Contactează-ne

Actualitate

Proiectul pentru reabilitarea Casei Celibidache, în linie dreaptă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ioan Ştefan, a semnat ordinul pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor de consolidare şi reabilitare a casei în care s-a născut marele muzician ■ lucrările ar putea începe chiar anul acesta ■

Deputatul liberal Laurenţiu Leoreanu a anunţat că după o lungă perioadă în care s-au încercat tot felul de variante de consolidare şi reabilitare a monumentului architectonic cunoscut ca fiind Casa Vornicului Done, în care s-a născut marele compozitor şi dirijor Sergiu Celibidache, proiectul a ajuns la faza de licitaţie.

„Casa Celibidache este unul din proiectele care au avut un parcus anevoios, din cauza faptului că, încă la vremea în care eram primar am depus proiecte pe fonduri europene, pe finanţare guvernamentală de la Ministerul Culturii sau pe fonduri norvegiene, dar fără rezultat.

În urma demersurilor pe care le-am făcut la Compania Naţională de Investiţii, prin care am solicitat grăbirea demersurilor de completare a documentaţiei şi de introducere a proiectului în Comisia tehnico-economică de evaluare a indicatorilor, iată că s-a ajuns în faza în care a fost semnat ordinul de ministru, ceea ce înseamnă că, proiectul de consolidare a acestui monument architectonic important va fi realizat.

Urmează scoaterea la licitaţie a lucrării în următoarea perioadă şi începerea lucrărilor, poate chiar anul acesta“, a declarat deputatul, Dan Laurenţiu Leoreanu, chestorul Camerei Deputaţilor. Asta după ce ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ioan Ştefan, a semnat ordinul pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor.

Monitorul a relatat în mai multe rînduri despre faptul că imobilul în care s-a născut muzician Sergiu Celibidache mai are o „strigare“ şi se dărîmă. Cu geamuri sparte, cu pereţi prăbuşiţi, cu scara interioară putredă, cu acoperişul găurit prin care ploia sau zăpada pătrund deteriorînd clădirea. Imobilul a fost cumpărat de primăria de la Serge, fiul compozitorului, cu intenţia de a fi realizat un muzeu al muzicii.

În august 2018, primarul Lucian Micu declara: „Am purtat o nouă discuţie cu preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, care m-a asigurat că în acest moment se lucrează la studiul de fezabilitate, necesar reabilitării monumentului istoric. Este vorba de un document preliminar, obligatoriu atunci cînd vom depune cererea de finanţare la Compania Naţională de Investiţii, prin intermediul CJ. Am înţeles, din discuţia cu preşedintele Arsene, că există deja fonduri rezervate reabilitării acestui obiectiv“.

Advertisement
Trending