Contactează-ne

Actualitate

Protest al avocaţilor din Neamţ, în faţa Tribunalului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ protestul este organizat pentru “a atrage atenţia asupra piedicilor puse în exercitarea profesiei şi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de nerespectarea principiilor esenţiale de drept” ■ avocaţii vor picheta Tribunalul pe 23 decembrie şi vor fi “în grevă japoneză” până pe 16 ianuarie ■

Avocaţii din Neamţ protestează pentru “a atrage atenţia asupra piedicilor puse în exercitarea profesiei şi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de nerespectarea principiilor esenţiale de drept”. Mişcarea de protest va cuprinde “pichetarea” sediului Tribunalului pe 23 decembrie, dar şi purtarea de banderole albe până în data de 16 ianuarie. Motivele acestei decizii au fost prezentate într-un comunicat de presă pe care îl redăm în continuare:

“În urma desfăşurării şedinţei extraordinare a Consiliului Baroului Neamţ, din data de 21.12.2020, având înscrise pe Ordinea de zi dezbateri faţă de evenimentele recente care au generat expunerea publică a nemulţumirilor corpului profesional al avocaţilor, luând în considerare mai multe aspecte, precum :

 • aprecierea potrivit căreia relaţiile dintre cei care trebuie să fie în mod real parteneri ai justiţiei (judecători-procurori-avocaţi) s-au deteriorat în mod constant, ani la rând, generând neîncredere faţă de actul de justiţie;
 • instabilitatea sistemului de justiţie, regăsită şi în pronunţarea de hotărâri judecătoreşti diametral opuse pentru aceeaşi cauză, în grade diferite de jurisdicţie, sau pentru acelaşi tip de cauze, la completuri diferite, dar nu numai;
 • imperativul respectării efectelor hotărârilor judecătoreşti definitive;
 • necesitatea respectării concrete a dreptului la apărare;
 • nevoia de a ne exercita profesia cu demnitate, aşa cum prevăd principiile de organizare a profesiei de avocat;

S-a apreciat că fără o unitate a corpului profesional, profesia de avocat nu îşi va putea păstra caracterul liber şi independent, recunoscut în acest moment scriptic în Constituţia României, legile de organizare a profesiei, de Codul Deontologic al Avocatului şi de Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocaţi, emis sub egida CSM.

Considerăm că manifestările din această perioadă ale avocaţilor din România reprezintă un efect al tuturor nemulţumirilor acumulate faţă de ceea ce a devenit actul de justiţie, nu doar de situaţia domnului avocat Roşu Robert Mihăiţă.

Ne susţinem drepturile care nu ne sunt întotdeauna respectate, cum ar fi, cu titlu de exemplu :

 • dreptul la refacerea capacităţii de muncă în mod efectiv;
 • „dreptul” de a ne îmbolnăvi, fără ca interesul juridic al justiţiabililor să aibă de suferit;
 • dreptul de a ne fi respectate activitatea şi efortul profesional în sensul eliminării practicilor de cenzurare excesivă a onorariilor de către instanţe;
 • dreptul de a avea acces liber şi organizat la studierea dosarelor, în timp optim, în vederea asigurării apărării clienţilor etc.;

Este necesar ca avocaţii tineri să îşi găsească vocaţia exercitării profesiei, să poată profesa în mod liber, în interesul legii, cu dedicaţie şi convingere, iar viitorul acesteia să fie asigurat prin exerciţiul ei firesc şi neconstrans de elemente exterioare principiilor şi crezului profesional, reglementate legal.

Pentru astfel de considerente, în sprijinul protestelor deja desfăşurate în ţară, pentru apărarea justiţiei, a statului de drept, a cetăţenilor şi a tuturor avocaţilor, Baroul Neamt se raliază şi sprijină demersurile Uniunii Naţionale a Barourilor din România, ale Baroului Bucureşti, precum şi ale celorlalte barouri din ţară.

În acest context, avocaţii din Baroul Neamţ vor purta o banderolă albă ataşată robei de avocat, pentru a sublinia necesitatea apărării tuturor drepturilor avocaţilor şi ale justiţiabililor, până la data de 16.01.2021, dată la care completul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit legii, ar trebui să motiveze hotărârea judecătorească generatoare a manifestărilor publice actuale. Ulterior acestei date, în funcţie de evoluţia evenimentelor, ne rezervăm dreptul de a decide asupra formei în care vom înţelege să ne exprimăm.

La data de 23.12.2020, avocaţii Baroului Neamţ vor fi prezenţi în faţa Tribunalului Neamţ, pentru a atrage atenţia asupra piedicilor puse în exercitarea profesiei şi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de nerespectarea principiilor esenţiale de drept.

Baroul Neamţ oferă asigurări tuturor participanţilor la înfăptuirea actului de justiţie cu privire la buna credinţă a avocaţilor în exercitarea profesiei”, se precizează în comunicatul de presă emis de reprezentanţii Baroului Neamţ.

 

Cât priveşte cazul avocatului Roşu Robert Mihăiţă, reamintim că acesta a fost condamnat recent, în dosarul “Ferma Băneasa” pentru simplu motiv că… şi-a exercitat profesia de avocat. Condamnarea sa este cu atât mai ciudată cu cât el fusese achitat de instanţa care judecase dosarul înainte de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Legenda FOTO: Imagine de la protestul de la Bucureşti al avocaţilor

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. Nelu

  31 decembrie 2020 at 3:51 PM

  Protestul avocatilor are rolul de a fi solidari cu avocatul infractor! Cum e posibil asa ceva?

 2. Onelian

  6 ianuarie 2021 at 5:42 PM

  Păi ei sânt pioni pincipali ai distrugeri și jafului național.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending