-au cheltuit aceşti bani. Guvernul ne-a anunţat doar candid că avem dreptul să ştim că vom restitui acest împrumut din buzunarele noastre. Singura justificare a guvernanţilor constă în suspiciunea că, din aceste împrumuturi, s-ar fi cârpit „greaua moştenire“, sub care s-ar ascunde „găurile negre lăsate de guvernările PSD în perioada anilor 2017 – 2019“.

Ce se încăpăţânează să nu înţeleagă aceşti guvernanţi este faptul că o suspiciune nu poate fi înghiţită pe nemestecate şi digerată ca fapt real. E obligatoriu să ni se explice, cu subiect şi predicat, care sunt acele găuri negre pesediste şi cât de adânci erau. Explicaţii la care avem dreptul, în virtutea transparenţei pe care liberalii şi useriştii ne-au promis-o în campania electorală, acompaniaţi cu fanfara mare. Astfel, acum PSD ar fi fost obligat fie să justifice provenienţa găurilor negre, fie să demonstreze că actualii guvernanţi mint, iar populaţia să aibă dreptul de a trage propriile concluzii, nu cele induse. Corigenţi la materia „transparenţei decizionale“, actualii guvernanţi sperau că o să ne ieşim din minţi de fericire, la ştirea că România va primi de la UE şi un împrumut de 30 de miliarde de euro, nu se ştie pentru ce rezilienţă.

Noroc cu Comisia Europeană, care l-a întors din drum pe Cîţu, trimiţându-l acasă să rescrie compunerea despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru a-l face mai transparent şi totodată mai concret. Ca să afle şi UE, dar şi românii, ce găuri negre mai vor să acopere guvernanţii noştri cu aceste noi tranşe de împrumuturi, pe care nu le vom putea restitui, neam de neamul nostru. Ne amintim că regimul Ceauşescu nu a avut de returnat decât un împrumut de 11 miliarde de dolari şi încă ne mai resimţim după privaţiunile suportate în ultimii 10 ani, pentru care a trebuit să-l împuşcăm.

Prostia a fost că l-am împuşcat abia după ce am plătit toate datoriile, nu înainte. Sperăm ca istoria să nu se repete. Cu Planul acesta de Redresare şi Rezilienţă, altă gogoriţă, izvorâtă din bezna lipsei de transparenţă, care nu face obiectul unei dezbateri parlamentare, ca să nu i se afle dedesubturile. În primul rând, guvernanţii nu fac nici un efort în a ne explica ce trebuie să înţelegem prin „Rezilienţă“ şi ce conţine ea. Până atunci, ştim că „Rezilienţa“ e doar un termen de rezonanţă tehnică, folosit de Guvernul Cîţu ca figură de stil. Înţelegem astfel că întreaga politică a guvernării de dreapta se va limita doar la figuri de stil. Acest PNRR e doar imaginea clară a unei cacialmale cu care Klaus Iohannis a venit de la Bruxelles să ne prostească.

Cu această cacialma se laudă premierul Cîţu că „este pentru prima oară în 100 de ani, când România are un aşa de mare plan investiţional“. Plan pe care dioptriile lui Cîţu îl văd monstruos de mare, mult mai mare decât Planul Marshall. Plan pe care Cîţu ni-l promite pe bani pe care nu-i are, dar sunt ca Fata Morgana, proiecţia celor 80 de miliarde de euro, visate de Klaus Iohannis, pe când acesta traversa deşertul promisiunilor europene.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Evaluare Naţională cu sesiune specială

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ministerul a modificat calendarul desfăşurării examenului pentru elevii clasei a VIII ■ acesta se va desfăşura în perioada 7 iunie - 4 iulie ■ absolvenţii care nu au putut susţine examenul vor participa la o sesiune specială ■

De la declanşarea pandemiei de coronavirus, factorii de decizie din sistemul de educaţie au fost nevoiţi să ajusteze diverse acte normative, din cauza faptului că a fost afectat grav şi procesul de învăţămînt. La sfîrşitul lunii trecute, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a elaborate Ordinul 3744 din 28 aprilie 2021, publicat în Monitorul Oficial, privind modificarea şi completarea Ordinului nr. 5455/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a.

Astfel, conform actului normativ amintit a fost fixat Calendarul de desafăşurare a Evaluării Naţionale după cum urmează. Între 7 şi 11 iunie 2021 va avea loc înscrierea pentru examen; 22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română; 24 iunie – proba scrisă la Matematică; 25 iunie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 29 iunie – între orele 16 şi 19 şi 30 iunie – între orele 8-12 – depunerea contestaţiilor; 30 iunie – 4 iulie – soluţionarea contestaţiilor, iar pe 4 iulie – afişarea rezultatelor finale.

Ca element de noutate, anul acesta este introducerea unei sesiuni speciale, destinate candidaţilor care, conform unui certificat medical, nu s-au putut prezenta în sesiunea anterioară. Conform actului normativ candidaţii aflaţi în situaţia menţionată vor putea înscrie în perioada 7 şi 11 iunie 2021; 5 iulie – Proba la Limba şi literatura română; 6 iulie – proba scrisă la Matematică; 7 iulie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 9 iulie – afişare rezultate înainte de contestaţii (pînă la ora 12.00); 9 iulie, între 14 şi 20 – depunere contestaţii; 10-11 iulie – rezolvare contestaţii; 12 iulie – afişare rezultate finale. În judeţul Neamţ sînt aştepaţi la examenul de Evaluare Naţională 3.660 absolvenţi ai clasei a VIII-a.

Citește știrea

Actualitate

Chefuri cu droguri, alte „note de plată“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la cîteva săptămîni de la descinderile procurorilor DIICOT, petrecăreţii au fost amendaţi ■ este vorba de 114 de persoane care au fost depistate la petrecerile ilegale ■ în cauză, 10 persoane, între care şi cei doi patroni, au ajuns după gratii ■

Petrecerile cu droguri din cluburile Jazz City Café şi Chaplin’s Pub nu s-au lăsat numai cu 10 arestări, unele despre care a vuit tîrgul. De la data descinderilor oamenilor legii la chefurile ilegale pe timp de pandemie, în noaptea de 17/18 aprilie 2021, ancheta a continuat, iar între timp au fost identificate toate persoanele care au fost găsite în acea noapte la party.

Fiecare dintre participanţi a fost amendat, iar prime sancţiuni au fost anunţate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ într-un comunicat de pe 6 mai 2021. Atunci s-a anunţat faptul că oamenii legii au aplicat unui număr de 33 de persoane fizice tot atîtea sancţiuni pentru participarea la activităţi în spaţiul public/privat pentru care au fost instituite interdicii sau restricţii, valoarea totală a amenzilor dispuse fiind de 51.000 lei. A doua zi, Poliţia Neamţ a revenit cu un alt comunicat şi a anunţat că a aplicat alte 81 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 60.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind protecţia individuală şi a celor privind libera circulaţie/deplasare.

Marea majoritate a acestor sancţiuni au fost pentru petrecăreţii din cele două cluburi, 114 persoane fiind sancţionate cu 110.000 lei. Reamintim că în urma descinderilor oamenilor legii din noaptea de 17/18 aprilie, 10 indivizi au fost arestaţi preventiv. Este vorba de patronii celor două cluburi, Constantin Cuejdianu şi Cristian Valentin Dobrea, precum şi celebrul hoţ Paul Bumberică, zis Orlando, Claudiu Constantin Enea, Mihai Pavel, Ştefan Gabăr, Ciprian Motoi, Florin Nicolae Rusu, Ioan Stan şi Alin Alexandrul Chiuariu. Toţii au contestat cătuşele la Curtea de Apel Bacău, dar nu au găsit înţelegere, astfel că au petrecut sărbătorile Pascale în arestul Poliţie Neamţ.

