Actualitate
Proiect european la Liceul „Ion Ionescu de la Brad”, dar deocamdată la… „secret”
■ acest lucru ține de rațiuni care să nu dea „idei” și altor unități liceale similare ■ „Apariția acestor fonduri europene, prin PNRR, este o oportunitate pe care nu o vom rata“, a declarat directorul Viorel Stan ■ ghidul de finanțare este încă în dezbatere publică ■
Uniunea Europeană a prins în vestitutul PNRR și oportunități de dotare a liceelor agricole din România, care trebuie să-și modernizeze infrastructura pentru a deveni competitive într-o ramură ce va asigura pregătirea viitorilor specialiști din domeniul ce va asigura și pe viitor hrana populației, în actualele condiții pedoclimatice, din ce în ce mai nefavorabile.
Directorul Liceului „Ion Ionescu de la Brad” Horia, fostul inspector general școlar Viorel Stan, care și-a asumat conducerea acestei unități, una care are probleme cu absolvenții care nu-s capabili să promoveze examenul de Bacalaureat, rămâne un optimist incurabil. În situația în care liceul nu este atractiv pentru o meserie de mare viitor din cauza faptului că se intră cu medii mici, conducerea va trebui să ofere condiții moderne de dotare și pregătire pe viitor.
Asta pe de o parte și lupta cu mentalitățile ce trebuie schimbate, pe de altă parte. „Este evident că apariția acestor fonduri europene, prin PNRR, este o oportunitate pe care nu o vom rata, pentru că e șansa oricărui liceu de specialitate să obțină dotări de ultimă generație, necesare pregătirii vitorilor specialiști, la nivelul actualelor cerințe internaționale.
Deocamdată, e prematur să spunem ce vom face, pentru că Ghidul solicitantului pentru programul Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol se află din 10 august, pentru două săptămâni, în dezbatere publică. Ceea ce vă pot însă asigura e faptul că înjghebăm acum o echipă bună de proiecte și ne vom înhăma la treabă pentru a putea întocmi un proiect competitiv, care să fie eligibil și să intre la finanțare.
Despre ce șanse avem să facem acest lucru nu e cazul să mai vorbim, pentru că suntem determinați și avem capacitatea necesară, dar totul depinde și de proiectele pe care le fac și alții la fel de determinați ca și noi. Va fi o competiție de proiecte serioase și bine făcute”, a declarat, pentru Monitorul, fostul deputat Viorel Stan, acum director al Liceului „Ion Ionescu de la Brad”. A dat asigurări că primarul PNL, Cristian Baciu, fost elev al liceului și consilierii locali sunt dispuși să-și asume cota de cofinanțare.
Potrivit Ghidului proiectului, unitățile școlare cu profil agricol vor putea accesa bani europeni atât pentru lucrări de construcție noi, cât și pentru reabilitarea imobilelor existente, ca în cazul Liceului „Ion Ionescu de la Brad”. O unitate cu profil agricol poate accesa fonduri în valoare maximă de 500.000 euro, la care se va adăuga cota aferentă de TVA, care vizează costurile opțiunilor de dotare, în procent de 10% pentru digitalizare și 90% pentru restul proiectelor.
-
Actualitate6 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin
-
Actualitate2 săptămâni,
Jandarmii au salvat un bărbat de 81 de ani căruia i s-a făcut rău la slujba de Bobotează în Piatra Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Impozitul auto 2025: la Neamț creșterea este zero %, conform calculweb.net
-
Actualitate2 săptămâni,
A ars casa unei femei de 93 de ani