Prima pagină
Proprietarilor de clădiri păraginite primăria le-a pus gând rău FOTO
■ CL Roman a aprobat supraimpozitarea cu procente între 300%, 400% și 500% a unor imobile și suprafețe aflate în paragină ■ unele dintre case sunt monumente arhitectonice ■ clădirea în care a fost un corp al Azilului și Cantina Socială aparțin unui secretar de stat ■
Primarul Laurențiu Leoreanu și-a propus să rezolve o problemă tergiversată de mult timp, cea a clădirilor și terenurilor în paragină, folosindu-se de prevederile legale de supraimpozitare cu procente între 300% și 500%. În Roman, mai multe immobile zac neîngrijite de ani de zile, unii proprietari manifestând interes scăzut pentru a le întreține corespunzător.
În sedința CL din 19 decembrie 2024, aleșii au modificat anexa 3 la HCL nr. 25/28 ianuarie 2016, privind aprobarea Regulamentului și a criteriilor pentru supraimpozitarea imobilelor neîngrijite situate în intravilan. Conform actului normativ, se aprobă modificarea și completarea notei tehnice de constatare a stării tehnice a imobilelor, iar prin referatul de aprobare s-a demostrat că proprietarii au fost somați
Primăria a anunțat că, încă din 8 aprilie 2024, s-a procedat la somarea proprietarului Bogdan Dumea, secretar de stat în Ministerul Inovării și Digitalizării, pentru clădirea monument istoric și a celorlalte construcții și terenuri aferente acestora, situate pe strada C.A. Rosetti nr.1, unde a funcționat ani de zile corpul B al Azilului de Bătrâni din str. Veronica Micle.
Clădirea a fost retrocedată fostului proprietar, care a vândut-o demnitarului. După somații, s-a procedat la supraimpozitarea cu 500% a trei clădiri afalte la această adresă. „Suntem acum la Curtea de Apel București unde se judecă contestarea ordinului de clasare a monumentului, act ce nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, pentru a-și putea face efectul.
Din punct de vedere al instituției noastre, s-a parcurs procedura prevăzută de lege de a înștiința proprietarul. Noi de aflăm în numeroase litigii cu domnul Bogdan Dumea, atât la Neamț, cât și la București, pentru că a contestat tot ce se putea contesta. Până ce instanța nu va rezolva acest dosar, pentru acest monument nu se poate constitui regim de protecție.
Cert este că starea clădirii este dezastruoasă. Se pare că s-a intervenit pentru dărâmarea ei”, a declarat Rocsana Josanu, directorul Direcției de Cultură Neamț. Contactat telefonic, secretarul de stat Bogdan Dumea a precizat că dorea să modernizeze clădirea și să înființeze o clinică medicală, care ar fi asigurat locuri de muncă.
„Consider că aleșii locali au votat în necunoștință de cauză”
„Până nu mă voi afla în posesia unei hotărâri definitive, nu pot face prea multe lucruri, decât puțină curățenie. Am anunțat primăria, am trimis fotografii de la fața locului. Am primit destul de recent și o vizită a Inspectoratului de Stat în Construcții, care a verificat situația în teren și împreună cu cei de la primărie mi-au solicitat blocarea geamurilor și a ușilor.
Asta pentru a împiedica pătrunderea unor persoane străine (oameni ai străzii n.r). Consider că aleșii locali au votat în necunoștință de cauză proiectul de hotărâre referitor la supraimpozitarea acestui imobil. Am luat legătura cu avocatul meu (Alin Antochi n.r) și am decis să contest hotărârea de supraimpozitare. Este dezamăgitor pentru mine ceea ce se întâmplă cu acest imobil.
Pornisem un proiect de construire a unei clădiri moderne, care urma ca la parter să aibă un spațiu comercial, iar la etaj o clinică medicală, prin care s-ar fi asigurat cel puțin 20 de locuri de muncă. Sora mea este medic și aș fi fost ajutat în materializarea acestui proiect, care ar fi adus la buget bani”, spune Bogdan Dumea, care mai precizează că nu s-a folosit de funcția de demnitate pentru a rezolva probleme de acest fel.
Somații pentru alți proprietari
Pe 31 octombrie 2024 a fost somat proprietarului Sanmax SRL, pentru clădirile situate pe Fundătura Crizantemelor, unde a funcționat o centrală termică. În data de 11 noiembrie 2024 s-a procedat la somarea proprietarului Arhiepiscopia Bisericii Armene din România pentru clădirea monument istoric (Școala Armenească) și terenul aferent acesteia, situate pe strada Cuza Vodă, monument despre care „Monitorul” a scris în nenumărate rânduri.
Pe 19 noiembrie 2024 s-a procedat la somarea proprietarului Petru Meluț, pentru clădirea situată pe strada Calistrat Hogaș, iar pe 23 iunie 2024 s-a procedat la somarea proprietarului Andrei Gherghel pentru clădirea situată pe strada Aleea Revoluției. Pe 23 august s-a procedat la fel în cazul Agrosuind, pentru o clădire situată pe strada Bogdan Dragoș.
Pe 15 mai 2024 s-a procedat la somarea proprietarului Morărit Panificație Roman, pentru clădirea situată pe strada Sucedava. Tuturor li s-a pus în vedere să întreprindă demersurile de remediere în termen de 30 de zile sub sancțiunea supraimpozitării clădirii conform hotărârii Consiliului Local Roman.
Cum termenul a expirat, iar proprietarii nu au luat măsuri de remediere, s-a procedat la reevaluarea imobilelor și s-a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru majorarea impozitului, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind aprobarea majorării impozitului unor imobile, supus votului în ședința CL din 19 decembrie 2024.
„Supraimpozitarea clădirilor și terenurilor începe cu 1 ianuarie 2025 în confomitate cu prevederile HCL 308 din 19 decembrie 2024. Majorarea impozitului se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice”, a precizat Dragoș Panait, consilier în relațiile cu presa. Reamintim faptul că proiectul a fost votat în unanimitate de către cei 21 consilieri locali prezenți la întrunirea din 19 decembrie.
Clădirile din strada Rosetti, cât și terenurile aferente acestora au fost supraimpozitate cu 500%, clădirile din Aleea Revoluției și Sucedava cu 400%, cele din strada Fdt. Crizantemelor, Cuza Vodă, Calistrat Hogaș, Bogdan Dragoș cu 300%. Supraimpozitare, conform notei tehnice de constatare cu 300%, este și pentru terenul de pe Cuza Vodă, aferent monumentului Școala Armenească, cu mențiunea că aici s-a intervenit pentru igienizare, începând cu 6 ianuarie 2025.
-
Actualitate13 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină6 zile,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Evenimento săptămână,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Eveniment2 săptămâni,
Rămas bun, domnule Președinte
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n