Conform datelor de anchetă, procurorii începuseră urmărirea penală încă din luna februarie a acestui an, iar pentru dovedirea făptaşilor au fost folosiţi lucrători sub acoperire. Aşa s-a aflat că la petrecerile din spatele uşilor închise se traficau droguri, preţul fiind de 100 de euro gramul de cocaină sau 50 de euro pentru un comprimat de ecstasy. Patronii cluburilor strîngeau comenzile de la clienţi, se pare şi banii pentru stupefiante, apoi chemau dealerii care aduceau ceea ce comandaseră clienţii. Petrecerile la care participau circa 50 de persoane aveau loc de regulă în noapţile de sîmbătă spre duminică şi se spărgeau în zori, în jurul orei 5 dimineaţa, cînd se ridicau restricţiile de circulaţie.

Citește știrea

Actualitate

Lupta doctorilor nu doar cu coronavirusul, ci şi cu ignoranţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ medicul de familie Filip Panait face, din nou, un rechizitoriu al societăţi ■ acesta acuză comunicarea dezastruoasă a guvernanţilor pe teme de interes, cum e aceea a campaniilor de vaccinare ■ medicul crede că interesul politic este să ţină populaţia în ignoranţă ■

Filip Panait, medic de familie la Bîra, cunoscut ca unul dintre cei mai vocali oameni ai sistemului, este extrem de nemulţumit de atitudinea unor cetăţeni faţă de oamenii în halate albe, pornită adesea din mediul politic.

Acesta relatează o întîmplare de acest gen, care l-a pus pe gînduri foarte serios, în ceea ce priveşte misiunea medicilor de a se lupta nu numai cu bolile, dar şi cu ignoranţa. „«Doctorii omoară oameni!». Acestea au fost cuvintele unui tătic, cu aburii alcoololului în cap, după ce i-am vaccinat copilul acum un an. Părintele, cu un anumit grad de analfabetism şi sosit de prin Italia, cu doi copii destul de neglijaţi din punct de vedere medical şi nevaccinaţi la timp, a venit la mine la cabinet, împreună cu soţia, să se înscreie pe lista mea de pacienţi.

Le-am vorbit frumos şi le-am spus că unul dintre copii nu are vaccinurile de rutină efectuate. La ceva vreme au venit cu acel copilaş să-l vaccineze, copilul avînd atunci peste un an. După imunizare, aşa cum se mai întîmplă, a făcut o mică reacţie locală, cu durere şi o uşoară tumefacţie, a început să plîngă. M-a sunat tatăl spre seară, supărat şi mînios, că cel mic plînge. «Vă sau în judecată!. Doctorii omoară oameni», m-a ameninţat bărbatul. Am stat, l-am ascultat. Era vizibil că se afla sub influenţa consumului de acool. «Mă duc la spital!».

Am convenit să sune Ambulanţa şi să meargă la spital, deşi şi acolo tot doctorii îi tratau copilul şi nu i s-a făcut decît ceea ce-i recomandasem şi eu să facă. L-am lămurit că asemenea reacţii sînt normale după vaccinare şi i-am spus că, proprii mei copii au făcut reacţii mai severe. Atunci mi-am dat seama că în România la capitolul comunicare se stă extrem de prost, începînd de la secretarul de stat Raed Arafat şi continînd cu miniştrii Sănătăţii, de cele mai multe ori avînd conduita unui contabil bancar, ceea ce explică atitudinea agresivă a oamenilor, cărora le este greu să înţeleagă încrengătura de interese big-farma.

Cu o populaţie slab şcolarizată şi cu politicieni de proastă calitate este explicabil de ce s-a ajuns în acest punct“, este de părere medicul Filip Panait. Acesta este convins şi de faptul că vinile pot fi căutate şi în atitutudinea unor elite româneşti, inclusiv a celor din lumea medicală, politică sau oculte, care au contribuit din plin, la situaţia în care este ţara.

„O doamnă şi un lider de partid sînt cei mai buni vraci ai acestei naţii, care împreună cu şefii galeriiilor de fotbal vor transforma România într-un «paradis terestru»“, a conchis medicul. Acesta a mai precizat că a trecut un an de la întîmplarea cu nemţeanul venit din Italia, care cu întreaga lui familie a rămas pe lista sa de pacienţi, căpătînd încredere în sfaturile medicului lor şi nu în ceea ce auzise sau citise pe internet, cum că „medicii omoară pacienţi“.

Citește știrea

Trending