Prima pagină
Profesorul Ionel Hociung, noul Președinte al FSLÎ Neamț. Gabriel Ploscă desemnat Președinte de Onoare
■ noul președinte, Ionel Irinel Hociung, este profesor de Educație Fizică și Sport la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț ■ secretar general a rămas Gabriela Grigore (învățătoare la Școala Zănești) ■ vicepreședinți zonali sunt: Roxana Irina- pentru zona Piatra Neamț și Minodora Lemnaru pentru zona Roman ■ pentru zona Târgu Neamț vicepreședinte este Constantin Ciprian Murariu ■ conform prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă aceștia sunt degrevați total sau parțial de ore ■
Așa cum ”Monitorul de Neamț și Roman” a anunțat sâmbătă, 22 octombrie 2023, la Casa Culturii din Târgu Neamț s-a desfășurat Conferința județeană de alegeri a noilor lideri din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ Neamț (FSLÎ) unde s-a întregistrat retragerea din funcție, după trei mandate complete, a președintelui Gabriel Ploscă. Acesta rămâne, însă, Președinte de Onoare al FSLÎ Neamț, funcție stipulată în Statut, ale cărui modificări urmează a fi recunoscute prin înscrierea la grefa Judecătoriei Piatra Neamț.
”În Conferința Județeană de alegeri, desfășurată sâmbătă,22 octombrie, la Târgu Neamț, a fost ales Consiliul Județean (CJ) format din 27 de membri, care la rândul lor și-au ales, prin vot, Biroul Operativ, din care fac parte: Ionel Irinel Hociung, președinte (profesor de Educație fizică și sport la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” Piatra Neamț; Gabriela Grigore, secretar general (învățătoare la Școala Zănești, reconfirmată în funcție n.r). În funcția de vicepreședinți au fost aleși: Roxana Irina, pentru zona Piatra Neamț (metodistă la Casa Corpului Didactic Neamț n.r); Minodora Lemnaru, pentru zona Roman (profesor la Liceul Tehnologic ”Vasile Sav” Roman (reconfirmată în funcție n.r) și Ciprian Morariu-profesor la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” din Târgu Neamț. Așa cum se știe în Conferința Județeană s-au făcut mai multe modificări la Statut, care vor trebui validate de Judecătoria Piatra Neamț, după ce vom depune dosarul de înscriere al FSLÎ Neamț, care va constata reprezentativitatea acestei structuri sindicale nemțene. De menționat că în conformitate cu evidențele ITM Neamț, în luna iunie 2023, FSLÎ Neamț număra 6823 membri de sindicat, cu filiale în 136 școli.
Modificări în Statut, Gabriel Ploscă: Președinte de Onoare, liderul ”seniorilor”
În aceeași conferință, au fost aduse și o serie de modificări la Statut, dintre care unele ținând de înființarea unor noi structuri de coordonare a activității sindicale. ”Printre modificările propuse de colegii mei am avut marea surpriză, trebuie să recunosc foarte onorantă pentru mine, că mi s-a recunoscut contribuția la coordonarea și direcțile date mișcării sindicale din sistemul de educație nemțean, în timpul celor trei mandate de președinte și, anterior, din funcția de vicepreședinte. Este vorba de stipularea în Statut a faptului că voi rămâne Președinte de Onoare al FSLÎ Neamț.
De altfel, e o tradiție ca fiecare generație de sindicaliști să recunoască meritele conducerii anterioare. În actualul Statut este prins, încă din 2008, faptul că președinte fondator al FSLÎ Neamț este Florin Florescu (decedat în 2009 n.r). O altă schimbare majoră în actualul Statut este decizia de înființare a Colegiului Seniorilor (din FSLÎ Neamț) din care vor face parte foști și actuali membri de sindicat, care au ieșit la pensie. Este vorba despre o structură fără personalitate juridică, cu rol consultative, care se va ocupa de organizarea activităților dedicate seniorilor din FSLÎ. Această structură este prinsă, după modelul Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR) al cărei președinte este subsemnatul. Aceste structuri au rolul de a stabili, împreună cu actualele conduceri, strategia de luptă sindicală a FSLÎ Neamț”, a spus Gabriel Ploscă.
”Intersele membrilor de sindicat, în prim planul activității noastre”
Proaspăt alesul președinte al FSLÎ Neamț este profesorul Ionel Irinel Hociung. ”Am fost onorat de încrederea acordată de colegii mei, care m-au ales în funcția de președinte al sindicatului. Ceea ce vă pot garanta e faptul că și eu, și colegii mei din Biroul Operativ, vom avea aceeași politică sindicală în care în centrul căreia va sta interesul major al membrilor de sindicat. După finalizarea procedurilor de înscriere la Judecătorie vom avea o primă ședință a Biroului Operativ în care vom analiza activitatea sindicală anterioară. În prezent ne aflăm în stadiul de a aduna din școli, de la liderii de sindicat, situația restanțelor la indemnizațiile de hrană, corespunzătoare concediilor de odihnă, care nu ne-au fost achitate, conform legii, în perioada 2019-2022. Dacă nu ne vor fi achitate aceste drepturi legale, stabilite prin Legea 153 din 2017 de salarizare a bugetarilor, ne vom întâlni cu decidenții în instanță”, a declarat președintelei Ionel Hociung. Profesor de educație fizică și sport la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț, vicepreședinte al FSLÎ Neamț din 2010, profesor cu gradul didactic I și 30 de ani vechime, noul președinte are o experiență sindicală apreciabilă.
Liderii de sindicat degrevați de norma didactică, total sau parțial
Conform Contractului Colectiv de Muncă pe ramură, toți membrii din conducerea operativă a FSLÎ, ca și a Sindicatului ”Spiru Haret” și ai Sindicatului ”Alma Mater” se regăsesc sau se vor regăsi pe lista cadrelor didactice degrevate, total sau parțial, prin Ordinul Ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, din 17 VIII 2021 (vezi foto Ordin și anexa nr. 1 ), orele acestora fiind date spre suplinire unor cadre didactice, pe parcursul îndeplinirii funcției. În FSLÎ sunt degrevați de ore 114 profesori lideri de sindicate în școli.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate6 zile,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Prima paginăo săptămână,
Călător(ie) la 1900, la Castelul Sturdza. Istoria zbuciumată a unui palat de poveste
-
Prima pagină2 săptămâni,
Segregarea, avertismentul Inspectoratului Școlar. A fost și o anchetă a ministerului
-
Prima pagină2 săptămâni,
Mii de vizualizări a strâns o piesă a unui unui compozitor romașcan, la Festivalul Mamaia
-
Prima paginăo săptămână,
Caz uimitor cu un urs și un nemțean curajos. Animalul a fost împușcat după prinderea într-un coteț
-
Prima paginăo săptămână,
„S-au reunit legendele!”. Adi Minune, Florin Salam, Monik, Jamarr, Julia și Axinte, show la Piatra Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Raliu automobilistic în centrul orașului – Trofeul Roman Mușat 2024