Contactează-ne

Actualitate

Promovabilitate bună la Bacalaureat 2022. Absolvenţii nemţeni au luat sute de note de zece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la examen s-au înscris 3.235 de absolvenţi, prezenţi fiind 3.136 ■ Neamţul are o rată de promovabilitate, înainte de contestaţii, de 75,91%, ■ 2.379 de candidaţi au reuşit să promoveze ■ trei absolvenţi au luat media 10 ■ au fost 20 de note maxime la Limba şi literatura română, 27 la proba obligatorie a profilului şi 201 la cea la alegere a profilului şi specializării ■

Au fost publicate, anonimizat, astăzi, 27 iunie, rezultatele obţinute de elevi la Bacalaureat 2022. În Neamţ, au fost înscrişi 3.235 de absolvenţi, din care 3.005 din promoţia acestui an şi 230 de seriile anterioare. La examen s-au prezentat 3.136 elevi, doi dintre ei fiind eliminaţi din cauza tentativei de fraudare. Judeţul are o rată de promovabilitate, înainte de contestaţii, de 75,91%, ceea ce înseamnă că 2.379 candidaţi au reuşit să promoveze.

În ceea ce priveşte procentul de promovabilitate al candidaţilor din seria curentă acesta este de 78,2%. S-au obţinut trei medii de 10, surpriza majoră apărînd anul acesta la Liceul Tehnologic Vasile Sav din Roman, fiind vorba despre un absolvent cu specializarea Tehnician operator tehnică de calcul. Celelate două medii maxime au fost obţinute de candidaţi ai Colegului Naţional Calistrat Hogaş din Piatra Neamţ.

„Pe discipline de examen, 20 de candidaţi au luat nota 10 la proba de Limba şi literatura română, 27 au obţinut nota maximă la proba obligatorie a profilului şi 201 nota 10 la proba la alegere a profilului şi specializării“, a declarat Elena Preda, purtător de cuvînt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ.

Conform rezultatelor afişate, 691 de medii sînt între între 9 şi 9,99. Alte 691 de medii se află între 8 şi 8,99, 545 între 7 şi 7,99, iar 449 între 6 şi 6,99. Un număr de 755 de elevi nu au reuşit să promoveze examenul. Dintre aceştia, 221 au primit note peste 5 şi medii între 5 şi 5,99. De la examen au lipsit 99 de candidaţi, la una sau mai mute probe.

Dintre liceele unde „tradiţional“ nu se promova examenul, la Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia, din 10 candidaţi au reuşit să promoveze patru, iar la Liceul de la Nisiporeşti (Boteşti), din opt elevi prezenţi la examen un singur candidat a luat examenul cu media 6,85. Media minimă generală de promovare a examenului de Bacalaureat este 6, în condiţiile în care la toate probele scrise un candidat obţine cel puţin nota 5.

În cazul în care unul, sau mai mulţi elevi, nu primesc notele minime de 5 la probele scrise şi nici media generală de 6 pentru BAC, aceştia sînt declaraţi nepromovaţi şi se vor putea înscrie în sesiunile următoare, inclusiv la cea din această toamnă. Într-o conferinţa de presă de la Ministerul Educaţiei, Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat că anul acesta s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de promovabilitate din ultimii 10 ani, respectiv de 73,3% dintre cadidaţii seriei curente şi 32,1% dintre candidaţii seriilor anterioare.

Cele mai ridicate rate de promovare au fost înregistrate în Cluj (85,1%), Iaşi (81,7%), Galaţi (81,6%) şi Brăila (81,3%). La polul opus, judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare sînt: Ilfov (47%), Giurgiu (55%) şi Călăraşi (53%). Niciun candidat din judeţele: Alba, Braşov, Argeş, Timiş, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea n-a reuşit să ia media 10 la examen. Soluţionarea contestaţiilor se va face între 28 şi 30 iunie, iar pe 1 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spectacol pe cer. Perseidele, sau ploia de stele, un fenomen astronomic al cărui nume vine de la constelaţia Perseu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ stelele căzătoare ar trebui să se vadă în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii ■ fenomenul coincide cu Luna Plină, astfel că se vor vedea doar stelele căzătoare cele mai luminoase ■

An de an, cei care-s pasionaţi, dar nu numai ei, de fenomenele astronomice aşteaptă finele primei jumătăţi a lunii august pentru a vedea un „spectacol“ pe cer, Perseidele, stelele căzătoare, sau ploaia de stele. De cele mai multe ori s-a întîmplat ca acestea să fie vizibile, cu atît mai mult cu cît nopţile întunecoase favorizau observarea acestui fenomen.

Anul acesta, în noaptea în care fenomenul are cea mai mare intensitate, cea de 12/13 august 2022, mai este şi un alt fenomen astronomic, Luna Plină. Acest lucru va face ca Perseidele să se vadă pe un cer inundat de lumina Lunii Pline, aşa cum a anunţat pe pagina de Facebook Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

„Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline. Pasionaţii de stele căzătoare şi spectacole cereşti se pot uita după Perseide în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii pînă dimineaţă. În acea noapte se vor afla pe cer Luna Plină, aflată în preajma planetei Saturn, şi planetele Jupiter, înspre sud, foarte strălucitoare, şi Marte, înspre est, de culoare portocalie“, conform sursei citate.

Chiar dacă noaptea nu va fi întunecată, ci luminată de Luna Plină, Perseidele se vor putea vedea, cele mai strălucitoare, nu înspre Lună, ci în partea de est şi sus, deasupra capului. Specialiştii dau asigurări că stelele căzătoare ar trebui să fie destul de numeroase. Singura condiţie care mai trebuie îndeplinită, cel puţin în zona noastră, este ca cerul să fie degajat, să fie senin pentru a putea vedea cît mai multe stele căzătoare.

„Chiar dacă lumina Lunii va face ca cerul să nu mai fie negru, se vor putea vedea stelele căzătoare cele mai strălucitoare, care ar trebui să fie destul de numeroase. Pentru a le vedea nu priviţi înspre Lună, ci înspre est şi sus, deasupra capului. Încercaţi să observaţi cerul măcar o oră pentru a vedea mai multe stele căzătoare, timp în care puteţi învăţa şi cîteva constelaţii. Cer senin!“, anunţă Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

O tradiţie din popor spune că dacă îţi pui o dorinţă atunci cînd vezi o stea căzătoare, ea se va împlini negreşit. Conform Wikipedia, Perseide sînt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelaţia Perseu. Fenomenul are loc în perioada 23 iulie – 20 august, însă apogeul este în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu într-un bloc, de la un scurtcircuit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un incendiu care a semănat panică printre locatarii unui bloc din municipiul Roman s-a produs, joi, 11 august, din cauza unui scurtcircuit electric.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci au fost evacuate de pompieri. O femeie în vârstă de 33 de ani a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman.

“La ora 13:30, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la un apartament situat pe strada Fundătura Păcii în municipiul Roman.

La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman și membri ai SVSU Roman.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum într-o cameră dintr-un apartament de la al treilea etaj. Din fericire, în interiorul apartamentului nu se afla nicio persoană.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci persoane, patru adulți și un copil, de la etajele 3 și 4 au fost evacuate de către forțele de intervenție. Acestea au fost preluate și evaluate de echipajele medicale, doar o femeie de 33 de ani fiind transportată la CPU Roman.

Concomitent cu evacuarea locatarilor, forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, dar și pentru evacuarea fumului din interiorul locuinței și de pe casa scării. Au ars elemente de mobilier, articole vestimentare, materiale textile și s-au deteriorat pereții apartamentului și alte bunuri din interiorul apartamentului.

Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost scurtcircuitul electric”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Accident pe pod. Trei maşini implicate, o victimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Accident rutier cu trei maşini implicate, pe podul care face legătura între localităţile Horia şi Roman, joi, 11 august. Conform informaţiilor oferite de poliţişti, accidentul s-a soldat cu o victimă, o femeie în vârstă de 52 de ani.

“La data de 11 august a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 2, în afara localității Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, accidentul s-a produs între 3 autovehicule, care circulau pe același sens de mers, pe podul care face legătura între localitățile Horia și Roman.

Un autoturism condus de o femeie de 46 de ani, din Piatra Neamț, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de o femeie de 52 de ani, din județul Bacău, care ar fi fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 28 de ani, din județul Bacău.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea femeii de 52 de ani.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
AdvertisementTrending