Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Protectie vamalã împotriva consumatorilor si a industriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sedinta Consiliului pe produs „Carne de porc si produse procesate“ a dezamãgit delegatia ARC si a fost edificatoare pentru modul arbitrar în care se iau decizii importante în Ministerul Agriculturii. Patronatul Român al Cãrnii de Porc (PRCP) a lipsit în bloc, a doua oarã consecutiv, probînd nu numai dispretul fatã de partenerii de dialog, ci si siguranta cã hotãrîrile se luaserã deja în culisele MAPDR. Ce doreste Patronatul marilor ferme de porci, prin vocea d-lui. Caruz? Doar: taxe vamale mari, care sã ridice pretul intern al cãrnii; subventii cît mai mari, pentru cresterea profitului; carne cît mai scumpã, în acelasi scop. Orice producãtor vrea un profit cît mai mare, important este ca acesta sã se realizeze în conditii de concurentã deschisã. Despre ce fel de concurentã putem vorbi, cînd productia acoperã O TREIME din necesarul pietei, restul fiind import? De aceea, cresterea pretului (prin taxe vamale) nu afecteazã vînzarea, ci aduce profituri substantiale. Fluturarea spectrului cresterii preturilor este cu atît mai profitabilã în aceastã perioadã, cînd românii fac orice sacrificiu pentru masa de Sãrbãtori. Am întrebat si întrebãm MAPDR: 1. Care va fi regimul vamal în 2006, care este propunerea sa? 2. Cum se justificã anularea exceptãrilor, care au functionat foarte bine în ultimii 2 ani, protejînd industria de scumpiri si, în acelasi timp, rezervînd piata cãrnii proaspete productiei interne? 3. De ce, cu un an înaintea aderãrii, procedãm la cresterea taxelor vamale, urmînd ca peste 12 luni sã supunem producãtorii interni socului brusc al taxelor zero si al subventiilor zero? 4. De ce asteptãm de peste o lunã o informatie publicã: cine au fost marii beneficiari ai subventiilor, ce au fãcut cu ele, pentru cã productia a scãzut continuu? 5. Ce protejãm, de fapt? O productie care acoperã doar o treime din necesar? Pe care o protejãm oricum prin subventii ce nu existã în Europa? 6. Ce se va întîmpla la aderare, cînd marile ferme de porci nu vor mai avea nici subventii, nici protectie vamalã si nici cel mai ridicat pret din Europa? Vor mai exista porci din productie internã? 7.Cum se justificã rãul tratament la care este supusã industria, obligatã sã lucreze cu materie primã mai scumpã cu 15-20%? În realitate, mãrind taxele vamale, scumpind carnea si mezelurile, Ministerul Agriculturii protejeazã marii fermieri împotriva populatiei si a industriei procesatoare! Pretul îl vor plãti consumatorii, aceeasi care achitã si subventiile. Asteptãm aceste rãspunsuri din partea Ministerului Agriculturii, a Guvernului si asteptãm mai ales sã ni se explice de ce scumpim un aliment esential? De ce hrãnim inflatia si economia neagrã, cu un an înaintea aderãrii? Pentru cine, mai ales? În ce ne priveste, concluzia este cã industria cãrnii nu este doritã în tara noastrã. Nu existã motive pentru a da unora dublã protectie (subventii si taxe vamale), lãsînd procesarea sã sucombe! Am crezut si credem în viitorul industriei noastre si dupã aderare, avem cel mai mare grad de absorbtie a fondurilor SAPARD. Toate acestea sînt aruncate în derizoriu prin decizii arbitrare care favorizeazã nejustificat pe unii, în dauna celorlalti

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending