Contactează-ne

Actualitate

Proful cu hărţuirea, dat afară din sistem

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ profesorul de matematică, acuzat de comportament inadecvat, titular la Bicaz şi Dumbrava Roşie a fost pus pe liber ■ la Şcoala Regina Maria, majoritatea membrilor au votat pentru desfacerea contractului de muncă, iar la Şcoala Dumbrava Roşie toţi ■ „lupta“ se mută în instanţă ■ cadrul didactic spune că nu-i rămâne decît „să se călugărească“ ■

După proceduri ce trebuiau urmate, consiliile de administraţie de la şcolile Regina Maria Bicaz şi Dumbrava Roşie au finalizat dosarul de excludere din învăţămînt a profesorului Constantin Pipirigeanu, implicat în scadalul sexual de la Liceul Dimitrie Leonida.

Dacă de la această unitate şi-a dat demisia, după ce s-a aflat că a hărţuit o elevă de la seral şi apoi a jignit-o, la şcolile unde este titular nu a recurs la acest lucru. „Aşa cum am cerut şcolilor, s-a procedat la cercetarea disciplinară şi de la 1 martie cadrul didactic nu mai lucrează în învăţămînt, aşa cum era şi normal“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Directorii celor două şcoli ne-au explicat procedura de cercetare disciplinară, care a condus la desfacerea contractului de muncă, în conformitatre cu prevederile Legii educaţiei, şi Codului muncii.

„Domnul profesor este titular pe cinci ore la Şcoala Regina Maria Bicaz, restul orelor avîndu-le tot ca titular la Şcoala Dumbrava Roşie. La ambele s-au întocmit dosare de cercetare disciplinară, care a condus la desfacerea contractului de muncă, începînd cu 1 martie.

Ceea ce trebuie să se ştie, pentru cei care ne-au condamnat că procedura s-a făcut mult prea încet, este faptul că au fost respectate absolut toate etapele prevăzute de legislaţie. Astfel, ca urmare a referatului de autosesizare din 25 ianuarie cu privire la încălcarea conduitei morale şi a deontologiei profesionale de către domnul profesor, s-a constituit acea comisie de disciplină la nivelul celor două şcoli.

În urma referatului a fost întocmit un dosar solid, care are la bază constatările comisiei de cercetare, formată din cadre didactice, inclusiv din catedra de matematică. În baza calendarului comisiei, pe 19 februarie domnul profesor a compărut în faţa ei.

Cadrul didactic a tot ţinut să ne spună că acel comportrament de la Liceul Dimitrie Leonida nu ar aduce nici un prejudiciu şcolii nostre şi ca atare nu are de ce fi cercetat disciplinar. A fost întocmit un proces verbal al şedinţei de audiere, care a stat la baza raportului final de desfacere a contractului de muncă“ a declarat profesor Elena Cristina Sasu, directorul Şcolii Regina Maria Bicaz.

Raportul comisiei disciplinare a fost completat cu procesele verbale de la şedinţele comitetelor de părinţi, care cereau şcolii desfacerea contractului de muncă, reproşînd lentoarea demesurilor de înlăturare din învăţămînt a cadrului didactic.

„Singura cale de supravieţuire îmi rămîne retragerea la vreo mănăstire“

Profesorul Pipirigeanu a fost asistat la clasă, urmărindu-se cum predă. „Atît eu, cît şi directorul adjunct al şcolii l-am asisat pe domnul profesor la clasă. Din discuţiile purtate cu şefa de catedră, dar şi din evaluările noastre metodice, am consatatat că nu a fost organizat în predare, nu a dus nici un exerciţiu sau problemă pînă la capăt, în baza unui proiect didactic (plan de lecţie – n.r.).

În urma discuţiilor avute cu şefa de catedră am aflat că nici măcar nu predă după programa şcolară în vigoare. Documentul de planificare a materiei pe semestrul al II-lea ni l-a prezentat abia în 17 februarie“, a mai afirmat profesoara Cristina Sasu. Interesant este şi rezultatul votului secret, dat de membrii celor două CA-uri, în urma analizei raportului de cercetare disciplinară. Din 13 membri ai CA de la Şcoala Regina Maria, nouă au votat pentru desfacerea contractului de muncă, trei n-au fost de acord şi altul s-a abţinut. Totuşi s-a obţinut necesarul pentru desfacerea contractului.

În schimb, la Şcoala Dumbrava toţi cei nouă membri au fost de acord cu măsura drastică de desfacere a relaţiilor de muncă. Atît Cristina Sasu, cît şi colegul Marius Ţuvic, de la Şcoala Dumbrava, au declarat că în 2018 profesorul a mai fost cercetat de o comisie disciplinară, din cauza unui conflict avut cu părinţii elevilor, nematerializat prin sancţiune la vremea aceea, din cauza împăcării părţilor. Aceştiu au confirmat şi faptul că profesorul Constantin Pipirigeanu a solicitat eliberarea dosarului de cercetare discilinară, fiind posibil să se adreseze instanţei de judecată, pentru a solicita reîntoarcerea în învăţămînt.

Contactat telefonic, profesorul a refuzat să dea vreo declaraţie, susţinînd că nu are ce discuta cu presa, care i-ar fi făcut mult rău în această perioadă, susţinînd că îi e de ajuns că are de „luptat cu mafia din învăţămînt“, adică cu un inspector şcolar general şi vreo trei directori. A mai spus că i s-a luat orice drept material, neavînd nici dreptul la ajutor de şomaj şi că „singura cale de supravieţuire îmi rămîne retragerea la vreo mănăstire“.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. karkaran2

    30 martie 2021 at 4:33 PM

    hai ca atz facut si aici o babardeala cu bucluc sau pornobalamuc moldovenesC. paRINTII-JAVRE SA SE SINUCIDA!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vaccinare la domiciliu în cazul celor cu handicap, la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tirgnemţenii interesaţi pot apela numărul de telefon 0756/842.577 ■ pot fi vaccinaţi şi asistenţii personali şi membrii familiei care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu persoanele nedeplasabile ■

Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ reaminteşte locuitorilor că persoanele nedeplasabile şi familiile lor pot fi vaccinaţi la domiciliu împotriva Covid19, cu ajutorul caravanei mobile.

Detalii sînt furnizate într-un anunţ postat pe pagina Primăriei Tîrgu Neamţ, fiind pus la dispoziţie telefonul 0756/842.577. „Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, anunţă persoanele nedeplasabile aflate la domiciliu, asistenţii personali şi membrii de familie care locuiesc în aceeaşi gospodărie, că au posibilitatea de a se vaccina la domiciliu de către caravana mobilă“, se menţionează în anunţ.

Imunizarea acestor categorii vulnerabile are loc în paralel cu celelalte incluse în etapa a III-a, destinată populaţiei generale. Potrivit informaţiilor de pe platforma oficială a campaniei, la acest moment sînt vizate persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate: industria extractivă, industria prelucrătoare, hoteluri şi restaurante, întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spectacole, activităţi culturale şi recreative.

Mai sînt cuprinşi cei din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, mai ales angajaţii care au contacte directe cu publicul şi care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora.

Sînt acceptate la imunizare şi persoanele din centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil, precum şi din centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică, aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, dar şi persoanele private de libertate. Tot în etapa a III-a sînt cuprinse persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii, lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice, din biblioteci, casierii şi ceilalţi angajaţi din magazinele de retail alimentar.

Sînt aşteptate la centrele de vaccinare şi alte categorii ale populaţiei adulte, precum şi ale celei pediatrice, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vîrsta sub 18 ani. În prima etapă a campaniei de vaccinare au intrat, la începutul anului 2021, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social-sistem public şi privat, iar în cea de-a doua, populaţia la risc, respectiv adulţii cu vîrste peste 65 de ani, bolnavii cronici, persoanele încadrate într-un grad de handicap ori imobilizate sau imunodeprimate, însoţitorii lor şi persoane care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, persoanele fără adăpost.

Citește știrea

Actualitate

A trecut la cele veşnice şeful Comunităţii Elene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Boris Cepalis a fost una din figurile proeminente ale oraşului ■ era unul dintre cei mai activi intelectuali, punîndu-şi amprenta pe viaţa socială şi culturală a urbei de adopţie ■

S-a stins din viaţă, în cursul nopţii de 20 spre 21 aprilie, în braţele fiicei sale, Steluţa, la venerabila vîrstă de 92 de ani, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, inginerul Boris Cepalis.

Născut la 13 noiembrie 1929 în localitatea Kara Mahnet din Basarabia, s-a refugiat în Regat, după ocuparea ţării natale de către ruşi, în 1940. A urmat cursurile Facultăţii de Mecanică Agricolă din Bucureşti, absolvind în 1954, dată la care a fost repartizat în raionul Bacău, la SMA Dămieneşti, unde a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Lucica, profesoară de biologie.

De-a lungul vieţii a lucrat Trustul Regional SMA Bacău, la Staţiunea de Cercetare Agricolă Secuieni şi din 1967 la Roman, de unde a ieşit la pensie, la 1 ianaurie 1990, dată de la care s-a dedicat activităţilor sociale şi culturale ale municipiului. A predat cursuri de mecanizare a agriculturii şi la Institutul Pedagogic din Bacău. Descoperindu-şi originile elene, Boris Cepalis a înfiinţat la Roman o filială a Uniunii Elene din România, devenind preşedintele acesteia şi activînd pînă în ultima clipă a vieţii.

A pus bazele cunoscutei şi apreciatei formaţii de dansuri elene Aretti, coordonată de coregraful Mihai Păduraru şi învăţătoarea Aurica Ţura, formaţie de dansuri cu ieşiri repetate şi premii la Festivalul elenismului şi deplasări numeroase în Franţa, Belgia, Bulgaria, Grecia dar şi în România.

Pentru activitatea sa deosebită a fost recompensat cu nouă decoraţii, din care cea mai importantă a fost Ordinul Muncii, clasa I. Prezenţă activă în viaţa comunităţi, Boris Cepalis a fost preşedintele Consiliului Seniorilor din Primăria Roman, calitate în care şi-a adus o contribuţie substanţială la dezvoltarea urbei.

A militat activ pentru învăţarea limbii elene de către tinerii romaşcani, pe care i-a susţinut financiar pentru participarea la Olimpiadele de limbă greacă, de unde ani de- a rîndul licenii s-au întors cu premii importante. Are doi copii, Eduard, inginer şi Steluţa, economistă.

În apariţiile sale în presa locală Boris Cepalis vorbea cu mîndrie despre realizările profesionale ale familiei sale, nora acestuia, Doina Cepalis, fiind cîştigătoare a Galei Forbes, din 2017 – Top 50 femei de succes. Inginerul Boris Cepalis va fi înmormîntat vineri, 23 aprilie, la Cimitirul Etrnitatea din Roman, alături de soţia sa.

Citește știrea

Actualitate

Criză de sînge, fără precedent

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ numărul donatorilor a scăzut dramatic ■ una din cauze este şi preţul ridicol al tichetelor care se acordă la o donare ■

Spitalele din România se confruntă cu o criză fără precedent de sînge, numărul donatorilor scăzînd dramatic anul acesta, una din cauze find probabil şi frica de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2. Asistenta Cristina Apetrei, şefa punctului local de recolatre de sînge spune că este o problemă la nivel naţional.

„Cu această scădere a numărului de donatori ne confruntăm încă înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus, dar ca acum parcă niciodată nu a fost o asemenea criză. Este un fenomen naţional şi toate centrele fac apel la donatori, fără succes însă. Este o situaţie critică. Dacă înainte aveam şi peste 200 de donatori pe lună, acum foarte, foarte rar atingem această cifră.

Una din cauze ar fi şi aceea că nimeni nu se mai preocupă acum de donarea de sînge. Toate problemele din sistem se învîrt în jurul pandemiei şi atît. S-ar putea ca una din cauze să fie şi aceea legată de valoarea ridicolă a unui tichet de aimente pe care o persoană îl primeşte atunci cînd donează sînge. O filă din acest tichet valorează doar 9,57 lei, un asemenea tichet avînd 7 file.

Din păcate ne-am pierdut în ultima vreme şi din donatorii vechi, constanţi, care probabil, de frica de a nu se infecta cu virusul SRARS COV 2 nu mai trec pe la centrul de donare. Şi mai de mirare e faptul că, anul trecut, în timpul stării de urgenţă aveam mai mulţi donatori ca acum. Nu ştiu ce o să se întîmple dacă nu se va trece la impulsionarea donării de sînge.

Va fi jale. Din păcate ne lipseşte simţul civic şi nimeni nu-şi pune problema că oricine poate avea la un moment dat nevoie de sînge.Şi eu am fost donator de sînge, dar acum nu mai pot dona pentru că am ceva problem de sănătate“, a declarat Cristina Apetrei.

Aceasta spune că, anii trecuţi, conducerea Primăriei Roman se implica direct în activitatea de donare, fostul primar Lucian Micu rămînînd şi acum unul din donatorii constanţi. „Aştept să vedem dacă actualul primar al municipiului se va implica în această acţiune şi dacă donarea de sînge va mai fi impulsionată şi de acele tichete de intrare la ştrand, pe care le-a dat primăria inclusiv anul trecut. De altfel şi domnul primar a donat sînge în campania electorală. Poate o va mai face şi anul acesta“, a mai adăugat Cristina Apetrei.

Citește știrea

Trending