Contactează-ne

Actualitate

Profii, îndemnaţi să nu fie zmei cu elevii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ exigenţă moderată la încheierea mediilor este mesajul conducerii Inspectoratului Şcolar ■ profesorii nu o pot face pe „zmeii“ la încheierea situaţiilor, pentru că ei sînt oglinda muncii elevilor în timp de pandemie ■ ISJ a întocmit protocoale de desfăşurare a examenelor naţionale ■

Ultima şedinţă cu directorii unităţilor de învăţămînt, care s-a desfăşurat on-line săptămîna trecută, a adus în discuţie o serie de subiecte importante, legate de intrarea pe ultima sută de metri a anului şcolar, cu toţi elevii în bănci şi pregătile pentru desfăşurarea examenelor de Evaluare, pentru care înscrierea a început luni, 7 iunie şi pentru desfăşurarea Bacalaureatului.

„Şedinţă cu directorii de care vă interesaţi a fost una de lucru, legată în primul rînd de pregătirea examenelor naţionale, dar şi de alte probleme legate de încheierea mediilor, de exemplu. Am insistat în primul rînd pe cunoaşterea conţinutului actelor normative, care reglementează examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat.

Aici trebuie să se ţină seama, pe de o parte, de faptul că şcolile au obligaţia de a asigura toate condiţiile de desfăşurare, în strictă securitate din punct de vedere sanitar, pentru a preveni infectarea cu virusul SARS Cov 2. Pe de altă parte, e vorba de asigurarea de materiale consumabile pentru imprimante. E vorba de hîrtie şi tuş, din cauza faptului că la Evaluarea Naţională nu mai vin hîrtii tipizate pentru multiplicarea subiectelor şi se tipăreşte doar conţinutul broşurii primite de la Comisia Naţională de Examene.

Sperăm ca lucrurile să meargă bine la examen, aşa cum au mers şi la simularea acestuia. Tot la subiectul examene s-a insistat pe cunoaşterea modificărilor apărute prin ordin de ministru, în ceea ce priveşte echivalarea competenţelor digitale şi lingvistice la Bacalaureat. Sîntem în posesia formularului tipizat pentru acest examen.

Am dat comenzile pentru ştampilele de control, pentru ambele examene. O atenţie deosebită am acordat-o şi resursei umane pentru comisiile de examen, pentru că dorim să nu avem probleme în a asigura funcţionarea acestora.

În acest sens, am realizat la nivelul ISJ Neamţ proceduri de desfăşurare a examenelor naţionale de simulare, bacalaureat şi de admitere computerizată, în vederea respectării paşilor legali, ceruţi de actele normative în vigoare“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general

Despre bani, care… nu prea sînt

Un alt subiect important abordat în şedinţa cu directorii unităţilor de învăţămînt din judeţul Neamţ a fost cel legat de acordarea burselor şcolare şi a încadrării în bugetul destinat salariilor.

„Noi am făcut deja plata burselor şcolare finaţate de Ministerul Educaţiei Naţionale, respectiv «Bani de liceu» şi burse profesionale. Am discutat însă şi de bursele care au ca sursă de finaţare bugetele locale, unde mai există ceva probleme. La Piatra Neamţ, de exemplu, am obţinut o hotărîre a consiliului local de plată a ceea ce se cheamă transport intraurban.

Există însă probleme în alte localităţi, din lipsa fondurilor la bugetele locale“, a mai spus profesorul Mihai Obreja. Un alt subiect cu ceva „cîntec“ îl constituie indicaţia Ministerului Educaţiei de încadrare în anvelopa salarială pentru cadrele didactice, pentru că este evident că s-a ajuns la „fundul sacului“ şi că nu prea mai sînt bani pentru plata a tot felul de sume suplimentare, promise cu generozitate în timpul pandemiei.

„Normarea şi încadrarea în bugetele de venituri şi cheltuieli e o altă preoblemă delicată, subiect care urmează a fi reluat într-o altă şedinţă, separată, de săptămîna acesta, ţinînd cont de complexitatea lui, în funcţie de eficienţa muncii cadrelor didactice. Cu această ocazie am atras atenţia colegilor noştri privind încheierea situaţiei şcolare.

Am făcut recomandarea de a se manifesta maxim de atenţie subiectului, în aşa fel încît copiii să fie evaluaţi cu atenţie, să fie ajutaţi, să fie ascultaţi cu înţelegere şi să se încheie rezultatele acestora cu un anumit grad de exigenţă, în sensul că trebuie să se înţeleagă faptul că, dacă există lacune în asimilarea cunoştinţelor unor copii, ele sînt în directă corelaţie cu modul în care noi am ştiut sau nu să le transmitem on-line cunoştinţele.

Nu putem să o facem pe zmeii, avînd o exigenţă supradimensionată, care nu-şi are rostul, pentru că elevii la ora aceasta au reuşit să-şi însuşească atîtea cunoştrinţe cît le-au transmis, prin metodele însuşite de predare on-line, de către cadrele didactice. Elevii sînt oglinda fidelă a metodelor de predare însuşite de profesori şi învăţători, de la intrarea în pandemie“, a mai spus inspectorul general Mihai Obreja.

Rămîne de văzut şi ce note vor lua elevii la examenul de admitere în liceu şi la bacalaureat. Despre subiectul salarii vom reveni cu un punct de vedere al sindicatelor, care, probabil, nu vor fi la fel de încîntate despre neonorarea promisiunilor ministerului pe acest subiect.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginulesteunadintrecelemaipopularebăuturialcooliceșiuzulsăuîndiferite cocktail-uri o face foarte des consumatăvara. Ce știm, însă, despreaceastăbăutură? Cum aapărutșiunde?

 

Ca multaltebăuturialcoolice, șiginul a fostconceput ca un medicament. Aapărutînsecolul al XVII-lea înOlandașiscopulsăuinițial era pentruutilizărimedicinaleîncăutareaunuiremediuîmpotrivaproblemelor digestive șirenale. Se elabora cu orz, secarășiporumb, pentruaadăuga ulterior ienupăr. Unelesursevorbescînsădesprefaptulcă, însecolul 12, niștecălugăriitalieni au fostprimii care au obținut o băuturăasemănătoareginului, cu care doreausătrateze – fărăsucces – ciumabubonică.

 

Ginul a fostfoarte popular înrândulsoldațilorșifolositînmulterăzboaie, fiindnumit „curajulolandez”, pânăcând a ajunsîncele din urmăînarmatabritanică, iarsoldațilorenglezi le-a plăcutatât de mult, încât au dusaceastăbăuturăîn Anglia. Nu a duratmultpânăcândcurtearegală a aflatdespreaceastașiapoipopularitateasa a începutsăcreascăpână la nivelulîn care a existat o penurieînproducțiasași, pentru a ținepasul cu cererea, calitatea a începutsăscadă. Uneori a fostchiarnecesarsă se adaugezahărpentru a-iîmbunătăți aroma. Ulterior a fostcreată o lege care dicteazăcăpentru a produce sau a vinde gin estenecesarsă se dețină un permisși o persoanăpoateaveadoarunuldintreceledouă, adică, dacăpermisul de producțieesteacordat, permisul de vânzare nu va fi acordatșiviceversa.

 

William al III-lea de Oraniaainterzisconsumul de distilate non-britanice. Înlocsăîiîmpiedicepeenglezisăbea gin, a provocatcreștereadistileriilorilegale. Ceeace, la rândulsău, a provocatrevolte, lupte de stradăși tot felul de problemesocialepe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișatîntabloulsăuintitulat Gin Lane în 1751. Însfârșit, așa a creatguvernulenglez o adevăratăcultură a ginuluiprinreglementareaconsumuluișiproducțieiacestuia.

Gin emagoferte

Una dintrecelemaiinteresantecuriozitățiestecăcelebrul gin-tonic este un amestecoriginar din Spania, în special din San Sebastian, din ȚaraBascilor. Înunelepărți ale lumii se numeșteacest cocktail cu numele de gin spaniol. Altesursesusțin, însă, căsoldațiibritanici din India au fostprimii care au adăugatapătonică – sifon cu chinină – în gin, datorităproprietățilorchininei de a lupta cu malaria.

 

O altăcuriozitateconstăîndistilare, deoareceeste de obiceisecretă. Unelemărci au profitat de ocaziepentruaieșiînevidențădatoritădiferențeilorînutilizareatuturortipurilor de tehniciîndistilare.

 

Încele din urmă, o anecdotăinteresantă care se referă la numeleîn sine datează din anul 1714, când prima utilizarescrisă a cuvântului „Gin” a fostgăsităîntr-o carte numită „Fabulaalbinelorsauviciile private șibeneficiilepublice” de Bernard Mandeville. Acelașiautor a scriscănumeleacestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupărînlimbagermană, a fostacum, datorităutilizării sale frecvente, prescurtatăînmonosilaba Gin. Se spunecăbritaniciieraupreabețipentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuitsă o abrevieze.

 

Ce forme de elaborareputemgăsi?

 

Găsimdiferitețări dedicate producției sale, celemaireprezentativefiindRegatul Unit al MariiBritanii, Olanda, Statele Unite șiSpania. Înfuncție de țară, detectămunsoisaualtul, deciavemdiferitemoduri de a-l face. Olanda produce soiulolandez, întimpceîncelelaltețărimenționate se produce ginulenglezesc.

