Contactează-ne

Actualitate

Profesorul Vasile, Gavriil Galinescu şi Securitatea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Avea un maldăr de hîrtii şi avînd boala de a-mi arunca privirea prin ele am găsit unele cu note muzicale. Le-am procurat în schimbul a trei kile de coniac. Am fost pîrît la Securitate - «vezi că Vasile are nişte manuscrise»“, a povestit profesorul universitar Vasile Vasile despre cartea ce-l are în prim plan pe Gavriil Galinescu

Oamenii Bicazului, iubitori de carte şi de folclor autentic au avut şansa ca zilele trecute să facă cunoştinţă prin intermediul profesorului universitar dr. Vasile Vasile de la Universitatea Bucureşti, cu lucrarea antologică Cântece populare din Moldova, „subiectul“ fiind reputatul muzicolog de pe Valea Bistriţei, Gavriil Galinescu. Evenimentul cultural, găzduit de Biblioteca Mihai Eminescu Bicaz, a fost posibil prin colaborarea cu Centrul Cultural Carmen Saeculare Piatra Neamţ, de altminteri instituţia prin intermediul căreia lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Nona la finele anului 2019.

„Această carte a fost propusă de mine acum 50 de ani. Cartea provine din călătoriile mele aici prin calitatea mea de a-mi petrece o bună parte din viaţă pe meleaguri nemţene. Ulterior am avut prilejul să întîlnesc un coleg de-al meu student, care era secretar la Opera din Iaşi, care avea un maldăr de hîrtii şi avînd boala de a-mi arunca privirea prin ele am găsit unele cu note muzicale. Le-am procurat în schimbul a trei kile de coniac. Am fost pîrît la Securitate – «vezi că Vasile are nişte manuscrise» – n-am să uit acest aspect toată viaţa. Mai tîrziu aveam să fac lucrarea de licenţă cu Gavriil Galinescu. A fost un întreg război pe tema asta, pentru că un personaj politic a intrat în sala în care susţineam lucrarea de doctorat strigînd sus şi tare că Moldova nu are doine şi alte genuri de folclor. A fost o întreagă dispută şi o parte din aceste doine se găsesc în această carte. Şi vreau să vă spun că Gavriil Galinescu a fost robit de folclorul zonei, pe care l-a scos la lumină şi pe care avem prilejul să-l cunoaştem noi astăzi“, avea să declare profesorul Vasile Vasile, prefaţatorul şi editorul lucrării lui Gavriil Galinescu. Desigur, discursul distinsului cadru universitar în ale muzicii avea să fie mult mai amplu, mustind de informaţii de calitate, trecînd de la biografia muzicologului la unele piedici întîlnite în munca sa de cercetare ştiinţifică pentru elaborarea lucrării, subliniind şi sprijinul avut din partea celor de la Carmen Saeculare în apariţia în volum a textelor muzicale ale muzicologului de pe Valea Bistriţei. „Am avut fericita ocazie ca prin susţinerea acestor distinşi oameni ce se ocupă de cultura nemţeană să realizez un vis al meu legat de opera folclorică aflată şi strînsă spre a fi dată nouă de către Gavriil Galinescu“. Profesorul Vasile a fost însoţit prin periplul său cultural de către nepoata autorului, Felicia German, actalmente doctor în muzică, care plină de emoţii avea să interpreteze o bucată muzicală aparţinînd zonei folclorice a locului. Deşi bicăjenii ar fi vrut ca zăbava personalităţilor prezente la Bicaz să se fi derulat mai mult, presiunea timpului avea să comprime timpul pe motiv că, în aceeaşi zi, aceştia aveau să se întîlnească şi cu publicul din Tîrgu Neamţ. Asta nu înainte ca profesorul Vasile să aducă în discuţie personalitatea poetului Mihai Eminescu, dar şi a lui Anton Pann, iar profesorul bicăjean Dragomir Oprea să spună cîteva vorbe în numele oamenilor locului şi de a se acorda autografe celor care au dorit să plece acasă cu lucrarea Cântece populare din Moldova, aparţinînd lui Gavriil Galinescu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending