Contactează-ne

Actualitate

Profesorul Vasile, Gavriil Galinescu şi Securitatea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Avea un maldăr de hîrtii şi avînd boala de a-mi arunca privirea prin ele am găsit unele cu note muzicale. Le-am procurat în schimbul a trei kile de coniac. Am fost pîrît la Securitate - «vezi că Vasile are nişte manuscrise»“, a povestit profesorul universitar Vasile Vasile despre cartea ce-l are în prim plan pe Gavriil Galinescu

Oamenii Bicazului, iubitori de carte şi de folclor autentic au avut şansa ca zilele trecute să facă cunoştinţă prin intermediul profesorului universitar dr. Vasile Vasile de la Universitatea Bucureşti, cu lucrarea antologică Cântece populare din Moldova, „subiectul“ fiind reputatul muzicolog de pe Valea Bistriţei, Gavriil Galinescu. Evenimentul cultural, găzduit de Biblioteca Mihai Eminescu Bicaz, a fost posibil prin colaborarea cu Centrul Cultural Carmen Saeculare Piatra Neamţ, de altminteri instituţia prin intermediul căreia lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Nona la finele anului 2019.

„Această carte a fost propusă de mine acum 50 de ani. Cartea provine din călătoriile mele aici prin calitatea mea de a-mi petrece o bună parte din viaţă pe meleaguri nemţene. Ulterior am avut prilejul să întîlnesc un coleg de-al meu student, care era secretar la Opera din Iaşi, care avea un maldăr de hîrtii şi avînd boala de a-mi arunca privirea prin ele am găsit unele cu note muzicale. Le-am procurat în schimbul a trei kile de coniac. Am fost pîrît la Securitate – «vezi că Vasile are nişte manuscrise» – n-am să uit acest aspect toată viaţa. Mai tîrziu aveam să fac lucrarea de licenţă cu Gavriil Galinescu. A fost un întreg război pe tema asta, pentru că un personaj politic a intrat în sala în care susţineam lucrarea de doctorat strigînd sus şi tare că Moldova nu are doine şi alte genuri de folclor. A fost o întreagă dispută şi o parte din aceste doine se găsesc în această carte. Şi vreau să vă spun că Gavriil Galinescu a fost robit de folclorul zonei, pe care l-a scos la lumină şi pe care avem prilejul să-l cunoaştem noi astăzi“, avea să declare profesorul Vasile Vasile, prefaţatorul şi editorul lucrării lui Gavriil Galinescu. Desigur, discursul distinsului cadru universitar în ale muzicii avea să fie mult mai amplu, mustind de informaţii de calitate, trecînd de la biografia muzicologului la unele piedici întîlnite în munca sa de cercetare ştiinţifică pentru elaborarea lucrării, subliniind şi sprijinul avut din partea celor de la Carmen Saeculare în apariţia în volum a textelor muzicale ale muzicologului de pe Valea Bistriţei. „Am avut fericita ocazie ca prin susţinerea acestor distinşi oameni ce se ocupă de cultura nemţeană să realizez un vis al meu legat de opera folclorică aflată şi strînsă spre a fi dată nouă de către Gavriil Galinescu“. Profesorul Vasile a fost însoţit prin periplul său cultural de către nepoata autorului, Felicia German, actalmente doctor în muzică, care plină de emoţii avea să interpreteze o bucată muzicală aparţinînd zonei folclorice a locului. Deşi bicăjenii ar fi vrut ca zăbava personalităţilor prezente la Bicaz să se fi derulat mai mult, presiunea timpului avea să comprime timpul pe motiv că, în aceeaşi zi, aceştia aveau să se întîlnească şi cu publicul din Tîrgu Neamţ. Asta nu înainte ca profesorul Vasile să aducă în discuţie personalitatea poetului Mihai Eminescu, dar şi a lui Anton Pann, iar profesorul bicăjean Dragomir Oprea să spună cîteva vorbe în numele oamenilor locului şi de a se acorda autografe celor care au dorit să plece acasă cu lucrarea Cântece populare din Moldova, aparţinînd lui Gavriil Galinescu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Hoţ extrădat în Germania

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean este acuzat că ar fi jefuit bătrîni în supermarketuri, furînd din buzunare sau genţi ■ faptele au avut loc pînă la începutul anului trecut ■

Un pietrean în vîrstă de 49 de ani, urmărit la nivel internaţional după ce a prădat bunici prin supermarket-urile din Germania, se întoarce în ţara în care a comis fărădelegile. Faptele sînt mai vechi, de prin 2017 şi au încetat la debutul pandemiei, în ianuarie 2020. Atunci pietreanul s-a lăsat de meserie şi s-a întors acasă.

Nemţii însă nu s-au lăsat şi au anchetat pînă ce au dat de urma şuţului, dar cînd autorul furturilor a fost identificat, el nu mai era în Germania. Aşa stînd lucrurile, autorităţi judiciare din ţara străină au emis pe numele lui un mandat european de arestare, pe care l-au trimis în România. Pe 16 iulie 2021 poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neam l-au depistat pe hoţul transfrontalier pe o strada din municipiul Piatra Neamţ.

„Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de catre autorităţile judiciare din Germania. În fapt, în perioada aprilie 2017 – ianuarie 2020, în timp ce se afla pe teritoriul Germaniei, s-ar fi deplasat la supermarketuri din diferite localităţi, unde ar fi comis mai multe furturi din buzunare şi din genţi, în dauna unor persoane vătămate în vîrstă“, anunţa la acea vreme într-un comunicat Poliţia Neamţ.

Individul a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău. A doua zi judecătorii au dispus privarea de libertate pe o perioadă de 15 zile, timp în care procurorii trebuiau să traducă actele străine în limba română.

Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 28 iulie, cînd magistraţii de la Curtea de Apel bacău au decis extrădarea inculpatului.

„Admite cererea formulată autoritatea judiciară emitentă, respectiv judecătorul din cadrul Tribunalului Districtual din Darmstadt (Amstgericht Darmstadt), Republica Federală Germania, privind executarea mandatului european de arestare emis la data 09.06.2021, în dosarul cu număr de referinţă 25 Gs 1050/21 împotriva persoanei solicitate (…). Dispune predarea persoanei solicitate autorităţilor judiciare din Republica Federală Germania. Conform art.98 alin.2 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, predarea se face sub condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate de către autorităţile din Republica Federală Germania, persoana predată să fie transferată în România pentru executarea pedepsei. Dispune arestarea preventivă a persoanei solicitate în vederea predării către autorităţile din Republica Federală Germania, pentru o durată de 30 zile, începînd cu data de 01.08.2021 şi pînă la data de 30.08.2021 inclusiv“, conform instanţei.

Citește știrea

Actualitate

Fără clemenţă pentru corupţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean condamnat definitiv pentru obţinerea de finanţări necuvenite a cerut revizuirea cauzei ■ acţiunea a fost respinsă ca nefondată ■

Un bărbat condamnat definitiv pentru finanţări europene ilegale, a solicitat magistraţilor din cadrul Tribunalului Neamţ revizuirea cauzei. Judecătorii au respins acţiunea ca nefondată, iar demersul lui Gheorghe Trifan l-a făcut să scoată din buzunar 150 de lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Nemţeanul a fost acuzat de procurorii DNA de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Prin senţinţă definitivă, la final de 2018 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Prin aceeaşi hătărîre, Trifan a fost obligat la plata pagubei, 3.919.616 lei, plus accesorii fiscale, către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cel mai probabil acest aspect al deciziei magistraţilor fiind miza revizuirii.

Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în perioada 2010 – 2012 cînd Gheorghe Trifan, în calitate de reprezentant al unei asociaţii de crescători de animale din Borca, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente falsificate, în scopul de a obţine injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi de agromediu. „Concret, documentele respective conţineau date nereale, în sensul că persoanele menţionate ca fiind membre ale asociaţiei fie nu şi-au manifestat consimţămîntul pentru a deveni membri, fie nu şi-au dat acordul ca inculpatul Trifan Gheorghe să depună cererea de sprijin în numele asociaţiei şi nu au semnat acele înscrisuri“, conform unui comunicat al DNA, postat pe site-ul instituţiei.

Anchetatorii au mai arătat că prin acţiunile sale inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 3.919.165,68 de lei. APIA s-a constituit parte civilă cu o sumă ceva mai mare decît prejudiciul calculat de procurori, respectiv 4.454.763 lei noi (44,5 miliarde de lei vechi), însă judecătorii au apreciat că paguba este cea stabilită prin actul de inculpare. Atît procurorii anticorupţie, cît şi inculpatul, au contestat decizia Tribunalului Neamţ, la Curtea de Apel Bacău, însă acţiunile au fost respinse ca nefondate, astfel că hotărîrea a devenit definitivă la 12 decembrie 2018.

Citește știrea

Actualitate

Modificări de posturi la Spitalul Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii iulie, acte normative ce vizează activitatea Spitalului Roman. La Compartimentul de evaluare şi statistică medicală s-a decis transformarea a două posturi vacante de registrator principal în registrator medical debutant. La Laboratorul de analize s-a aprobat transformarea a patru posturi vacante de asistent principal, în posturi de asistent medical debutant specialitatea medicină generală, iar la Endocrinologie a fost necesară transformare unui post vacant de asistent principal, în post vacant de medic specialist în specialitatea Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice.

Consilierii au fost de acord cu modificarea Serviciului MCIM, care de acum se va numi Serviciul de Management al Calităţii Serviciilor de Sănătate. La Farmacia cu circuit închis a fost transformat un post vacant de farmacist, cu drept de liberă practică, în post de farmacist specialist. Solicitările făcute de conducerea spitalului au fost justificată ca fiind o necesitate a adaptării structurii organizatorice la cerinţele asigurării cu personal , ţinînd cont şi de vacantarea unor posturi prin pensionare, precum şi de oferta de pe piaţa muncii.

Citește știrea

Trending