 

 • Înceeacepriveșteginulolandez , consideratși ca „Genever” sau „Jenever”, băuturialcooliceslabesuntdistilateîmpreună cu malțultratatșifermentat. Producțiaobținutăesteapoiamestecată cu diferiteelemente cu caracteristiciaromatice. Însfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfelun gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

 

 • Înceeacepriveșteginulbritanic, principaladiferențăesteutilizareaunuialcoolputernic, redus ulterior, deoarecerestulprocesuluiesteacelași. Este, de asemenea, aromatizatșidistilat. Acest gin estemaiuscatșiatinge 47 de grade alcoolice.

 

Se spunecăînsășiregina-mamăElisabeta I obișnuiasă consume gin tonic, cerând „aduceți-iacesteibătrâneregine un gin”. Și nu consumaunulușor, ci obișnuiasăbeanouăpărți gin, o parte apătonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

 

Dar existăși o altăfigurăfoartelongevivădespre care știm cu toțiicăi-a plăcutginul tonic. Vorbimdespre Winston Churchill care obișnuiasăspună „aceastăcombinație a salvatmaimulteviețidecâttoțimedicii din imperiu”.  Am puteaspuneatuncicăginul tonic prelungeșteviața?

Iatăcâteva din beneficiileginului tonic:

 1. Este digestivșiamelioreazădurerile de stomac

Deșiînunelețări se consumăseara, în Anglia esteluat ca aperitivsauchiardupăprânz. Șiastapentrucă, pelângăfacilitareadigestiei, amelioreazădurerile de stomacși face sădisparăsenzația de greutatedupă o masăcopioasă.

 1. Are proprietăți benefice pentrusănătate

Ginulestefăcut din multeierburinaturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper saucoriandru. Ingrediente careraporteazăbeneficiimaripentrusănătateanoastră.

 1. Previneinfecțiileurinareșifavorizeazăfuncționarearinichilor

Dacă, pelângăconsumulunui gin-tonic, se ingereazămultăapăînfiecarezi, vomajutasistemulnostruurinarșirinichiisăfuncționezecorect, evitândinfecțiile legate de acestea.

 1. Este diuretic șiajută la eliminareafluidelor

Ginulconținefructe de ienupăr care suntcunoscutepentruproprietățilelordiuretice, de curățare, relaxanteșitonifiante, care favorizeazăeliminareatoxinelor. Dar conțineșicerealeprecumorzul, care estedigestivșilaxativ, deoareceasigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precumșireducereanivelului de colesterolșizahăr din sânge. Au chiarsubstanțenumiteinhibitori de protează, care ajută la combatereacanceruluiîntractuldigestiv.

 1. Oferămaipuținecaloriidecâtaltebăuturialcoolice

Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numaiamestecat cu tonic, deoarece cu altebăuturimaidulci, caloriilecrescconsiderabil.

 1. Amelioreazăafecțiunilelombareșimusculare

Datorităputerii sale analgeziceșiantiinflamatorii, ginuleste un bun remediu la domiciliuatuncicândsuferim de dureri de spate lombaresaualtedurerimusculareșiarticulare. De fapt, unuldintrecelemaieficienteremediipopulareesteînmuiereastafidelorîn gin.

 1. Combatetusea, gripașirăcelile

Datorităproprietăților sale antisepticeșiantispastice, îmbunătățeștesănătateasistemului respirator. Evident, dacăsuntembolnavi, nu vomabuza de băutură, daradevărulestecă o bauturamică ne poateajutasăfacemfațăboliimultmai bine.

 

 1. Amelioreazădurerilemenstruale

Remediilebunicii au fostîntotdeauna bine cunoscutepentrueficacitatealor. Poateaiauzit-o pe a ta spunândcăginulestefoarte bun pentruameliorareacrampelormenstruale. Știaubunicileceștiau, cu siguranță!

 1. Celmaieficientremediuîmpotrivamalarieișiscorbutului

Înainte ca medicinasă fi avansat la nivelul de astăzi, resurselepentrucombatereaanumitorbolieraufoartepuține. Cu toateacestea, ginul tonic a devenitcelmaieficientîmpotrivamalarieișiscorbutului, salvând mii de viețiînrăzboișipe mare. Scorbutulestecauzat de un deficit de vitamina C și, prinurmare, englezii au adăugatîntotdeaunapuținălămâieînbăuturalor.

 1. Îmbunătățeștedispoziția

Evident, ieșirea la o băutură cu prieteniiajutăîntotdeaunasă ne deconectăm de rutină, dardacăavemși gin-tonic, cu atâtmaimult. Pelângăîmbunătățireadispoziției, ne ajutăsăuităm de grijipentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending